blogghedaear

Bröstcancer #ärdumed

Skrivet av Caroline Eriksson 09.10.2018 | 0 Kommentarer

Min relation till bröstcancer är:

Arbetsrelaterat och personligt. Eftersom ungefär 5000 kvinnor per år insjuknar i bröstcancer per år så tror jag vi alla känner åtminstone någon som är, eller har varit, drabbad. När det kommer till cancer överlag så vill jag inte se det som en dödsdom, eftersom jag vet att forskningen och medicineringen går så mycket framåt, och att det finns goda chanser att kunna leva ett liv med livskvalité.

Dock har jag inte blivit, och kommer aldrig bli, likgiltig inför sjukdomen. Det är inte något vi behöver frukta, men som vi ska ta på stort allvar. 

 

Om inte förr, så får man nya ögon att se livet med och har lite lättare att prioritera vad som sist och slutligen är viktigt här i livet, när man själv eller någon nära drabbas av cancer.

 

Under den rosa månaden kommer jag:

Klämma på mina bröst, tänka en extra tanke på de i min närhet som går igenom detta just nu och tända ett ljus för de som varit med om det. Skänka en slant till cancerforskning och cancerföreningar, och våga prata mer om det som kan vara jobbigt här i livet.

Samtidigt som jag hyllar det fina i livet och det som ger livet en extra mening för mig.

 

Så här ofta kontrollerar jag mina bröst:

En gång i månaden under den tid av min menscykel då inte brösten är hårda, knöliga eller sjuka. Vill du läsa mer om hur du undersöker dina bröst, och hur läskigt det kändes då jag upptäckte en knöl i armhålan (som tack och lov var en finne) läs det här blogginlägget.

Finns fina instruktioner om hur du undersöker dig själv, och annan nyttig fakta om cancer och bröstcancer.

 

Därför är det viktigt att tala om bröstcancer:

Mest för att det inte ska bli en sån tabu om att tala om något som är så vanligt, men tungt. Jag tror att många är rädda för att tala om det, eftersom det blir mer verkligt när man säger det högt. Men också för att man inte vet vad man ska säga. Är rädd för att säga eller göra fel, när det värsta är när man inte gör något alls.

Du ska inte behöva vara rädd för att säga något fel eller hålla något så stort inom dig. Ju mer vi talar om det svåra här i livet, desto närmre kan vi komma varandra.

 

Det här kan du göra, för att stöda kampen emot bröstcancer:

1. Köpa Vasabladet snygga collegetröja 12 oktober, vid nya shoppingcentret Espen. Tröjan är rosa och kostar 40€, och alla intäkter går raka vägen till cancervården.

2. Har du redan tillräckligt med tröjor kan du lika gärna betala in en valfri summa till Österbottens Cancerförening, Cancerföreningen i Finland eller annan valfri förening som är till stort stöd för de som drabbas av cancer och deras anhöriga.

3. Köp rosa bandet. En så liten slant för ett band som betyder mycket. 

4. Fråga din vän som har cancer vad du kan göra för hen. Ta med gott fika, umgås, hjälp till med hemsysslor och var det stöd som bara du kan vara för hen. Många vågar inte, eller är för trötta att be om hjälp, så våga ställ upp och var den du vill att andra ska vara för dig.

 

Ensam är inte stark. Tillsammans är vi starka. 

Ta hand om dig, underbara själ. Hoppas du får en vacker dag.

 

ardumed

 

 

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar