bloggheader6

Capsule Wardrobe

Skrivet av Caroline Eriksson 04.09.2017 | 7 Kommentarer

Varsågod och se min garderob i de minst smickrande bilder du någonsin kommer att se. Men det kommer att bli en upplevelse. Mitt i allt blir du till och med lite inspirerad.

 

Idag ska ni få lära er något nytt, samtidigt som man kan puscha minimalisten inom sig ett steg framåt och närmre minimalist-nirvana. Hela processen i sig själv upplevde jag befriande.

 

Jag har nu en Kapsyl Garderob. Eller Capsule Wardrobe som det heter på engelska. Som namnet avslöjar så betyder det att du har minimalt med kläder, som ger dig maximala möjligheter att kunna använda dem i vardagen. Om och om igen.

Inga fler dagar då du står framför en fullproppad garderob utan något att ha på dig. Inga fler veckor, månader, då du bara går runt i en och samma outfit.

 

capsulewardrobe 1

 

Vet inte hur jag hamnade dit, men mitt i allt satt jag och tittade på ett youtube-klipp där en kvinna berätta om konceptet capsule wardrobe, och dagen efter stod jag framför vår säng med alla mina kläder framför mig.

 

Har mina storrensningar nu som då, men ändå lyckas det ändå finnas mer att rensa bland. Speciellt nu när jag granskar varenda pryl i hushållet och undrar vad man egentligen behöver, och vill ha i sitt nya boende.

 

capsulewardrobe 2

 

En ”äkta” capsule wardrobe ska ha 37 plagg. Jag har nu 31. Snart 30 eftersom jag inte har någon aning om varför ett par byxor är i högen, eftersom de varken sitter bra eller är bekväma på min kropp.

Den där lurviga tröjan är för övrigt min "kattmamma-tröja", eftersom katterna älskar att mysa med mig i den. Samtidigt som den är suverän mot mensvärk. De rosa plaggen är underställ till kalla vinterdagar. 

 

Om jag förr tänkt att "jag är till för kläderna", så är det nu "kläderna som ska vara till för mig".

Därför hade jag varken några sentimentala känslor för några plagg som aldrig mer ser dagens ljus (på min kropp). De kläder som är kvar är de som får mig att känna mig bekväm.

 

capsulewardrobe 3

 

På galgar har jag hängt de flesta plagg, eftersom det blir lättare för mig att se vad jag har för utbud att välja mellan. Vår blivande garderob kommer nog att ha (i alla fall på min sida) fler stänger att hänga upp sina kläder på, än hyllor, eftersom jag har lättare att hålla ordning på det viset.

 

Nu har jag inte kastat bort ALLA kläder heller, utan nu har jag höst- & vinterkläder i garderoben, och till sommaren har jag en halv ikea-påse med sommarkläder att ta fram. Målet är alltså att alltid hålla detta antal plagg i garderoben, för att göra det lättare att klä sig om dagarna.

 

Även om jag inte levt många dagar med det nya systemet i min garderob, så har det redan hänt några revolutionerande saker åt mig:

1. Jag fick ordning i garderoben.

2. Vågade och lyckades kasta de kläder som var fulla av hål i sig. Varför sparar man ens på sånt? 

3. Jag har använt mig av kläder jag inte använt på flera år, och verkligen gillat dem. 

4. Jag har börjat känna mig ännu mer bekväm i mig själv, även om det sist och slutligen inte har något med kläderna att göra.

5. FÖR DU ÄR INTE DINA KLÄDER, OCH KLÄDERNA ÄR INTE DU. De är bara något att ha på sig medan du är ute och lever livet. <3

 

Vad känner du?

Skulle du klara av att ha en capsule wardrobe? 

 

 

I min kapsyl garderob har jag inte räknat med underkläder eller arbetskläder. 

 

Kommentarer

 • Pernilla 04/09/2017 8:59am (6 år sen)

  Jag rensar nu som då min garderob. Känns rätt skönt! renande känsla och ett lugn. Jag gillar inte "ifall om" kläder. Kläderna som finns i min skrubb ska passa och kännas bekväma :)

  • Caroline Eriksson 04/09/2017 2:25pm (6 år sen)

   Eller hur? Den känslan är den bästa. :)
   Ps. Absolut helt onödigt att ha på sig kläder som INTE är bekväma. ;)

 • Sandra Neuman 04/09/2017 2:48pm (6 år sen)

  Jag har nog nästan en kapsylgarderob redan känns det som. Ett par snygga jeans, ett par arbetsjeans, ett par bekväma jeans, ett par mysbyxor, ett par all round koftor och ett par toppar att ha under koftorna. Nåja, nog har ja ju bra mycket mer än så, men det är det jag använder ;)

  • Caroline Eriksson 04/09/2017 2:51pm (6 år sen)

   Tror vi alla har en kapsylgarderob, bara man skulle våga ta och plocka undan resten av kläderna, så det blir mer rum för bara det man använder och tycker om. ;)

 • Malin 04/09/2017 10:36pm (6 år sen)

  Kallas det alltså kapsylgarderob på svenska? För capsule översätts ju rakt till kapsel, så jag har alltid trott att det heter kapsel-garderob på svenska men kanske jag har fel...

  • Caroline Eriksson 04/09/2017 10:44pm (6 år sen)

   Moahaha, tur att du har hökögon. Självklart är det som du säger. Min trötta hjärna ville ba inte översätta ordet när jag skrev inlägget, eftersom jag bara hört om fenomenet på engelska. Dock ändrar jag det inte, eftersom kapsyl låter betydligt bättre, hehe. ;)

 • Hanna Stigzelius 05/09/2017 9:05am (6 år sen)

  Jag tror inte det skulle funka för mej som behöver en garderob på jobbet och en hemma. Men om man får ha två kapselgarderober så då! Och sen några festplagg och sommar/vintergarderob...

  • Caroline Eriksson 05/09/2017 3:28pm (6 år sen)

   Som jag skrev så räknade jag inte med mina arbetskläder, eftersom det ändå är sånt jag bara har på arbetet. Dock är det inte heller mycket urval bland dem, utan jag ser bara till (och vill som arbetar inom vården) tvätta dem hellre oftare. ;)

 • Yvonne 05/09/2017 12:23pm (6 år sen)

  Även om jag inte har använt begreppet kapsyl/kapselgarderob, så är det nog något liknande jag har :) Utrensningar ganska ofta, och så har jag aldrig varit särskilt klädintresserad, så jag köper inte kläder så ofta.

  • Caroline Eriksson 05/09/2017 3:30pm (6 år sen)

   Välkommen till klubben då ;) Har nog läääänge haft ytterst lite klädesplagg, men blev riktigt glad när jag såg att detta är ett fenomen som många tycker är givande. Att bara ha de klädesplagg man faktiskt använder ger en mer än att ha en garderob med massor av kläder som bara tar onödigt rum. :)

 • Marias Memoarer 05/09/2017 8:11pm (6 år sen)

  Jag vet inte om jag vågar räkna mina plagg... Men tror inte det är galet många och rätt stor del av de plagg jag har kvar (gjorde en lite större rensning nyligen) är vad jag kallar "skräpkläder", gamla kläder som jag använder när jag målar eller gör något annat "smutsigt", eller när jag sitter hemma ensam och jäser och inte bryr mig ett dugg hur jag ser ut.. ;) Så sparar jag mina nyare och bättre kläder till när jag är ute bland folk..

 • Irene 06/09/2017 9:55am (6 år sen)

  Insåg att min garderob behöver rensas efter att jag bad min man ta med kläder åt mig till sjukhuset.

  Han kom dit med söndriga tröjor, för små byxor och sjaskiga toppar och t-shirts.

  Varför finns sånt i min garderob? Det ska inte behövas min kunskap pm klädernas skick för att kunna välja ut de plagg som faktiskt går att använda.

  Så nu ska jag nog ta tag i saken och rensa ut allt oanvändbart.

Skriv en kommentar