bloggheader4

Crémee Brûlée (Kalorisnål)

Skrivet av Caroline Eriksson 19.12.2015 | 1 Kommentarer

Taggar:

Nu så här i juletider eller passligt till lördagskvällen så vill jag tipsa om en riktigt gott och lite kalornisnålare alternativ till desserten. Den här efterrätten brukar jag alltid tillreda till exempel vid fina tillfällen som då kärleken fyller år. Eftersom jag bytt ut socker mot ett kalorisnålare alternativ så är även detta en lite nyttigare efterrätt.

 

IMG 1998

 

Crèmee Brûlée á la Carro

Ingredienser:
3,3 dl grädde
1 ekologisk vaniljstång
1 dl mjölk
4 äggulor
½ dl canderel eller annat sötningsmedel (och lite till för smakens skull)
jordgubbar

Garnering:
Ekologiskt rörsocker (fint)
Jordgubbar
Mörk choklad

 

Lägg ugnen på 190 grader. Skär vaniljstången och lägg fröna tillsammans med grädden och mjölken i en kastrull. Värm upp och rör om till värmpunkten, men det skall inte koka. Vispa äggulorna och sötningsmedlet. Vispa sen försiktigt ner mjölk- / gräddblandningen tillsammans med socker- äggblandningen.

Skär jordgubbarna i fina skivor och lägg i serveringskoppar. Fyll sedan kopparna med blandningen och lägg i vattenbad (ungefär till mitten av kopparna) längst ner i ugnen.


Tiden vågar jag inte skriva ut eftersom det beror på storleken på kopparna och ugnen. Mina hade jag ungefär i 1 h och när använde mig av ett termostat. När graderna började visa närmare 80 grader och var lite "halvdallriga" så var de klara. Lät dem sedan svalna innan de fick vara i kylskåpet tills serveringen (de bli mer fasta när de varit i kylskåpet)

 

Lägg choklad i vattenbad. Spritsa ränder och var lite konstnärlig. Låt sedan choklad-konstverken vara i frysen och ta fram till serveringen. Resten av chokladen kan du doppa jordubbar i, gott!

 

Strö rörsocker som ett täcke över desserten och bränn med gasolbrännare. Det blir en gott skal. Pynta med chokladkonstverken och jordgubbarna, och det ser ut som en efterrätt från tv som smakar himmelskt gott! :)

Bon appétit!

Kommentarer

Skriv en kommentar