bloggheader6

Att leva isolerad från människor och visa respekt.

Skrivet av Caroline Eriksson 20.03.2020 | 5 Kommentarer

Jag läser om att Finland torde ha över 400 bekräftade coronafall nu, varav fyra av dem är i intensivvård. En av dem är född på 80-talet. Än har jag ingen värre panik över läget som råder, men om det är något som oroar så är det människor som inte tar detta på allvar. Som sitter och fikar på cafén med vänner. Efterlyser kompisdejter till sina barn. Och samtidigt går regeringen ut med att utlysa utegångsförbud om inte människor följer riktlinjerna som nu ges. Kanske det är det som behövs?

 
Jag tycker det är så respektlöst av människor att inte följa det nya som gäller. Det är dags att skärpa sig, om man nu tänker tanken på att bli drastisk och införa utegångsförbud.

Att bara för att man inte själv är i en riskgrupp eller känner av symptom, så skulle det vara mindre riskfyllt att fortsätta livet som om ingenting skett eller pågår just nu i världen.

Ingenting är eller kommer att vara som förr.

 


Folk mister sina jobb, står inför ekonomisk kris och kan bli allvarligt sjuka i Corona, och jag ser folk på internet som ba: ”Regeringen har gått för långt”.

Det har inte ens börjat.

 


Undantagstillståndet och beredskapslagen är inte till för att jäklas med dig. Den är till för att skydda oss.

 

90444832 824617404700915 8525886450544148480 n

  

Och just på grund av läget som är så blev även våra planer ändrade för helgen. Det var tänkt att min mamma skulle komma och hälsa på sitt enda barnbarn Nova, och förstås vi, i helgen. Men redan i början av veckan så bestämde vi oss för att avboka och avvakta tills läget har lugnat ner sig.

Det känns tråkigt, självklart. Men ändå inte så pass tråkigt att man vill riskera något eller ta regeringens riktlinjer och beslut på mindre allvar.

 


Vi undviker att träffa människor och minimerar möjligheterna att utsättas för eller sprida smitta nu. Fredrik arbetar ju inom vården, så han behövs på jobbet. Han är även den som handlar åt oss alla för tillfället, istället för att dra med hela familjen till butiken.

 

Vi måste alla ta vårt ansvar nu. 

 

85183123 155736358932095 5442943098520862720 n

Igår promenerade vi till postlådan (250 meter en väg) för första gången i ringsjalen. Nova var nöjdaste bebisen i byn.

 

Vädret är dock på vår sida, så flera dagar nu har jag tagit långa promenader med Nova. Njutit av att byn är (om möjligt) ännu lugnare. Tänk att kunna gå över sju kilometer på en dag, och inte se en enda människa! Höll nästan på att skriva "drömmen".

 


Ja, förutom den där bilen som passade på att tuta när den körde om oss.

Jag gick på rätt sida av vägen, som man ska göra, så långt till sidan som möjligt. Och bilen tutade så att barnet som kämpat att få (och verkligen behövde) sömnen vaknade, blev rädd och klarvaken. Och så var den sömnen för dagen förstörd.

 
Ja, jag vet att bilen säkert bara ville vara trevlig, men vem tutar ens åt en människa med barnvagn?

 

Så dagens tips: håll dig isolerad, tvätta händerna och tuta inte åt folk.

 

Kommentarer

 • J 20/03/2020 12:37pm (4 år sen)

  Håller med dig, klart man ska te regeringens rekommendationer på allvar. Inte träffa folk i onödan, och inte vistas mer än behövligt i butiker. Men att träffa sin egen familj är nog helt klart inte förbjudet.

  • Caroline Eriksson 20/03/2020 1:19pm (4 år sen)

   Att träffa sin familj ska man nog vara försiktig med om någon är i riskgruppen. Sen har det väl talats om att mån av möjlighet minimera sina resor inom landet också, och i det här fallet skulle det bli en resa på 140 km.
   Man kan hålla kontakten och se varann ändå varje dag på andra sätt.

 • "Katja" 20/03/2020 5:38pm (4 år sen)

  Blev glad över det du skrev. Om alla resonerade som du skulle vi dämpa smittspridningen som ändå oundvikligen sker. Har gammal förälder, barn ( bl.a ungefär i din ålder) samt barnbarn. Vi har beslutat att inte träffas.Vår åldring får matkassen lämnad vid dörren... Grymt, ja. Men vi hoppas ha hen vid liv då faran är över.

  • Caroline Eriksson 20/03/2020 5:50pm (4 år sen)

   Tack för din kommentar. Ja, det kan verkas grymt, men man måste ju komma ihåg att man inte tycker om någon mindre bara för att man inte träffas just nu. För denna situation just nu går ju inte att jämföra med normalt tillstånd.

   Förhoppningsvis kommer vi att klara av denna smitta mindre aggressivt, och hoppas folk förstår att vidta åtgärder för att skydda sig själv och andra. Även om de är grundfriska så kommer deras vård att påverkas om och när de blir sjuka och behöver vård (för vad som helst) när sjukhusen och vården är överbelastade.

   Tack igen för din kommentar, och fint att läsa andra resonerar som oss. :)

 • Sanna 20/03/2020 6:31pm (4 år sen)

  Word!! Blir så fruktansvärt irriterad på mina bekanta som är ute och äter luncher och i allmänhet bara hänger runt och socialiserar sig mer än någonsin nu då de har tid eftersom de inte är fast på jobbet på samma sätt. De är som om hela poängen med detta gått förbi dem. De menar att så länge de är friska måste man ju inte ändra på sitt liv...

  • Caroline Eriksson 20/03/2020 6:50pm (4 år sen)

   Ja, kanske det är något psykologiskt bakom alla beteenden vid en kris, även som denna? Att typ ignorera VARFÖR regeringen har nu satt landet i ett tillstånd som aldrig tidigare varit i fredstid?
   Hoppas på att fler börjar stanna hemma, för allas skull. Deras egen skull också.

   Tack för din kommentar! :)

 • Fia 20/03/2020 6:59pm (4 år sen)

  Tycker det är tråkigt att din blogg främst känns som en mammablogg nuförtiden.

  Regeringens begränsning är ju på 10 personer åt gången, att träffas med en kompis som är frisk tycker jag ändå är okej. Det känns inte hälsosamt för psyket att isolera sig från allt och alla i flera månader. Såklart ska man vara försiktig med att umgås med personer som tillhör riskgrupp.

  • Caroline Eriksson 20/03/2020 7:59pm (4 år sen)

   Nå mitt liv just nu är nog att vara mamma och då blir det nog så att om jag vill blogga så bloggar jag om det som berör mig just nu, så du har nog rätt att min blogg är en "mammablogg". 😂

 • Saara 20/03/2020 9:31pm (4 år sen)

  Nu just hjälper vi vården på bästa sätt genom att inte alla bli sjuka på samma gång tror jag.. Här isolerar vi oss nog enligt bästa förmåga, mormor hoppar in på ålderdomshem, så hon är väldigt försiktig med alla kontakter, svärfar anser jag höra till riskgruppen pga sin minnessjukdom.. Själv far jag antingen ensam till matbutiken, eller så endast med äldsta barnen som minns att vara försiktiga.. Mannen han jobbar (företagare) men annars är vi bara hemmavid!

  • Caroline Eriksson 20/03/2020 9:34pm (4 år sen)

   Exakt. Det går ju inte att stoppa viruset, men det går att underlätta för vården. Låter som att ni gör alla rätt och det bästa ni kan, som jag vill tro många andra också gör.
   Ta hand om er! :)

Skriv en kommentar