bloggheader6

Dåligt samvete och mitt allra första ägg

Skrivet av Caroline Eriksson 18.11.2018 | 0 Kommentarer

Jag har hela mitt liv tampats med dåligt samvete. Dels för att jag velat vara så många till lags, men även för att det kanske bara är en del av att vara en människa.

Idag har jag haft dåligt samvete över hönsen, eftersom jag inte kunnat ge dem samma tid och energi som jag annars gör om dagarna.

 
Vi har firat tidig jul med min mamma, mina syskon, deras respektive och min svärmor. Det var otroligt härligt att kunna samla alla under ett och samma tak (mitt och Fredriks tak!) för att äta god julmat och umgås i flera timmar.

Ändå kände jag av det där dåliga samvetet när jag hörde tuppen gala på eftermiddagen, och kunde inte ha bytt om snabbare till hönskläderna när hela familjen startat tillbaka till Jakobstad (samtidigt som mitt samvete då berättade för mig att ”vem tusan bosätter sig 140 km ifrån sin mamma? Låt dem alla flytta in i huset!”).

 

forsta agget 1

Bredvid kinderägget ligger mitt allra första ägg.


Väl i hönshuset såg jag att det var något som inte stämde.

Igår hade jag lagt in ett kinderägg, fylld med sand, åt hönsen. Tänkte att det kanske kunde hjälpa hönsen att förstå att reden ska användas för att värpa i, när de nu ville bestämma sig för att värpa. Nu hade någon av hönsen varit och bäddat över kinderägget med halm.

 

Bredvid kinderägget låg mitt allra första ägg.

 

forsta agget 2

Skulle jag inte ha sminkat mig idag hade jag storbölat av lycka.


Blev så till mig att jag ringde ett videosamtal till mamma, som nu hade kommit utanför Vasa med resten av gänget. Visade upp mitt ägg, släppte en glädjetår och talade tills samtalet avbröts på grund av dålig sändning.

Sen satt jag kvar och tittade på hönsen. Vem av alla mina höns var det som nu lagt ett ägg?

 

forsta agget 3

forsta agget 4
Luna till vänster och Blondie till höger är högst upp på listan av de som kanske värpt ägget.


Helmi, dvärgkochinen jag kläckte fram själv, är nu 17 veckor gammal. Gullefjun, Fleur och tuppen Isla är 19 veckor. Luna och Blondie borde vara 22 veckor, även om jag inte riktigt har koll på när de är kläckta.

Vem är den lyckliga hönan som lyckades värpa ett ägg först?

 

forsta agget 5

Gullefjun bekantar sig med reden.

 

Sen slog det där dåliga samvetet till igen, när jag insåg att jag nu behövde ta in ägget. Lämnar man kvar ägget finns det en stor chans att de 1. vill börja ruva, 2. pickar sönder ägget eller 3. låter ägget bli dåligt, och det är bara att slösa på god mat.

 

Så jag tackade för säkerhetsskull alla höns en sista gång, och gick hem igen med mitt allra första ägg i handen. Hönsen brydde sig inte så mycket, utan tyckte väl mest bara att jag betedde mig mer konstigt än vanligt eftersom jag först gråtit en glädjetår, och sedan börjar stirra ut dem i hopp om att få reda på vem som lyckats värpa ett ägg.

 

forsta agget

Till vänster ser du mitt allra första ägg, till höger ett ägg från en fabrikshöna.

 

Och ägget då? Det är alldeles underbart. Till höger på bilden ser du ett stort vitt ägg som en höna från en fabrik värpt. Till vänster ser du det rosa ägget någon av mina höns värpt. Så litet, så sött. 

 

Det där dåliga samvetet får jag bara ta och arbeta med. Trots att jag inte träffar familjen så ofta så är det så underbart att faktiskt ha möjligheten att kunna ses, och ha kontakt dagligen via internet. Hönsen har nog ingenting emot att jag tar deras ägg. Kinderägget lämnade jag kvar åt dem.

 

 

Man kan använda sig av redägg, prydnadsägg, för att lära höns att värpa i reden. För mig lyckades det fint eftersom någon av mina höns värpte sitt allra första ägg i redet dagen efter att ha lagt dit ett kinderägg.

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar