bloggheader6

Bygga hönshus, del 1.

Skrivet av Caroline Eriksson 18.06.2018 | 2 Kommentarer

Jag har ju nämnt mitt tålamod x-antal gången här på bloggen. Eller rättare sagt; bristen på tålamod. Men den här helgen har jag till och med överraskat mig själv, och varit så produktiv att jag nu knappt kan gå normalt. Det sistnämnda beror ba på att jag inte är van att röra på mig, och har nu sån träningsvärk.

 

På fredagseftermiddagen bestämde jag mig för att börja bygga hönshus, och började på med det som skulle bli grunden för hönshuset. Eftersom jag planerar att ha "året runt" höns, så är det viktigt att deras boende klarar av alla klimat, och jag vill lyxa till det genom att göra det så isolerat som möjligt för dem.

 

Jag hade köpt plintar som gör att huset får stå en bit ifrån marken, och under detta har jag tänkt lägga hönsgaller så inga rovdjur får för sig att bygga bo under hönshuset.

 

bygga honhus 1

 

Själva golvet till hönshuset gjorde jag en ram av tjocka impregnerade bräder, som även de ska klara av alla fyra årstider, och delade upp ramen i tre olika sektioner. Under sektionerna spikade jag fast bräder, så isolering hålls på plats, och i de tre sektionerna av golvet isolerade jag tjockt med styrox. Vilket kanske syns i omgivningen. 

 

Jag fick tillbakablickar från när vi byggde huset och höll på med styrox, vilket då inte var så himla roligt. Men det var betydligt lättare isolera detta hönshus, än att isolera vårt hus golv som var över 120 kvadratmeter. Viktigt bara att se till att styroxen blir tätt och att inga skarv kommer ovanpå varandra. 

 

Som innergolv valde jag att köpa filmfaner, som är tålig och stadig. Dyr var den i alla fall, så den ska vara bra.

 

bygga honhus 2

 

Sen gick det undan, efter att jag fått på golvskivan. Fick ta hjälp av Fredrik när jag skulle montera upp den första väggen, för att få den rak, men efter det så har jag gjort allting själv. Förstår inte nu i efterhand hur jag lyckats, men är man envis så är man. 

Dessutom är det bra att ha förmågan att utveckla bläckfiskarmar mellan varven, så man kan göra många saker på en gång.

 

Lägsta takhöjden i hönshuset blir 180 cm, medan det högsta blir över två meter. Förutom att min rygg kommer att tacka mig, och det kommer att vara betydligt roligare att städa hönshuset då man kan stå normalt, så kommer även hönsen att vara glada att få så mycket uttrymme på höjden.

Mitt hönshus är över 3 kvadratmeter, vilket inte låter mycket. Men för mina små benbefjädrade urdvärgar kommer det att vara enormt, och genom att ta tillvara på takhöjden när jag inreder + att de får en stor gård att vara ute på, så kommer det att bli perfekt.

 

bygga honhus 3

 

Från en av grannarna fick jag tag på två söta fönster, som jag monterade mot solsidan. Tänker att hönsen kan ju uppskatta sol, men även vilja ha ett litet mörkt hörn att mysa vid. 

Dörren kommer att bli på långsidan, nära fönstren.

 

Funderade först på att montera fler fönster, men eftersom dessa släpper in mycket ljus, så räcker det bra med dessa. Då blir inte heller hönshuset allt för kallt på vintern, eftersom fönster släpper igenom kyla.

 

bygga honhus 4

 

Och så här såg det alltså ut innan jag började plasta in huset (oops, tog ingen bild av det). Katten Fantomen kom i alla fall in i huset efter att jag plastat in det, och bara lämnade att gapa. Inte bara jag som blir överraskad över mig själv, verkar det som.

 

Det mesta av allt material, förutom de tjocka impregnerade bräderna, golvskivan och plintarna, är gammalt restmaterial från när vi byggde huset. Så eftersom vi hade plast som håller borta vinden, så passade jag på att plasta in hela huset för att få det ordentligt vindtätt, eftersom det är viktigt för hönsen.

OBS! Också viktigt att huset andas, och att det finns ventilation i hönshuset, och det ska jag också montera dit.

Huset ser lite galet ut i skrivande stund, men efter att jag har täckt in huset (har inte bestämt mig vilket material till utsidan) så kommer det att bli bra. På insidan av huset isolerar jag även tjockt med bergull, innan jag lägger skivor på väggarna och taket (som jag målar vita).

 

 

Idag ska jag fortsätta med taket, förstärka takstolarna, lägga till lite mer bräder och börja lägga plåttak.

Så ja, så här långt kom jag på knappt tre dagar. Det är så roligt, och jag njuter när jag får pyssla med det som ska bli huset till mina allra första egna höns (kycklingar).

 

Kommentarer

 • Johanna 18/06/2018 9:09am (5 år sen)

  Jättekul med höns och bygget ser fint och genomtänkt ut. Jag vill inte strö smolk i glädjebägaren men en sak jag önskar att vi hade beaktat mer i själva byggskedet var möss. De kommer i mängder, så det kan vara bra att försöka förebygga redan i byggskedet. Jag har dock inga patentförslag på hur, tyvärr. Vi har också isolerat golvet med syrox men tyvärr gnager de mycket i styroxen, man ser att det har lossnat stora bitar. Jag har "forskat" lite i lerklining (som de inte lär kunna gnaga sig igenom) men inte samlat ork att bygga om vårt hönshus. Ett tips (som dock inte har räckt till hos oss) är att förvara fodret i slutna metalltunnor och inte ge mer igången än hönsen äter upp på någon timme. Och ha igång fällor kontinuerligt. Kanske bygga kattlucka?

  • Caroline Eriksson 18/06/2018 10:12am (5 år sen)

   Du strör nog inget i min glädjebägare, utan får nog bara ha tillit att jag har tänkt på det mesta. :)
   Jag beaktar mössen (och mycket annat) i husbygget, även om det sist och slutligen är svårt att bli av med dem när man bor på landet. Då är det tur att man har 3 katter som fångar det mesta.

   Jag har satt fast min styroxisolering i golvet med bräder så det inte ska slippa iväg, och isolerat med stora bitar som täcker hela golvet, så om du ser någon bit som lossnat så är det bara jag som inte har städat. :D :D

   Jag har inte kommit till inredningen än, men där kommer du att få se hur jag väljer att förvara maten, och fällor har vi.
   Dock blir det ingen kattlucka i hönshuset, eftersom om minken av någon orsak skulle slippa in i hönshagen är det som att bjuda in den på lyxmiddag.

   Det som gjorde mig glad idag var att se att hönshuset var torrt och klarat sig undan ösregnet inatt. :) Allt blir nog bra.

 • Therese 18/06/2018 12:05pm (5 år sen)

  Wow, du är nog duktig! Du inspirerar mig att själv bygga ett hönshus, tack för det!! Lycka till

  • Caroline Eriksson 18/06/2018 12:41pm (5 år sen)

   Tack så hjärtligt mycket för din kommentar! Bygg ett hönshus! Det är inte så svårt, och mycket kan man hitta från restmaterial och återbruk. :)

Skriv en kommentar