bloggheader6

Att kunna köpa saker man annars inte haft råd med

Skrivet av Caroline Eriksson 24.11.2018 | 7 Kommentarer

Jag tror det hör till den moderna människans natur att bry sig om vad andra gör med sina pengar. Varför skulle annars så många ha gett oss kommentaren ”Varför bygger ni nytt när ni kan köpa ett hus och renovera upp det i byn?”, när jag och Fredrik köpt vår egen mark vi skulle bygga hus på.

Även om slutsumman hade blivit minst lika stor att totalrenovera och göra ett gammalt hus beboeligt och energisnålt. En renovering innebär ju så mycket mer än att byta tapeter.

 
Huset jag och Fredrik byggde och bor i nu inredde vi med nya möbler, loppisfynd och återbruk, och sakta men säkert får vi vår personlighet in i vår inredning.

 


Jag har aldrig varit den som har haft överflöd av pengar, och har därför inte heller haft varken möjlighet eller insett varför man kan betala 300 euro för en inredningspryl. Det är ju pengar man ska överleva på. Men så blev det Black Friday, och jag hade möjlighet att inreda hemmet med en 300 euros inredningspryl.

Förra året fyndade jag en snygg klädställning man annars ger 120 euro för, när jag klickade hem den för 17 euro.

I år lyckades jag fynda en enorm matta (2 x 3 meter) som annars skulle kosta 300 euro (!!!) för 30 euro. Tre krukor för 1,50 euro, när de vanligtvis kostat 30 euro styck och en mysig ljusslinga som lämpar sig lika bra utomhus som inomhus.

 
Saker jag behövt och sökt efter i både nytt och begagnat skick (okej, kanske inte ljusslingan, men den höjde mysstämningen i mitt kontor). Bara att jag nu fann allt i en stil som tilltalade mig och i en prisklass jag känner är värd att betala.

 

Att totalvägra en Black Friday när man resten av året reser, shoppar tills det står ut ur öronen på en och bär ut en soppåse per dag, det går inte ihop för mig.


Det är ju som ingen hemlighet att människoarten konsumerar alldeles för mycket, mer än vad jorden har tillgångar till, och vi måste verkligen se över hur vi väljer att spendera våra pengar. Hur mycket skräp vi lämnar efter oss och vilka material vi väljer att använda.

Men att totalvägra en svart fredag (eller vecka), när man resten av året reser, shoppar tills det står ut ur öronen på en och bär ut en soppåse per dag, det går inte ihop för mig.

En människa kan inte göra allt, men alla kan vi göra någonting. Där måste vi se till oss själva först, innan vi kan börja påpeka hur andra ska leva.

 


Känner mig inte vara i en position där jag har rätt eller känner mig okej att säga vad andra ska göra med sina pengar. Men förstår de som, liksom mig, vill göra fina fynd och kunna köpa något man annars aldrig hade haft samvete eller råd att köpa.

 

Jag gjorde fynd för 37 euro denna Black Friday (även om det var på en måndag). Saker som annars hade kostat 410 euro. Det är svårt att inte dras med i konsumtionshetsen dagar och veckor som en Black Friday, men det går att göra bra fynd. Och det borde gå att stå emot.

  

Gjorde du något bra fynd denna vecka?

 

black friday

Ljusslingan är mitt Black Friday-fynd, och krukan till min Aloe Vera är loppisfynd.

Kommentarer

 • Sofia 24/11/2018 11:04am (4 år sen)

  word

 • Sofia 24/11/2018 4:57pm (4 år sen)

  Håller absolut med dig! Kan du inte visa dina fynd? Priserna låter helt otroliga! Var fyndar man med sådana bra rabatter? :)

  • Caroline Eriksson 24/11/2018 5:04pm (4 år sen)

   Tack för kommentaren! Mattan borde jag få på måndag, så endera måndag eller tisdag visar jag upp den och de andra fynden här på bloggen. :)
   Alla mina black friday-fynd har jag gjort på Jotex. De kan, när de vill, ha ordentligt fina rabatter. :)

 • Sandra N 24/11/2018 6:36pm (4 år sen)

  Alltså ja, om det är något man ändå tänkt köpa är det ju bättre för ens ekonomi att göra det när priset är lågt. Sedan finns det ju de som nästan söker igenom webbshopparna bara för att handla när det är billigt ????????‍♀️

 • Bohemian Maggie 24/11/2018 8:55pm (4 år sen)

  Jag förstår hur du menar, men jag killgissar ändå att de som "resten av året reser, shoppar tills det står ut ur öronen på en och bär ut en soppåse per dag" inte är de som totalvägrar Black Friday. Jag tror mer att de är de som antingen inte bryr sig om BF eller tycker det är en bra grej. De som totalvägrar Black Friday är nog mer sådana som redan är uppmärksamma över resekontot, har minskat konsumtionen och återvinner. Men det är förstås bara en gissning. Det finns säkert bra orsaker till att införskaffa efterlängtade grejer när man får dem på rabatt, men kampanjer som BF är ändå skadliga i längden eftersom de är en del av normaliseringen av köphysterin och myten om att vi måste få och är berättigade till alla prylar vi önskar oss.

 • Pia 24/11/2018 8:59pm (4 år sen)

  Yes, bokade hotellnätter jag behöver för en utbildning jag går på annan ort. Sparade nästan 200€ genom att boka nu :)

 • Daniela 24/11/2018 10:23pm (4 år sen)

  Handlade lite smått faktiskt, 2 skjortor som var lite billigare än annars. Jag som studerande tog tillfället i akt iallfall.

 • Nååro 27/11/2018 8:18am (4 år sen)

  Om man sku hitt na billigt på täijde dagan????????tycker he ji allti postavg man får bort åm ens he:/ ja förstår täij som vill ha bort a fö he gär ju no att folk köper onödiga saker bara för att.men tå je ju bra fö tem som int har så mycki pengar å kan köp julklappar el saker åt se själv fö en billigan peng????men di fundera ju på nyheitren att affäran sku konn gemn ut a å sänk prise på hela åre ist tå di kan chock sänk prisen söde.(fast ja aldri hittar tem prylan ????)

  • Caroline Eriksson 27/11/2018 10:20am (4 år sen)

   Jag vill ju tro att en sån här dag som Black Friday automatiskt inte får alla att köpa onödiga saker som de annars inte tänkt på att köpa, "bara för att priserna är billiga", men det är ju bara för att jag själv inte konsumerar på det sättet. Verkligheten är ju en annan, eftersom många nog går bananas för 10% rabatt (som jag inte tycker borde räknas som rabatt :DD).
   Det här var ju trots allt det enda jag fyndade under Black Friday, eftersom jag inte hittade någonting annat som var värt att lägga pengarna på eller som vi behövde till huset.

   Många affärer höjer ju sina priser innan Black Friday och på så sätt får det att verka som att de är givmilda inför BF.
   Vill man ha något billigt, eller till lägsta pris, så kan man använda sig av https://hintaseuranta.fi eller kolla runt i olika affärer. När jag behövde en utomhusklocka till motorvärmaren så lyckades jag hitta en för 3 euro, när den i alla andra affärer kostar 8 euro och uppåt.

Skriv en kommentar