bloggheader6

Bygga en bastu, del 1

Skrivet av Caroline Eriksson 19.09.2017 | 1 Kommentarer

Beroende på vem du är, och vad dina intressen är, så kommer det också att spegla sig till vilket rum du tycker är det viktigaste i huset. För någon är det kanske köket, för någon annan är det tvättstugan.

För oss är det vardagsrummet som är vårt gemensamma rum. För mig personligen kommer mitt wc att bli det rum som kommer att skrika "Caroline!!!!", medan bastun blir Fredriks andningsrum. Som den "äkta finne" han är, så var det viktigt och självklart att vårt hus skulle ha en sauna.

 

Och nu är vi i full fart med att bygga den. 

 

ByggaBastu Del1 1

 

Så här såg det ut innan vi började på att arbeta med bastun. Typ ingenting. Men det skulle det snart bli ändring på.

 

ByggaBastu Del1 2

 

Här står Fredrik och visualiserar bastun framför sig. Tänk er att han har sin bastukamin till höger (gärna från tulikivi). Framför är alla bastulavar och panelen som vi lyckats få upp. 

Det finns massor av instruktioner på internet om hur man ska bygga en bastu, men de flesta får det att verka så invecklat. Och mitt motto är att "ba ta e lugnt, för he fixar se". Hur svårt kan det egentligen vara?

 

ByggaBastu Del1 3

 

Jaha mineralullen, så vi möts igen.

Till bastun behövdes det tjocklek 70 (till väggarna) och 100 (till taket). Eftersom vi lyckades isolera hela huset på en dag, så var det en barnlek att isolera bastun. Viktigt bara att du har på dig handskar och långärmad tröja, eftersom den "pickas" utav helskutta.

 

ByggaBastu Del1 4

 

Vi var supernoga och skar ut exakta bitar så resultatet skulle bli en tät och varm bastu. Och som ni ser är Fredrik duktig och har handskar på sig. Eftersom det är el draget in i väggarna, så är det fiffigt om man skriver upp på bräderna var den är dragen, så man inte av misstag skjuter sönder någon elkabel. 

 

Det är inte så roligt att ta ner en vägg, man redan har byggt upp. Det har vi hunnit testa på.

 

ByggaBastu Del1 5

 

Till taket fixade vi en extra skålning. Till det behöver du en spikpistol. Du kan behöva hjälp av en kompis tills åtminstone första spiken är på plats.

 

ByggaBastu Del1 6

 

Är det något viktigt i detta skede som jag glömmer att skriva, eller som du undrar över - SKRIV EN KOMMENTAR! 

Jag svarar på allt, från himmel till jord.

 

(lite "off topic" nu, men arbetar nog på att publicera blogginlägget där jag svarar på frågan om hur vi får ekonomin att gå ihop i och med husbygget.)

 

ByggaBastu Del1 7

 

Och här är bastun, helt och hållet isolerad med den där mineralullen som pickas utav helskutta. Viktigt att ha på sig handskar och långärmade tröjor. Det här med att isolera är inget problem, så länge man gör det ordentligt från första början. 

 

I nästa del så får du se hur vi förvandlar denna yta till något som skulle passa i ett 70-tals disco. ;-)

 

Kommentarer

Skriv en kommentar