blogghedaear

Att vara ensam på BB / Den oro man känner inför föräldraskapet

Skrivet av Caroline Eriksson 06.04.2020 | 0 Kommentarer

Aldrig förr så är man så utlämnad för ödet, som inför en förlossning. Vare sig du är förstföderska eller detta är ditt sjätte barn, så kan ingen någonsin säga hur din upplevelse av förlossningen kommer att bli. Man kan jämföra förlossningar hur mycket man vill, men precis varenda förlossning kommer att vara lika unik som våra fingeravtryck.

 


Med det tankarna i bakhuvudet så skrev jag endast upp tre saker som jag hade som önskemål vid vår egen förlossning.

  • GBS-positiv, så jag skulle få iv-antibiotika. (alla screenas vid förlossningen, men jag hade redan vetat av detta halva graviditeten)
  • Att det fanns en risk att barnet låg i vidöppet läge.
  • Familjerum på BB.

 

För min personliga del så var det familjerummet som hade känts som det viktigaste när jag tänkte på hur min egen förlossning och tiden efteråt skulle bli. Jag visste att hur mycket jag än velat föda vaginalt, i vatten eller fånga mitt eget barn i armarna (som man läst i många vackra förlossningsberättelser), så är man i en sån situation då man får känna tillit till sjukvården och våga släppa på de föreställningar man har om hur en förlossning ska vara.

Och har du läst min förlossningberättelse (här kan du läsa del 1 och här kan du läsa del 2) så vet du kanske redan hur det gick.

 


”Jag har fått flera gånger frågan om det känns som att jag blev snuvad på en förlossning, i och med det akuta kejsarsnittet, och mitt svar är "nej".

Nej. Det gick inte som på Strömsö, och ingen föreställer sig väl att en förlossning ska vara som min. Den var ju lite väl dramatisk, och ingenting vi hade föreställt oss, även om vi inte hade några skilda önskemål över hur vi ville ha det under förlossningen.

Men det är fortfarande min förlossning, och tack vare det akuta kejsarsnittet så får vi ha vår dotter med oss idag. Jag kunde inte ha gjort något annorlunda, och jag är bara tacksam att allt slutade så väl som det gjorde.


Jag blev inte snuvad på någonting. Jag blev endast rikare.”

- Ur min förlossningsberättelse, del 2

 

 

Vid uppvaket, i väntan på att mina ben skulle återfå känsel, så fick jag det förstått att det inte skulle bli något familjerum. Fredrik skulle alltså inte vara med oss dygnet runt, det första dagarna. Istället väntade det ett litet rum åt mig. Ett eget rum, med egen dusch och toalett, och det kändes så lyxigt. Även om jag inte fick tryggheten i att ha Fredrik nära hela tiden, första tiden av vår dotters liv, så fick jag i alla fall tryggheten av att få vara ensam.

Där satt jag och lärde känna barnet, samtidigt som jag filmade och tog bilder och sände till Fredrik via telefon.

 

92509252 236850117511201 3308415275203821568 n2

Nova, några timmar ung.


När jag nu läser om att BB-avdelningen från och med idag inte tillåter partner eller stödpersonen att vistas på avdelning i dessa coronatider, så känner jag med alla som ska föda inom snar framtid. Alla som redan känt oro och ångest inför förlossningen, och som nu står inför detta. Att vara gravid, föda och dagarna efter en förlossning är så omtumlande redan ändå.

Jag känner med alla barnmorskor som redan krupit på sina knän, och vars arbetsmiljö blir något med krävande och arbetsbelastningen något större.

 


Det är chockerande beslut, men inte så oväntade. Jag förstår att detta beslut har blivit tagna av en orsak. Att det är på allvar nu. Att alla sitter i samma båt tröstar ingen, och de föräldrar som berörs kommer att få en annorlunda start på sitt föräldraskap.

 


Personalen på Vasa Centralsjukhus förlossning och BB är guld värda och alldeles underbara. Även om jag inte själv hade behovet att ha någon vid min sida dygnet runt, så kände jag mig trygg de 3 dagarna jag var där, för jag visste att hjälpen var nära till hands om jag hade behövt den.

Till er i personalen vill jag bara säga tack från djupet av mitt hjärta att jag fick en fin start på mitt föräldraskap, även om ingenting blev som man hade tänkt sig.

 


Och till alla som ska föda snart; kram.

Försök att inte ta någon stress (även om det är lättare sagt än gjort), men du är i trygga händer. Även om det är riktigt förjäkligt nu.

 

92913280 234864074297117 844915544246190080 n2

Nova 3 dygn ung, samma dag vi fick åka hem.

 

Läs även:
Förlossningsberättelse del 1

Förlossningsberättelse del 2

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar