blogghedaear

Att ha någon som tror på dig

Skrivet av Caroline Eriksson 08.01.2019 | 1 Kommentarer

Skulle jag säga att jag hade fina betyg från högstadiet, så skulle jag ljuga för både dig och mig. Jag var inte motiverad och hade helt enkelt fel inställning för att kunna koncentrera mig eller vilja göra bättre. Det var inte de sämsta betygen, men det syntes att jag hade det kämpigt i vissa ämnen (hej matematik och finska!).

Studiehandledaren menade att jag inte skulle slippa in i någon skola alls *, vilket kanske var att överdriva, eftersom jag senare skulle bli antagen till två av tre skolor **. Men hon trodde inte på mig, och det fick även mig att tro att jag inte skulle få studera något efter högstadiet.

 
Därför tänker jag nu blogga om hur viktigt det faktiskt är med ens egen inställning, och hur mycket det kan göra för en att ha någon som tror på en.


Eftersom mina betyg inte var de bästa, och jag verkade ha extra problem med matematiken, så blev det ordnat att jag fick extra stödlektioner med en underbar kvinna. Inför den första lektionen, som hölls i vid ett av borden i skolans korridor, var jag spänd och visste inte hur det skulle gå.

Hur skulle denna kvinna lyckas lära mig något som ingen annan lärare lyckats med?


Det var även under denna första lektion som kvinnan ifrågasatte varför jag satt där med henne. ”Du är ju fenomenal på huvudräkning!” utbrast hon, och trots att jag inte kunde förklara hur jag fick ett tal till det rätta, så var det något som hände inom mig.

Plötsligt var jag inte lika uslig och såg redan fram emot vårt nästa möte. Hon behövde inte göra mycket annat än tro på mig.

 


”It's amazing how far you're willing to go when someone believes in you”

- Katie Kacvinsky, First Comes Love.

 


Att ha någon som tror på en är så oerhört viktigt. Jag tror på fullaste allvar att en enkel sak som att vara vänlig, uppmuntrande och verkligen stå bakom en person medan man låter hen växa i sin egen takt, kan rädda liv. Att man vågar skapa sin egen bedömning innan man är snabb att döma, och se bakom ytan att det kan finnas en stor rädsla som begränsar en annan människa.


Är medveten om hur lätt jag kan ta ner mig själv, samtidigt som det borde vara lika lätt att höja mig själv och andra i stunder då det verkligen behövs. Sitter du bara och trycker ner dig själv, eller omger dig med människor som inte tror högt om dig, så hamnar man i en mörk och ond cirkel.

Nu behöver man inte skapa sig en egen hejarklack som hurrar för varje steg du tar, men att man blir medveten vad man inför i sitt liv och vad man sänder ut till andra.

 
Nu blev jag ju inte en matematiker, för det finns en realist inom drömmaren i mig. Men jag använder så gott som dagligen matematik och jag är inte längre rädd.

I mitt arbete är det viktigt att jag får rätt på matematikuppgifter till 100%, eftersom det kan handla om liv och död när det kommer till mediciner. Och när jag i vissa stunder känner mig osäker på mig själv, så är det den där lektionen i korridoren och de uppmuntrande orden, jag tänker på.

 

07.01.2019 2

Tro på dig själv och omge dig med härliga människor, för det är du värd!

 

* Studiehandledaren borde inte ha uttryckt sig som hon gjorde.

** Den tredje skolan jag inte slapp in till var kosmetolog, vilket också var det val jag gjorde "bara för att jag måste" ha tre skolor att söka in till. Jag hade då obehag för fötter, och fick massera fötter till inträdesprovet. Hohho. Det var en upplevelse. :'D

Kommentarer

  • Chatarina 10/01/2019 10:44pm (2 år sen)

    Jag sökte också in till kosmetolog o fick också massera fötter. Har alltid undrat om jag tog för mycket kräm att massera med då jag inte slapp in dit :D *fniss*

Skriv en kommentar