bloggheader6

Höstens första norrsken, så här fångar du norrskenet på bild!

Skrivet av Caroline Eriksson 01.10.2019

Har du läst min blogg ett tag, kanske rentav flera år (?), så vet du hur mycket jag uppskattar norrskenet. Att säga "uppskatta" känns även som ett fel ordval av de känslor jag känner för norrskenet. Det är så mycket mer. Vi namngav ju marken vi äger och platsen där vi byggde vårt hus efter norrskenet.

 

Dock har jag inte fotograferat eller upplevt norrskenet lika mycket de sista åren, med en viss sorg. Livet kommer emellan, och jag har inte haft lika mycket tid att jaga norrskenet. 

Därför var lyckan stor när Fredrik i fredags informerade mig om att det var norrsken på natthimlen. Rakt utanför vår terrass.

 

27.09.2019 1 aurora norrsken northern lightsNorrsken över Aurora.

 

När vi ännu bodde i radhus och mitt i byn så fick jag köra långa vägar för att fotografera norrskenet. Jag behövde mörker och en vackrare omgivning. Nu har vi allt det. Ingen belysning som stör och vad är nu vackrare än platsen man bestämt sig för att bo på? Vacker skog och en stjärnklar himmel.

Och så norrskenet.

 

Trots att det var kallt stod jag utomhus och njöt av den vackra himlen. Kände tacksamhet till livet och blev så där salig som man bara kan bli under norrskenet.

 

27.09.2019 2 aurora norrsken northern lightsVarje norrsken är lika magiskt.

 

Det här var de bilder av norrskenet jag fotograferade i fredags. Ser fram emot fler kvällar med möjlighet till norrsken. Om du vill se flera norrskensbilder jag har fotograferat så är det bara att skriva "norrsken" i sökrutan här till höger, eller klicka in dig på bloggkategorin "Aurora Borealis", som du även hittar till höger. 

 

Här hittar du två blogginlägg där jag ger mina bästa tips hur du själv fångar norrskenet på bild i höst. 

Så fotograferar du norrsken

Så här fotograferar du norrskenet 

 


Det vackraste norrskenet.

Skrivet av Caroline Eriksson 15.10.2017 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

Fredagen den trettonde är en otursdag för många. Har man inte lyckats råka ut för något, så är det bara för att man trippat på tå hela dagen. Helt ärligt så minns jag inte mycket av fredagen, för det enda jag la på minnet var det som hände i slutet av dagen.

 

Norrskenet.

 

För första gången på ett år så fick jag äntligen stå under det vackra spektaklet som universum bjuder på. Det slutar som aldrig att vara magiskt för mig, och kommer nog alltid att förbli det. Vi döpte till och med marken vi äger och som huset står på, efter norrskenet.

 

Tyvärr så har mitt stativ till kameran varit sönder i flera månader, och hösten kom så snabbt på att jag inte hunnit köpa ett nytt. Men jag fick vara uppfinningsrik och fick till två bilder ändå.

 

Njut.

 

Norrsken 13.10.2017 1

Norrsken 13.10.2017 2

 

Observera Leila & Mr Fantomen som höll mig sällskap under norrskenet. De är alltid med mig. 

 


Solförmörkelse

Skrivet av Caroline Eriksson 21.08.2017

Kategorier:

Just nu är det solförmörkelse på gång. Tyvärr är det USA som får njuta av det nu, så man kan bara se det via live-tv, men misströsta inte eller något sånt. Jag har bilder från sist det var solförmörkelse här i landet.

 

Det var en dag jag sent kommer att glömma. Den tjugonde mars, 2015, var dagen jag skulle få uppleva mitt livs första solförmörkelse, och jag hade förberett mig noga.

Svärfar hade gett mig svetsglas så jag kunde se solförmörkelsen via glaset. Kamerans batteri var laddat, och jag klädde på mig varmt för att orka en förmiddag ute på terrassen. Så där satt jag, med katterna vid mina fötter, och fotograferade.

 

Vad det var härligt. Här är bilder, med klockslag.

 

IMG 9072 1

IMG 9074

IMG 9092

IMG 9096

IMG 9098

IMG 9103

 


Norrsken igår!

Skrivet av Caroline Eriksson 01.02.2017

Kategorier:

Jag älskar norrsken. Så pass att det har ingen betydelse om jag sitter i pyjamas och spelar dataspel; är det norrsken så har jag bytt om till varma kläder och står utomhus inom ett par minuter.

Igår blev det norrsken i byn och jag fick bråttom iväg för att njuta av spektaklet. 

 

Spektaklet:

 

31.1.2017 1

 

I flera år har jag gjort en guide hur just  du  fångar norrskenet på bild, eller ba upplever det.  Lägger  in  länken  här  igen  til l den  senaste  versionen.  Igår var jag dock inte lika förberedd som jag vanligtvis brukar vara.

 

För det första var bensinen slut i bilen och jag orkade inte gå in efter pengar. Så istället för att köra långt for jag till första bästa åker. Luktade inte så speciellt gott. Jag hade tidigare på dagen fotogograferat vid tomten  (ni som såg min live-stream på instagram igår, fick se en specialrundtur på tomten)  och hade inte laddat batterierna till kameran, så den var fem före att somna.

Dessutom tog batteriet till eltobaken slut, men det har ju ingenting med fotografering att göra. 

 

Men jag fick en bild och stod kvar en bra stund ba för att njuta. Det finns mycket som får mig på gott humör och harmonisk, men norrskenet tar priset. Underbara vackra norrsken.


Mys under norrskenet.

Skrivet av Caroline Eriksson 11.10.2016 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

Jag skrev lite om magi igår, och fick redan samma kväll uppleva magi. På riktigt. 

 

För  det  första  är det magiskt att lägga märke till vilka underbara människor man väljer att ha i sitt liv. Ringer de inte för att meddela var örnar finns så är det om norrsken. Igår plingade det till om det sistnämnda.

De vet vad jag tycker om, och det är fint hur de tar tiden att höra av sig. Livet blir så mycket bättre när man omger sig med härliga människor. Som bryr sig om en, och som man bryr sig om tillbaka. <3

 

För  det  andra,  så är norrskenet ett av det mest magiska man kan uppleva. Såg lite antydan till norrsken när jag körde hem från kvällsskiftet, men under tiden jag ätit kvällsmat och legat på soffan en stund, hade norrskenet värmt upp sig och dansade lite över himlen. 

La på mig varma kläder över pyjamasen och gick ut med Mr Fantomen. Eller, hade egentligen tänkt låta katten vara inne, men han fick panik och skulle efter mig. Så där stod vi en liten stund. Kramades, myste och njöt av norrskenet.

 

Varje norrsken jag får uppleva, och det börjar bli en hel del nu, är alltid som den första gången. Pirrar i hela kroppen av lycka och jag njuter av varje sekund. 

 

IMG 8746

IMG 8747

 

Ser du Mr Fantomen i min famn? Jestas, vilka stora tassar frassen har. <3

 

IMG 8743

 

Låtsades som att norrskenet hört mina tankar, när jag bad det att lugna ner sig för att återkomma i morgon. Då jag har mer tid att njuta av det. Det skulle förvisso inte varit första natten jag skippar sömn inför ett morgonskift, bara för att njuta av norrskenet. Men just nu prioriterar jag sömnen.

 

Hoppas ni alla får en vacker dag! <3


Så här fotograferar du norrskenet!

Skrivet av Caroline Eriksson 28.08.2016 | 1 kommentar(er)

Denna vecka har flera personer frågat mig:  "Hur fotograferar du norrsken?"  och självklart vill jag hjälpa er. Nu ska jag visa er fyra favoriter av alla norrskensbilder jag fotograferat, samt ge er de bästa tipsen hur du fotograferar som mig. 

 

Vad behöver du?

- Stativ.

- Fjärrutlösare.

- Kamera och ljuskänsligt objektiv (till bilderna i detta blogginlägg har jag använt mitt 24mm pancake objektiv)

- Varma kläder! Du vill inte förstöra en fin upplevelse med att frysa.

 

resizedimage800533 IMG 5895

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Var inte mörkrädd när du fotograferar eller upplever norrsken. Ofta tar jag mitt pick och pack och åker iväg till en vacker plats. Denna gång stod jag ensam i mörkret vid piren och njöt av norrskenet. Plötsligt körde en bil nära och två människor steg ut. Jag hojtade  "Vackert väder inatt!"  och fick en välbekant röst som svar. Det var bara mina vänner. 

 

När vet jag när det är norrsken?

Jag brukar se ut genom fönstret eller kika på vädret när katterna ska ut till natten. Men tycker du det är  tråkigt  att se ut genom fönstret, kan du  förutspå norrskenet  genom att gå in på sidor som  Aurora Forecast.  Jag ser till kp-index och dess siffror. En  1:a  betyder att det är låg aktivitet och du kan med gott samvete krypa under täcket för att sova. Är  kp-index 5  så ska du släppa allt vad du gör, klä på dig och springa ut. Förutsatt att det inte är molnigt, eller du bor i södra Finland, så har du ett dansade norrsken ovanför dig. 

 

Till exempel: Har vi vackert väder i morgon  kväll/natt  så ber jag er alla att gå ut. Tacka mig i förhand. ;-)

 

IMG 8132sevendays

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Låt gärna omgivningen också ta del av fotot och testa olika vinklar. 

 

Okej, nu är det norrsken, hur ska jag få till en bild?

Se till att ha  skärpan  på manuellt och så skarpt som möjligt. Det kan vara svårt att få till den bästa skärpan i mörker, men jag försöker hitta en ljuskälla långt bort och fokuserar in skärpan på den.

ISO  har jag på 200 eller högst 400, inte mer  (men det beror ju på objektivet hur ljuskänsligt det är),  bländaren  så öppen den bara går och lång exponeringstid  (testa dig fram!).  Då får man med det dansande norrskenet och det är därför det är viktigt med stativ och fjärrutlösare så inte bilden blir skakig.

Medan kameran fotograferar så får du passa på att se upp mot himlen och  njuta  av det vackraste universum har att erbjuda. Lyssna om du hör norrskenet eller testa om du vågar vissla. Förr i tiden var folk rädda för att vissla under norrskenet, men jag är rebell och har provat på det! ;-)

 

resizedimage800533 IMG 5903

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Enligt den samiska mytologin ska man inte vissla under norrskenet. Berättelser från Nordamerika och Skandinavien menar att det är farligt att inte visa respekt för norrskenet. Jag har visslat, dansat och sjungit under norrskenet. Men respekt visar jag alltid. 

 

Jag fotograferar alla foton  utan blixt och i RAW.  Det är mitt personliga val, något jag är van med och tycker om. Dock behöver du se till att du har en dator och program som klarar av att öppna RAW-format.

Våga testa dig fram och ha roligt! Det finns inga rätt eller fel när det kommer till foto eller konst. Jag ser det som en möjlighet att vara kreativ och ett sätt att uttrycka mig på.

 

 

Jag fotograferar inte efter en instruktionsbok,

utan med mitt hjärta.

 

IMG 8131sevendays

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Denna bild är speciell eftersom jag också fick med ett stjärnfall på bild. 


Magiska norrsken

Skrivet av Caroline Eriksson 24.08.2016 | 3 kommentar(er)

Kategorier:

Något positivt med att det blir mörkt om kvällarna och nätterna är hur otroligt vackert det kan vara. Sent igår kväll dansade norrskenet över byn, och jag fick bråttom ut för att fotografera. Det är lika magisk känsla varje gång jag står under natthimlen och får skåda ett av det vackraste universum har att erbjuda.

 

Och mer text än så här behövs inte för att presentera norrskenet. Det här är magi och kärlek.

 

IMG 6

IMG 3

IMG 4

IMG 5


Så fotograferar du norrsken

Skrivet av Caroline Eriksson 15.12.2015 | 3 kommentar(er)

En vanlig fråga jag oftast får är "Hur fångar man norrsken på bild?", så idag blir det en favorit i repris. Det här är tips och hur jag själv gör:

 

IMG 5903

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Norrskenet jag fotograferade i oktober.

Det var en mäktig känsla att stå ensam i mörktet på piren och se norrskenet dansa ovanför mig.

 

Vad behöver du?

- Stativ.

- Fjärrutlösare.

- Kamera och ljuskänsligt objektiv (till bilderna i detta blogginlägg och förra så använde jag mitt 24mm pancake objektiv)

- Varma kläder! Du vill inte förstöra en fin upplevelse med att frysa.

 

Okej, nu är det norrsken, hur ska jag få till en bild? 

Se till att ha skärpan på manuellt och så skarpt som möjligt. Det kan vara svårt i mörkret att få till den bästa skärpan, men jag försöker hitta en ljuskälla långt bort och fokuserar in skärpan på den. 

ISO har jag på 400, inte mer (men det beror ju på objektivet hur ljuskänsligt det är), bländaren så öppen den bara går och lång exponeringstid (testa dig fram!). Då får man med det dansande norrskenet och det är därför det är viktigt med stativ och fjärrutlösare så inte bilden blir skakig.

 

Medan kameran fotograferar så får du passa på att se upp mot himlen och njuta av det vackraste universum har att erbjuda. Lyssna om du hör norrskenet eller testa om du vågar vissla. Förr i tiden var folk rädda för att vissla under norrskenet, men jag är rebell och har provat på det! ;-)

 

Jag fotograferar alla foton utan blixt i RAW. Det ger mig mest möjlighet att arbeta med dem efteråt och få tillgång till allt i bilden. Dock behöver du se till att du har en dator och program som klarar av att öppna RAW-format.

 

Våga testa dig fram och ha roligt! Det finns inga rätt eller fel när det kommer till foto eller konst. Jag ser det som en möjlighet att vara kreativ och ett sätt att uttrycka mig på.

Jag fotograferar inte efter en instruktionsbok, utan med mitt hjärta. 

 

IMG 5895

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Norrskenet jag fotograferade i oktober.


Underbara älskade norrsken

Skrivet av Caroline Eriksson 15.12.2015 | 8 kommentar(er)

Ni som har följt med mig en lång tid på bloggen vet att jag inte missar ett enda norrsken. Inte igår heller.

Att stå under stjärnhimlen och det dansande norrskenet är ett av det bästa jag vet. Då samlar jag energi, mediterar och verkligen njuter av det mest magiska universum har att erbjuda. 

 

Har skrivit det förr men skriver det igen: är så glad att jag flyttade till landet. I stan kunde jag knappt se stjärnhimlen och upplevde inte ett norrsken innan den veckan jag flyttade hit till landet. Det var som ett tecken när jag som nyinflyttat fick uppleva mitt första magiska norrsken. Och även om det gått några år så tröttnar jag inte. Det är lika magiskt varje gång.

 

På första bilden ser ni inte bara norrskenet, utan också ett stjärnfall! Just igår var det extra mycket stjärnfall som man kunde se. Då får man ju önska sig hur mycket som helst.

 

IMG 8131sevendaysIMG 8132sevendays