bloggheader6

Att tala om mat på en okomplicerat sätt.

Skrivet av Caroline Eriksson 29.10.2018 | 2 Kommentarer

Hälsa och (sambandet med) kost kan vara ett känsligt ämne, och därför är det så viktigt att man kan tala om det på ett okomplicerat sätt. Där det är lätt att lyssna till, och möjligtvis (förhoppningsvis) se över hur man själv behandlar sin kropp. Vad man livnär den med.

 
Själv var jag före min och många andra andras tider när jag som fjortonåring inte tålde gluten längre. Egentligen hade jag inte klarat av gluten på många år, så förstört som mitt tarmludd var, och det var då jag började äta en glutenfri diet. Idag är det tack och lov lite av en trend, och det har resulterat i att

1. maten har blivit billigare.
2. Fler har insett att de mår bättre av att utesluta vissa livsmedel från sin kost.

 

För om man ser ett samband med ens mående och det man äter om dagarna, varför inte äta det man mår bra av?

Min relation till mat har inte alltid varit som den är idag. Det har varit både högt och lågt, komplicerat och hur enkelt som helst. Jag har fnyst till de som menat att ”vi är det vi äter”, samtidigt som min egen personliga resa bevisade åt mig att det ändå kunde finnas en sanning i uttrycket. Och som det är idag, det är så jag vill ha det.

Idag följer jag ingen skild diet, förut den glutenfria förstås, och utesluter inget ur min kost. Istället ser jag bara till att äta massor av det som jag mår bra av. Hur maten får mig att må, fysiskt och psykiskt, det märker jag lätt.

 

Men det här ska inte vara ett blogginlägg om vad jag äter, utan min recension av boken Food Pharmacy.

Har hört vissa kalla den deras bibel, medan jag själv har varit rädd att den ska innehålla en massa repetition av sånt jag redan lärt mig genom mina studier till Hälsoinspiratör. Och visst, det var en massa repetition, men på ett helt annat sätt än jag kunde föreställa mig.

 

food pharmacy 1

Food Pharmacy fick mig att dricka gröna smoothies.


Food Pharmacy talar om mat på så ett okomplicerat och humoristiskt sätt som jag önskar alla skulle få uppleva. Utan stress, press eller en massa regler. Istället lyckas författarna Lina och Mia göra detta till något roligt och inspirerande, och jag skrattade högt flera gånger under boken. Älskar sättet de skriver på, och boken är så lätt att ta till sig. Den är älskvärd, helt enkelt.

 

Det här är tre saker vad boken har gjort med mig: 

1. Hurrade högt för Fredrik när jag läste att man kan gott skjuta på frukosten, eftersom kroppens organ behöver sin vilotid. Hela mitt liv har folk tjatat på mig hur jag ”måste” äta frukost med detsamma jag vaknar, men boken är på min sida.

2. Har börjat dricka gröna smoothies med spenat, avokado, banan, kiwi, ingefära, gurkmeja och nejlika. En hel massa nyttiga näringsämnen och antioxidanter. Trodde liksom att smoothies behövde vara röda för att vara goda, men icke! Grönt är skönt!

3. Jag har börjat reflektera över min konsumtion av animaliska produkter. Som redan idag är väldigt liten, men jag har ”inte vetat av” andra glutenfria och fina alternativ. Boken är ingen receptbok på det sättet, men delar ändå med sig av fina recept jag kommer att testa på.

 

Boken slukade jag nästan hel, och blev ingen matkoma som resultat. Istället blev jag så inspirerad att ta hand om min kropp bättre än vad jag kanske har gjort. Att istället för att utesluta saker från mitt liv, bli en näringsjägare som äter god och bra mat.

Den här veckan ska jag äta goda soppor, fisk och recept från Food Pharmacys blogg.

 

food pharmacy 2

Food Pharmacy är en bok jag kommer att läsa igen. Och igen.


Boken får massor av stjärnor av mig, och ett extra plus i kanten för att den är så snygg. Älskar papperskvaliteten och de snygga bilderna och illustrationerna. En av de första illustrationerna, den med kroppen och tarmarna, skulle jag kunna ha som tatuering varje dag i veckan.

 

Jag vill tacka Food Pharmacy för att de lyckas tala om hälsa och sambandet med kosten på ett okomplicerat och humoristiskt sätt. Inte för att det var något nytt som jag fick läsa, så var det viktigt att få bli påmind och bli lite av pånyttfödd. Inspirerad och finna en ny matglädje.

 

Är du intresserad av att läsa om mat som inte nämner speciella dieter, utan bara ger dig hjälpmedel att äta och leva på ett så antiinflammatoriskt sätt som möjligt? Läs Food Pharmacy.

 

Kommentarer

  • Felicia 29/10/2018 11:09am (5 år sen)

    Bästa boken!!! <3 Har fått så mycket inspiration därifrån! :)

  • Martina 31/10/2018 12:02pm (5 år sen)

    Gillar den här boken massor! Rekommenderar också deras podd och receptbok :) Och gröna smoothies ftw!

Skriv en kommentar