bloggheader6

Att höra bebis hjärtljud

Skrivet av Caroline Eriksson 04.06.2019 | 4 Kommentarer

Att endera vara gravid eller en blivande förälder innebär högst troligt att du kan börja oroa dig över det ena och det andra. Det är väl en naturlig reaktion när det enda man vill är att allt ska gå bra.

 
Nu är det kanske lättare sagt än gjort att säga åt någon att inte oroa sig, men ändå: oroa dig inte i onödan. Och med onödan menar jag något som inte pågår, har hänt eller ens kommer att ske.

Men ändå, försök att inte oroa dig. Tippar du kommer ha ett helt liv att oroa dig över barnet när barnet väl är i ditt liv.

 
Men med det sagt så hann även jag vara orolig. Speciellt i början, innan någon ens visste om vår hemlighet. Trots illamåendet som påverkade mina dagar dygnet runt, så önskade jag något mer konkret att lugna min nerver. Att om det inte var en ultraljudsbild man kunde röra vid, så ett ljud man kunde höra.

 
Vi hann vara på ultraljud innan vi fick höra bebis hjärtljud vid hälsovårdaren, och endera var det för att vår upplevelse vid ultraljudet var så häftig, eller för att hälsovårdscentralens dopplermaskin är så föråldrad, men jag fick inte samma känsla av att höra bebis hjärtljud som det var att få se bebis på en skärm.

Jag hade som föreställt mig att en tår skulle rinna ner för min kind, men istället fick jag kämpa för att känna igen något slags hjärtljud.


Men hjärtat slog, och allt var som det skulle.

 


Ändå lämnade den där händelsen kvar hos mig, och jag ville ha mer. Inte HVC's dopplermaskin, men min alldeles egen.

Sagt och gjort så beställde jag efter ett par veckors eftertanke min egen dopplermaskin, och nu så här i efterhand är jag tacksam att jag gjorde det.

 
För även om folk varnade mig att jag kunde bli orolig om jag inte fann bebis hjärtljud med dopplern, så ville jag testa själv. Och på första försöket hörde jag hjärtat. Så mycket starkare, och så mycket häftigare känsla än första gången jag hörde hjärtljuden.

Inte för att det föll någon tår ner för min kind, men det var inte långt ifrån.

 

AngelSounds doppler

Den här manicken är en dopplermaskin som heter AngelSounds. Men den kan du höra bebis hjärtljud och karatekickar.

 

Den här dopplern har jag haft mycket användning av sen jag fick den. Inte så att jag lyssnar i timmar på bebis hjärtljud, men någon minut nu som då räcker för att ge en kick. Och på tal och kickar. Man hör så tydligt när bebis sparkar på i magen, och det är en livlig bebis, så det är massor av sparkljud.


När man har mått dåligt, speciellt den där helgen innan jag hamnade in på dropp, så var det lugnande att veta att fastän jag själv trodde slutet var nära så var det ett starkt hjärta som slog inom mig.

 


Det går att koppla i två hörlurar i dopplern, så Fredrik har också kunnat lyssna på bebis hjärtljud. Dessutom kan jag koppla dopplern till min iPad för att spela in hjärtljuden, där en app också räknar ut bebis hjärtslag åt en.

Jag har som helt enkelt blivit en lite mindre orolig människa, tack vare denna apparat.

 

Det här är inte ett sponsrat blogginlägg, men jag vill passa på att tipsa alla havande typer som vill höra sitt barns hjärtljud mer än de rådgivningsbesök man gör, att söka upp en sån här liten manick. Det är så värt det.

 

 

Kommentarer

 • Christina 04/06/2019 8:35am (3 år sen)

  Jag läste någonstans att det inte rekommenderas att man använder den hemma, eftersom det kan stressa barnet.

  • Caroline Eriksson 04/06/2019 9:01am (3 år sen)

   Såg någon sån kommentar i något forum jag också, så jag kollade med både barnmorska och läkare, och det ska inte vara något som stör bebis. :)

 • Christina 04/06/2019 8:30pm (3 år sen)

  Så fint att du hittade en doppler du trivdes med! Hade lust på en själv men eftersom jag är rädd att plötsligt inte klara av att hitta hjärtljuden så blev det ingen för oss. Nu litar vi på sparkarna och rörelserna :).

  • Caroline Eriksson 04/06/2019 9:33pm (3 år sen)

   Ja, när man börjar känna bebis sparkar och rörelser så litar man nog på dem. Än har jag inte känt något som jag vågar säga med säkerhet är bebis, och inte bara valrörelser, men tänker att det nog sker vilken dag som helst :)

 • Malin 05/06/2019 8:12am (3 år sen)

  Jag använde också en doppler. Guld värd när man kände sig lite orolig eller bara annars ville höra hjärtljuden. Till mig sa man också på rdg att det inte är farligt för barnet. Mer isf om jag blir stressad ifall jag inte hittar hjärtljuden. Vet du från vilken vecka kan man börja höra med dopplern? Jag började använda den ganska sent och fram till typ vecka 20-isch när jag började känna rörelser.

  • Caroline Eriksson 05/06/2019 7:18pm (3 år sen)

   Tack för din kommentar. :) Min doppler kan man nog höra från v. 12, även om jag började använda min i v 16 / 17. Får se om jag känner lika stort behov att höra hjärtljuden efter att jag börjar känna bebis rörelser. <3

 • Lina 07/06/2019 1:13pm (3 år sen)

  Åh, jag kände inte heller något när barnmorskan lät oss lyssna på hjärtljuden på rådgivningen. Såg liksom på henne att hon förväntade sig att jag skulle bli sådär "ååååh" och bli lite gråtig. Så till slut fejkade jag en reaktion bara för att känna mig som en mindre konstig människa. Hehe. Då såg hon nöjd ut. Tror det är lite för orealistiskt för min hjärna att förstå. Oh well. Fint ändå att du lyckas höra både sparkar och hjärtslag. Ganska häftig maskin. Kram!!!

Skriv en kommentar