bloggheader6

Att shoppa hållbart

Skrivet av Caroline Eriksson 29.05.2020 | 2 Kommentarer

Politiker ger ofta dubbla signaler i sin politik. De vill att man ska vara hemma så länge som möjligt (både när det kommer till äldreomsorg / hemvård eller att vara föräldraledig), men varken resurser eller pengar växer på träd. Så man får vara lite uppfinningsrik.

Jag har alltid varit sparsam, och shoppar inte i onödan, men om inte förr så nu så gäller det att vara lite mer sparsam. Eftersom jag gjort valet att stanna hemma i över ett år (hade nu pengar vuxit på träd hade det blivit ännu längre) med Nova, så betyder det även att vi får tänka och leva ekonomiskt.

 

Men det är inget nytt i mitt liv. På grund av miljötänk och hållbarhet, men framförallt ekonomin, så köper jag så gott som allt begagnat.  När jag tittar omkring mig, från soffan där jag sitter och bloggar nu, så ser jag en hel massa loppisfynd. Och fler kommer det bli.

 

Nova växer så det knakar. Det är först nu, snart sju månader efter att hon föddes, som vi börjar köpa kläder själva till henne. I början klarar man sig mycket gott på kläderna i mammalådan (där är det massor av oanvända kläder än som hon vuxit ur), och så vill andra gärna köpa och ge bort kläder i gåvor när man har en nyfödd hemma. 

Men nu har Nova vuxit ur nästan alla kläder i garderoben, så det var dags att uppdatera.

 

100747055 257621315442391 7804288260703780864 n

 

Jag hann inte ens efterlysa efter kläder i hennes storlek, när jag igår fick privat meddelande av en trevlig kvinna från byn, som hade massor av kläder att sälja för billig peng. Så på en solig terrass, med säkert avstånd, satt vi och gick igenom påsar av kläder och valde ut några klädesplagg som Nova kommer ha användning av i sommar. 

 

De flesta av kläderna är Lindex, Kappahl och Muumin, och jag blev så nöjd över alla fynd. Speciellt enhörningströjan, eftersom vi alla i familjen gillar enhörningar.


100899540 867301237105119 362453801937928192 n

 

Senare på kvällen, medan jag nattade barnet, så fick jag åter igen ett meddelande. Denna gång av vår granne, som undrade om Nova ville ha denna leksak; gratis! Blev så glad över hur snälla människor vi har omkring oss, och hur vänliga själar det finns som tänker på en.

 

Det lyckades dock inte med nattningen, eftersom kvällsvilan blev lite för sen (men så behövlig), så hon fick komma upp en liten stund och leka med sin nya leksak. Den blev uppskattad med detsamma. Och när hon inte leker med den, så är den åtminstone snygg att se på.

 

Så nu tänker jag fortsätta med att köpa allt, från kläder till möbler, begagnat. Att om man behöver något nytt till hemmet framförallt först efterlysa om någon har att sälja begagnat. Under tiden kanske man hinner reflektera över om den där saken faktiskt är nödvändig i sitt liv, eller så råkar man ha tur och får napp och saken med detsamma. Höhö.

 

Handlar du mycket begagnat?

 

Kommentarer

 • Maria 29/05/2020 4:39pm (3 år sen)

  Absolut har vi använt begagnade kläder då barnen var små. Vi har alltid levt ganska sparsamt/miljömedvetet och inte köpt en massa ”onödigt”. Jag har varit hemma 3 år med alla våra barn, det absolut bästa valet i mitt liv! Här har inte heller pengarna växt på träd, men det har absolut gått! De flesta av mina vänner har också stannat hemma länge. Så länge den andra i familjen har en lön funkar det, om man lever sparsamt. Det handlar om prioriteringar enligt mig.

  • Caroline Eriksson 29/05/2020 4:41pm (3 år sen)

   Så är det. Prioriteringar och att den ena partnern har en lön som gör det möjligt att vara hemma. :)

 • Linn 31/05/2020 9:35am (3 år sen)

  Begagnat? Ja! Känns ibland som att allt förutom blöjorna är köpt via loppisar 😄

  • Caroline Eriksson 01/06/2020 1:05pm (3 år sen)

   Precis :D och hade man använt tygblöjor skulle man ha hittat dem också på loppis. 😃

Skriv en kommentar