måndag 29 oktober 2018 - 12:00

4 saker jag ska göra denna vecka.

Jag har svårt att tro att vi har bara två månader kvar av detta år. Vart tog detta år vägen? 

 

Eftersom det nu är ny vecka, som för med sig en ny månad, tänkte jag dela med mig av mina två senaste sidor i min bullet journal. Eftersom jag ska, så gott det går och inspiration som räcker till, försöka mig på temaveckor så ska jag rita kvinnor denna månad. 

 

För att göra det lite mer intressant ska jag även dela med mig av 

4 saker jag ska göra denna vecka.

 

Bullet Journal November 1

 

Jag ska prioritera vila.

Börjar märka av att jag behöver vila nu, eftersom min rygg är stel och näsa snorig. Kroppens sätt att säga jag kanske borde ha tagit det lite lugnare redan för en tid sedan. Så istället för att fara och flänga runt ska jag prioritera vila, och läsa en bra bok.

 

Bullet Journal November 2

 

Bada bastu.

Bastun är ett av husets mysigaste och varmaste rum, men det kräver också att man kommer ihåg att använda den. Den här veckan vill jag bada bastu.

 

Bullet Journal November 3

 

Jag ska blogga om roliga saker.

Har flera ämnen jag vill ta upp och blogga om, så du kan förbereda dig på massor av fräscha och nya blogginlägg denna vecka.

 

Bullet Journal November 4

 

Jag ska testa på nya recept.

Tack vare boken Food Pharmacy, vars recension du kan läsa här, så vill jag nu testa nya recept och komma utanför min komfortzon när det gäller mat. Ser riktigt fram emot att stå och laga mat idag.

 

Är det något speciellt du vill läsa om denna vecka, 

eller har du några frågor? 

Skriv en kommentar. Jag svarar på allt och gör gärna blogginlägg som du längtar efter.

 

Ha en underbar start på veckan.

måndag 8 oktober 2018 - 05:00

Mycket på en och samma gång, varför är det alltid så?

Så är vi här igen: en ny vecka med nya möjligheter. Så gott som varje dag denna vecka kommer jag att endera ha arbete eller något annat roligt på gång, och någonstans inom mig önskar jag att jag faktiskt vore den som tycker om att ha mycket på gång. 

 

Missförstå mig inte: det är ju inte som att jag lider av att ha något på gång varje dag, för idag vet jag när det är dags att säga "tack, men nej tack" och prioritera vila. Dessutom gör jag sånt som jag ser fram emot, samtidigt som jag vet att det kommer en lång och lugn tid efteråt.

Men det är så intressant hur det verkar som att allt ska ske på en och samma gång, istället för att vara sådär härligt utspritt så man hinner samla sig och ta in allt. 

 

bullet journal elsa beskow oktober 1

Denna veckas design i min bullet journal.

 

Det här är i alla fall andra veckan av oktober, och denna veckas design i min bullet journal. Som jag nämnde förra veckan så kör jag ju på ett "Elsa Beskow-tema", och jag älskar att få rita de små och söta tomtetobarnen, samtidigt som jag kommer utanför min komfortzon med att rita människor. 

 

bullet journal elsa beskow oktober 2

Tomtebobarnen och lingonbären.

 

Denna vecka ska jag försöka fokusera på att vara i nuet. Att kunna ta till mig allt utan att bli helt slut i huvudet, trots att det kommer att vara mycket. Jag hoppas på att få ha hälsa, tid att umgås med nära och kära, 

samtidigt som jag får ha en fritid där jag får göra precis vad jag vill. Även om det kanske innebär att det är ingenting alls. Och ja,

ha ett varmt hjärta, en lugn själ och glatt leende hela veckan. 

 

 

Hur kommer din vecka att se ut?

Mycket på gång, eller har du en lugnare tid? 

 

måndag 1 oktober 2018 - 05:00

Tomma sidor att göra vad jag vill med.

 När jag insåg att denna månad började på en måndag så såg jag en ypperlig chans till att starta en ny bullet journal. Förutom att mina gamla bullet journal började vara fylld av text och konst på varje sida, så var jag även redo att starta på nytt. 

En ny bok, med massa tomma sidor att göra vad jag vill med.

 

Om min förra bullet journal innehöll slutskedet av vårt husbygge och livet därefter, så ska det bli spännande att se vad den här boken kommer att innehålla. Jag vet inte än, men det jag vet är att det är jag som får bestämma vad som ska finnas i den här boken. 

 

bullet journal elsa beskow 1

De tre sista månaderna av året. På den tomma sidan har jag tänkt printa ut mina favoritbilder från året som gått sedan och klistra in som minne.

 

Det är ju det som är det fina med bullet journal: att det är så mycket i ett. En kalender, anteckningsblock, post-it lappar, dagbok och konstverk om vartannat. Det är bara vad du gör det till, och det som känns bäst för dig. För mig verkar det fungera med kreativt kaos med ordning och reda mellan varven.

 

En bullet journal finns ju inte till för att göra livet svårare för dig, utan tvärtom: det ska underlätta ditt liv, göra det lättare att planera dina dagar samtidigt som du har plats för att vara kreativ och utvecklas.

 

bullet journal elsa beskow 2

Halvt terapeutiskt att sitta och skriva en massa siffror.

 

Min nya bok är inte en Leuchtturm1917, som jag hade tidigare, utan en billigare variant men minst lika bra. Det är väl det första och kanske viktigaste jag vill få fram när det kommer till bullet journal, att vara kreativ eller existera överhuvudtaget: du behöver inte det dyraste och bästa för att få nytta av något materiellt eller ha roligt. 

 

Och roligt, det har jag när jag pysslar i min bullet journal. 

 

Men många verkar missuppfatta vad det här med bullet journal egentligen går ut på. Som tror att man måste ha en dyr bok och ett lager av pennor, ifall världen skulle gå under. Det behöver du inte. Du behöver bara en penna och häfte / bok.

 

bullet journal elsa beskow 3

Årsvy för första halvåret av 2019. Längst ner har jag listat födelsedagar, och ovanför kan jag lista event som sker i framtiden.

 

Jag får så mycket mer fria händer med en bullet journal än jag någonsin haft i jämförelse med en digital kalender eller färdig papperskalender. 

Vet inte exakt vad det beror på, men jag upplever att min bujo gör det lättare för mig att minnas, samtidigt som det tänds en gnista av kreativitet inom mig som sedan får flöda fritt.

 

Och ja, jag använder mig av den, vilket jag aldrig har gjort med vanliga kalendrar.

 

bullet journal elsa beskow 4

Mina höns och hönshuset har en egen hashtag på instagram! #hönshuusi

 

I min nya bullet journal så har jag skippat några sidor från min gamla bullet journal. Till exempel har jag skippat menskalendern, eftersom den håller jag koll på elektroniskt. Jag håller inte heller längre koll på följare på olika sociala medier, utan tänker nu mest satsa på att ha riktigt roligt i min nya bullet journal och försöka få den att göra mig lite mer kreativ. 

 

Det verkar som att det är mer kreativitet jag vill ha in i mitt liv, och det skapar jag på det här sättet.

 

Det här uppslaget du ser närbild av är något jag bara såg som en rolig grej, men som jag redan haft mycket användning av. En samling på olika hashtag's att använda mig av på instagram, med små illustrationer som visar vilken kategori de hör till.

 

bullet journal elsa beskow 5

Jag älskar Elsa Beskows illustrationer.

 

Min månadsvy för oktober-månad. Det är här jag håller koll på möten, arbete och annat roligt som sker under månaden. Nytt för denna bok är att jag ska försöka att rita en bild och hålla ett tema för varje månad. Oktober fick bli inspirerad av Elsa Beskow och alla hennes underbara illustrationer. 

 

Den här månadsvyn har jag testat att ställa upp på många olika sätt, men det du ser nu är det som fungerar bäst för mig. 

 

bullet journal elsa beskow 6

Det är så spännande att börja testa på att rita människor. Verkligen utanför min komfortzon.

  

När jag började med bullet journal sökte jag efter all information jag kunde hitta på internet, och sökte inspiration på pinterest och youtube. Det är mitt tips till dig; se hur andra göra, ta till dig det som berör dig och gör något eget av det! 

 

Alla sätt och stilar fungerar ju inte för alla, och hur underbart är det inte att vi alla är olika? Världen skulle bli ganska tung om den endast var svart och vit, medan den skulle vara utmattande av att hela tiden vara i färgsprakande färger. Viktigaste är ju att vi gör det vi mår bra av, utan att skada oss själva eller andra.

 

bullet journal elsa beskow 7

Ser du vad det står på fredagens ruta? "Fantomens fredag".

 

Jag ville inte börja min nya bullet journal med att klippa sönder sidor, så jag pausar min älskade "dutch door" nu för en månad framåt och hoppas att det här sättet ska fungera fint för mig att planera mina dagar. Denna design kommer trots allt på en andra plats.

 

Här skriver jag upp när jag ska arbeta, blogginlägg och vilka dagar de ska upp (om det handlar om samarbeten eller planerade blogginlägg). Jag skriver upp om viktiga samtal att ringa och en kort kommentar om hur dagen har varit. 

På så sätt får jag in en kalender med en känsla av dagbok.

 

bullet journal elsa beskow 8

En av mina favoritböcker som barn, Tomtebobarnen, var det som fick mig att vilja göra detta tema. 

 

Och det här med att göra illustrationer inspirerade av Elsa Beskow var ett riktigt bra beslut av mig att göra. Jag som inte vågat mig på att rita människor tidigare kommer nu att komma utanför min komfortzon ordentligt, samtidigt som jag får något fint att se på varje dag.

 

Köpte mig färgpennor för 1,50€ och ska nu försöka lära mig att rita med dem, istället för vattenfärger. Det kan ju vara bra att lära sig något nytt mellan varven.

 

 

Håller du koll på livet med en bullet journal,

eller vill du lära dig mer? Skriv en kommentar!

 

fredag 28 september 2018 - 15:34

Min utveckling under ett år.

För ett år sen när jag skulle fylla 27 år önskade jag mig en sak av Fredrik; en "riktig" bullet journal av märket Leuchtturm1917. Det var den boken alla på youtube hade, och trots att mitt rutiga häfte fungerat fint som bujo tidigare, var det den där boken jag drömde om.


Så när jag fyllde år så fick jag ett paket, raka vägen från Tyskland. Fredrik hade köpt mig en bullet journal med prickiga blad, i en vacker orange färg. Jag var så inspirerad att få fylla i alla sidor, låta kreativiteten flöda och få bättre koll på mitt liv.

Nu var det dags att köpa en ny bok (inte LT1917 denna gång) eftersom min gamla är så välanvänd att den håller på att gå sönder, och de sista tomma sidorna inte kommer att räcka året ut. Så för att ta farväl av min gamla bujo så tänker jag nu tar dig igenom året som varit i min bullet journal.


1year bujo bullet journal 1

Förra årets födelsedagspresent var denna vackra bullet journal,
med årets födelsedagsbukett.


Idag är det ett år sen jag fyllde i mina första sidor i boken, och vilken resa det har varit! Jag har fått utveckla mig själv och min kreativa sida så otroligt mycket under detta år, och jag märker själv av mina framsteg.


Kommer inte att klaga på någon av mina designer, eftersom jag inte ser någon vits i att tycka illa om något man en gång i tiden varit så otroligt stolt över. Istället ska jag njuta av att se vad jag har gjort under året och den process jag varit igenom för att vara här idag.


1year bujo bullet journal 2

Årsvy för att hålla koll på event i framtiden.


Jag hade blivit erbjuden att hålla en kurs om Bullet Journal denna höst, men tog mitt förnuft tillfånga och insåg att jag kan inte göra allt här i världen och fortfarande orka med mig själv. Med hjälp av bloggen kan jag ju istället lära ut så många fler, gratis dessutom! Så nu när jag planerar min nya bullet journal kommer jag absolut visa bilder från den.


Till exempel de sidor som visar en blick över året ser annorlunda ut i min nya bujo. I min förra, den du ser på bild, så hade jag valt att göra på det här sättet. På de här sidorna skriver jag upp om någon fyller år, när jag har semester eller annat som sker längre in i framtiden.


1year bujo bullet journal 3

Den värdefullaste sidan i min bullet journal.


Jag kommer ju inte att kasta någon av mina bullet journal's, eftersom de är så mycket mer än bara en kalender. De är en dagbok och mina konstverk inom en och samma pärm. De här sidorna kommer jag speciellt att vilja ha kvar och se tillbaka till i många år framöver.  

Sidorna där jag höll koll på vår process i husbygget.


Här skrev jag upp en checklista på saker som ännu behövdes göra. Jag höll koll på vilka väggar vi målat, vilka rum som hade takpanel och till sist skulle alla punkter vara checkade och huset vara klart.


1year bujo bullet journal 4

Den alla första veckovyn jag gjorde.


Detta var mina allra första veckodesign i min bullet journal. Eftersom en Leuchtturm 1917 är rätt så dyr, minns jag fortfarande hur otroligt nervös jag var för att skriva i den. Jag var liksom så rädd för att misslyckas, och hamnade i den där fällan som många göra när de börjar med en bujo. 


Man tror att allt måste vara så himla perfekt,

när det egentligen bara handlar om att hitta ett system som gör livet lite lättare för dig.


En bullet journal ska ju inte ta upp massor av tid och energi av dig, för då gör du det fel. Det ska ju vara lätt och roligt. Är det något som min bujo har lärt mig så är det att släppa lite av perfektionisten inom mig, och våga ha lite roligare och testa på nya saker och ting.


1year bujo bullet journal 5

Min allra första månadsvy som tog mig utanför komfortzonen.


Min första månadsvy kom passligt till oktober-månad och jag ville testa på ett tema som passade till. Jag har ju tidigare nämnt att när det kommer till att måla och rita så har jag inte vågat. Mest för att jag kanske varit så rädd för att misslyckas och vara dålig på det, när ingen sist och slutligen är en Picasso när de börjar.

Men man måste ju börja någonstans, och det här var det som fick mig att vilja börja rita mer och utvecklas inom konsten.


1year bujo bullet journal 6
Min bullet journal lärde mig hur roligt det är att rita.


Det resulterade i att jag veckan efter vågade mig på att rita en drömfångare. Jag satt vid köksbordet i lägenheten vi bodde i och ritade medan jag hade det så roligt. Jag var så otroligt stolt över slutresultatet och bläddrade länge tillbaka till denna sida för att påminnas om hur roligt det var.


1year bujo bullet journal 7

Yogaövningen jag aldrig gjorde klart.


Den här designen ritade jag på betonggolvet i vårt hus, medan vi byggde. Jag hade väl tråkigt och ville inte bygga för tillfället, så istället ritade jag upp en 30 dagars utmaning med yoga.

Som du ser så gjorde jag inte allt. 


Jag jobbade natt, fick mensvärk, var trött och bara tanken på att göra något i trettio dagar i sträck lät som en jäkligt lång tid.


Däremot har jag bläddrat tillbaka till denna sida många gånger när jag velat göra en viss yogaövning, bara att jag inte fyller i rutorna längre.


1year bujo bullet journal 8

En så otroligt fin design.


Under det här året har jag testat på så många olika sätt att hålla koll på mitt liv, och vissa perioder skriver jag mer medan jag andra skriver mindre. Den här veckan ser jag att vi bodde i huset, eftersom vi hade sophämtning den tisdagen (en gång per månad hämtas soporna) och jag var till Jakobstad med kompis + barn för att shoppa på loppis och umgås med mamma.


Jag tycker om att göra "att göra"-punkter, samtidigt som jag skriver en kort kommentar om hur dagen har varit. Lite som en dagbok, utan de mest privata tankarna.


1year bujo bullet journal 9

Vacker och elegant blomma som är enkel att göra själv.


Jag hade en vision om att fortsätta göra dessa vackra blommor, men inte kort därefter tog jag semester, byggde hönshus, skaffade kycklingar och glömde bort min bullet journal i en månad.

Det är det fina med bullet journal: man kan låta den stå länge, för att sedan börja på en ny tom sidan. Man kan göra precis vad man vill, och det finns inga regler att följa.


Här hittar du blogginlägget om hur du gör dina egna DIY blommor.


1year bujo bullet journal 10

Denna veckas design, med en dutch door.


Och den sista sidan man kommer att se i min bullet journal är den här; denna veckas design. Nu har jag funnit charmen i "dutch door" och vågar rita mycket större och avancerade saker.


Att se min utveckling under ett år i min bullet journal är så roligt och värdefullt.


Jag längtar så tills du får se min nya bullet journal!

Vill du se fler bilder från min bullet journal så har den en helt egen kategori! Bara att söka upp "Bullet Journal" bland mina kategorier.


tisdag 18 september 2018 - 05:00

Mot oändligheten och vidare.

När jag gjorde min enkät om bloggen för dig att fylla i, kunde hade jag inte vågat hoppats på att du och många andra skulle ta sig tid att svara på den. Trots att det knappt tar en minut att fylla i, och det är inga svåra frågor, så var det ändå pirrigt att publicera enkäten. 

 

Och som vanligt hade jag ingenting att vara nervös över. Jag hann knappt börja dricka mitt morgonkaffe igår när redan två personer svarat på enkäten. Det här är alltså innan klockan ens var sex på morgonen och det fortfarande var bläcksvart utomhus. Och alla fina kommentarer! Tack så hjärtligt mycket för det fina du skriver, och för att du tar dig tid att svara på enkäten. 

 

Jag kommer att dela med mig av det ni vill läsa mer om på bloggen i ett senare skede när fler hunnit svara på den, men redan nu kommer du säkert att märka av att jag lyssnat till önskemål. 

 

bullet journal astronaut space 1

En astronaut som svävar mot oändligheten och vidare.

 

Nu är det dock ingen bild av Fantomen jag delar med mig, vilket det är många som vill se (hehe), men istället så visar jag mitt senaste alster i min bullet journal. Det här är designen för nästa vecka, och jag som valt att vara mycket färggrann senaste tiden valde nu istället en svartvit design med rymden som tema. 

 

Jag har alltid varit fascinerad av rymden och universum, och för varje stjärna som faller över himlen har jag önskat mig något. Det är något magiskt och fint i att inse hur liten man egentligen kan vara i perspektiv mot universum, och hur mycket mer som bara väntar på att upptäckas. 

Inom och utanför oss.

 

bullet journal astronaut space 2

Har verkligen fallit för "the dutch door" när det kommer till bullet journal.

 

Hösten är min favoritårstid på så många sätt. Inte bara för att man får mer möjligheter av kläder att klä sig i, efter att ha gått runt en hel sommar i short och bikiniöverdel, men även för att man nu får se stjärnorna, norrsken och stjärnfall.

 

Förra året så pausade jag och Fredrik livet för att bygga vårt hus, och i år återupptar jag livet för att göra det som gett mig så mycket glädje. Som att fotografera stjärnorna. 

Min bullet journal får vara en fin påminnelse. 

 

Mot oändligheten och vidare.

 

måndag 3 september 2018 - 05:00

Hur stavar man till kärlek?

När man minst anar det så dyker den upp som i Gevalias reklam i tv, "När du får oväntat besök".

Inspirationen till att skapa, skriva och måla. Helt enkelt leva ut sin kreativitet, och bara ha roligt under resans gång.

 

Från att ha varit på noll, är jag nu upp i hundra. Har så många idéer, och njuter av att få spendera tid med penna, papper och färger för att förvekliga det som en gång bara varit en tanke. När man inte vet hur länge detta flow av kreativitet kommer att hålla i sig, så gäller det att ta vara på den, och det har jag verkligen gjort nu.

 

Min bullet journal har förvandlats till en färggrann bok med hemliga luckor, och nu ska jag visa dig, samtidigt som du kanske själv får en gnutta av den inspiration jag känner. 

 

bullet journal winnie the pooh 1

Kanske det sötaste jag någonsin ritat.

 

Egentligen tycker jag det är lite för pluttinuttigull med citat från en barnbok, speciellt Nalle Puh. Men när jag målat Nalle Puh och Nasse färdigt kunde jag inte hålla mig, och skrev in citatet:

 

"Nasse till Nalle Puh:

- Hur stavar man till "kärlek"?

Nalle Puh svarar:

- Man stavar inte, man känner det."

 

bullet journal winnie the pooh 2

"The Dutch Door" är min nya favorit när det kommer till Bullet Journal.

 

Om inte annat så kanske jag hålls glad och extra mysig hela den här veckan, för det där citatet är något jag kommer att se varje dag. Till skillnad från tidigare designer i min bullet journal har jag nu gjort en "dutch door", vilket man kan göra på många olika sätt. 

 

Jag valde att sluta vara så emotionell med papper, och klippte bort lite för att kunna göra en miniatyr variant av en bok inne i bujon.

 

bullet journal winnie the pooh 3

Första veckan av september andas höst.

 

På så sätt har jag nu massor av plats att skriva på, samtidigt som jag kan låta det vara privat om jag vill.

 

I slutet av boken ritade jag en svartvit bild av Nasse och Nalle Puh som vandrar sida vid sida, en stormig höstdag. Håller du koll på dina vanor, som i en habit tracker, eller vill fylla tomrummet i slutet med något annat? Fritt fram. Det är bara (bristen på) fantasi som sätter gränser.

 

bullet journal winnie the pooh 4

Man kan inte bli annat än glad när man ser söta Nalle Puh.

 

Och om du gillade den här designen, så vänta tills du får se nästa veckas design. Det skriker och doftar glitter och glamour om den. 

 

New month, new design in my bullet journal. Trying out the "Dutch door", and loving it!

tisdag 22 maj 2018 - 12:51

Hur går det att leva på budget?

Jag är nu inne på min andra månad med en budget. Även om det kändes lite halvt läskigt att räkna ut hur mycket pengar jag spenderat hittills av månaden, så gjorde jag det idag. Har jag alls någon koll med pengar, eller har jag sprängt budgeten redan?

 

Samtidigt så färdigställde jag nästa månads design, och blev så nöjd med resultatet att jag delar med mig av det, så du kanske också får någon inspiration.

 

bullet journal juni 1
Har tagit in vackra buketter av hägg, som nu är i flera rum och får huset att dofta ljuvligt.

 

Det här är min månadsvy som är lite annorlunda än mina andra. För det första så har jag skippat allt som heter habit tracker, eftersom jag försöker redan leva efter ett sätt som jag mår bra av. Varje dag ser jag till att få någon slags motion, vare sig det handlar om att arbeta, bygga eller yoga. Samtidigt ser jag till att få min egentid i form av att läsa bok varje dag, och det där med att äta hälsosamt så är från dag till dag.

Jag äter det jag vill ha och det min kropp mår bra av. Därför håller jag inte koll på något sånt.

 

Istället ser du till vänster en miniatyrkalender, där jag kommer att fylla i mina arbetstider för första veckan av juni, för efter det så tar jag semester.

Så till höger ser du en semesterlista, där jag listar upp sånt som ska göras under semestern,
och ett vackert citat att leva efter.

 

”Do everything with so much love in your heart that you would never want to do it any other way.”

 

bullet journal juni 2

Min semesterlista är fylld av roliga evangemang. 

 

Min semester kommer att vara fullspäckad av fest, resor och bygge vid huset. Både på insidan och utsidan. Målet är att kunna ta ett bastubad åtmisntone innan sommarn är över, och vi är ju halvvägs klara med bastun, så det kommer att gå bra.

 

bullet journal juni 3

Mitt veckouppslag. 

 

För att hålla samma tema genom hela juni-månad så har jag med hjälp av vattenfärger gjort samma vackra konstverk, som jag bloggade sist om, när jag visade upp min bullet journal.

 

Och nu till det roliga: min budget.

 

bullet journal juni 4

Bästa sättet för mig att hålla koll på min ekonomi. 

 

Eftersom jag idag räknade ut hur mycket pengar jag redan spenderat, och på vad, så kunde jag se en bra bild på hur jag vill ställa upp min budget för nästa månad. För att hålla koll på min ekonomi, det är något jag inte kommer att sluta med. Det är så givande och gör mig peppad på att finna lösningar i tillvaron.

Dessutom är det helt möjligt att leva efter ens inkomst, så längre man inte spenderar mer än man har. Låter väl logiskt?

 

Så hur har jag hållit min budget nu?

När jag ställde upp min budget för maj-månad la jag till exempel ett mål att spendera högst 250 euro i mat. Tyckte själv att det lät lite väl lite, men vet du vad? Idag är jag fortfarande hundra euro under det målet, vilket är bara hemåt. Det låter kanske lite att spendera 140 euro i mat på tre veckor, men jag har lyckats hålla den budgeten med att

1. inte äta ute.

2. Tagit med egen mat till arbetet, istället för att köpa färdigmat.

3. Storhandlat istället för att småhandla.

4. Och delat på matkostnaderna med Fredrik. Det är trots allt billigare att vara två ibland.

 

Dock blev det lite extra utgifter i och med att Mohicana blev akut sjuk, och den fina räkning veterinären gav mig.

Förutom att katten behövde medicin, så tog även mitt thyroxin slut och jag hade inte räknat med det i min budget. Samtidigt behövde jag nya arbetsskor, gåva till Fredriks födelsedag (som är nästa vecka) och utemöblemang, så det har varit en månad med mer utgifter på annat än jag är van vid.

Sen vet jag inte om försäkringsbolagen märker av de månaderna man inte riktigt har lust att betala alla deras räkningar, för det kom även tre fina räkningar därifrån.

 

Så inför juni-månad så behåller jag min matbudget på 250 euro, men har pressat ner kostnaderna på annat som jag inte kommer att ha användning av. Till exempel skor: sånt behöver jag inte köpa mer, eftersom jag redan har flera sandaler och ballerinas att ha på fritiden, och vid arbetet använder jag ett skilt par.

Det enda jag behöver i klädväg är en klänning, så för kläder så pressade jag även ner kostnaderna.

 

Sen är det alltid bra att lägga undan en stor slant just för akuta händelser som veteinärbesök eller om man själv skulle gå och bli sjuk. Det har jag ju fått lära mig nu.

 

 

Men jag ska ju ha semester, så jag ska må som en prinsessa. En glad sån.

 

tisdag 15 maj 2018 - 06:00

DIY: Vackert konstverk, enkelt och snabbt!

Nu har det hänt igen: jag har gjort något som facebook fick mig att göra.

Satt igår kväll och scrollade genom facebook, när jag fick se en videosnutt som facebook säkert luskat fram via sina algoritmer att jag skulle tycka om. Videon visade ett par kvinnor som gjorde otroligt vackra konstverk, med endast hjälp av en tråd och lite färg. 

 

De doppade sytråden i färg, och lät den sedan falla i cirklar mot ett häfte, med ändan de höll i rakt ut från boken. Sen, utan att röra tråden extra så la de fast boken, tryckte på, och drog ut tråden i en himla fart. 

Resultatet blev så otroligt vacker att jag inte kunde hålla mig, utan behövde göra det själv. Med detsamma!

 

bullet journal vecka21 1

 

Och det här är resultatet. Hade jag vetat att det hade blivit så vackert, så hade jag varit en duktig bloggare och fotograferat processen. Istället får ni bara se den färdiga produkten. 

 

Dock gick det inte lika smidigt som för kvinnorna på film. Jag hade ingen extra färg här hemma, eftersom jag hade flow och kastade i princip allt när vi flyttade. Men istället hittade jag en färgpenna som jag aldrig tyckt om, så jag förstörde den för att få ut bläcket ur pennan. 

Nu har jag inte bara lärt mig att göra vackra konstverk, utan även sett insidan av en Stabilo-penna. 

 

bullet journal vecka21 2

 

Så otroligt vackert. Som på sant! 

Blev så harmonisk av alla vackra former, och älskar hur det blev som en blomma med blad. 

 

bullet journal vecka21 3

 

Och vips, så förvandlades konstverket till nästa veckas design i min bullet journal. För att nu inte börja förstöra varenda evigaste penna jag äger, så får jag ta och köpa lite färg och se om det går lika bra med det. Isåfall så blir det här något jag vill göra varje vecka, eftersom det gick så snabbt och blev så vackert.

 

bullet journal vecka21 4

 

Var lite spännande att se om det gick att skriva över den mörklila färgen, som ser mer blå ut på bild, och visst gick det! Nästa veckas måndag firar jag och Fredrik sju år tillsammans. 7 ÅR!

 

bullet journal vecka21 5

 

Så, nu har du fått lite inspiration till din alldeles egna bullet journal, 

eller om du vill göra vackra inbjudningkort till någon fest i sommar. 

 

Gör du det på enkelt papper, lägg en bok över för att få till extra tryck och kraft.

 

torsdag 3 maj 2018 - 06:00

Vilken bok kan du läsa om och om igen?

Sen jag fick hem mina Harry Potter böcker förra veckan, så har jag läst och läst. Min heliga stund på dagen. Hur kan det vara så att jag inte kan se filmer jag redan sett en gång tidigare, eftersom jag minns varje scen och replik. Men med böcker är det annorlunda? Det är ju inte som att mitt minne skulle svika mig här heller.

Harry Potter och alla böcker om honom har jag läst tidigare, och ändå är det som att det vore första gången jag läser dem.

 

Det syns även i min bullet journal vad jag läser för tillfället, eftersom jag försökt få till ett Harry Potter tema i veckans design. 

 

bullet journal harry potter 1

 

Hogwarts och Hogwartsexpressen. 

 

bullet journal harry potter 2

bullet journal harry potter 3

 

Idag undrar jag;

vilken är den bästa bok du någonsin läst,

och som du kan läsa om och om igen?

 

tisdag 24 april 2018 - 11:04

Budget - min ekonomi och system.

Innan jag nu kommer att visa dig min personliga ekonomi och budget inför nästa månad, som är här om endast en vecka, så vill jag svara på den kanske vanligaste frågan:

 

"Varför använder du inte bara en app?"

Även om jag kan förstå varför många ställer mig den frågan, för det finns ju inte bara en, utan hundratals appar till allt, så har jag nu flera lika bra svar till varför det hjälper mig (och många andra) att skippa apparna och hålla sig till en bullet journal. Eller ba det hederliga papper och penna-systemet.

 

1. Inlärningssätt.

Alla har vi ju olika sätt att lära oss på, och medan jag aldrig har lärt mig något genom att bara sitta och läsa en text, så måste jag göra inlärningsprocessen mer verklig genom att endera skriva, rita eller bara göra för att lära. Därför har jag inte heller läst en instruktionsbok fullt ut, utan ba provat mig fram.

2. Det blir mer verkligt.

Om jag skulle t.ex följa min menscykel på en app, eller som nu min budget, så skulle det inte kännas lika verkligt. Visst, det kanske är lite tidssparande att kasta in några siffror i telefonen, men det ger mig inte känslan av att det är på riktigt. När jag skriver ner min budget till pappers får jag tid att processera och reflektera.

3. Det håller för evigt.

Medan en telefon eller dator inte håller för evigt, så kommer denna bok, vars sidor är fyllda med min favoritbläck, hålla för evigt. 

 

Typ det, och fler orsaker. Men dessa tre var de viktigaste för mig, och det som gör att en bujo passar mig så bra. Alla är vi olika, men när man finner det inlärningssätt som fungerar för en själv, och det system som får ens liv att gå runt mer harmoniskt, jamen då håller man fast vid det. Nu kan jag hänvisa till detta blogginlägg nästa gång någon frågar varför "jag inte bara använder en app".

 

Till min budget nu då.

 

Budget Maj 4

 

Har fått färdigt mitt uppslag för nästa månads budget, och från sist då jag talade budget med er, så blir det på riktigt nu. Jag använde april-månad till att se vart alla mina pengar far, även räkningar, för att den här månaden sätta upp en budget för att spara mer än att slösa.

 

Som ni ser är det ungefär samma system, endast lite mer ordning och reda, och mer uttänkt eftersom jag lagt mycket tid på dessa två sidor. Har sökt på facebook, google och pinterest efter budget-spreads till en Bullet Journal, men det verkar som att det är endera få som använder sig av detta system, eller helt enkelt få personer som vill dela med sig av sin budget - eller har ett system som även fungerar för mig.

Så de här sidorna är helt och hållet från mitt huvud, och det som kommer att förhopnningsvis fungerar för mig.

Budget Maj 5

 

På den vänstra sidan började jag med att skriva upp tre rutor. En som räknas månadens inkomster, en annan som jag sedan skriver slutsumman av alla utgifter och en sista som jämför kontot i början av månaden och i slutet. Ingen större forskning här inte.

 

Sedan fortsätter det smaskiga, min budget. 

Jag har räknat upp alla fasta utgifter huslån och alla räkningar som el och telefon. La även till extra pengar i min budget för gåvor (eftersom typ alla verkar fylla år i maj), och en "annat" kategori som är sånt jag inte tänkt på, men vill ha användning av om jag vill ha något extra. Typ pengar man vill slösa bort.

Hit har jag även lagt till den summa jag tänker spendera på bensin, mat, och kläder - ifall att jag skulle behöva nya skor eller en tröja. Vem vet.

 

Alla siffror jag här har lagt upp är det jag nu fått forska fram under april månad. Jag vet vart mina pengar far, jag vet vad jag kan spara in på och jag har nu lagt upp en realistisk budget i hopp om att kunna pruta mer på den. Alltså, spara pengar. 

Och det är därför min budget är uppdelad i PLANERAD, SLUTGILTIG OCH SKILLNAD, eftersom den mellanskillnad det blir mellan planerad och slutgiltig summan - ska sedan användas till sparande.

Inte hela den summan, men kanske 50% eller 30%. Beror på vilket humör jag är i slutet av maj.

 

Även mitt sparkonto har samma system, i hopp om att spara mer än jag planerat.

 

 

 

 

Budget Maj 6

 

Till höger har jag den sida som jag lika gärna kunde använda en app till, men som blir mer verklig så jag kan hålla koll på vart pengarna farit under månaden. Till skillnad från den här månaden, då jag endast listat upp vilken butik jag handlat vid, så kommer jag nu även att skriva upp vad jag handlat.

 

Denna sida har jag även skannat av, och printat ut i rätta storlek, för att kunna tejpa fast i maj-budget om det är så att jag behöver mer plats att skriva på.

 

 

Och det är så här jag kommer att göra min budget för nästa månad. Den här månaden har jag upptäckt att jag 

1. Använder mindre pengar på mat än jag trodde, 

2. Att storhandla vid butiker som har bra erbjudanden och priser är a och o, 

3. och att jag kaaaaaaaanske har råkat beställa mina favoritböcker nu som är lite överpris (men SÅ värda det), endast för att kunna hålla min budget bättre nästa månad. He he he.