bloggheader6

Att sluta amma

Skrivet av Caroline Eriksson 02.03.2020 | 4 Kommentarer

Aldrig kunde jag tro hur viktig amningen skulle bli för mig. Det föll sig så naturligt när jag fick min nyfödda dotter till bröstet, och från första sekund så fungerade det. Självklart skulle jag helamma mitt barn. Så länge som hon vill, så länge som det är möjligt.

Men allt går inte alltid som man har tänkt sig.

 

Amningen fungerade om man ser till att barnet hade ett bra grepp, åt, kissade och gick upp i vikt. Men på andra plan fungerade det inte. I perioder har amningen krånglat sen hon var fyra veckor. Då kom den första amningsvägran, och jag satt med barnet i famnen visste inte vad jag gjorde för fel. Testade alla goda tips, rådfrågade kunniga och efter en tid så lugnade sig allt. Tills det började igen.

 

Senaste månaden var en enda amningsvägran. De gånger jag lyckats ge barnet mat är när hon sovit eller varit nyvaken. Jag har gått runt, ammat i mörka rum och framför tvättmaskinen. Hud mot hud, amningsnapp och pumpat innan. Inget fungerade. Dygnet runt ammade vi minst en gång i timmen, med bråk vid bröstet.

Ännu längre var det enda som fungerade att liggamma. På slutet fungerade inte ens det. Hon förknippade helt enkelt bröstet med obehag, då hon allt som oftast bara satte i halsen.

 

Min överproduktion av mjölk och starka flöde försvårade allt. Så jag pumpade och gav på flaska, men kunde inte pumpa tillräckligt. Jag grät för att jag kände mig otillräcklig. Grät för att jag visste vart vi var på väg.

 

För jag har kämpat för att inte sluta amma. Kämpat från start.

 

87964128 608639946649550 5180808643011936256 nAtt sluta amma efter 3,5 månad var en stor sorg för mig.

 

Första flaskan med ersättning blandad med min mjölk kommer jag aldrig att glömma. Hur hon kunde äta i lugn och ro med god aptit. När hennes ögon mötte mina, och hennes små händer tog tag i min hand, rann alla känslor av skam och ångest av mig. Har nu även slutat att pumpa. Mitt psyke hade inte räckt till att pumpa dagarna i ända.

 

Även om det var viktigt för mig att få amma, så är det ännu viktigare att kunna orka. Mår mamma bra, så mår barnet bra.

Sen vi började med ersättning så sover hon längre än 50 minuter. Hon äter bättre, kissar mer, går upp mer i vikt. Hon är gladare och jag ångrar mig inte en sekund att jag slutade amma.

 

Att sluta amma efter 3,5 månader var en stor sorg för mig, men jag är tacksam ändå. Nu blickar jag framåt mot fina dagar tillsammans med min familj.

 

 

p.s. Det har inte varit konstant jobbigt, för då hade jag inte kämpat i 3,5 månad. Det var denna sista månaden som det märktes att en förändring behövdes på alla plan, för alla.

Jag ser inte mitt avslut med amningen som ett misslyckande. Tvärtom så ser jag det som en stor vinst att jag kunde ha möjligheten att amma så pass länge, och att det finns flera sätt att kunna ge sitt barn mat och närhet på. 

 

Kommentarer

 • Christina 02/03/2020 8:16pm (4 år sen)

  Mamming för amning! Alltid! Jag hade också gått till ersättning (funderar ännu på det då vi har lite viktproblem just nu och fast föda inte går så bra) men ammar ännu. Får jag ett till barn kommer jag dock inte hålla lika hårt i amningen och så kommer jag kolla tungbandet direkt istället för att vänta en par månader.

  • Caroline Eriksson 02/03/2020 9:17pm (4 år sen)

   Ja, här har vi nog kollat upp Tung- och läppband, men i vårt fall är det nog "bara" att jag har så stark utdrivning så man får inte till en fungerande amning. Har testat att blockamma, men nejgo jag får en mildare utdrivning. 😅
   Känns skönt nu ändå att ha kunnat njuta mer av matstunden med mitt barn och att vi båda kan vara nöjda nu. ❤️

 • Emma 02/03/2020 8:26pm (4 år sen)

  Känner igen mig x 2. Ammade 3 mån, ammade andra 4. Försökte men det kom sig inte naturligt för mig. Kändes som en enorm lättnad då jag till slut gav mig tillåtelse att sluta försöka. Lycklig och nöjd baby med tuttflaska och lycklig lättad mamma utan skuldkänslor❤️

  • Caroline Eriksson 02/03/2020 9:19pm (4 år sen)

   Ja, det ärnett stort steg det här med att ge en själv tillåtelse att släppa på pressen och stressen, och testa nya sätt man kanske inte tänkt sig.
   Men åh så skönt nu när både hon och jag är nöjda. ❤️
   Så glad att läsa även du är en lättad och lycklig mamma utan skuldkänslor. ❤️❤️❤️

 • L. 03/03/2020 2:19pm (4 år sen)

  Vi är i likadan situation nu, dottern är 2 månader och har amningsvägrat den senaste veckan. Jag förstår nog vart vi är påväg och jag börjar vara bekväm med tanken. Jag trodde aldrig att amningen skulle betyda så mycket för mig och för min självkänsla....

  En praktisk fråga. Hur gjorde du med avvänjningen så att brösten inte sprängdes? Jag märker att mina blir som ballonger och att mjölkstockningen inte är långt borta. 😥

  • Caroline Eriksson 03/03/2020 2:43pm (4 år sen)

   Kunde inget annat än att ta cold turkey, eftersom hon inte tog bröstet alls till sist. Så jo, de blev och ÄR sprängfyllda.
   Varm dusch, värmedyna och värkmedicin. Vänster bröst klarade sig ganska fint från att inte amma, men det är i höger bröst som jag nu har mjölkstockning i. Det tog riktigt ont den första och andra dagen, men är med hanterbart nu. :)

   Och tack för din kommentar. Ja, man kan nog inte tro det själv hur mycket amningen ska komma och betyda för en. Det tog nog länge för mig att ens komma till frid med att jag skulle behöva "ge upp" amningen, men är nu i efterhand glad. Speciellt när man får se hur glad och nöjd ens bebis är.
   Önskar dig all lycka till. <3

 • Pernilla 04/03/2020 8:56pm (4 år sen)

  Jag hade det mentalt jobigt med amningen i början. Jag kunde inte amma hemifrån viljet gjorde att jag kände mig stressad och låst. Jag satte upp delmål från 4mån; en månad i taget. Ammar ännu nu som då vår 7mån pojk. Vi har problem med att få honom att dricka ur flaska. Går inte!! Lite vatten nu som då under dagen men inte mer. Vi äter nu 4-5måltider per dag så på det viset är det inte behov av att dricka en hel flaska.

  Amma/ersättning : Allt är super!!

  • Caroline Eriksson 04/03/2020 9:55pm (4 år sen)

   Tack för att du delade med dig. Ja, om det blir Så att man blir låst till hemmet med amningen så skapar det nog stor stress för en.
   Fiffigt att börja med delmål. Det är väl så man måste om man ska orka, för när det är som kämpigast känns ju tiden som en evighet.
   Knepigt hur han vägrar flaska. Kanske det kommer med tiden, eller så är han en av de som helt enkelt ba vill dricka ur glas? 🤷🏼‍♀️❤️

   För oss fungerade ju tyvärr inget till sist, men jag är så glad att det finns olika möjligheter att ge sitt barn mat, så vi alla kan vara glada. 😊

Skriv en kommentar