blogghedaear

Att förbereda sig inför en förlossning.

Skrivet av Caroline Eriksson 02.10.2019 | 6 Kommentarer

När jag blev gravid så hade jag en föreställning om hur graviditeten skulle vara. Jag skulle må superbra hela graviditeten, läsa alla böcker som finns om graviditet och att föda. Anmäla mig och Fredrik till alla kurser, se alla youtube-videor och lyssna till alla poddar.

Jag skulle till och med gravidyoga. 


Men som man borde ha lärt sig vid det här laget så blir ingenting riktigt som man har tänkt sig. Jag har inte gravidyogat en enda gång, eftersom jag bara spydde och mådde illa de 18 första veckorna (med några veckors paus, och sedan illamående igen nu i slutet av graviditeten). Jag har läst tre gravidböcker, varav den tredje lånade jag och läste ut igår. Vi har inte gått en enda kurs, och kommer inte göra det heller.

Jag har sett lite youtube, men tyvärr somnat till de flesta poddar (förutom Momsplaining!). Kanske man ändå tagit till sig något under sömnen när man lyssnat på podd.

 

"Jag känner ingen stress, nervositet eller rädsla över att föda. Alls. Istället är jag lugn, pirrig och förväntansfull."

 

 
Jag har ju redan blivit bekant med BB-avdelningen, och vet hur ett undersökningsrum vid förlossningen ser ut, så eftersom det är bekanta miljöer så är det inget jag tar stress över. Nya platser brukar annars vara lite jobbigt för mig, men den här gången har inget känts jobbigt.

För att vara helt ärlig så känner jag ingen stress, nervositet eller rädsla över att föda. Alls.

Istället är jag lugn, pirrig och förväntansfull.

 

foda barn bokDen tredje och sista gravidboken jag läser denna graviditet.

 


Som jag nämnde tidigare, så lånade jag och läste ut en gravidbok igår. ”Föda barn” heter den, och är säkert en bra bok för de som vill lära sig mer om en förlossning och de olika stadier man kan uppleva. Den kan även vara bra för dig som är rädd för en förlossning, eftersom den verkar ha mycket fokus på just rädslan.

Och det var därför jag inte riktigt föll för denna bok, som jag gjort med de två andra jag läst.

Jag är ju inte rädd, men plötsligt blev jag rädd för att bli rädd för att föda, om jag läste en bok som räknade upp allt man som föderska kan bli rädd för. Katastroftankar är ändå något som man som gravid redan har lätt till, så jag ville inte att någon skulle räkna upp för mig allt som kan gå fel. Det vet jag redan.

Istället har jag hela gravidteten fokuserat på att finna ett lugn och en trygghet i att allt kommer att gå bra. Att lita på mig själv och kroppen.

 

"Det viktigaste är att man har grundläggande kunskaper i bagaget, så man inte tappar det helt när värkarna är som värst. Och att man känner tillit till att kroppen vet vad den ska göra, för det vet den."

 


I min kropp finns ingen plats för rädsla, och har jag inte varit rädd förr så är det inte läge för det nu heller. Jag tänker att hur man är försöker förbereda sig så blir ändå förlossningen unik och som den ska vara för den unika individen.

Att det viktigaste är att man har grundläggande kunskaper i bagaget, så man inte tappar det helt när värkarna är som värst. Och att man känner tillit till att kroppen vet vad den ska göra, för det vet den.

 


Och tillit, det är något jag verkligen känner till mig själv och min kropp.


Varje barns födelse ser olika ut för blivande föräldrar, och det finns ingen eller något sätt som är bättre än det andra på att föda. Det är jag som föder och det är jag som känner.

 

Så nej, jag är inte så förberedd som jag trodde att jag skulle vara. Jag är däremot lugnare än jag någonsin trodde jag kunde vara för att föda. Och det är den inställningen jag tar och packar med oss i bb-väskan.

 

 

Så här har jag förberett / förbereder jag mig inför förlossningen:

 

gravidbocker caroline vattnet gar


Böcker jag läst:

"Vattnet går", författare Gudrun Abascal och Nina Campioni. En bra och informerande bok som är lätt att ta till sig. Med bra informerande bilder, samt bra info om olika stadier av förlossningen och olika smärtstillande man kan till (och vad de gör med kroppen, dig och bebis).

"Ebbas Gravidbok", författare Ebba Kleberg Von Sydow. Kändes som att man satt med en bästa kompis när man läste denna bok, eftersom jag skrattade så tårarna sprutade flera gånger under boken. Vill du läsa en gravidbok som lämnar dig med en god känsla efteråt, så är det denna du ska läsa.

"Föda barn: Barnmorskornas guide till din förlossning", författare Hanne Fjellvang, Hanna Ulfsdottir, Linn Richter. Även den informerande och med få tecknade bilder.

(sen finns även ”Föda utan rädsla”, författare Susanna Heli, som jag gärna hade lånat och läst, men som inte finns i Malax biblioteken).

 


Youtube:

 

 

One Born Every Minute är programmet där man får ta del av helt vanliga människor som föder barn.

Jag har hunnit skratta och gråta till detta program.

 

 

Därför att andning är a och o. Speciellt när det kommer till förlossningar.

 

 

Nurse Zabe är den härligaste och roligaste barnmorskan på youtube.

Nästan så jag skulle vilja ta och flyga henne hit till den dagen då det är förlossning på gång. Hon har flera bra videor som tar upp allt från vaginal förlossning, kejsarsnitt, tekniker, vad man ska packa i bb-väskan med mera.

 

"We don't care if you poop. In fact, if you're pooping you're pushing well, so... go ahead and poop. Poop everywhere for all I care."

 

 


Poddar:

 

varttnet gar momsplaining podd

 

Vattnet går, med Nina Campioni och Gudrun Abascal. En podd jag lyssnat på i många år, och där man får ta del av unika förlossningsberättelser från riktiga livet.

Momsplaining, med Lisa 'Knivlisa' och Louise 'Hej hej vardag'. Skrattar ihjäl mig var tionde sekund.

 


Andra förberedelser:

 • Jag har beställt efter maxi-förpackning av större, mjuka och bekväma nattbindor att använda tills man slutat blöda efter förlossningen.
 • Äter dagligen dadlar och har nu även börjat dricka hallonbladste.
 • Jag och Fredrik har beställt en behändig BB-väska som vi kommer att ha användning av även efteråt. Lista på vad som ska packas har jag haft klart i evigheter.
 • Jag har varit noga med att berätta för och upprepa Fredrik hur jag vill ha det under förlossningen, så han kan förmedla viktiga saker ifall jag inte själv kan få fram min vilja. Även skrivit ner önskemål, även om jag är medveten om att man får och säkert kommer att ändra sig när dagen väl är här.
 • Gör dagligen knipövningar och såna övningar jag får göra i mitt tillstånd (ska helst inte göra mycket alls nu). Sitter på min gympaboll jag fick av Fredrik i födelsedagspresent, och den är guldvärd när man har ont av sammandragningar, förvärkar eller ba ett bäcken som är så sjukt av foglossningen.
 • Barnrummet är klart och alla babykläder är tvättade.
 • Isofixen är installerad i bilen.
 • Jag gör dagligen positiva affirmationer och ser framför mig och längtar efter den dagen vi får hålla vårt barn i vår famn och börja vårt nya liv med bebis i familjen.
 • Säkert annat också, men min gravidhjärna kommer bara på att räkna upp det här.

 

 

Så, det var "kort" och gott mina tankar inför förlossningen. Jag ska hålla kvar vid min positiva känsla. Är det något jag undrar över så kommer jag att ta reda på det, och jag känner tillit till att de tar hand om mig på bästa sätt vid Vasa Centralsjukhus (för det vet jag att de gör). Jag känner tillit att min kropp vet vad den ska göra, och arbetar aktivt med och för ett mål: att få möta och välkomna vårt barn i familjen. 

 

Det ska bli så otroligt häftigt att få uppleva det här tillsammans med Fredrik.

Jag längtar så.

 

Kommentarer

 • Johanna 02/10/2019 12:29pm (16 månader sen)

  Varje förlossning är unik. Å fin. Jag själv var bara förberedd med profylax kurs med min första å det hjälpte.. Resten tog jag som det kom. Nu har jag tyvärr min andra förlossning de kommande dagarna, men det p.g.a avbruten graviditet.. Så jag har inte alls hunnit förbereda mig eller ens tänka på förlossningen som annars sku vara 20 veckor framför... Men jag är säker på att den blir fin och bra ändå. Lycka till när det är dags!

  • Caroline Eriksson 02/10/2019 2:06pm (16 månader sen)

   Åh, mitt hjärta brister. Helt ofattbart och omöjligt att föreställa sig. Jag sänder dig allt ljus och kärlek jag kan. Din kommentar avger ändå ett lugn och trygghet som jag kan känna.
   Allt gott till dig.

 • Anka 02/10/2019 2:54pm (16 månader sen)

  Spännande! Jag är i samma ålder som du och vi försöker bli med barn :) Får jag fråga varför ni inte valt att gå någon kurs?

  • Caroline Eriksson 02/10/2019 3:21pm (16 månader sen)

   Ja, det är spännande med graviditet, förlossning och allt vad sånt innebär. :) Vi kände att vi helt enkelt inte ville gå någon kurs. Har som inget bättre svar än så, höhö.
   Lycka till med allt! :)

 • Anki 02/10/2019 9:46pm (16 månader sen)

  När jag läser ditt inlägg, så slås jag över hur mycket du har förberett dig (böcker, poddar, youtube) inför förlossning. Som mamma från dinosaurieåldern (enligt mina tonårsbarn) så funderar jag på om detta är ett nytt fenomen, och jag lägger inget värde i det påståendet. Kan det vara så att man som blivande mamma 2019 förbereder mera inför en förlossning och inför ett barns ankomst, än tidigare, eller är det en personlig/individuell sak? Är det tillgången till olika källor och material som påverkar?
  -Personligen tycker jag att det är en bra och fin sak att blivande föräldrar har tillgång till t.e.x poddar/youtube och att man själv kan bestämma huruvida man vill ta del av all info som finns tillgänglig. Å andra sidan kan all denna info också bli för mycket. Precis som du skriver, så tror jag att det är viktigt att lyssna till sig själv och att försöka finna en inre trygghet och en tilltro till att kroppen och själen vet vad som krävs.

  Våra fyra barn är alla födda genom kejsarsnitt, inte ett aktivt val från min sida, utan det som varit tryggast. Väldigt fina förlossningar det med. Förberedde mig inför den första förlossningen, sen tog vi det på talang 😍.

  Önskar er en trygg och fin förlossningsupplevelse och sen en riktigt ljuvlig tid med bebis.

  • Caroline Eriksson 02/10/2019 10:41pm (16 månader sen)

   Haha, ja nog har jag ju förberett mig på något vis, men långt ifrån så mycket som blivande föräldrar gör idag. Känner nästan att det blir lite väl stor press och stress på att få en åerfekt förlossning och vara så perfekt förälder innan man ens klivit in i rollen, och det kanske är en av orsakerna varför jag och min kärlek tagit ett steg tillbaka och bara gjort det som känns tryggt och lugnt för oss.
   Sen kan jag nog uppleva att t.ex rådgviningen och sjukvården frågar och informerar en fler än en gång om alla kurser man som blivande förälder ”ska” gå på.

   Varje förlossning är speciell, fin och unik, och jag ser fram emot att uppleva vår. Vare sig det blir vaginalt eller kejsarsnitt,

   Tack för din kommentar :)

 • Nina Campioni 04/10/2019 1:18pm (16 månader sen)

  Åh vad roligt att Vattnet Går fått vara en del av din förberedelse både i bok och poddform - det gör mig SÅ glad! Varmt lycka till nu! Kram Nina

 • Saramariaexenia 06/10/2019 8:24am (16 månader sen)

  Jag kände inte heller någon rädsla, fast jag annars kan vara ganska rädd och "hyper" av mig. Kände mig bara taggad och förväntansfull! Att berätta tydligt för sin partner hur man vill ha det upplevde jag också väldigt bra, då kunde han föra vidare mina önskningar till personalen i de skeden jag själv inte var kapabel till det. Något annat jag själv tyckte var till stor hjälp var att vi hade gjort upp vissa delmål, tex. öppen 5 cm eller få frukostbrickan serverad. Det gav extra kraft på vägen då man kunde high fiva av vissa mål och se hur långt man faktiskt kommit. Slutmålet var att vi fick komma hem med vårt lilla knyte. Stort lycka till <3

 • Sara Hellström 06/10/2019 8:27am (16 månader sen)

  P.S. Tittade också på One born every minut, var som besatt av alla sådana program. Haha. På svenska D-Play finns en serie som heter Förlossningskliniken Norge, även den väldigt intressant :)

Skriv en kommentar