bloggheader6

Börja yoga - 5 tips!

Skrivet av Caroline Eriksson 14.03.2018 | 0 Kommentarer

Kategorier:

Ha tålamod

Om du följer en yoga-video på youtube, eller se en bild av en position, så märker du ganska snabbt att du inte alls är lika vig som typen på bilden. När personen kan nå sina fötter i ett huj, så kommer du endast ner till låren. Och vet du vad? Det är helt okej. Visst vore det roligt om alla med detsamma kunde röra sina tår och ha både fötterna platta på mattan vid en downward dog, men det är inte så det funkar. Det tar tid, och ena dagen orkar man mer medan man den andra bara behöver få sitta i still på mattan.

Ha tålamod och låt dig själv utvecklas i din egen takt! (dessutom har typen på bilden övat i många år, och yoga handlar inte om att jämföra sig med andra).

 

Yoga handlar inte om prestation, utan att du ska ha roligt och det ska de dig något själsligt.

Ett vanligt missförstånd är att yoga handlar om alla poser och att man ska kunna göra övernaturliga saker med sin kropp. Så fel. Istället för att handla om prestation, så handlar det om att man ska ha kul och göra något gott för sig själv och själen. För andra kan det handla om att sjunga i en kör eller läsa en bra bok. För mig handlar det om att få andas på mattan, utan att behöva jämföra mig med någon annan.

 

Investera i en bra matta

En bra matta hjälper dig att få en fin upplevelse i din yoga-praktik. Gärna en i 4mm (mitt i allt 5mm) om du är nybörjare. Dessutom ska den ha ”halkskydd” på sig (lite klibbigare material), så du inte slirar runt på mattan. Sen finns det block och andra saker man kan köpa, men behöver du hjälp av det så fungerar böcker lika bra. 

Sen är det ganska lätt hänt att man kanske handlar lite för många mattor. Jag har en i bilen, en utomhusmatta och en inomhusmatta. Alla har jag användning av, men skulle kanske rekommendera att man köper en bra matta till att börja med.

 

IMG 1550

 

Andas

och andas rätt. Första gången någonsin jag gjorde yoga, som nu är 10 år sen, så höll jag på att svimma och sa ”aldrig mer”. Men det var bara på grund av att jag inte förstod att andas rätt. Istället för att andas i takt med kroppens rörelser, så höll jag andan och höll på att trilla omkull av syrebrist.

Nu har jag istället en medveten andning, som är mycket längre, djupare och behagligare för kroppen. Och andas du rätt och har en bra dag, ja, då kan du röra vid dina tår med hjälp av andningen.

 

Gör det som känns rätt för dig

Yoga handlar inte om att göra någon annan nöjd. Yoga handlar inte om att prestera för någon annan, eller ens komma i toppform för någon modevisning. Det handlar om att hitta sin inre kraft, balans i vardagen och ganska snabbt märker du även hur du får lättare att acceptera dig själv.

Gör det som känns rätt för dig, och inte något annat.

 

Namaste!

 

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar