bloggheader6

Dagens egoboost

Skrivet av Caroline Eriksson 08.12.2015 | 2 Kommentarer

För några veckor sen så var jag riktigt ur min komfortzon. En tidigt lördagsmorgon åkte jag iväg in till Vasa, befann mig i en byggnad med massor av okända människor och vi hade endast en gemensam sak (vad jag vet av). Den allmänna språkexamen.

 

I många år av min barndom skyllde jag på mitt åländska ursprung varför jag inte kunde eller någonsin skulle lära mig finska. Gråtit igenom mig läxor och prov under hela skolgången och med nöd och näppe klarat av min första yrkesutbildning, på grund av finskan. Men eftersom jag fick fast tjänst för kommunen så innebar det också att jag skulle visa intyg på att jag faktiskt kan finska. Ja ba "Oj huhhu!". Men jag tycker om kommunen och mitt arbete så jag ville verkligen klara detta, på första försöket, för det kostade ganska mycket att göra detta examensprov.

 

Hade en föreställning att jag skulle gå en förberedande arbis-kurs innan egentliga provet, men det fanns ingen sån i närheten att anmäla sig till, och svindyrt att betala för individuell skolning. Istället testade jag på att läsa finska skvallertidningar, men tittade mest på bilderna. Dagen före den allmäna språkexamen laddade jag ner en app till iPad'en där jag upprepade ord som "kissa", "koira", "ruoka", "äiti", "talo"... ja ni fattar. Det hjälpte mig inte mycket.

 

Förstår inte ibland på hur jag är funtad. Ser mig själv som en introvert typ som faktiskt är blyg, innerst inne. Men när jag hamnar i situationer med främlingar, där det gäller att prestera eller liknande så är jag plötsligt extrovert, tar för mig och vågar bjuda på mig själv. Kanske därför jag passar bra inom vården. Då måste man tro på sig själv och våga.

Den där lördagen gav jag allt. Babblade på, skrev som om jag fick betalt för det och förstod allt.


Och idag fick jag ett stort kuvert i brevlådan från självaste Examenskomissionen i Jyväskylä.

JAG KLARADE DET och har nu intyg på att jag KAN finska. Och inte bara det... utan med HÖGSTA BETYG.

 

Jaaa, jag vet att jag har skrivit det förr att betyg inte är allt och att man duger ändå vad än en siffra säger. Men förbanne mig vilken egoboost det var att få svart på vitt att jag kan finska. Att få det motbevisat det jag tryckt ned mig själv med i stort sett hela livet.
(sen fortsatte lyckodagen med att katterna vunnit en stor kattmatspåse som också fanns i postlådan)

 

De fyra delarna var talförståelse, muntlig framställning, textförståelse och skriftlig framställning. 2:a var högsta betyg.. ;-)

 

jagklaradedet

Kommentarer

  • Lell 08/12/2015 6:01pm (7 år sen)

    Oj TACK för att du bloggade om det här! Nu kom jag på att jag skulle ju anmäla mig till nästa provtillfälle. Anmälningstiden går ut 11.12... :)

  • Fia 19/12/2015 7:43pm (7 år sen)

    Vad orättvist om din arbetsgivare bara kräver grundnivån!! :) min kräver mellannivå, inom äldreomsorgen.

Skriv en kommentar