bloggheader6

Att introducera mat till bebis

Skrivet av Caroline Eriksson 28.04.2020 | 3 Kommentarer

I samma veva som Nova började krypa / åla sig fram över golvet, och ju snabbare det gick (snart får jag upp flåset bara av att springa efter henne), så insåg jag att det kanske började bli dags att introducera mat till henne. Något som jag hade varit så rädd för, och gärna dragit ut på så länge det var möjligt. Att introducera mat är ju ett avslut på en era, och en början på en ny. Och sånt kan alltid vara lite känslosamt.

Men barnet behövde mer energi, och jag la märke till att hon var intresserad av den mat jag och Fredrik åt.

 

Så från att aldrig ha ens provsmakat något, så introducerade vi mat åt Nova förra veckan.

Samma som det var med den första flaskan ersättning, så var första skeden med gröt fylld av känslor. För mig. Nova bara sken upp som en sol. Men till skillnad från den där flaskan med ersättning, då jag var så slut och kände mig otillräcklig (även om jag vet att så är inte fallet när man väljer andra alternativ än helamning), så gick det om.

Jag vill att maten ska vara glädje och något roligt vi gör tillsammans. En stund att umgås och få upptäcka sina sinnen.

 

MAT1

 

Och som vi provsmakar och äter mat nu. Sen Nova introducerades till mat så har hon fått smaka gröt, plommonpure, mangopure, fetaost, ägg, morot, skink- och grönsaksblandning och majskrokar.

Minst gillar hon gröten. Bäst gillar hon majskrokarna. 

 

Jag tänker att vi ska köra med BLW blandat med att vi erbjuder puré vid sidan om. Men som det ser ut så äter hon bäst när hon får äta själv, och jag vill att hennes relation till mat ska bli fin. Att hon får klämma, känna, smaka och upptäcka maten med alla sina sinnen. För det är så barn upptäcker och lär sig om sig själva och världen.

Vi tar allt i hennes takt, och det viktigaste är hon får vänja sig stegvis med att äta. Det är bara ett extra plus nu att det verkar gå så bra *ta i trä* att introducera mat, och att hon tycker det är så roligt.

 

Katterna tycker även att det är en god idé att vi börjat ge barnet mat.

 

MAT2

Kommentarer

 • Jenna 28/04/2020 6:17pm (2 år sen)

  Spännande med nya smaker! Fastande på fetaost dock, hur gammal är hon? Hade för mig att man inte ska börja ge mjölkprodukter före de är 10 månader. Deras magar är inte riktigt redo innan dess. Fast rekommendationer ändras förstås hela tiden så kan ha missat något :)

  • Caroline Eriksson 28/04/2020 6:33pm (2 år sen)

   Ja, spännande med nya smaker. En laktosfri fetaost, som hon smakade en halv av. Gjorde nog ingen skada.
   Saken är väl det att barn under ett år helst inte bör dricka mjölk till maten eller äta större mängder fil / yoghurt, på grund av att det nog är hälsosamt med vitaminer och mineraler, men innehåller så lite järn, att risken finns att barnet blir mätt på det och äter för lite av annan mat.
   Men att provsmaka eller erbjuda mat som kan innehålla mjölk är inte något fel. Enligt vad jag har läst från livsmedelsverket.

 • Emelie 28/04/2020 9:01pm (2 år sen)

  Reagerade också på fetan men som du säger så att ha dem att provsmaka pikulite dör man väl inte av. Däremot tänker jag att just fetan är lite väl salt? Men därigen så antar jag ändå att du kollat upp sånt o kollat med BR. Sen, individuellt förstås, men just ägg så löns det kanske att introducera försiktigt med, blanda ut i just typ gröt (ett bra tips vi fick från vår babygrupp). Vår dotter hade i flera omgångar fått ägg i små doser och typ 5e gången fick hon en allvarlig allergireaktion, något av de mest skrämmande jag upplevt. Efter det blev jag avskrämd att pröva ett tag, men genom bra böcker o funderingar med gruppen kom man igång igen. Som du säger, man vill att det ska vara en trevlig stund! :)

  • Caroline Eriksson 28/04/2020 9:41pm (2 år sen)

   Nu var det som sagt inte mycket (alls) hon fick i sig, och det kommer nog att ta lång stund innan hon får i sig mängder av mat. Hon har ju nyss fått blivit introducerad till mat. Ersättning är fortfarande det som är det huvudsakliga intaget av föda, och kommer vara en lång stund ännu.
   När det handlar om smakprov, så skadar det inte om maten skulle råka innehålla lite salt. Till och med babymatsburkar innehåller ju lite salt. Problemet blir ju om man börjar salta maten för en bebis, eftersom barnet inte behöver extra salt på läääänge ännu och kroppen inte klarar av stora mängder (som vi vuxna). Alltså saltar jag inte maten eller ger henne mat som är för salt.

   Jag kan tänka mig att det var skrämmande att få se ditt barn få en allvarlig allergireaktion. Det är ju ens mardröm att något ska ske ens barn. Sen var det olyckligt, men det är inte något du gjorde fel.

   Studier har visat att det inte är skadligt att introducera ägg och andra födoämnen som man kan få allergier för (till exempel nötter och fisk), tvärtom menas det nu att man gärna ska introducera det tidigt och i liten mängd för att vänja kroppen. Det man dock inte ska ge för mycket av är just stora mängder av gluten, eftersom det inte visat några positiva effekter för framtida allergier. Allt med måtta, i mycket försktighet.
   Själv har jag ju celiaki, och är mycket vaksam över hur hon ska reagera på maten hon får i sig (även ersättningen), men vi har annars inga andra kända allergier mot födoämnen. Har man allergier mot födoämnen ska man vara extra försiktig när man introducerar mat till barnet, men ändå introducera i viss mån för att just skapa tolerans.

   Som förälder, speciellt nybliven, så är man orolig för det mesta (allt). Det innebär också att jag rådfrågat professionella, läst en massa böcker, studier, rekommendationer och gör såklart allt som jag känner är det bästa för mitt barn. Jag skulle aldrig vilja utsätta henne för något negativt, eller ge henne skadliga saker.
   När hon får provsmaka är det som sagt yttepyttesmå mängder, och ännu mindre hon får i sig, eftersom hon äter själv. Och jag låter det ta sin tid, och jag har fullständig kontroll över henne dygnet runt.

 • Emelie 28/04/2020 9:58pm (2 år sen)

  Oj nej mena inte klampa ner på dig som förälder, tror absolut att du vill ditt barn väl. Läser lite mellan raderna att du blev upprörd och kände att du behövde förklara dig. Tänkte bara att då du själv brukar kunna ge tips i bloggen åt andra så skulle jag delat med mig med ett tips av vad vi skulle ha behövt då. Som sagt, inte ett påhopp även om allas kommentarer kan kännas så, heja med matningen och nya smakuppleveser Nova! :)

Skriv en kommentar