Som ett nytt hus - underbart vackert!
Har du hängt med ett tag på bloggen, så har du kanske lärt dig ett och annat om kärleken i mitt liv - Fredrik. Kanske har du förstått vid det här laget att han gillar och behöver ha projekt på gång för att vara riktigt nöjd. Och den semester vi hade, då fick han minsann vara nöjd, för det gick knappt en dag utan att han hade något på gång.
Förutom att hönsen fick nytt hönshus, så fick vi även huset målat. Tanken var egentligen (redan förra året) att jag skulle hjälpa till med att måla, men på grund av graviditet och foglossning fick jag istället bara se på i sommar.
Men Fredrik, han klarade det så fint ändå. Och snabbt gick det.
Så snabbt att vi nästan glömde att ta en före bild av huset, innan han började måla. Vårt hus var grundmålat i en mörkgrå färg, och även hur mycket jag tyckte om huset tidigare, så blev det en så stor skillnad (till det bättre) när Fredrik började måla, att jag knappt kunde bärga mig innan huset var färdigt målat.
Långt innan vi ens börjat bygga hus hade vi bestämt oss för helvitt hus. Som kontrast till alla röda hus med vita knutar här på landet. Den vita färgen är från Coloria och heter Akrylaatti. En halvmatt färg som ska klara av alla väder och vind, år efter år. Det vi reagerade på var hur otroligt bra färgen täckte! Även om Fredrik målade två varv, överallt, så täckte färgen helt redan vid ett lager.
Nu ser vårt moderna hus (modell från Simons Element) riktigt modernt och fräscht ut.
Åh, se bara så vacker syn man möts av nu vid infarten till vår tomt.
Vid den lilla stenmuren växer även vildhallon (finns överallt på vår gård, så varken vi eller hönsen behöver gå hungriga). Om du jämför med den här bilden från maj i år, och nu, så ser du verkligen vilken stor skillnad det blev med lite färg på huset.
Nästa projekt blir att bygga staket. Eftersom vi har ett stort och farligt stup (men en mycket vacker stenmur till huset), och bebis på g, så har vi börjat tänka i säkerhetsbanor och bestämt oss för hurudant staket vi vill ha.
Det kommer att bli så otroligt snyggt! Och ja, man blir aldrig utan att göra när man har hus och gård.
Även hönsen fick sitt mörkröda hus i ny färg. Även här så fick man ta och lyfta på hatten för Colorias färger, för trots att det var mörkmörkmörkröd färg, så täckte det och blev vitt utan problem.
Det enda problemet var att hönsen inte tycker om förändring och är lite väl lättkränkta.
Luna hade varit inne och värpt ett ägg medan Fredrik började måla på framsidan. När hon blev klar och gick ut, så gick allt bra - tills hon vände sig om. Hon tittade bakåt, såg hur huset börjat få en ny färg, och det blev panik. Hon flög in i gallret, skrek som om någon skadat henne, och flög runt lite till.
Innan kvällen så hade hönsen accepterat den nya färgen, och insett att det inte är så illa med vitt och fräscht hus.
Tänk att jag får bo så här. Jag är så tacksam.
Och det var en massa bilder från vårt "nya" hus. Det känns verkligen som att man fick ett helt nytt hus (det är ju ändå nytt) nu när det blev målat. Så fräscht och fint, och jag kan inte se mig mätt på det. Helt otroligt hur fint Fredrik fick allt att bli, ensam och på så kort tid. Han är otrolig!
Vilken färg är ditt hus?
8 tips att bygga hus - billigt!
Det är temavecka på Sevendays, och det är ett ämne som jag gärna skriver om och har skrivit om mycket. Ekonomi! Oberoende vad du har för relation till pengar, så är det något som berör oss alla på ett sätt eller annat.
Har du frågor om ekonomi, eller undrar hur jag gör med mina pengar? Skriv en kommentar, så svarar jag mer än gärna på den. Jag varken har överflöd av pengar, eller arbetar dygnet runt. Men min ekonomi räcker till för det liv jag lever, och känner att jag har det bra ställt (Obs! Shoppar inte i överflöd, har inte rest på över tio år eller bryr mig om märken, vilket kan vara en bidragande faktor till att jag inte har ångest över pengar.).
Men, "trots allt" så har jag byggt ett hus tillsammans med världens härligaste person, och har råd att bo i det. Så för att kickstarta ekonomiveckan, och förhoppningsvis blogga mer än ett inlägg per vecka, så ger jag nu mina bästa tips att hålla budgeten när du bygger hus.
8 tips att bygga hus – billigt!
Ha möte med olika banker för att se över möjligheterna med banklån.
När det kommer till att skuldsätta sig för en stor del av livet, så gäller det att inte bli sentimental och välja en bank som din familj eller granne har. Du bokar istället in möten med olika banker, och ser vad de har för erbjudanden, räntor, krav för att kunna ge dig det bästa lånet.
Anställ, om du måste anställa någon hjälp, på offert.
Att anställa någon som endast kan ge en summa mellan tummen och pekfingret är lika med att spränga sin budget med detsamma. Vi hade aldrig kunnat hålla vår budget med husbygget, om vi inte anställt de som vi anställde med vvs och el, på offert.
Första gången vår grävmaskinsförare började gräva vid tomten. Minns ännu hur pirrigt det kändes att se det som skulle bli vår tolv meters breda infart till tomten ta form.
Pruta, pruta, pruta.
Förr i tiden kunde jag bli obekväm om någon i min närhet började pruta, och att jag själv skulle bli en höjdare på att pruta var så långt borta som man bara kunde komma i min värld. Jag som ville att alla skulle komma överens trodde liksom att man skulle vara till besvär om man började pruta.
Sen började vi bygga hus.
Jag har prutat på allt. Och då menar jag precis allt. Den där oron att vara till besvär eller upplevas som jobbig har fått komma på andra plats, när jag prutat. Det går att pruta och vara vänlig och komma överens om ett pris som båda parterna är nöjda med.
När du ansöker om lån, räkna in oväntade utgifter.
När man bygger hus så är inte allt en dans på rosor, och det kan uppstå oväntade utgifter. När du ansöker om lån hos banken, plussa på lite extra i er budget, för att kunna ha att falla tillbaka på om något oväntat skulle ske i ert bygge.
Vad man såg ung och fräsch ut i början av bygget.
Ps. Allt polyuretan man har användning av är en oväntad utgift.
Bli inte heller rädd över priset. Tänk på kvalité och se till att du får bra material till huset.
När man bygger hus så får man en helt ny syn på pengar, och i vissa fall kan man ses som halvt tokig när man talar om pengar. Men har man köpt något för 100 000, så kanske 400 ses som en liten summa. Hur som helst. Även hur mycket jag tycker om att pruta, så är det vissa saker jag inte prutar på: kvalitén. Bygger du ett hus eller renoverar, så vill du att det ska hålla. Du behöver inte endast se till märken, eftersom du oftast bara betalar för ett namn då, men att grundmaterialet är av gott kvalité och att det är hållbart för miljön, dig och ekonomin.
Bonustips:
Taloon.com är annars en bra sida att se över saker till huset, eftersom det oftast är bra saker till bra priser.
Huutokaupat.com är även en sida vi ropat in vissa saker till huset, till ett bra pris.
Tänk att det en gång i tiden sett ut så här vid vårt hem.
Skuldsätt dig inte i onödan.
Med det menar jag att även om man har ett lån att betala av, så ska du inte ta så stort lån att du inte klarar av att leva på samma gång. Ett hus är viktigt, men det behöver inte kosta långt över 200 000 eller 300 000 för att få sitt drömhus. Vårt hus blev att kosta 200 000 euro. Med det är tomten, ansökningar, anslutningar, hus, entreprenörer, möbler och dylikt inräknat.
3.4.2017. En av de bättre dagarna jag upplevt.
Köp vissa maskiner istället för att hyra.
Vi köpte vår avfuktare istället för att hyra den från en byggfirma. På det viset sparade vi in ett par tusen. Dessutom fick vi pengar tillbaka för avfuktaren, när vi sålde den när huset var färdigtbyggt.
Sist men inte minst.
Kom ihåg att när det kommer till slutgiltiga summan så är allt så beroende på var man är och var man vill bygga hus. Att bygga hus i Petalax är t.ex mycket billigare än om man skulle bygga ett hus i Vasa.
Jag och kärleken i mitt liv. Är så tacksam över att han och jag gjorde detta tillsammans, och så otroligt bra. Vi är ett så bra team.
Har du frågor om att bygga hus?
Frågor om ekonomi?
Eller ba har frågor till mig.
Skriv en kommentar. Jag svarar på allt.
Hur ser det ut när ett hus monteras? Drönarbilder.
"Herrejäklar! Nu händer det saker."
De två meningarna som beskrev de känslor jag kände på Fantomens födelsedag, den 3 april 2017. Två lastbilar lastat med vårt hus, och dagen efter skulle huset börja monteras.
När jag och Fredrik gick i byggtankar och sökte det rätta alternativet för oss, så föll vi för denna mening vid Simons Element.
"I PLUS-leveransen är utsidan helt färdig inklusive grunden, här kan den händige göra insidans träarbeten färdigt i egen takt."
Vi fick alltså huset som ett skal, och på gården var allt material som vi skulle bli insidan av huset. Allt från golv till tak. Det var ju aldrig meningen att det bara skulle vara jag och Fredrik som skulle bygga huset helt själva, men ibland har man inte makten över allt, och med facit i hand fick vi ju ett hus byggt. Vi slapp räkna material, eftersom allt redan fanns på gården, och det lämnade så mycket restmaterial att jag fick hönshuset byggt förra sommaren.
Både jag och Fredrik arbetade den dagen huset monterades, men en trevlig drönarförare besökte tomten (han hade lov) och fotograferade och filmade när huset monterades.
Skulle vara så roligt om han besökte oss igen nu när vi bott här ett år för att fotografera nya bilder, då det ser helt annorlunda ut.
Jag har nästan svårt att tror att det en gång i tiden har sett ut så här vid vår mark. Här fanns inte stenmuren, vare sig runt gräsmattan (som inte heller existerade) eller upp till huset. Skogen bakom huset var fortfarande kvar.
Och ja, huset hade varken alla väggar eller tak på plats.
Måste lyfta på hatten för alla lyftkranschaufförer och de byggarbetare vid Simons Element som gjorde ett extremt bra arbete för att få vårt hus på plats.
Huset hade bara en grusbädd som golv.
Lyftkranen syntes ner till byn, så hög den var.
De fönster du ser mot skogen är vårt sovrum, kontor och badrum och bastu. Så konstigt att se huset på det här viset, nu när vi bott här i ett år.
Tur att det var ganska vindstilla den dagen huset monterades, så inte vår vägg med fönstret till mitt wc och vår ytterdörr hade blåst iväg.
Så småningom börjar det se ut som ett riktigt hus. Utan tak.
Jag hade kunnat vara den där typen som satt och chillade på husets väggar.
Så här såg det alltså ut när huset monterades. Till sommaren ska jag fråga snällt av samma man som fotograferade dessa bilder, om han vill besöka oss igen för att fotografera. Vore så kul att ha en bild från denna vinkel där jag, Fredrik, katterna och alla höns står och är glada på gräsmattan.
Välkommen till vår tvättstuga!
Ett av de mest efterfrågade blogginläggen är det du kommer att få läsa nu. Om rummet du fått se minst av, trots att vi dagligen spenderar tid här. Tvättstugan.
När vi, som nu känns för evigheter sen, satte oss ner med Thomas vid Puustelli (här kan du läsa om när vi sålde vår själ till Puustelli) för att planera husets inredning, gav vi honom fria händer att göra vad han ville. Mest för att detta rum var det som gav oss minst inspiration. En tvättstuga är verkligen nödvändigt i ett hushåll, men det är liksom mer roligt att planera badrum och kök.
Dock lyckades Thomas väcka någon slags gnista inom oss, och vi är idag supernöjda med vår tvättstuga och all bra förvaring den har.
Välkommen till vår tvättstuga.
En blå ton är en röd tråd genom hela huset.
Här står jag och ser nöjd ut i vår tvättstuga. Rummet som inte är det största, men har näst bäst möjligheter till förvaring, om man inte ser till kökets alla skåp. Bakom mig har vi till exempel alla verktyg undangömda. I skåpet ovanför mig finns det tvättmedel och rum för annat att förvara.
Och på den svarta mattan; där brukar Mr Fantomen ligga och sova.
På väggen som leder dig till badrummet målade jag en kraftig strukturvägg innan jag målade på färgen, och jag gillar den mycket. Golvet, som påminner mycket om vårt magiska italienska kakel i badrummet, har världens bästa Dahlskog fixat åt oss. (Här kan du se hur det såg ut när tvättstugan fick sitt kakel.)
Jag trodde inte att jag behövde en torktumlare innan vi flyttade till huset.
Det enda kravet jag hade när det kom till tvättstugan var att det skulle vara minst två tvättkorgar för våra kläder. En för våra vardagskläder, och en för mina arbetskläder. På så sätt finns det ingen risk att mina arbetskläder skulle komma i kontakt med andra kläder.
Det finns möjlighet för oss att lägga till fler tvättkorgar i den långa skåpet bredvid tvättmaskin och torktumlare, men vi har klarat oss fint tills vidare. Vi använder ju mestadels bara mörka kläder, som ska tvättas på samma grader.
Som i bastun, har vi även en lite speciell golvsil i tvättstugan. Denna har vackra fjädrar på sig.
Jag älskar den blågråa färgen från Jotuns färgkarta, som heter Blåis.
Hade egentligen velat ha en gammaldags rosa färg i tvättstugan, men efter att ha målat två varv tyckte Fredrik att färgen såg ut som bajs. Bokstavligen talat. Så vi valde denna färg, som ändå för samman huset med allt annat som är blått på väggar och i inredning, och blev så nöjda. Den bajsrosa färgen fick hönshuset istället.
Här hittar du vår vackra bastu, och den speciella golvsilen vi har där.
Bakom skynket göms det tekniska utrymmet.
Nu kanske du undrar var som finns bakom skynket? Jo, alla maskiner, rör och sånt som hör till tekniska utrymmet.
Vi kunde ha valt att göra en skjutdörr, men hade då behövt bygga ut väggen minst femton centimeter, och jag upplevde att det då skulle ha blivit så smalt i tvättstugan. Med hjälp av skynket, som Fredrik sytt ihop, kan vi båda två röra oss fritt bredvid varandra där.
Tittut!
Vill man leka kurragömma är det här ett superbt gömställe.
Nu, efter att ha bott här snart i nio månader, känner jag mig redo att inreda detta rum mer. Jag har flera sticklingar av gullranka som har rotat sig fint, och en av dem ska få flytta in i tvättstugan. Alla lådor som är ovanpå skåpen ska upp på vinden, och jag vill hitta en snygg tvålpump att ha bredvid kranen.
Vill du se fler rum i vårt hus,
eller undrar du över något när det kommer till att bygga hus?
Vi är med i senaste Kuriren!
Idag fick jag och Fredrik hem ett stort brev på posten, innehållande den senaste tidningen från Kuriren.
I senaste Kuriren kan du hitta oss!
Det var i mitten av augusti månad som en journalist besökte oss här i Petalax för att skriva en artikel om oss och vårt hus. Med fokus på husbygget lyckades hon få en fyrasidigt reportage om oss, och jag är riktigt nöjd med slutresultatet.
Med bilder från insidan och utsidan av huset, samt vår planlösning.
Det var den här veckan som vi hade två intervjuer, en med Vasabladet och en med Kuriren, så när vi väl gjorde denna så var vi redan in i rullorna och om det är något vi tycker om att prata om så är det husbygget. Vi delar med oss om hur det gick till när vi skulle välja husmodell och plats att bygga hus på. Berättar om sånt vi inte tidigare nämnt, om motgångar och viktiga saker att tänka på när det kommer till att bygga hus.
Kultapari och Mr Fantomen.
Texten har vi redan fått läsa innan den gick i tryck, men idag är det första gången jag får se bilderna.
Måste ärligt säga att jag har varit mest orolig över bilderna, eftersom jag inte hade en aning om hur de blev. Vi bara poserade, men det blev ju bra!
Så många fina bilder i artikeln.
Alltid brukar det vara något man behöver ändra på när det kommer till en artikel, men den här gången var det ingenting vi kände blev fel eller som behövde ändras. Johanna som gjorde reportaget gjorde ett mycket bra arbete.
Dock vill jag understryka att nu är ju bastun byggd och i full användning, och att vi har snyggare trappor än de lastpallar man kan se på bild. Men denna artikel är som sagt gjord i augusti, då vi ännu arbetade med det.
Fantomen borde bli en fotomodell.
Jag har sagt det förr, och säger det igen: Mr Fantomen borde bli en fotomodell. Det är som att han vet exakt var kameran är och vet hur man ska posera fint på kamera. Dessutom är det inte många frassar som närmar sig 12 år som kan vara lika snygga.
Själv så hade jag ju ingen aning om hur jag satt eller hur bilden blev, men är nog nöjd ändå. Jag ser ju glad och bekväm ut.
Ps. Hur underbart är det inte att det var så pass varmt den där sommardagen att man inte behövde ha sockor på sig?
Byggde mitt hönshus själv och skaffade dvärghöns.
Helt otroligt att Isla kunde sitta i min hand i mitten av augusti. När jag får se tillbaka till gamla bilder så inser jag varför alla säger att höns växer i raketfart; för de gör ju det! Idag är Isla nästan störst av alla, trots att han är en urdvärg, och han passar bättre i min famn än i min hand.
Dagens tips är att läsa senaste Kuriren för att få läsa en fin text om oss, samtidigt som du kanske får lära dig något nytt om oss.
Vi har de snyggaste trapporna i byn!
När vi började bygga hus hade vi aldrig planer på att bygga högt upp. Vi ville ju hålla oss på marknivå för att inte bli helt strandsatta när vi är äldre, och för att livet överlag blir lite lättare att vara på jorden. Men man kan inte planera allt här i livet, och när vi fann denna tomt så var det självklart att vi skulle bo här. Att marken huset skulle stå på fick behålla sin höjd, och vi fick anpassa oss därefter.
Idag ångrar jag ingenting. Speciellt inte nu när trapporna upp till huset är färdiga.
Våra trappor är klara! Halleluja!
Att bygga trappor uppför en brant backe är ingenting jag skulle önska till någon. Inte ens Trump, för det är svåra saker. Det handlar om precision och att man har fantasin i behåll, speciellt när den där backen upp till huset inte ens är rak.
Men Fredrik är så mycket bättre än Trump och många andra, och trots att han inte tycker om att bygga trappor, så har han nu lyckats bygga mina drömmars trappor till mina drömmars hus. Som är verklighet.
Vackra lampor från Konstsmide.
Upp till huset är det nu sju stora och vackra trappsteg, med en lampa på vartannat steg som lyser upp de mörka kvällarna. Lamporna köpte vi redan förra året, innan huset ens var klart, och det är Konstsmide och deras modell som heter "Modena".
Snygga lampor som verkar vara gjorda för vår tomt.
Vi är rika på kärlek. Och stenar.
Själv verkar jag ha haft sån enorm överloppsenergi de senaste dagarna, och när jag kom hem från arbetet idag så hjälpte jag Fredrik att rada stenar vid sidan om trapporna. Så alla stenar du ser till vänster om trappan är det vi hann göra på eftermiddagen idag.
Stenar är något vi har gott om här på tomten. Bra det, så man står stadigt.
Får nästan känslan av att komma till ett SPA när jag går på trapporna.
Trappstegen är 1,5 meter breda och riktigt behagliga att gå på. Trodde som aldrig att trappor var något jag sist och slutligen skulle bry mig om, men nu i efterhand när de är klara, så inser jag att det är ju allt.
Det är det första man ser, och den känslan man får när man kommer till vårt hus.
Tänk att jag får bo här.
Och jag känner mig välkommen. Trygg. Hemma. Lyckligt lottad.
Tänk att just jag får bo på just denna plats, tillsammans med kärleken i mitt liv.
Lampan ovanför vårt husnummer är också från Konstsmide.
Jag har tydligen blivit den som bor i sina gummistövlar. Som var rosa en gång i tiden.
Men ja, det här var blogginlägget då jag visade dig våra trappor, som älskade Fredrik har byggt.
Stenar är liksom en röd tråd när det kommer till vår trädgård och naturen som omfamnar huset.
Nu försöker bara ignorera att det ska byggas trappor på den här sidan också.
Tack Fredrik för allt du gör. Att du har ett tålamod som få, och skapar magi från ingenting alls. Du är bäst, och jag älskar dig från botten av mitt hjärta.
Välkommen till husets hjärta: bastun.
Jag och Fredrik fick färdigt huset på sju månader, varav en av de månaderna var en paus för oss, medan vi väntade på att elektrikern skulle ha semester färdigt så vi kunde fortsätta arbetet med att bygga vårt eget hem. Och visst fick vi huset färdigt under den tiden, men det var ett rum vi lämnade till senare att bygga klart, av olika orsaker.
1. Allt virke var under meter av snö.
2. Man kan bo utan en bastu.
Men Fredrik är en äkta finne som älskar att bada bastu, och han har även lyckats få mig över till den varma sidan. Nu sitter jag inte längst ner och håller händerna för ansiktet, för att det skulle vara för varmt. Istället kan jag till och med tycka att det kan vara riktigt avslappnade att bada bastu, med en kall öl och en härlig dusch efteråt.
Så nu när vi ändå bott i huset i sju månader (!!) så är det dags att bygga färdigt husets hjärta; bastun.
Bastupanel (och panel i överlag) ska torka en vecka i rumstemperatur innan den kommer på plats.
Vi hade kommit halvvägs på bastubygget förra året, men la sen allt fokus på att bygga resten av huset så det lämnade. Sen hade vi oturen med att få en alldeles för tidig och lång vinter, så vår bastu har legat under snö. Inpaketerad, men ändå utomhus.
Därför var vi lite nervösa när vi skulle titta till virket nu i början av sommaren. Skulle vi bli tvugna att köpa allt nytt?
Vi borde ha passat på att lägga in en lottolapp samma dag, för virket var som nytt. Ingen av brädorna hade minsta spår av att de hade varit utomhus, och var redo att komma på plats i bastun. Dock hade vi ändå panelen att torka några dagar inne i grovköket, för det är så man ska göra.
Fredrik har gjort allting själv, och jag är så stolt över honom.
Medan jag byggde hönshuset så arbetade Fredrik på med bastun. Även om jag vet att karln kan det mesta, är envis och noggrann som bara den, så är jag otroligt stolt över honom. Han har gjort ett perfekt arbete, och vi kommer att ha den finaste bastun i byn när den är klar.
Lister <3
Det här bastubygget har åter en gång hamnat på paus, för vi väntar på att veta vilka färger vi ska använda till bastun och hur vi vill måla den. Och det är här jag vill veta hur DU har målat din bastu. Ljus, mörk, heltäckande eller så man ser ådrorna på panelen?
Jag drömmer om en mysig bastu där ådrorna i panelen får ge bastun karaktär.
Vi har tittat på lite inspirationsbilder och både jag och Fredrik tycker att det vore fint att måla med en färg som ändå låter ådrorna i panelen synas, för att ge bastun lite karaktär.
Snygga golvsilar piggar upp tillvaron.
Är så glad idag att jag gick med på att välja lite annorlunda golvsilar till huset, då Fredrik visade mig vad han hittat. Även om man inte kanske lägger märke till en golvsil, så är det ju åtminstone positivt att den är snygg när man ser den.
I grovköket har vi formen av en fjäder på golvsilen.
Vår utsikt från bastun är en stjärnklar himmel (på vintern) och en grön och grann skog.
Så snabbt vi målat bastun, så ska listerna på sidan av bastun upp.
Ett tips när du bygger bastu är att spraymåla med svart färg där skarverna kommer att synas innan du lägger upp panelen. Fredrik spraymålade (och ja, det luktade förjäkligt i huset några timmar efteråt) och det blev riktigt snyggt. Dock kommer det nog upp lister i hörnen av bastun, eftersom det blir att se snyggare ut enligt oss.
Jag längtar till mitt första bastubad här!
Och det var en första introduktion till hjärtat av vårt hus; bastun.
Nästa gång jag uppdaterar om bastubygget så är jag mera delaktig (även om Fredrik klarat av detta galant ensam!), och så tar vi och målar bastun och får bastulavan på plats. Hoppas vi kan fortsätta så snabbt som möjligt, för jag längtar efter att bastubada.
Hur har du målat din bastu?
I vilken färg och vilket märke?
Ge mig alla dina tips och visioner om hur man får en bastu så mysig som möjligt.
Nytt vid huset! Våra drömmars gård!
Vår gård har sett ut som en typisk byggargård. Ojämnt grus. Skräp. Ingen ordning. Alls. Men när jag och Fredrik skulle dricka vårt morgonkaffe i morse fick vi trevligt besök av vår grävmaskinsförare Skinnars. Äntligen skulle det bli ordning på gården!
Jag fick plötsligt bråttom att fotografera det som jag lärt mig att blunda för. För om det är något jag har lärt mig av att bygga hus, så är det att fotografera allt. Speciellt det du inte vill se på, för när allting är fixat så kommer du inte att minnas hur det en gång har varit.
Till exempel så skulle den här delen av gården aldrig mer vara sig lik. Jag var i alla fall tacksam för att jag lyckats fotografera vackra sommarbilder av mig där igår, för det är även denna plats som det blommar mest på.
Runt huset finns en stenmur som ramar in det som ska bli gräsmatta. Dock har den stenmuren varit ojämn och inte så där snygg som man förställt sig.
Det har mest bara sett ut som om någon kastat stenarna dit, i hopp om att den skulle reda upp sig själv.
Och här, där det var en befintlig infart när vi köpte tomten, så har det nu varit ett dike som växt fast på endast en sommar. Det skulle det även bli ändring på, och det första vi började med.
Vi hade redan förra året köpt ett rör att sätta ner i diket, och det var det första vi började med idag. Vi hade verkligen tur med vädret, eftersom det var vindstilla och härlig värme.
Sen gick det undan, för om någon är snabb och duktig på att arbeta så är det Skinnars. I ett huj hade vi en till infart till huset, och började få en till väg uppgrävd.
Det gick så snabbt undan, att jag hann knappt med själv. Fredrik hade säkert också den roligaste semesterdagen hittills, eftersom han sprang runt och plockade alla röda stenar han hitta på gården.
Han har samlat på dem nu sen vi började bygga hus, och ska göra något fint av dem.
Efter att vi hade en till infart och väg till huset, så var det dags för Skinnars att börja göra det han säkert tycker är minst roligt. Ordna upp stenmuren. Men jag har ju sett att han kan, och att det blev fint, så tvivlade inte en sekund på att det skulle vara sämre idag heller. Eller bättre, hur man nu säger.
Jag litar i alla fall på att karln kan.
På en av alla stenar han ordnade upp så föll en blomma med rot och jord på stenen. Den står där ännu, vacker och fin.
Och jag låg och solade och mådde bra. Tänk vilken stor skillnad från förra året, då vi bara byggde och hann knappt vare ute. I år får jag vara ute, vid vårt eget hus vid vår egen gård. Hur underbart som helst!
Och så här ser det ut nu.
I morgon fortsätter Skinnars arbeta vid vår gård, så redan i morgon kommer det att se annorlunda ut. Men som det är nu så älskar jag att titta ut genom fönstret och se det som möter mig.
Ner till den lilla ladan så har vi nu en grusväg, så man kan välja att köra rakt upp till dörren om man skulle bli lat och inte orkar gå långt med matväskorna.
Plötsligt blev vår gård så mycket större och behagligare med hjälp av denna väg. Det bara pirrar i hela kroppen av när man börjar inse hur otroligt vackert vi kommer att få bo. Att gå runt och pyssla i trädgården om dagarna, och verkligen göra allt så fint man vill ha det.
Här är det alltid vindstilla (som överallt vid vårt hus) och behaglig värme.
Och stenmuren, den blev rak och fin.
I morgon kommer du att få se var vi ska montera upp vår flaggstång, och förhoppningsvis se lite jord på gården. Sakta men säkert får vi våra drömmars gård. <3 (<--- se bara vad jag är harmonisk när jag till och med skriver ut hjärtan).
Lite motgångar i terrassbygget.
Under hela tiden vi byggde hus så var det inget moment, förutom möjligtvis styroxen, som skulle ha fått Fredrik att visa att han verkligen hade "lejdon" av det. Tills nu, när vi började med terasse(r)n(a). Speciellt trapporna.
Sist ni sist fick se något av terrassbygget, hade vi egentligen bara skottat grus och målat två bräder vita. Sen dess har vi hunnit bygga, riva, bygga nytt och riva lite till.
Lite ironiskt ändå hur vi lyckades bygga ett hus, men först vid terrassen mötte vi på problem.
Eftersom jag av någon anledning inte fotograferade medan vi la upp ramen för terrassen vid huset, så hoppar ni plötsligt mitt i terrassbygget då vi har ram, stödbräder och plankor på plats.
Första motståndet vi mötte på var vid ramen som ska hålla terrassen på plats, eftersom en bräda blev alldeles för högt upp än de andra bräderna. Förstår liksom inte vad som hände, eftersom vi extracheckat med vattenpass flera gånger, och ingen annanstans var det fel. Måste vara fel på vattenpasset och måttbandet. ;-)
Hur som helst löste vi det genom att riva bort brädan med varsin kofot.
Mr Fantomen var med oss som sällskap hela tiden, och fick för varje gång allt mer plats att sitta på.
Medan jag arbetat kvällsskift hade Fredrik pysslat på med terrassen, och lagt ut bräder en bra bit på terrassen, så jag förstår lite er känsla nu att hamna mitt i ett bygge när man missat ganska mycket.
Om du följer mig på instagram så kunde du se en liten video på insta-storie av när Fredrik la fast den brädan som täcker in terrassen. Såg ganska roligt, men obekvämt ut, när han kröp runt under terrassen och borrade.
Och att bygga en vanlig terrass är ju inga problem, så länge man ser till att ha lite avstånd mellan bräderna så det kan röra sig fritt (som med allt annat när man bygger).
Värre är det med trappor, när man måste räkna, mäta, räkna lite till och tänka ungefär tio gånger innan man gör något. Det är i den här processen vi byggt och rivit flest gånger, bara för att få det som vi (läs: Fredrik) vill ha det. Men det blev riktigt bra i slutändan, även om vi hann sucka och svära x-antal gånger innan vi kom dit.
Här har vi ramen för det som ska bli våra trappor. Vi valde att göra en trappa som är nästan lika lång som terrassen, och om jag inte minns fel är trappan alltså 383 cm lång. Fredrik hade byggt ihop sex stycken stöd för trappan, så det blir tålig och stadig, och skruvade fast dem i ramen för trappan.
Vi valde att bygga trappan skilt, så den inte sitter fast i terrassen, för att lättare kunna reparera och flytta på den, om det behövs. Men redan efter detta skede du ser på bild så var den så tung att lyfta, att jag har en känsla av att man inte flyttar runt på en trappa så mycket, sist och slutligen.
Här ska ni inte riktigt kolla mer på vad vi gör, för efter denna och kommande bild, så valde vi att riva lite för att bygga nytt. Resultatet får du se i morgon bitti.
Hur som helst mätte vi ut mellanrummen i ramen och skruvade fast bräder. Sakta men säkert började det se ut som en riktig trappa.
"Ta en bild så det ser ut som att jag också arbetar",
- vilken bloggare som helst, i det här fallet: jag.
Det tog sist och slutligen inte så länge att bygga varken terrass eller trappa, och nu vet vi lite mer hur vi ska (och inte ska) göra när vi bygger terrassen på baksidan, som är ännu större än terrassen på framsidan.
Det viktigaste är väl bara att man testar sig fram, och så får man lära sig därefter. Och så får man faktiskt sucka, svära och tycka att allt inte är sådär himla roligt hela tiden. Gör man något som inte är så roligt, som typ trappor, så kan man trösta sig med att det är mycket roligare när man steppar runt på trappstegen när allt är klart.
I morgon får ni se bilder av slutresultatet. Kan inte lova att jag steppar på bild för er.
Stora blogginlägget om vår inredning, färg och mycket mer.
Ni är många som undrar vartifrån vår inredning är, vilket material vi använt oss till golv, färg på väggar och ja... typ allt i huset. Så nu har jag fotograferat och kollat igenom gamla räkningar för att få reda på exakta namn och vad det är vi har använt oss till att inreda huset.
Så idag svarar jag på flera frågor, samtidigt som jag visar er splitternya bilder av huset. Dessutom får ni ju se badrummet, som ser lite annorlunda ut än sist ni såg det!
Vi ville eftersträva ett ljust hem, som ändå inte gav en känslan av att man skulle vara i en svartvit film, eftersom det bara ger mig känslan att jag inte vet vart jag ska titta. Så även om vi har ljusa väggar i de flesta av rummen, och ett vitt kök, så har vi lyckats få in värme och färg i vår inredning.
Golvet i lägenheten vi bodde i var mörkt och ett ganska typiskt laminatgolv som känns ganska platt och enkelt. Så när vi förklarade för Ida vid Vasa Färg (allt är trots allt köpt därifrån) vad vi nu ville ha i huset, tog hon fram olika alternativ och både jag och Fredrik föll för detta golv.
Det är från Kronoswiss och är ett underbart laminatgolv med stora "plankor" och lite struktur i det. Även om det är ljust, så är det värme i golvet, vilket gör att det inte blir för ljust. Längre ner ser du fler bilder av golvet och hur det ser ut tillsammans med inredning.
Golvet är nästan 25 cm breda när de är på plats, och var en barnlek att få på plats, eftersom jag la golvet själv på mindre än en vecka (samtidigt som jag arbetade på dagarna).
Badrummet har det största kaklet som kom raka vägen från Italien till Petalax. Märket är Pastorelli och heter Denverstone De White. Plattorna är i storlek 60 x 60 cm, och är rakt avskurna, så det var viktigt att det blev perfekt gjort på både golv och väggar, för annars skulle man kunna skära upp fötterna på det.
Vår kaklare Dahlskog gjorde ett superbra jobb, och jag har trots allt inte sett så många kaklare i mitt liv, men han är den enda jag uppmanar er att anlita om ni vill ha ett badrum ni älskar att gå in i.
Här kan man både duscha och bada badkar, och vill Fredrik bada badkar så får han göra det, medan jag duschar på golvet.
Varje "bit" (vad kallar man en 60x60's monsterplatta?) har ett unikt mönster, som även här är struktur.
All inredning, även i badrummen, är från Puustelli, och det här är "Fredriks badrum", medan du snart får se "mitt".
För att kunna ha så här stora kakel i ditt badrum, så behöver du har en unidrain eller purusdrain (eller någon annan drain som är lååååång"), för att få till de rätta lutningarna.
Vi har en Purusdrain, som är billigare än en Unidrain, men fungerar på exakt samma sätt.
Även om vi drar ett varv med en skrapa efter att vi duschat, för att få golvet riktigt torrt, så fungerar lutningarna som de ska, eftersom det inte blir en pöl på golvet och vattnet far dit det ska.
För att skydda inredningen så har vi en enkel glasvägg mellan dusch och skåp.
Vi tapetserade två väggar och ett tak i det här huset, så alla färger är från Coloria. Och som jag älskar Coloria, eftersom deras färger är bäst. Alla väggar är tåliga och tvättbara, vilket var viktigt för oss.
Som golvlist har vi en stilren mdf-list som inte tar fokus från vår taklist, som är den bredaste och mest utsmyckade taklist vi kunde finna vid Vasa Färg. I äkta trä.
Vi har även i grovköket (som ni får se en annan dag, för annars skulle detta blogginlägg blir alldeles för långt) en bred trälist, i annan form.
Köksfläkten vår ser ut så där när vi inte använder den, och den åker liksom ner när vi använder den. Den är från italienska Faber.
Om man ser till lilla ytan och den kostnad detta golv blev att kosta, så är detta det dyraste rummet i huset. Mitt wc.
På golvet har jag äkta marmorgolv i det vackraste mönstret. Ibland glittrar det lite, och ingen sten är här heller densamma.
Här vet jag faktiskt inte vad det är för golv, förutom att det är äkta marmor, men ta och visa denna bild vid Vasa Färg så tar de fram det åt dig.
Uppe i taket i mitt wc så har vi tapetserat taket i en underbar tapet från Boråstapeter, och den heter Melodi. Det är en massa brudar som klättrar runt i träd och bland grönska, som spelar på intstrument eller annars ba ser nöjda ut. Och så en karl som sticker en kniv i ett hjärta. Det sistnämna upptäckte vi inte, först efter att vi fått upp tapeten.
Som taklist har vi en tavelram i guld, som det inte finns mer av. Även här är det grönska i mönstret, och jag känner så mycket kärlek för detta tak.
Men man behöver alltså inte scrolla på telefonen när man är på wc, utan kan endera titta upp i taket eller ner på det vackra golvet.
I det som någongång ska bli ett barnrum har vi tapetserat två väggar med Boråstapeter, Hoppmosse. De två andra väggarna är i samma färg som resten av huset, Kalla, och vi har målat med Colorias färger.
Det är en så fint tapet, och jag tycker att barnrum ska vara färggranna och lekfulla.
Dessutom passar den här tapeten perfekt till vårt hus, eftersom den avspeglar sig med vår natur med alla växter vi har, svanar på åkern nedanför och en Mr Fantomen som springer runt i jussipaita.
När man kommer in i huset så ser man egentligen rakt ut till baksidan och den natur (läs: skog) som finns där, och det gör liksom att man får feng shui i huset, och ser en tavla med detsamma man kommer in. På den långa väggen till höger då, som går igenom hela huset, har vi målat en strukturvägg med Teknos Kolibri Sand.
Och när vi målade, så menar jag att man la stukturväggen på plats med en spackelskrapa.
Tapeten i vår strömbrytare är den exklusiva och ekologiska tapet från Omexco, som vi även har i köket.
Jämfört med kalklitir färg och andra naturmaterial, så är detta hållbart. Så pass att man kan tvätta väggen om man klottat, och inte behöver vara rädd att känna på all härlig struktur.
Det är liksom en röd tråd i huset att jag vill att man ska kunna känna och njuta av allt material vi har valt. Man ska inte behöva vara rädd för att leva eller bo i detta hus, för det är tåliga material.
Det här är en liten bit av vår nästan två meters långa köksö, från Puustelli, och den heter Velvet Marble Calacatta A.
Valet stod mellan keramik och äkta sten, och vi valde denna i keramik eftersom den var behagligare och varmare att känna på, samtidigt som den är tålig som bara den. Thomas vid Puustelli sålde den genom att säga man kan spilla vin och slå kniven i bänken, haha.
Och här är vi nu, i vardagsrummet, där Mohicana halvt tröttnat på mitt snack om inredning och färger, eftersom hon somnat på vår nästan fyra meter långa soffa från SoffaDirekt, i Sverige. Fick ta en hel lastbil för att få det hemfraktat, eftersom de inte annars levererar till Finland, men det gick ju fint att lösa det på det sättet.
Eftersom vi har så stora fönster och får ett underbart ljus in i huset, så har vi valt att ha enkla gardiner som inte stänger ut ljuset ut huset. Gardinerna är från IKEA.
Hoppas ni tyckte det här var lika kul som jag tyckte, och så bloggar jag mer om andra rum i nästa inredningsinlägg.