bloggheader6

Bebis första saker och kläder.

Skrivet av Caroline Eriksson 24.05.2019 | 14 Kommentarer

Jag förstod att jag var gravid redan innan jag kissade på graviditetstestet. Eller ja, jag hade en känsla. Därför upplevde jag aldrig riktigt den där chocken man ser i tv och på youtube när folk kissar på graviditetstest och får positiva resultat. "Hur hände det här liksom?" samtidigt som de gråter hysteriskt, är alltså inte meningen som jag yttrade eller hur det gick till för oss.

 

Men trots att jag vetat från dag ett att jag är gravid så finns det vissa saker som får det att kännas mer verkligt (förutom att man spyr och mår illa som om man fick betalt för det). I början är det graviditetstesten, som jag kunde ha kissat hur många som helst på. Sen är det första besöket vid mödrarådgivningen. Första ultraljudet. Första gången man hör bebis hjärtljud.

Och så är det bebis första kläder.

 

bebis saker 1

En amningskudde och en stor papperspåse med babykläder.

 

Jag var ju till Jakobstad förra vecka, och jag har sagt det förr och säger det igen: Jeppis är loppisens mecka. Speciellt om du är ute efter barnkläder och saker. Mamma hade fyndat lite åt mig, med orden att jag inte behövde känna mig tvingad till att använda något av dem på bebis eller så. Men alla kläder var så fina och vissa av dem helt och hållet oanvända, så jag tror bebis kommer att ha nytta av dem i framtiden. 

 

När jag dessutom var på plats i stan så passade jag själv på att gå runt och se om det kunde finnas några fina fynd, och *spoiler alert*,

jag blev inte besviken.

 

bebis saker 2

Amningskudde från Rätt Start, ett av de bästa fynden.

 

Det som jag fyndade själv och tycker är ett av de bästa fynden någonsin, är vad som verkar vara en så gott som oanvänd amningskudde (fortfarande hel, ren och fast) från Rätt Start. Den är ljusgrå med elefantmönster. Nypris så kan du köpa denna för 50 euro (vem gör ens det?), och jag fyndade den för 2 euro. TVÅ EURO. 

 

Den är ekologisk och gjort av allergivänliga material.

 

bebis saker 6

Byxor i olika storlekar, mönster och färger.

 

Jag har lite krav på bebis framtida kläder (tills ungen får och kan bestämma själv): 

1. Det ska inte vara något typiskt könsbestämmande kläder. Alltså undanbedes rosa tyllkjolar eller tröjor där det står att man är "världens tuffaste kille". Jag vill hellre klä barnet i glada färger och mjuka material. 

2. För släktas barnet på mig och Fredrik (dah) så kommer barnet helst klä sig i mjukiskläder dygnet runt, året runt.

3. He va väl ba he.

 

Och här har bebis åtta par byxor och leggings som bebis kommer att kunna använda i olika åldrar.

 

 
bebis saker 3
 
bebis saker 4

Världens sötaste fickor på baken.

 

Jag har ingen aning om hur liten eller stor en bebis är, och hur små kläderna behöver vara, men tänker att de flesta kläderna kommer vi att köpa på loppis den första tiden av levnadsåret. Mest för att barn växer så otroligt snabbt. Det innebär att folk säljer så gott som oanvända kläder på loppis, som du kan köpa för billig peng, och sedan sätta pengar (eller spara) på annat roligt istället.

 

Mina favoritbyxor är dessa gråa med fickor på baken. Så mjuka, så söta.

 

bebis saker 5

Leggings som påminner om smurf-byxor.

 

Dessa leggings har som fastsydda sockor på sig, och såg hysteriskt roliga ut. Jag började nynna på "Smurf-låten" och skrattade så tårarna sprutade när jag såg dem. Fick lite blickar på loppiset, men vad gör det. 

 

bebis saker 7

bebis saker 8

Dregglisar från newbie.

 

För att skydda fina bodysar och tröjor från spyor och dregel, så kan bebis ha dessa "dregglisar" från märket Newbie. Mycket fina.

 

bebis saker 9

Två bodys i retrostil.

 

De här är för stora för att bebis ska kunna använda dem på många månader, men mycket fina. Speciellt den gula. Gul är en favoritfärg när det kommer till babykläder och saker.

 

bebis saker 10

bebis saker 11

Sist men inte minst, en halare med fint prickigt mönster.

 

Sist men inte minst lyckades mamma fynda en oanvänd halare från mammalådan från 2017. Mycket fint mönster, och den här kommer bebis att kunna ha när hen kan gå. 

 

Och det här var det som bebis har för tillfället. Även om jag kunde tycka att det var lite tidigt att köpa något åt bebis, så är det bara att inse att vi är över 40% gången i denna graviditet, och är nästan halvvägs. Helt otroligt. Underbart.

 

Vad har du haft absolut mest nytta av

i början av bebistiden?

 

Kommentarer

 • Christina 24/05/2019 1:04pm (4 år sen)

  Babynestet. Har också köpt det mesta på loppis, via findit eller av bekanta. Det enda vi valde att köpa nytt var babyskyddet till bilen. Den gula bodyn är från mammalådan 2018, så fin. Väntar på att få använda den åt vår kille.

  • Caroline Eriksson 24/05/2019 1:08pm (4 år sen)

   Åh! Ett vackert babynest är jag ute efter också. :) Babyskydd till bilen känns ändå som något man verkligen vill köpa nytt känner jag.
   Vill du ha billiga kläder tipsar jag om jeppis-loppisen! Leggings och bodysar för typ 20 cent styck :D

 • Emma 24/05/2019 1:19pm (4 år sen)

  Babyneste, elpump, tuttflaskor, tålamof och försäkring ????

  • Caroline Eriksson 24/05/2019 1:21pm (4 år sen)

   Tålamod :D :D :D :D :D

 • Cecilia 24/05/2019 1:32pm (4 år sen)

  Amningskudden, bärselen, babysittern och babynestet skulle vi inte klarat oss utan med Ella :)
  Om du är intresserad av att köpa ett så gott som oanvänt babyskydd med Isofix bas från Britax så säljer vi vårt som vi bara använt i några månader i vår andra bil. Vi köpte det nytt i augusti -18 och Ella har rest i det i två månader. Naturligtvis okrockat och i nyskick. Hör av dig om du vill ha bilder :)

  • Caroline Eriksson 24/05/2019 1:47pm (4 år sen)

   Tack för din kommentar. Bärsele är säkert supersmidigt när man vill göra något, samtidigt som bebis ba vill bara nära. :) Jag ska googla babyskyddet och visa åt sambon, så återkommer jag :D

 • Cecilia 24/05/2019 4:57pm (4 år sen)

  BÄRSELEN! Och omlottbodysar, smidigaste som finns faktiskt. Och pyjamas med dragkedja, underlättar nattliga blöjbyten.

  • Caroline Eriksson 24/05/2019 6:01pm (4 år sen)

   Jag ska se till att checka av din lista :) Man vill ju att klädombyten ska gå så smidigt undan som möjligt.

 • Milla 24/05/2019 7:46pm (4 år sen)

  Det var samma sak med mig, visste också att jag var gravid innan jag tog testet så det var mer som en bekräftelse att det faktiskt var så. Hade känt av lite smått illamående/att det var något som var annorlunda redan innan, men det knäppa var att efter hag tagit testet kom illamåendet som ett brev på posten och fick också problem med trög mage. Som om det väntat på att få det bekräftat. ????
  Loppis är verkligen super! Köpte det allra första plagget på loppis, en body med en kanin på för typ 50 cent. ???? Köpte massor av kläder på loppis, bodyn och byxor för 50 cent-1 €/st fyndade jag massor på Comboliina. Hittade också en näst intill oanvänd vinterhalare och en vadderad halare ur tidigare års mammalådor superbilligt, var jättebra att ha extra att ta till när de vi fick med mammalådan behövde tvättas. Spytrasor i mängd och massir behövde vi eftersom dottern spydde massor, och dregellapparna hjälpte till att rädda kläderna i alla fall till en del vid matning just när hon spydde så mycket. MAMs antikolik tuttflaskor var super, dottern hade knappt några problem med magen tack vare dem. Pyjamasar hade vi behövt några fler av till en början, man blev lagom uppgiven när man var inne på tredje pyjamasen för natten pga att hon spytt ner sig och resten var i tvätten så jag fick ta en större storlek som hon fullständigt drunknade i... ???? Babylarmet var super att ha när hon sov ute i vagnen, vi tittade på TV i andra änden av huset eller var i bastun. Babysitter och vagn fyndade vi på nätet, super att kunna köpa så mycket billigare och spara pengar, det finns nog så mycket annat att lägga pengar på ändå.

  • Caroline Eriksson 25/05/2019 11:00am (4 år sen)

   Hehe ja, magfunktionen är ett kapitel för sig själv :D
   Jag har ju aldrig besökt Vasa-loppis med tanke på att hitta något åt små bebisar, så ska nog ta en runda och hoppas på att hitta fina kläder till billig peng. Satsa på massor av bodys och pyjamas. Kommer nog att köpa babysitter och vagn begagnat, eftersom de är så dyra annars (dyra även i andrahand).
   Tack för din kommentar, den kommer att hjälpa oss mycket. :)

 • Ida 24/05/2019 7:53pm (4 år sen)

  Det som man inte tänker på efter förlossningen är sig själv. Nästa gång har jag duphalac hemma för jag gjorde inte nr 2 på fleeera dagar efter. Värkmedicin, något att sitta på och en massa bindor. Glammigt värre ????

  • Caroline Eriksson 25/05/2019 11:01am (4 år sen)

   Åh, hemska tider att inte kunna bajsa på flera dagar. Blir nog att ladda upp med magmedicin här då också. :D
   Livet är inte så glammigt alltid. Tyvärr. ;) Tack för din kommentar, bra tips med sånt många inte tänker på eller vill tala om. :)

 • Linn 24/05/2019 8:05pm (4 år sen)

  Understöder omlottbodysar i de minsta storlekarna och pyjamasar med dragkedja! De med tryck-knappar finns nog bara för att reta gallfeber på en, när babysen sparkar livligt och mitt i allt har ut båda benen mellan knapparna..
  Tycker det är svårt överlag att ge tips åt andra mammor vilka saker som behövs, barnen är så olika. Bärselen används nu med andra barnet flerdubbelt mera än med första, medan förstfödingen nötte upp ett babyneste och den här andre knappt använt sitt på sina två månader :)

  • Caroline Eriksson 25/05/2019 11:03am (4 år sen)

   Eller hur? Bebisar är ju människor och individer med olika behov, som alla, så det gäller väl ba att ladda upp med det nödvändigaste och se därefter vad som behövs. :) Hoppas jag hittar massor av fina omlottsbodysar och pyjamaser med dragkedja på loppis. Tack för din kommentar. :)

 • Jenni 24/05/2019 11:30pm (4 år sen)

  Babybjörns babysitter!! De bästa vi ha skaffa. Vi ha prova många olika (hos bekanta, fammo och mommo) men den från babybjörn slår nog alla hittills. Sam har nu kommit i den åldern att han kan gunga själv i den (4mån), och men en lekbåge blir den extra rolig.
  Dessutom e den super att sitta och gunga i om baby har ont i magen( en av huvudorsakerna varför vi köpte den så tidigt åt Neo)! :)
  Sen är mitt tips, köp int för mycket grejer, kommer du på att du behöver nå sen så tror ja nog du får hjälp att fara och köpa de.:)

  • Caroline Eriksson 25/05/2019 11:04am (4 år sen)

   Tack för tipset! Ska se om jag hittar någon babybjörn babysitter på loppis. :) Nej, tänker att det viktigaste är väl att ladda upp med det nödvändigaste och se därefter vad man behöver. Som tur är både jag och Fredrik något av minimalister, så vi köper sällan något onödigt "ba för att". Tack för din kommentar. :)

 • Lott 25/05/2019 9:42pm (4 år sen)

  Efter en tung förlossning och då du är så slut att du inte ens orkar äta, men som du VERKLIGEN borde äta för att återhämta dig och producera mjölk så kan jag rekommendera att se till så det finns lättsmält kaloririk mat hemma. Jag skickade sambon till butiken och köpa all möjliga proteinsport drycker o elektrolyter ???? minns att jag åt 5-6 bananer under en natt då jag tankade tillbaka min energi. Och ja, laxerande medel som någon annan redan sade-man vill inte ens försöka sig på att klämma den första tiden efter förlossningen hahah ???? sen det som jag och de flesta andra gör, är att man läser allt om graviditet och snöar in sig på vad som händer vecka för vecka. Men man läser inte så mycket va som händer sen då babyn kommer, där hade jag kunnat läsa på mer om tex amning osv ????
  Till babyn har bärsele varit det bästa, vår baby älskar det!

 • Nina 27/05/2019 12:37am (4 år sen)

  Jag var också helt säker (eller så säker en kan va) på att jag var gravid innan jag testade. Mannen kände det också på sig. Sade åt honom några dagar innan jag testade att jag tror jag är gravid och han säger att han vet, han känner det på sig.

  När det kommer till kläder älskar jag också gula bebiskläder och vill varken ha volanger eller ”Strong like daddy”-kläder. Urk!
  Jag har ännu inte köpt ett enda plagg men tänker att det snart börjar bli dags. Kommer mig bara inte riktigt för. Har haft två stycken i min närhet som gått väldigt långt i sina graviditeter och sedan har det gått riktigt illa, så har väldigt svårt för att köpa grejer åt någon som inte ännu är här.
  Har dock fått ärva en del kläder av en kompis barn så helt utan är inte bebis men borde väl nog köpa lite till. Har ändå snart gått 70% av graviditeten. Får försöka hinna med en loppisrunda när ska till Jeppis om två veckor så kanske jag hittar nått att köpa. :)

 • Rebecka 29/05/2019 8:07pm (4 år sen)

  Plommonsaft, plommonpure, torkade plommon, eller alternativt laxerande medel.. plommonsaft serveras 24/7 på BB.. en geldyna att ha i frysen (ditt ömma underliv tackar dig).. färdiga matlådor i frysen, guld värt när man e ensam hemma med bebis och antingen inte orkar laga mat eller inte har tid att laga mat ????

 • Pia 30/05/2019 12:08am (4 år sen)

  Hej!
  Gratulerar till de blivande föräldrarna. Hoppas att du ska börja må bättre snart. Köp inte så mycket kläder i de minsta storlekarna, babyn växer så snabbt att storlek 50-55 bara passade typ de två första veckorna för mina killar. Jag vet inte hur du funderat med amning, men att ha lite modersmjölksersättning hemma efter förlossningen kan vara bra om det dröjer innan amningen riktigt kommer igång. Rekommenderar att om du klarar av att laga mat, att göra färdigt och frysa ner för såna dagar när orken och viljan inte finns att ställa sig vid spisen, speciellt efter vaknätter med bebis som inte vill sova.
  Och om det nu skulle bli att bebisen har problem med magen och har kolik se till att lösa av varandra och turas om att vila/sova. Att få sova några timmar ostörd kan göra underverk för en nybliven mammas/pappas ork och tålamod.

 • Chatarina 31/05/2019 9:04pm (4 år sen)

  Bärsjal! Det tar en stund att vänja sig vid den men är absolut mysigare än bärsele första tiden. Sen om man vill ha bärsele så satsa på ergonomisk! I t. Ex. En gamal babybjörn hänger bebisen i grenen (inte nice) istället för att sitta i grodposition som nya ergonomiska selar har det. Sen omlottbodysar, pyjamasar utan fötter, för även om det känns behändigt vaknar man på natten för att bebben dragit upp fötterna och inte alls har dem i de inbyggda sockorna ????jag köpte oändligt med just inbyggda sockor o ångrar de lite nu men alla har vi våra preferenser.

  Åt dig själv skulle jag säga att du ska ha hem laxoberon (de används på bb vid vcs). Gudavärt! O sen enkla mellanmål när nattamningen tar tid.

 • Ida 10/06/2019 7:00pm (4 år sen)

  En liten sovpåse att ha i babyskyddet vintertid! Förstod aldrig vitsen med Alvin, men ack så enkelt det var när vi hade det med Lovis i vinter. Vi behövde aldrig bråka på henne massor av ytterkläder när vi skulle med bilen utan bara en stickad halare, mössa och vantar inne i sovpåsen ☺️???? Annars har stickade ytterplagg i merinoull varit flitigt i användning!

  • Caroline Eriksson 16/06/2019 8:23pm (4 år sen)

   Åh, tack för tipset. Sovpåse kommer får vi ta och skriva upp på handelslistan. Bebis blir ju en vinterbebis, så vill göra vintern så enkel som möjligt. :)

Skriv en kommentar