bloggheader6

Vår underbart vackra bastu!

Skrivet av Caroline Eriksson 05.09.2018 | 2 kommentar(er)

När vi började bygga vår bastu hade vi en klar vision om att den skulle vara stilren. En plats där man verkligen kan koppla av vid, med mjuka och varma former och färger. Nu när bastun är klar så inser jag att allt det vi drömde om blev verklighet. 

 

Ett vanligt önskemål jag får här på bloggen är att jag ska visa mer bilder från hemmet, och den här veckan kommer jag att visa er mer av hur vi har det här hemma. Vi börjar med husets hjärta; bastun.

 

bastu sauna 1

Under bastulavarna finns en led-slinga som ger mysbelysning i mörkret.

 

Önskar att jag kunde ta åt mig äran för bastun, men här är det fullt ut Fredrik som har gjort allting så fint. Eftersom han älskar att bada bastu så märks det att han lagt in lite extra själ och kärlek i bygget.

Resultatet är så otroligt vackert!

 

bastu sauna 2

Ljusa färger och former var en röd tråd i bastubygget.

 

Vi hade först tänkt oss en mörk bastu, för att i sista sekund ångra oss och välja en ljus färg av Colorias oljevax. Hela vårt hus är ju målade i Colorias färger, så det var en självklarhet att fortsätta använda deras märken. Det är så smidigt att arbeta med dem.

 

bastu sauna 3

En droppe från Finland.

 

Bastustävan är av märket Rento, och designen heter Pisara. "En droppe från Finland - okomplicerad design för bastun" är dess slogan. Den är som skapad för att vara i vår bastu.

 

bastu sauna 4

Här vill man bada bastu och slappna av.

 

I hörnet av bastun hittar man en bastukamin från märket Harvia. I den är alla 80 kg bastustenar jag bar upp till huset, och även den har en mjuk form. Feng shui är något man vill eftersträva, även i små ytor.

 

bastu sauna 5

Bastukamin från Harvia.

 

Fredrik testade ha igång bastun igår för första gången. Hade just vaknat upp från en tupplur, jag som inte tupplurat på flera år, gick runt i huset för att söka efter honom. Gick in i badrummet, men där var han inte. Fick istället möta en bastudörr med imma på sig, och när jag öppnade bastudörren möttes jag av behaglig värme.

 

Sen när vi väl bastar på riktig så är det väl inte lika behaglig värme, eftersom Fredrik gärna bastar så man tror man ska förgås. Han är väl ba en äkta finne.

 

bastu sauna 6

Diskreta och bekväma ryggstöd.

 

På översta bastulaven finns diskreta ryggstöd.

Alla ytor i bastun är så släta och lena att det är riktigt behagligt att vara i den. 

 

bastu sauna 7

Lägg märke till vår enormt snygga golvsil i bastun.

 

Nu ser jag riktigt mycket fram emot att få bada bastu. Kanske införa en ny rutin i mitt liv, där man värmer upp sin sauna minst en gång i veckan, samtidigt som man ger sig själv tid att koppla av och bara ta hand om sig själv? 

 

Badar du bastu?

 


En vacker bastu

Skrivet av Caroline Eriksson 30.08.2018

Kategorier:

Hela vårt hus är målat med Colorias färger, så när det kom till att måla bastun så fortsatte vi med det som var bekant för oss. De känns behändiga och lätta att arbeta med, ger ingen stark doft ifrån sig och de färger vi har valt är tåliga. Som håller och tåls att tvättas. Sånt är viktiga. 

 

Egentligen hade jag och Fredrik tänkt bryta vårt ljusa tema genom huset och välja att måla bastun i en mörk färg. Men när vi väl stod framför Vasa Färgs alternativ så ångrade vi oss i sista sekund. Klart att vi skulle ha en färg som matchar det underbara badrumskaklet. 

coloria 1

coloria 2

 

Under de senaste dagarna har Fredrik arbetat på som och gjort ett så fint arbete, att vi nu har en så gott som färdig bastu. Igår bar jag upp 80kg bastustenar och en bastukamin upp till huset, och idag har Fredrik målat det sista.

 

Det här är en sneak peak.


Välkommen till husets hjärta: bastun.

Skrivet av Caroline Eriksson 23.07.2018 | 3 kommentar(er)

Jag och Fredrik fick färdigt huset på sju månader, varav en av de månaderna var en paus för oss, medan vi väntade på att elektrikern skulle ha semester färdigt så vi kunde fortsätta arbetet med att bygga vårt eget hem. Och visst fick vi huset färdigt under den tiden, men det var ett rum vi lämnade till senare att bygga klart, av olika orsaker. 

1. Allt virke var under meter av snö.

2. Man kan bo utan en bastu. 

 

Men Fredrik är en äkta finne som älskar att bada bastu, och han har även lyckats få mig över till den varma sidan. Nu sitter jag inte längst ner och håller händerna för ansiktet, för att det skulle vara för varmt. Istället kan jag till och med tycka att det kan vara riktigt avslappnade att bada bastu, med en kall öl och en härlig dusch efteråt.

Så nu när vi ändå bott i huset i sju månader (!!) så är det dags att bygga färdigt husets hjärta; bastun.

 

bastu 1

Bastupanel (och panel i överlag) ska torka en vecka i rumstemperatur innan den kommer på plats.

 

Vi hade kommit halvvägs på bastubygget förra året, men la sen allt fokus på att bygga resten av huset så det lämnade. Sen hade vi oturen med att få en alldeles för tidig och lång vinter, så vår bastu har legat under snö. Inpaketerad, men ändå utomhus.

Därför var vi lite nervösa när vi skulle titta till virket nu i början av sommaren. Skulle vi bli tvugna att köpa allt nytt? 

 

Vi borde ha passat på att lägga in en lottolapp samma dag, för virket var som nytt. Ingen av brädorna hade minsta spår av att de hade varit utomhus, och var redo att komma på plats i bastun. Dock hade vi ändå panelen att torka några dagar inne i grovköket, för det är så man ska göra.

 

bastu 2

Fredrik har gjort allting själv, och jag är så stolt över honom.

 

Medan jag byggde hönshuset så arbetade Fredrik på med bastun. Även om jag vet att karln kan det mesta, är envis och noggrann som bara den, så är jag otroligt stolt över honom. Han har gjort ett perfekt arbete, och vi kommer att ha den finaste bastun i byn när den är klar.

 

bastu 3

bastu 4

Lister <3

 

Det här bastubygget har åter en gång hamnat på paus, för vi väntar på att veta vilka färger vi ska använda till bastun och hur vi vill måla den. Och det är här jag vill veta hur DU har målat din bastu. Ljus, mörk, heltäckande eller så man ser ådrorna på panelen?

 

bastu 7

Jag drömmer om en mysig bastu där ådrorna i panelen får ge bastun karaktär.

 

Vi har tittat på lite inspirationsbilder och både jag och Fredrik tycker att det vore fint att måla med en färg som ändå låter ådrorna i panelen synas, för att ge bastun lite karaktär.

 

bastu 5

Snygga golvsilar piggar upp tillvaron.

 

Är så glad idag att jag gick med på att välja lite annorlunda golvsilar till huset, då Fredrik visade mig vad han hittat. Även om man inte kanske lägger märke till en golvsil, så är det ju åtminstone positivt att den är snygg när man ser den. 

I grovköket har vi formen av en fjäder på golvsilen.

 

bastu 6

Vår utsikt från bastun är en stjärnklar himmel (på vintern) och en grön och grann skog.

 

Så snabbt vi målat bastun, så ska listerna på sidan av bastun upp. 

Ett tips när du bygger bastu är att spraymåla med svart färg där skarverna kommer att synas innan du lägger upp panelen. Fredrik spraymålade (och ja, det luktade förjäkligt i huset några timmar efteråt) och det blev riktigt snyggt. Dock kommer det nog upp lister i hörnen av bastun, eftersom det blir att se snyggare ut enligt oss.

 

bastu 8
Jag längtar till mitt första bastubad här!

 

Och det var en första introduktion till hjärtat av vårt hus; bastun.

Nästa gång jag uppdaterar om bastubygget så är jag mera delaktig (även om Fredrik klarat av detta galant ensam!), och så tar vi och målar bastun och får bastulavan på plats. Hoppas vi kan fortsätta så snabbt som möjligt, för jag längtar efter att bastubada.

 

 

Hur har du målat din bastu?

I vilken färg och vilket märke?

 

Ge mig alla dina tips och visioner om hur man får en bastu så mysig som möjligt.

 


Det vackraste badrummet jag har skådat!

Skrivet av Caroline Eriksson 28.11.2017 | 4 kommentar(er)

Det var både lite sorgligt samtidigt som roligt att ta farväl av vår kaklare Dahlskog igår. Sorgligt för att det nu skulle betyda att varken jag eller Fredrik hade en Dahlskog att fråga råd av när det kommer till taklister eller andra moment i husbygget. Han är en kunnig man och även om han inte behövt så har han hjälpt oss med råd. Det roliga med att ta farväl av honom var för att att det betydde att våra badrum var helt och hållet klara. 

 

Googlar jag badrum nu så finner jag inget rum på internet som får mig att känna sån glädje som våra badrum gör. Ni kommer nu att få se tre av fyra rum i vårt hus som Dahlskog kaklat. Det fjärde får ni vänta lite med, för det är en överraskning.

 

27.11.2017 1

 

Här är grovköket. Kaklet i grovköket blev så mycket bättre efter lite fog. Skulle det inte vara svinkallt och lite smutsigt på golvet så skulle jag springa barfota och njuta av det sköna kaklet mot fötterna.

Egentligen är grovköket det mest diskreta vi har i huset, förutom en viss detalj...

 

27.11.2017 2

 

Golvbrunnen. Bygger man ett hus så ska man kanske inte ta det första bästa, utan istället ta det som man tycker om och som piggar upp ens vardag. Som denna golvbrunnssil. Något som man kanske inte annars skulle lägga märka till eller ens tänka på, kommer nu att fånga ens uppmärksamhet och göra en glad varje dag.

 

Det enda negativa är att Mr Fantomen kommer ha lite problem att lyfta bort gallret nu. Det är en fix idé frassen har, och det är tydligen inte bara vår egen golvssil han ska lyfta bort. När grannen renoverade badrummet för nån sommar sen undrade hon varför golvbrunnsgallret förflyttade sig hela tiden. Visade sig att Fantomen gått in till henne, lyft bort silen och sedan gått hem igen.

 

27.11.2017 4

 

Och nu ska jag ta er in till rummet som fick mig att tjoa hejvilt över hur vackert det blev, det stora badrummet. Men innan så måste jag visa er vår badrumströskel. Önskar jag kunde ta på mig äran av denna skapelse, men det är helt och hållet Dahlskogs idé att skapa denna tröskel av det vackraste kaklet i universum. 

 

Måste erkänna att jag hade svårt att förstå hur han menade eller ens hur slutresultatet skulle bli, men nu kan jag inte ens tänka mig att ha en vanlig tröskel mellan grovköket och badrummet. Den här är en sån självklarhet, och så otroligt vacker.

 

27.11.2017 5

 

Och om tröskeln var vacker, så är det ingenting emot vad badrummet är. HERREGUUUD SÅ FINT!!! *nu börjar jag tjoa igen*

 

27.11.2017 6

 

När vi satt med Ida från Vasa Färg och planerade husets inredning på väggar och golv, så hade jag och Fredrik en önskan om att ha ett kakel som knappt hade något fog. Det skulle gärna få vara betongkänsla över badrummet, samtidigt som man får känslan av att man är på ett femstjärnigt hotell...

 

27.11.2017 7

 

...och vi fick allt vi önskade.

 

Jag vet att jag inte träffat många kaklare eller så, men jag vet att det är få kaklare som klarar av att arbeta med så här stort och speciellt kakel som vi valde. Det italienska kaklet från Pastorelli (Denverstone De White) och att anlita Dahlskog var två av många bra val vi gjort i detta husbygge. 

Det blev så perfekt, och jag kommer definitivt att börja bada mera badkar nu efter att vi fått flytta in i huset.

 

27.11.2017 8

 

Allt smälter liksom tillsammans och det blir en lite psykedelisk effekt. Längst mot väggen (under fönstret) ska vi ha dusch och badkar, och bredvid badkaret kommer den andra duschen. 

Ni ser även vår purus drain, som man behöver om man ska använda sig av så stor kakel som vi har. Så vill du och vågar använda dig av lika stort kakel vi valt, byt till sån där lång golvsil. 

 

27.11.2017 9

 

Ännu mera bilder, bara för att det här är det vackraste rummet som finns. Dessutom ser du lite av vår bastu, som även den har en liten fin detalj.

 

27.11.2017 10

 

Vi valde även till bastun en speciell sil, än de normala rostfria som går att få tag på. 

Leveransen på dessa var helt otroligt snabbt! På en torsdagskväll så satt jag och Fredrik och valde bland olika silar på internet, och på lördagen var de redo att hämtas från Vasa Färg. DET om något är snabb leverans.

 

Nu har jag ba två saker att avsluta detta inlägg med:

1. Herregud så vackert allt blev.

2. Ska du fixa om badrummet, anlita för böveln ingen annan än Dahlskog. HAN ÄR BÄST. Ingen protest.

 


Bygga en bastu, del 1

Skrivet av Caroline Eriksson 19.09.2017 | 1 kommentar(er)

Beroende på vem du är, och vad dina intressen är, så kommer det också att spegla sig till vilket rum du tycker är det viktigaste i huset. För någon är det kanske köket, för någon annan är det tvättstugan.

För oss är det vardagsrummet som är vårt gemensamma rum. För mig personligen kommer mitt wc att bli det rum som kommer att skrika "Caroline!!!!", medan bastun blir Fredriks andningsrum. Som den "äkta finne" han är, så var det viktigt och självklart att vårt hus skulle ha en sauna.

 

Och nu är vi i full fart med att bygga den. 

 

ByggaBastu Del1 1

 

Så här såg det ut innan vi började på att arbeta med bastun. Typ ingenting. Men det skulle det snart bli ändring på.

 

ByggaBastu Del1 2

 

Här står Fredrik och visualiserar bastun framför sig. Tänk er att han har sin bastukamin till höger (gärna från tulikivi). Framför är alla bastulavar och panelen som vi lyckats få upp. 

Det finns massor av instruktioner på internet om hur man ska bygga en bastu, men de flesta får det att verka så invecklat. Och mitt motto är att "ba ta e lugnt, för he fixar se". Hur svårt kan det egentligen vara?

 

ByggaBastu Del1 3

 

Jaha mineralullen, så vi möts igen.

Till bastun behövdes det tjocklek 70 (till väggarna) och 100 (till taket). Eftersom vi lyckades isolera hela huset på en dag, så var det en barnlek att isolera bastun. Viktigt bara att du har på dig handskar och långärmad tröja, eftersom den "pickas" utav helskutta.

 

ByggaBastu Del1 4

 

Vi var supernoga och skar ut exakta bitar så resultatet skulle bli en tät och varm bastu. Och som ni ser är Fredrik duktig och har handskar på sig. Eftersom det är el draget in i väggarna, så är det fiffigt om man skriver upp på bräderna var den är dragen, så man inte av misstag skjuter sönder någon elkabel. 

 

Det är inte så roligt att ta ner en vägg, man redan har byggt upp. Det har vi hunnit testa på.

 

ByggaBastu Del1 5

 

Till taket fixade vi en extra skålning. Till det behöver du en spikpistol. Du kan behöva hjälp av en kompis tills åtminstone första spiken är på plats.

 

ByggaBastu Del1 6

 

Är det något viktigt i detta skede som jag glömmer att skriva, eller som du undrar över - SKRIV EN KOMMENTAR! 

Jag svarar på allt, från himmel till jord.

 

(lite "off topic" nu, men arbetar nog på att publicera blogginlägget där jag svarar på frågan om hur vi får ekonomin att gå ihop i och med husbygget.)

 

ByggaBastu Del1 7

 

Och här är bastun, helt och hållet isolerad med den där mineralullen som pickas utav helskutta. Viktigt att ha på sig handskar och långärmade tröjor. Det här med att isolera är inget problem, så länge man gör det ordentligt från första början. 

 

I nästa del så får du se hur vi förvandlar denna yta till något som skulle passa i ett 70-tals disco. ;-)