onsdag 13 december 2017 - 06:00

Det osynliga barnet.

Oj jestas. Det närmar sig verkligen slutet av ett år. Det är nu två och en halv vecka tills jag poppar lite skumpa, tänder en sprakasticko och säger "Gott nytt år". Jag håller verkligen alla tummar och tår att 2018 blir ett superår. Ett år då jag får utvecklas ännu mer, göra nya saker och fortsätta göra det jag tycker om.

 

Har funderat på att göra en "Bucket list" i min Bullet Journal inför det nya året. En lista med realistiskt många olika saker jag vill göra under 2018. Har som inte kommit fram till ett visst antal på min Bucket List, men tänker att det löser sig. Det som är meningen med en Bucket list är väl att man får sitta och fundera vad man egentligen vill och det som man längtar efter. 

Att puscha sig själv att våga lite mer.

 

Vad skulle du skriva upp på din Bucket List?

 

bulletjournal vecka51 1

 

Men som sagt är det ännu två och en halv vecka innan jag kan börja bocka av drömmar och mål på ett papper. Så det ni kommer att få se nu är min design inför julaftonsveckan. Jag hade kunnat vara fiffig och lagt hela Mumindalen mitt i julfirandet, men valde istället att rita Det Osynliga Barnet. 

 

En av de karaktärer som jag minns mest från barndomen, och som är mig nära hjärtat.

 

bulletjournal vecka51 2

 

Och kanske Ninni passade perfekt inför julveckan. Julen som är känslosam för många, för på något sätt förstärks alla känslor. Om det är något jag vill är att alla ska få uppleva värme, kärlek och bli sedda. Att ingen ska behöva känna sig osynlig. 

Sen är det ju lite underligt hur det ska vara så sentimentalt just med julen. Varför inte någon annan högtid på året? Har man lagt julen på en piedestal eller är man själv rädd för att bli ensam? 

 

Det var morgonens tankar, som fick fara fritt till höger och vänster, och nästa veckas design i min Bullet Journal. Nu ska jag fundera på vilka drömmar och mål jag vill nå nästa år. 

Kram på er.

"Ni vet ju att folk lätt blir osynliga

om man skrämmer dem

tillräckligt ofta."

Tove Jansson

torsdag 7 december 2017 - 06:00

Mumindalen och luciatåget.

Till alla er som älskar Mumin, att planera eller har er alldeles egna Bullet Journal; här är lite inspiration inför nästa vecka.

 

BulletJournal vecka50 5

 

Eftersom det är Lucia nästa vecka så gjorde jag mitt alldeles egna Luciatåg av några karaktärer från Mumindalen. De ser ut att ha det ganska roligt om jag får säga det själv.

 

BulletJournal vecka50 6

 

Jag själv hade roligt medan jag gjorde denna design. Från att ha vaknat upp med en liten känsla av stress i magen, som vägrade försvinna utan fortsatte gro, så förvann den under tiden jag gjorde denna design. 

Kanske fungerar det lika bra att skriva upp det som stressar en dagtid, som för de som skriver ner sina bekymmer innan de ska somna. 

 

Sen har jag sist och slutligen ganska lite att stressa över, för mitt liv är i princip coolare är den där röda pricken "Cool Spot" som jag spelade på mitt SEGA som liten, men jag är väl mänsklig som alla andra. Men dagens tips från mig är att vare sig du har en bullet journal eller bara ett blankt papper: 

lista upp allt du funderar på, så försvinner förhoppningsvis minst 20% av de oroskänslor du känner. Det blir lättare att organisera i kaoset och skönare att pricka av alla måsten. 

 

Hoppas ni får en alldeles underbar dag. Ta hand om er. <3

måndag 20 november 2017 - 14:32

Vem skojar och skrattar med små hattifnattar?

Ny vecka, och ny design i min Bullet Journal. Men eftersom min design inte ändrar sig så mycket uppställningsmässigt, eftersom jag funnit det som passar mig, så får ni idag istället se över nästa månads månadsvy och habit tracker. 

Det blir andra månaden i sträck jag använder mig av denna design, och för mig passar den perfekt. Passligt minimalistisk och kreativ..

 

Dessutom har jag tänkt använda mig av endast en penna, min Faber-Castell india ink i storleken S och endast rita muminrelaterade bilder. Så bye bye vattenfärger och hello Moomin.

 

BulletJournal v47 1

 

Så här ser det alltså ut när man öppnar upp sidorna 38-39. 

Eftersom jag aldrig förr haft intresse av att rita något, så ska det bli kul och framförallt intressant att se hur nästa månad blir, då jag bara ska rita muminkaraktärer.

 

BulletJournal v47 6

 

Det tog lite emot att rita denna bild, eftersom den är vinterrelaterad. Och gissa om det inte snöade dagen efter?!

Men vare sig man vill det eller ej, så är det faktiskt vinter nu, och då gäller det att göra det bästa av saken. Dessutom har jag fått rita en av mina favoritkaraktärer från Mumin; snöhästen. Även om isfrun var läskig, på riktigt.

 

Ni får se längre ner i blogginlägget var min inspiration till bilden kommer ifrån.

 

BulletJournal v47 3

 

Jag har börjat peta bort lite punkter från min habit tracker, för att hålla den kort och så jag inte behöver se flera punkter som blir oifyllda. T.ex har jag petat bort "byggt vid huset". Inte för att vi inte bygger vid huset, men snart finns det inte mycket kvar att bygga. 

Tog även bort "stressfri dag", eftersom denna månad vi är i nu, så är det endast en dag som jag varit på bristgränsen av stress. Alla andra dagar, även om det är mycket på gång, upplever jag som lugna och fina dagar.

 

Annat jag lärt mig av att använda mig av habit trackern är våra katter äter så mycket torrfoder att vi får börja köpa de där enorma säckarna med Friskies torrfoder (det enda märket som Leila accepterar) när vi flyttat till huset och har större förvaringsmöjligheter.

 

Jag tror det kan vara bra att lista saker som gör gott åt en, och hålla koll på ens vanor. T.ex så märker jag tydliga mönster att jag mår bättre när jag får sova och har tid för sånt som jag tycker om: blogga, fotografera och läsa böcker. Därför har jag inför nästa månad lagt till "läsa bok" som punkt. 

 

BulletJournal v47 4

 

Som du redan kunde se från första bilden, är att jag ritat Morran. Även hur rädd man kunde bli av Morran, så känner jag med typen idag. Jag får samma stirriga blick när jag ser snön. Och inte är hon så farlig. Bara ensam och kall.

BulletJournal v47 5

 

Här är bilden som jag tog inspiration av. Hade först målat något i vattenfärger, men fick nog då det inte blev till något och fixade till misstaget med att limma bilden över. 

Dagens alla punkter har jag nästan prickat av. Bara jag tar och kastar in lite kläder i tvättmaskin så är det bara att ta dagen som den kommer därefter.

 

Har du någon favoritkarakär från Mumin?

 

Vill du se mer Bullet Journal relaterade blogginlägg, så är det bara att klicka på rubriken "Bullet Journal" bland mina kategorier, så kommer du till allt jag skrivit om min bujo.

måndag 13 november 2017 - 11:47

DIY Bokmärke (SUPERLÄTT)

Om jag ska vara ärlig så lyckades jag misslyckas totalt med förra veckans design i min bullet journal, och valde att istället för att visa upp den, bara låtsas som ingenting för att istället göra bättre ifrån mig denna vecka. Det är väl som livet. Ibland är det inte så roligt eller går på räls, och då är det bara att ta en dag i taget och försöka göra det bästa av saken.

 

Så nu är det en ny vecka, med nya möjligheter och ny design. Jag är betydligt nöjdare och känner dessutom mig rätt så kreativ, så passade på att göra ett bokmärke till min bullet journal. Ska även göra fler som jag kan använda till böckerna jag läser. 

 

Är ni redo för världens enklaste tips för DIY bokmärke? 

 

bullet journal v46 1

 

Det enda du behöver är washitejp / dekorationstejp och gem. Eftersom jag fastnat för guld (lär ni även märka när jag börjar inreda huset) valde jag ett gem i guldfärg. Min washitejp är den vackraste jag kunde hitta i byns butik, men det är som en hel djungel av dekorationstejp. 

 

bullet journal v46 2

 

För att få till bokmärket trär du washitejpen genom gemet, så att den klistriga sidan är mot tejpen. När du är nöjd med längden så trycker du försiktigt tejpen mot den andra klistriga sidan så allt hålls på plats.

Sen är det bara att klippa.

 

bullet journal v46 4

 

Jag valde att klippa min så här, men du kan klippa din egen precis som du vill, i vilken längd du själv önskar.

 

bullet journal v46 7

 

Bokmärket passar perfekt till veckans design, som är blommor i olika färger. Jag tycker det är helt i sin ordning att måla blommor, även i november.

 

bullet journal v46 5

 

Tadaaa! Veckans design. Som ni ser så är det mycket text och mycket att göra idag som jag pixlat över, så det är nu bara dags för mig att börja på. 

 

Hoppas ni alla får en riktigt fin start på veckan.

Ta hand om er, kram.

 

måndag 30 oktober 2017 - 12:16

Förändra omvärlden eller sättet du ser på omvärlden.

Ny vecka, ny design i min Bullet Journal. Jag finner det fascinerande att arbeta med vattenfärger, och för första gången har jag provat det i min bujo. Det blev perfekt. 

 

BulletJournal vecka44 1

 

Jag ritade denna design i mitten av förra veckan, och igår såg jag på en film som passar till designen. "Passengers" från 2016.

Förutom att det blev lite väl romantiskt för en minut för min smak, så älskade jag filmen. Det är en sån film som får en att tänka, känna och vilja ha mer. Som faktiskt har kloka saker att säga, istället för att bara vara action och klyschor om vartannat. En av de klokaste meningarna var:

 

"You can't get so hung up on where you'd rather be that you forget to make the most of where you are."

BulletJournal vecka44 2

 

Det är så lätt att man glömmer bort att göra det bästa av det man har nu, när man längtar till något annat. Vare sig det är ett inflyttningsdatum, en beräknad födsel eller bara en ny dag för att den man upplever nu inte är den roligaste. 

 

Om det är så att du just idag inte känner dig fullständigt nöjd med tillvaron, vad är det i framtiden som får dig att må bättre? Är du riktigt hundra procent säker på att framtiden är det som får dig att må bättre? 

Inte för att vara pessimist, men den enda förändringen som gör någon äkta förändring, är den du gör inom dig själv. Att göra valet att inte bara förändra omvärlden, utan hur du ser på omvärlden. Känslan du har inom dig är oftast den som följer med, trots att du befinner dig på en annan plats i världen.

 

Du kan idag göra valet att längta till morgondagen, eller göra det bästa av den dagen du har nu. 

tisdag 17 oktober 2017 - 11:52

Flawsome.

Nu är det dags åter igen att ta en titt i min Bullet Journal. Själv kan jag inte få nog av att se hur andra planerat sin vecka och ritat i sin bujo, så absolut delar jag med mig av hur jag gjort. Dock behöver jag er hjälp denna vecka.

 

Ni som sett mina senaste veckor i min Bullet Journal, har kanske lagt märke till att jag vill ha stora ytor att skriva på. Denna veckan blev det lite mindre ytor, eftersom jag valde att göra dag och datum stort, och märkte med detsamma att det inte passade mig. 

Redan gårdagen, som var en ledig dag och allmänt lugn dag, blev fylld med text i ett huj.

 

Så nu frågar jag er om inspiration för nästa veckas design. Hur ska jag göra en snygg, minimalisk och funktionell design? Vill ha mycket plats att skriva på. Har jag inte mycket att göra, så vill jag ändå ha möjlighet och plats att skriva några rader om dagen som varit.

Skriv alla era tips eller skicka bilder via meddelande på bloggens facebooksida: Här är bloggens facebooksida.

 

BulletJournal Vecka42 1

 

Även om denna inte var den mest funktionella för mig, så var den absolut en av de snyggaste jag gjort. 

Ritade en drömfångare med månen, och använde mig av silverpenna för detaljer. I slutet av sidan skrev jag ett roligt ord jag hittade på google:

 

Flawsome

an individual who embraces their "flaws" and knows they are awesome regardless.

 

BulletJournal Vecka42 2

 

Här är den vackraste drömfångare jag ritat någon gång. Det är så avkopplande att få rita små bilder, så det ska jag försöka få med i framtida veckodesigner i min bullet journal.

 

tisdag 10 oktober 2017 - 16:26

Jag ville ha mer.

Till skillnad från igår, då jag steg upp sex på morgonen för att dammsuga och tvätta tre maskiner med tvätt, sov jag länge idag. Har endast tvättat en maskin med arbetskläder och spenderat all resterande tid till att läsa bok, med paus för en liten brunch.

 

Slukade boken i ett huj, och bläddrade bland de sista tomma sidorna, för jag ville ha mer. Herregud så en roman kan beröra en. Är det ens möjligt?

Funderar på att recensera boken ”Jag ska egentligen inte jobba här” i ett eget blogginlägg, även om risken är stor att det bara blir hyllningar. Rekommenderar den verkligen. För alla. Inte bara de som arbetar inom vården, utan alla som kanske vill förstå lite mer.

 

 

Så nu är klockan halv fem och jag tänker börja / fortsätta dagen med att göra lite arbete vid huset. Kändes som en behövligt och kort paus de här två dagarna jag inte gjort något vid huset. Betoning på behövlig, för att ta hand om lägenheten har kommit på sista plats. Därav alla tvättmaskiner.

Nu är det dags att starta slutspurten.

 

 

Som bilder får du se veckans veckouppslag i min Bullet Journal. Innan jag fyllde den med måsten. Måste ändå säga att det hjälpte mig och kändes skönt att igår få bocka av "dammsuga" av en av de punkter jag listat för måndagen.

BulletJournal Vecka41 3

 

BulletJournal Vecka41 2

 

Kände mig lite konstnärlig i helgen då jag ritade uppslagen, och gjorde månen i en glödlampa.

tisdag 3 oktober 2017 - 14:08

Önskade jag visste detta innan jag började med Bullet Journal.

Herregud. Är det nu man ska bli rädd?

Jag sov 12 timmar i sträck denna natt. 12 TIMMAR! Vaknade och funderade vad tusan som hände. För detta händer aldrig. Men kanske kroppen behövde detta, och det är väl nu man ska känna sig utvilad? 

 

Kanske sov jag extra gott eftersom jag valde att rita en drömfångare till min Bullet Journal. Bestämde mig för att rita den efter att ha drömt mardrömmar precis varenda evigaste natt förra veckan, och det verkade ju göra susen. 

 

bulletjournal week40 1

 

Har du ägt en drömfångare?

Jag har haft med mig en och samma drömfångare nu i över 13 år, även om den inte för tillfället är nära sängen. Den är i bilen i handsfacket. Hur den nu hamnade dit är en annan fråga.

 

bulletjournal week40 2

 

Jag gillar mycket med denna veckas design. 1. Det är inte mycket att göra, förutom att bygga på huset. 2. Jag är rätt så nöjd med min drömfångare började se ut.

bulletjournal week40 3

 

Passar även på att visa er hur jag väljer att fylla i min habit tracker för denna månad. Den blir färgglada bollar, som ändrar färg med veckan. 

 

Sen finns det några saker jag önskade jag visste innan jag började med Bullet Journal.

 

 

5 saker jag önskade jag visste

innan jag började med Bullet Journal.

 

1. Det behöver inte vara så fint. 

Det är lätt hänt man tror att ens Bujo ska vara så fin att den kan hängas upp på ett museum. Sanningen är att det handlar varken om design eller hur fin handstil du har. Huvudsaken är att din Bullet Journal funkar för dig. Låt dig inte påverkas av andras Bullet Journal. Inspireras!

 

2. Du kan börja när som helst!

Det skulle ju ha varit logiskt om jag börjat min nya Bujo nu första veckan av oktober-månad, men det bästa med Bullet Journal är att man inte behöver vara logisk. Du behöver inte ett nytt år, månad, vecka eller dag för att börja. He ba ti böri på!

 

3. Det kommer att skita sig.

Och det är helt okej. Jag var förra veckan i valet och kvalet att riva ut en sida ur min Bullet Journal, men valde istället att limma ett tomt vitt papper på den sidan. Som i livet, så går inte allting bra hela tiden. Men då gäller det bara att finna en lösning som du kan leva med. Jag kan leva med en limmad sida. 

 

4. Du behöver inte mycket.

Jag gick och blev riktigt betuttad i Bullet Journaling, och köpte mig färgpennor. Men saken är den att jag klarade mig fint i många månader med endast ett häfte och en penna.

 

5. Alla möjligheter.

Du kan göra precis vad du vill med din Bullet Journal. Det är bara din fantasi som sätter stopp!

tisdag 26 september 2017 - 12:23

Titta in i min Bullet Journal.

När jag var yngre så skrev jag dagböcker på löpande band. Jag filosoferade, ritade, skrev hemlisar och listade alla snygga pojkar. Sen startade jag en blogg, och att skriva dagböcker har hamnat i glömskan. Tills Juli månad i år, då jag började min första Bullet Journal.

 

Hade hört om konceptet men tyckte det lät så himla invecklat. Och tråkigt. Varför funkar det bara inte att använda en vanlig kalender? Nå, saken är den att jag provat på konceptet "perus kalender", och har aldrig hållit mig till den. Första månaderna har jag varit inspirerad och sen har den lämnat tom. Det har känts som att det är för många ramar att hålla sig efter, och som den rebell jag är passar det inte. Vissa dagar vill jag ju inte skriva något, medan andra dagar har jag inte stopp på pennan.

Därför provade jag Bujo och fastande på en gång. Jag började med ett vanligt rutigt häfte för 90 cent, men den var inte lika hållbar som jag önskat & papperskvaliteten var inget att hänga i granen.

 

Så till min födelsedag fick jag en Leuchtturm1917 av Fredrik, och jag har varit sysselsatt sen dess. Jag skriver om allt från himmel och jord, samt planerar mitt liv så det ska gå runt.

 

BulletJournal 1

 

Det här är vad jag använder för att kunna bujo. Som jag skrev tidigare så behöver du egentligen inget mer än ett vanligt häfte och en penna, men jag vill ha färg i tillvaron och köpte en guldig penal fylld med godheter.

 

Ovanför min Bullet Journal ser du mina absoluta favoritpennor. Faber-Casetell i storleken S, M, F och B. Min favorit av dem är S, som jag använder till att skriva med. F och M är bra när man planerar (som du får se lite längre ner) och B när man gör snygga rubriker.

Ingen av de pennor jag använt har blött igenom pappet i min Leuchtturm1917. Det "ghostar" lite ibland om jag fyller i stort och mycket svart, men det gör det på vilket papper som helst.

 

BulletJournal 2

 

Varför ville jag ha just en Leuchtturm1917? Nå, av olika orsaker. 

1. Det är 249 numrerade sidor, vilket är behändigt.

2. Sidorna kan man få prickade, vilket jag älskar. 

3. Den har en hård och tålig pärm, med band som håller fast boken.

4. Längst bak finns en ficka att spara lappar och bilder i.

5. Två bokband så man kan hålla koll på vissa saker.

6. Färdigt index för en att fylla i. (kan visare i ett annat blogginlägg hur jag fyller i den) 

7. Den finns i flera olika färger. Tyvärr så var min favoritfärg (turkos) slutsåld, och skulle komma ny upplaga i oktober, så jag valde min nästbästa färg. Orange. 

8. Efter att ha sett på tusentals youtube-videos kom jag fram till att det är den boken jag behöver.

 

Det går att köpa i vissa bokaffärer (dock hittade jag ingen i Vasa?!) och från nätet. Fredrik beställde min från Leuchtturm1917's hemsida, så denna bok kom raka vägen från Tyskland. Det blev hemleverans, och på typ en vecka var den hemma.

 

BulletJournal 3

 

Så nu börjar vi bläddra i min bullet journal. Jag börjar alltid med en årsöversikt där jag har möjlighet att hålla koll på födelsedagar och viktiga event i framtiden. Som det sur ut nu så har jag hur lugnt som helst, men tro mig, det kommer att ske ett och annat på den här sidan.

 

BulletJournal 4

 

När man håller på med bullet journal så behöver man inte följa några regler. Man ska göra det som funkar för en, och det gäller att prova sig fram. När jag började med min första bullet journal så gjorde jag en menskalender som jag var så nöjd med. Men nu i min andra testade jag något nytt, som är lite mer stilrenare och enklare att hålla koll på. 

 

Jag har alltså på en sida gjort en hel miniatyr av året 2017 och färgat i de veckor jag mensat. Jag lämnade andra bladet tomt för att fylla vartefter i varje månad jag har mens. Att skriva ett helt år tar tid. 

Jag har limmat in små bilder av lingon, eftersom vissa vill kalla mensen för lingonveckan. Ja ba sejr mens.

 

BulletJournal 5

 

Istället för att bara hålla koll på mens och event, så har jag även en sida för bloggidéer. Jag pixlar mina idéer, för lite fantasi får ni också ha. Citatet jag hittade på internet tyckte jag var passande och roligt. Har tänkt att denna bok ska hålla länge, så har sparat tre tomma sidor för mina bloggiedéer.

För det mesta är jag ändå relativt impulsiv när det kommer till att blogga.

 

BulletJournal 6

 

Här ser du hur sidorna är prickade och numrerade. På sidan tretton har jag printat ut en planlösning av vårt hus, och fyller i vartefter vilka rum som är färdigt målade och hur många varv jag målat dem. Det är trots allt några rum i huset att hålla koll på, så det här kommer att hjälpa mig mycket.

 

Sida nummer tolv är tom, så där tänkte jag printa ut lite bilder och limma in som är tagna under byggtiden.

 

BulletJournal 7

 

Nu börjar vi med veckoplaneringen. Vissa väljer att planera för varje dag, och alltså använda en hel sida för en dag. Men jag klarar mig med två sidor där jag listar upp dagarna och vad som är på gång. Oftast fyller jag i dagen samma dag den börjar. 

Dessutom har jag listat "Denna vecka", som är för sånt jag ska göra men inte vet när. "Mål denna vecka" är sånt jag vill ha gjort och drömmer om, medan nästa vecka är för att hålla koll på sånt jag ska lägga i veckoschemat då.

 

Jag planerar alltså inte flera veckor åt gången, utan en vecka i taget. Googlar du "Weekly Spread" så ser du olika sätt att göra sin veckoplanering. Den här är det som funkar för mig personligen.

 

BulletJournal 8

 

Jag fick frågan om hur man använder "nycklar" i en bujo, och vet ni vad? 

 

DET ÄR HELT UPP TILL ER SJÄLVA.

 

Man måste alltså inte följa vanliga bujo-nycklar. Speciellt inte om de inte funkar för en själv. Som ni kan se lite av nu så listar jag sånt jag ska göra som en boll. Är det klart så kryssar jag av det. Struntar jag i att göra något gör jag en halvfärdig pil, för att visa att jag skjuter upp det. Trianglar är event och så vidare.. 

 

Det är bara fantasin som sätter stopp, och det viktigaste är att du gör något som passar dig.

 

BulletJournal 9

Så här ser mitt månadsuppslag ut. Eftersom det snart blir oktober och det är halloween, så pyntade jag sidan med färgglada monster och spöken. Och så katter förstås.

 

Den här ska hjälpa mig att hålla koll på event i framtiden samt arbetstider.

 

BulletJournal 10

 

Och sist men inte minst så har jag fastnat för något som kallas "Habit tracker". Här listar jag allt från att vattna växterna till hur ofta jag handlar mat & fotograferar. Du kan lista upp precis vad du vill.

Dagarna kommer jag att göra färgglada, vartefter jag gör något av det jag listat.

 

Som du ser har jag skrivit något på sidan bredvid, men den kommer jag att sudda ut. Tanken var att skriva något varje dag jag är tacksam för, men tar hellre och fotograferar fina minnen från oktober och klistrar in den på sidan. Typ en tillbakablick på oktober månad, och det som gjort mig glad.

 

 

Har du frågor om Bullet Journal eller vill veta mer? Jag har gjort en egen kategori för just min Bujo här på bloggen, så kommer nog att blogga mer om den. Kanske göra det till en rutin varje vecka och månad att visa mina uppslag, när jag planerar?