bloggheader6

Budget - min ekonomi och system.

Skrivet av Caroline Eriksson 24.04.2018 | 2 Kommentarer

Innan jag nu kommer att visa dig min personliga ekonomi och budget inför nästa månad, som är här om endast en vecka, så vill jag svara på den kanske vanligaste frågan:

 

"Varför använder du inte bara en app?"

Även om jag kan förstå varför många ställer mig den frågan, för det finns ju inte bara en, utan hundratals appar till allt, så har jag nu flera lika bra svar till varför det hjälper mig (och många andra) att skippa apparna och hålla sig till en bullet journal. Eller ba det hederliga papper och penna-systemet.

 

1. Inlärningssätt.

Alla har vi ju olika sätt att lära oss på, och medan jag aldrig har lärt mig något genom att bara sitta och läsa en text, så måste jag göra inlärningsprocessen mer verklig genom att endera skriva, rita eller bara göra för att lära. Därför har jag inte heller läst en instruktionsbok fullt ut, utan ba provat mig fram.

2. Det blir mer verkligt.

Om jag skulle t.ex följa min menscykel på en app, eller som nu min budget, så skulle det inte kännas lika verkligt. Visst, det kanske är lite tidssparande att kasta in några siffror i telefonen, men det ger mig inte känslan av att det är på riktigt. När jag skriver ner min budget till pappers får jag tid att processera och reflektera.

3. Det håller för evigt.

Medan en telefon eller dator inte håller för evigt, så kommer denna bok, vars sidor är fyllda med min favoritbläck, hålla för evigt. 

 

Typ det, och fler orsaker. Men dessa tre var de viktigaste för mig, och det som gör att en bujo passar mig så bra. Alla är vi olika, men när man finner det inlärningssätt som fungerar för en själv, och det system som får ens liv att gå runt mer harmoniskt, jamen då håller man fast vid det. Nu kan jag hänvisa till detta blogginlägg nästa gång någon frågar varför "jag inte bara använder en app".

 

Till min budget nu då.

 

Budget Maj 4

 

Har fått färdigt mitt uppslag för nästa månads budget, och från sist då jag talade budget med er, så blir det på riktigt nu. Jag använde april-månad till att se vart alla mina pengar far, även räkningar, för att den här månaden sätta upp en budget för att spara mer än att slösa.

 

Som ni ser är det ungefär samma system, endast lite mer ordning och reda, och mer uttänkt eftersom jag lagt mycket tid på dessa två sidor. Har sökt på facebook, google och pinterest efter budget-spreads till en Bullet Journal, men det verkar som att det är endera få som använder sig av detta system, eller helt enkelt få personer som vill dela med sig av sin budget - eller har ett system som även fungerar för mig.

Så de här sidorna är helt och hållet från mitt huvud, och det som kommer att förhopnningsvis fungerar för mig.

Budget Maj 5

 

På den vänstra sidan började jag med att skriva upp tre rutor. En som räknas månadens inkomster, en annan som jag sedan skriver slutsumman av alla utgifter och en sista som jämför kontot i början av månaden och i slutet. Ingen större forskning här inte.

 

Sedan fortsätter det smaskiga, min budget. 

Jag har räknat upp alla fasta utgifter huslån och alla räkningar som el och telefon. La även till extra pengar i min budget för gåvor (eftersom typ alla verkar fylla år i maj), och en "annat" kategori som är sånt jag inte tänkt på, men vill ha användning av om jag vill ha något extra. Typ pengar man vill slösa bort.

Hit har jag även lagt till den summa jag tänker spendera på bensin, mat, och kläder - ifall att jag skulle behöva nya skor eller en tröja. Vem vet.

 

Alla siffror jag här har lagt upp är det jag nu fått forska fram under april månad. Jag vet vart mina pengar far, jag vet vad jag kan spara in på och jag har nu lagt upp en realistisk budget i hopp om att kunna pruta mer på den. Alltså, spara pengar. 

Och det är därför min budget är uppdelad i PLANERAD, SLUTGILTIG OCH SKILLNAD, eftersom den mellanskillnad det blir mellan planerad och slutgiltig summan - ska sedan användas till sparande.

Inte hela den summan, men kanske 50% eller 30%. Beror på vilket humör jag är i slutet av maj.

 

Även mitt sparkonto har samma system, i hopp om att spara mer än jag planerat.

 

 

 

 

Budget Maj 6

 

Till höger har jag den sida som jag lika gärna kunde använda en app till, men som blir mer verklig så jag kan hålla koll på vart pengarna farit under månaden. Till skillnad från den här månaden, då jag endast listat upp vilken butik jag handlat vid, så kommer jag nu även att skriva upp vad jag handlat.

 

Denna sida har jag även skannat av, och printat ut i rätta storlek, för att kunna tejpa fast i maj-budget om det är så att jag behöver mer plats att skriva på.

 

 

Och det är så här jag kommer att göra min budget för nästa månad. Den här månaden har jag upptäckt att jag 

1. Använder mindre pengar på mat än jag trodde, 

2. Att storhandla vid butiker som har bra erbjudanden och priser är a och o, 

3. och att jag kaaaaaaaanske har råkat beställa mina favoritböcker nu som är lite överpris (men SÅ värda det), endast för att kunna hålla min budget bättre nästa månad. He he he.

 

Kommentarer

 • Soulmama 24/04/2018 6:57pm (5 år sen)

  Jag har alltid sagt att om jag räknar mina inkomster och utgifter så går det inte jämnt ut. Jag har levt på flyt och det har funkat. Men nu ville jag fiska vuxenpoäng och hakade på då du skrev om detta senast. Och redan två veckor innan månadens slut så var jag på noll och fick börja lyfta mer från firman... Jag har bara cirka en tjugolapp som for till loppis, resten är räkningar, mat och bensin. Jag vet inte om detta är en extrasvår månad då det bara inte räckt till, eller om själva listan gav mig bad mojo :( Har ingen aning om hur jag ska överleva till slutet av månaden, och klara mig på eventuell sjukpeng nästa månad, men jag tror inte jag vågar göra lista fler gånger... Huhhu, konstiga vibbar dessa pengar har...

  • Caroline Eriksson 25/04/2018 5:45am (5 år sen)

   Ledsen att läsa din kommentar, eftersom jag själv minns tillbaka hur jag hade det för 10 år sen, då jag levde på minimun och mindre än det.
   Får du som företagare hjälp med utkomststöd? Annars kan jag tipsa om diakonissorna, som kan ge stöd i form av mathjälp och presentkort till matvarubutik, så du kan handla det du behöver för att inte gå hungrig.

   Tror dock inte denna lista förvärrar läget, eftersom den inte automatiskt ger mer pengar. Man får ju bara en inblick i vad man har att röra sig på och vart man lagt sina pengar, som jag skrev om i förra inlägget. I detta så vet man vad man har att röra sig på och hur man väljer att lägga upp sin budget.
   Att just få mer koll och se vad man kan dra in på. Kanske byta telefonabonnemang, ifall man kan spara in några tior på ett annat företag. Kanske handla annan mat, vid annan butik, och göra större mängd mat som räcker i flera dagar.

   Jag är ju en vårdare till yrket, och har då inte heller den bästa inkomsten, men har fått lära mig att anpassa mina utgifter till inkomster. Vissa månader är det sämre, och vissa bättre, men detta system hjälper mig att ha bättre koll på det.
   (och så shoppar jag så gott som aldrig, äter inte ute på restaurang eller sånt, så på det sättet sparar jag även in pengar)

   Jag hoppas det vänder för dig och att du nästa månad inte behöver ha oro för pengar, utan kan andas och njuta av sommaren som är på väg.

 • Soulmama 25/04/2018 9:59am (5 år sen)

  Det var ju nog mer som ett skämt att listan skulle påverka, men det kändes ju lite så då jag alltid sagt att det inte går jämnt ut svart på vitt :P Jag är bra på att hålla i mina pengar överlag, och har aldrig haft kreditstörningar eller annat. Det är ju bara ett faktum att existensminimum (min lön från egna firman + lite utkomststöd) inte räcker då man måste äta LCHF och glutenfritt, då man måste köra en del för att inte bli helt isolerad och då man har katt och bil som Kela definitivt inte betalar för. Som kattmedicinen jag var tvungen att köpa häromdagen :( Men jag hoppas också det svänger, förra månaden lyckades jag ju sätta in första tjugolappen på nya sparkontot - så det SKA gå!

Skriv en kommentar