Visa alla inlägg skrivna 2018

fredag 16 november 2018 - 05:00

Fyra fantastiska fakta om katter!

Det är din favoritdag: Fantomens Fredag! För att göra denna dag lite mer festlig, så delar jag och Fantomen med oss av fyra fantastiska fakta om katter. 

 

resizedimage800533 IMG 5172

resizedimage800588 IMG 5172 1

Fantomen när han besökte huset för första gången.

 

1. Katter kan inte känna smaken av sött, men däremot kan de känna smaken av luften!

När en katt ser ut så här så (se bild) känner den smaken av luften. Katter kan göra det, tack vare att de har något som kallas Jacobsons organ (som bland annat även ormen har!).

 

2. Liksom människor, så är också katter endera höger- eller vänsterhänta. Eller vänstertassiga.

 
3. Gillar du katter så är du lite smartare. En studie har visat att de som gillar katter har en lite högre IQ.

 

4.Varje katts mönster på nosen är unikt, precis som människans fingeravtryck är unika för oss själva.

 

caroline fantomen 4.11.2018 2

 

Ha en underbar dag!

 

torsdag 15 november 2018 - 18:22

5 sätt att få energi när du fått för lite sömn

Jag är den som tror på att åtta timmars sömn är det bästa för mig, för att jag ska fungera så optimalt som möjligt och orka med att arbeta samtidigt som jag har ett eget liv på sidan om när arbetsdagen är över. Även för att det är det man får läsa att är den optimala tiden man behöver på sömnkontot.

Men ska man vara realistisk så är det inte riktigt så det fungerar.

 
Skulle jag få de där åtta timmars sömnen skulle jag behöva gå och lägga mig med detsamma jag kommer hem från ett kvällsskift, och somna med detsamma. Det är så gott som omöjligt. För det första så vill jag duscha efter arbetet, stilla min hunger och umgås med sambon jag inte sett på hela dagen.

För det andra så är man så upp i varv att det inte bara går att hitta sömnen. Vare sig jag är ledig eller har arbetat så behöver jag den där tiden att varva ner. 

 

Så medan jag är inne i en arbetsvecka sover jag mellan sex och sju timmar per natt, ibland mindre om jag inte hittar sömnen på något sätt (att tvinga sig själv att somna är dömt att misslyckas).

Vad gör man egentligen de dagarna när man kan räkna sömnen på en hand då? Man är ju vuxen och kan inte sjukskriva sig bara för att man inte sovit tillräckligt. Man kan inte heller vara grinig och låta ens brist på sömn gå ut över andra, det är ju bara onödigt och inte rättvist åt någon.

 


Det här är fem tips på hur du får mer energi en dag då du fått för lite sömn. 


Drick vatten.

Du kanske kunde tro att mitt första tips vore att hälla i sig koffein? Men nej, det första tipset är att ge kroppen vätska i form av vatten.

En studie har visat att sömnproblem även kan bero på uttorkning, så kom ihåg att dricka tillräckligt om dagarna. 

 
Ät mat som innehåller mycket grönt, protein och bra fett.

Jag brukar jämföra mitt tillstånd när jag sovit för lite, med som när jag har baksmälla. Inte för att jag minns riktigt hur det kändes att ha baksmälla, men jag är trött, fryser och är hungrig. På allt.

Men istället för att fylla din kropp med snabb energi och en massa pizza, gör en grön smoothie till frukost, ät en ordentlig lunch som innehåller massor av grönsaker, protein och bra fetter och ge den kropp den energi och näring den behöver. På så sätt känner du också av att du få mer energi av maten än att du bara skulle vilja slänga dig ner och somna på första bästa plats.

 

Rör på dig, gärna utomhus.

Aldrig har jag varit så pigg som när jag skaffade mig höns. Hönsen bryr ju sig (pardon my french) skit i om jag sovit dåligt, och behöver få vara utomhus och picka i sig grönt. På samma gång passar jag på att vara ute i friska luften och röra på mig.

Du behöver inte skaffa höns, eller något annat djur för den delen, men försök i alla fall att gå ut och andas frisk luft. Minst femton minuter, gärna en och en halvtimme (ibland mer) för att känna på ungefär hur jag har det om dagarna.

Totalvägrar du att gå ut? Dansa runt lite i vardagsrummet.

 

caroline mohicana

Bonustips: mys med en katt. De är mjuka och snälla.


Fake it til you make it.

Trots att jag känner mig som en levande död när jag sovit för lite så kan jag inte gå runt och visa det öppet på arbetet. Det handlar inte om mig då, utan de jag ska hjälpa. Så ett av alla fem tips är att fejka tills du får det att mejka. Fungera. Le, var glad, släng på dig lite foundation ifall du känner att det ger ditt trötta ansikte mer färg och klä dig i det finaste du har.

Underhåll dig själv under dagen med att göra roliga saker och älta inte en natts dålig sömn. Du kommer snart att få gå och sova igen.

 
Gå igenom ditt schema.

Är det så att du har hamnat i en ond cirkel och inte kan minnas när du sov en hel natts sömn riktig gott? Se över ditt liv och organisera ditt schema. Prioritera vad som är viktigt, och högst upp på den listan vore att du ska ha tid att kunna koppla av och somna gott om kvällarna. Hälsan ska alltid komma först.

Dessutom kan det vara bra att endast fokusera på en sak åt gångerna de dagar du fått för lite sömn, eftersom man inte är lika fokuserad och på hugget med för lite sömn.

 


Hoppas du får en riktigt god natts sömn. Här kan du läsa om 5 tips att koppla av innan natten. 

 

 

tisdag 13 november 2018 - 05:00

6 naturliga sätt att lindra mensvärk på

 Mensvärk är något som kan störa din inre frid, men som är så naturligt och vanligt att genomlida. Dock behöver man inte kasta in handduken och låta smärtan förstöra en hel dag, då det finns så mycket man kan göra på egen hand för att lindra smärtan.

Här är sex (6 som i siffran, även om sex också kan lindra smärtan) naturliga sätt att lindra mensvärken på!

 

giphy

Bild: Giphy

 

Ät massor av grönt

Vad har spenat, kål och broccoli gemensamt? Jo, de innehåller alla massor av nyttiga ämnen som är speciellt bra för dig med mens. Med massor av magnesium, kalcium och järn så hjälper de gröna bladen att lindra din mensvärk.

Gör en god och grön smoothie som jag! 

 

giphy 1
Bild: Giphy


Värmedyna

Värme är a och o när det kommer till att överleva den värsta dagen (eller dagarna!) av menscykeln. Jag skulle inte kunna leva utan min värmedyna, som Fredrik sydde till mig vår första jul, eftersom jag var i stort behov av en ny.

Ett varmt bad eller en varm dusch kan lindra smärtan och vill du vara riktigt modemedveten lindar du en varm halsduk runt magen och går runt så.


Obs! Använder du dig av en värmedyna, var noga så du inte orsakar en brand, som jag råkade göra för många år sedan. Läs hela historien här. Jag kan ju skratta åt det nu i efteråt.

 

giphy 2

Bild: Giphy


Drick te

Hallonblads-, kamomill- och kanel- och ingefärate är suveräna varma drycker att dricka när du har mensvärk. Alla dessa tesorter verkar smärtstillande samtidigt som de är goda och fulla av vitaminer.

 

giphy 3

Bild: Giphy 


Låt endorfinerna flöda i kroppen

Rör på dig och håll igång, och öka samtidigt på blodflödet i kroppen samtidigt som motion kan lindra din mensvärk. Jag upplever att yoga lindrar min mensvärk, trots att håller mig borta från de mest komplicerade övningarna när min mensvärk är som värst.

 

giphy 4

Bild: Giphy


Vila!

Trots att föregående punkt nämner de positiva sidorna med att röra på sig, då är det den här punkten man egentligen vill läsa. Vila! Du behöver inte röra på dig extremt mycket under din värsta mensvärksdag, utan lyssna på kroppen och vad den behöver.

Mys ner dig i en stor och varm film och se en rolig film.

 

giphy 5

Bild: Giphy


Dra ner på kaffet.

För många kan koffein förvärra smärta, och då kan det vara en god idé att se över sin kaffekonsumtion. Om du inte känner för att reducera din konsumtion till noll, så håll dig bara till morgonkaffet. Jag har nu inte druckit eftermiddagskaffe på... evigheter? Hur som helst så märker jag att min mensvärk har blivit betydligt lugnare och går att leva med efter att jag började dricka endast morgonkaffe.

Däremot ryktas det att ett vinglas kan hjälpa mot mensvärk.

 


Har du tips på hur man kan lindra mensvärken ytterligare,

på ett naturligt sätt?

 

måndag 12 november 2018 - 17:47

4 saker du INTE ska göra denna jul.

Det blir jul vare sig man vill det eller ej, och redan nu är det många som stressar för en helg på året. Många som jag talat med har redan köpt alla julklappar de ska ge till sina familjer, vänner, barn och barnbarnsbarn. Som redan har blodtrycket i överkant för att de vill göra en enda dag på året så magisk som möjligt.

Och visst vore det härligt med en magisk jul, en som du ser i filmerna. Men jag tror inte att hemligheten att nå den känslan är att stressa ihjäl sig. Därför har jag nu listat fyra saker du kan med gott samvete skippa att göra denna jul.

 


1. Säga meningen ”Jag har ätit alldeles för mycket gott”,

och tyda på att det skulle vara något negativt. Vi lever redan i ett ätstört samhälle, och att tala om sitt ätande i negativ mening gör inte saken bättre. Varken för dig eller andra som hör dig.

Om vi bara äter julmat en gång om året, ät och njut, utan att känna skam. Äh, vad tusan. Ät året runt utan att känna skam!

 
2. Stressa ihjäl dig.

Jag kan inte vara den enda som stått och hyperventilerat vid butikshyllorna en sen kväll i december, på grund av alla människor som springer runt och julshoppar och stressen i att man behöver hitta den perfekta gåvan. Som fått stressmage av att hinna besöka så många ställen över en jul, när man helst av allt bara velat stanna hemma och andas.

Gör dig själv en tjänst och stressa mindre denna jul. Du behöver inte hitta den perfekta julklappen, och du behöver inte vara på tre ställen på en och samma dag.

Ge dig själv en god jul, och våga säga nej och ta det lugnare.

 
3. Konsumera och köpa alldeles för mycket julklappar.

Det är ledsamt att julen har blivit till den tid på året då människor spenderar mest pengar, till vilken nytta? Jag kan förstå om barn vill ha en eller två julklappar av jultomten, men att få +20 gåvor på en dag gör ingen lyckligare som person. Bara mer förvirrad vilken leksak man ska leka med, och mycket som glöms bort.

Vuxna människor behöver inte byta gåvor med varandra, eftersom man ändå vanligtvis köper det man behöver och vill ha själv. Ska du ändå byta gåvor med en vän, bestäm er för att endast köpa en gåva, och något som man har nytta av.

 
4. Stå för all mat själv.

Ska du ha julmiddag hemma och hör redan nu hur ditt konto kommer att eka tomt efter att du handlat alla ingredienser och mat till julbordet? Be alla gästar att bidra med något, och resultatet kommer att bli en julbuffé med många olika och härliga smaker.

Nu när jag och Fredrik ska ordna julmiddag till min mamma, syskon och deras respektive på söndag kommer alla att ta med något gott till julbordet. Det viktigaste är ju trots allt att man träffas och har roligt.

 


Kom ihåg att julen är tänkt att vara en tid då vi ska umgås med nära och kära, och visa dem uppskattning. Där vi får umgås utan stress och press, och bara ha det bra. Var i nuet och dra ner på alla måsten. Ställ dig själv frågan vems förväntningar du försöker uppnå. Är det bara din egen föreställning om hur julen ska vara, så kan det vara gott att släppa taget. 

 
Det blir jul vare sig man vill det eller ej, och det viktigaste är att du får må bra och vara med de du älskar. Julklappar och dylikt är bara sekundärt.

 

 

Lita på mig, jag är i hemlighet kompis med jultomten.

 

IMG 5105 2

Bild från 2013, därav piercingen i läppen.

 

Hur gör du julen så stressfri som möjligt?

måndag 12 november 2018 - 05:00

Att ordna en lyckad julfest.

Förra året hade jag ingen julkänsla. Alls. Av flera orsaker, men den största var nog det där med att vi pausade livet för att bygga klart vårt hus. Vilket innebar att medan mina kollegor hade julfest la jag golv, och byggde det vackraste hemmet tillsammans med kärleken i mitt liv.

 

Men i år blir det ändring. Jämfört med förra året då vi inte julpyntade eller firade julen extra, så tjuvstartar vi julfirandet redan denna söndag, då vi bjuder in min mamma med syskon och deras respektive på en tidig julmiddag. Det blir första gången någonsin vi firar jul i detta hus, och jag känner mig som ett litet barn på nytt.

 

Och i fredags, då var jag på årets första julfest, med mina kollegor.

 

IMG 20181110 100344 973

Kände mig snygg och bekväm på fredagens julfest.

 

Jag hade inte haft mycket tid att ställa mig i ordning inför julfesten, eftersom jag prioriterade att sitta i hönshuset och lära hönsen att använda sina reden. Men på en halvtimme lyckades jag locka mitt hår och sminka ögonen, och på mig hade jag mina sköna culotte-byxor från Lindex och en vanlig svart tröja från H&M.

 

Och vips var jag redo för julfest!

 

julfest 1

Tillsammans med mina kollegor lyckades vi få en opersonlig lokal att bli mysig.

 

Varje år är vi tre arbetsgrupper som träffas för att fira julen. Eller bara ha en god orsak att träffas, äta och dricka gott och ha en trevlig samvaro. Och varje år är det en av dessa tre grupper som ska stå för planeringen. 

I år var det min arbetsgrupp som ordande julfesten.

 

julfest 2

Naturnära inredning med en riktig tall, och kaffebordet.

 

Vi delade upp oss med vad vi skulle ta med till julfesten, och vad som behövde inhandlas för att få till en fest. Fester kan lätt spåra ut och bli väldigt påkostade, om man vill det. Jag ville dock hålla det på budgetnivå (älskar att få allt till ett bra pris), och istället för att köpa massa nytt så tog folk med sig pynt från sina hem,

och en av mina kollegor hade med sig en snygg tall som fick discobelysning i sig.

 

julfest 3

Jag älskar glögg!

 

Jag och Fredrik har inte så mycket julpynt att jag kunde bidra med det, men det jag däremot kunde bidra med var massor med glögg.

 

Har du börjat dricka glögg än?

Jag har druckit glögg sen i början av oktober. He he he.

 

julfest 4

Har ätit ytterst lite kött den senaste tiden, men det här köttet var så otroligt gott och mört.

 

Förutom glöggen så stod jag även för att fixa inbjudan och god (och billig!) mat. Jag ville ha ett lokalt företag som kunde erbjuda mycket och god mat, för billig peng. Dessutom skulle all mat vara både gluten- och laktosfri, så alla kunde äta av samma mat.

Med en meny som inte skriker julmiddag (eftersom alla ändå kommer att vara trött på den maten i slutet av året).

 

Så när Isabella från Köttdisken presenterade sin julmeny för mig, och det började kurra i min mage, så var det klart att Köttdisken skulle stå för maten.

 

Till varmrätt var det confiterad supermör kasslerbiff. Och supermör var den verkligen. Bara man la gaffeln emot köttet var det som att det gick isär. Perfekt kryddat och så gott.

 

julfest 5

Rostade örtpotatis och rotfrukter, med en gräddig pepparsås till.

 

Till varmrätten serverades även rostad örtpotatis och rostade rotfrukter, med en pepparsås till.

Vi fick välja mellan att hämta upp maten kall eller varm, och valde att få den varm, eftersom vi gissade alla skulle vara hungriga när de kom på julfest.

 

En av våra gäster som bor i Malax var så snäll och hjärtlig att hon hämtade upp maten. Tack igen!

 

julfest 6

Citronolja på sallad är min nya favorit!

 

Dessutom fick vi en maffig sallad, med citronolja till. Så enkelt, så gott! 

Efterrätten var chokladpannacotta med marinerade bär till. Så god att jag glömde att fotografera den. 

 

Om det är något jag brukar minnas från tillställningar, så är det maten och hur den smakade. Den här julmiddagen fick högsta poäng från mig, och är något jag kommer att minnas länge. Köttdisken levererade verkligen!

Eftersom många hämtade mat flera gånger så tror jag med stor säkerhet att resten av gästerna gillade maten lika mycket som jag.

 

 

Det är efter denna bild som vi började äta, sjunga julsånger (jag hade valt ut tre glada och icke-religiösa sånger) och lekte lekar, och ungefär samtidigt glömde jag bort att vara en bloggare och fotografera kvällen.

Istället hade jag så roligt och umgicks med alla tills klockan blev natten. Vi (jag och kollegorna) städade efter oss i lokalen efter att festen var över, och när klockan var halv tolv steg jag innanför dörren här hemma. Kan säga som så att jag var lite trött i arbetet dagen efter, men det var så värt det, efter en så fin och lyckad kväll.

 

5 tips för att ordna en lyckad julfest:

1. Skicka offert till olika företag om maten, och följ magkänslan. Bokstavligen.

2. Tänk budget och håll ner kostnaderna så fler folk känner att de har möjlighet att närvara.

3. Ljus, ljus, ljus! För att förvandla en opersonlig lokal till något mysigt; använd dig av ljusslingor och värmeljus.

4. Musik i bakgrunden får folk att känna sig bekväma. Håll dock ljudnivån så alla kan tala med varandra utan att ropa.

5. Ta ingen stress och ba ha roligt. En avslappnad och glad fest är något man minns länge.

 

 

Nu får jag börja planera söndagens julmiddag hemma hos oss.
Blir inget pynt, men massor av god mat och härlig sällskap.

söndag 11 november 2018 - 21:08

Till alla som är tysta på farsdag, och till alla pappor och mappor.

Hela dagen har sociala medier och flöden fyllts av gratulationer till fäder på denna jord. 

På instagram och facebook ser jag barn som hyllar sina pappor. Deras världens bästa pappa. Som skriver om allt bra de gjort för dem. De som verkar komma från en kärnfamilj man skriver om i barnböckerna. Det gör mig glad.

 

Men tänker även på de som är tysta idag. De som av olika orsaker inte har någon att fira. Därför blev jag glad över en speciell facebookstatus.

 

”Grattis på dagen alla pappor och mappor!”
 

Farsdag kan vara en speciell dag för många, på olika sätt. För de pappor som verkligen gjort sitt arbete, ställt upp och varit där. För barnen som alltid haft ”en manlig förebild” i närheten. För de barn som inte kunde relatera eller visste vad eller vem de skulle rita farsdagskort åt i lågstadiet. Som av någon orsak, inte hade en närvarande pappa.

 

Där kommer mappor in.

 

De mammor som inte bett om det, men av olika orsaker fått ta på sig både mor- och farsrollen. Det är en mappa.

Som behövt bli lite extra starka, för sitt barns skull, för att uppfostra det barn man nu har att ta hand om. Som ensamma fått ta del av de goda stunderna, men även de stunderna då barnet anklagat dem. För ett barn, människa, kan ju aldrig vara nöjd hela tiden, och är man ensam finns det ingen annan att ta ut frustrationen på. Men som ändå aldrig lämnat barnets sida.

 

Jag kan bli provocerad när någon säger "Ett barn behöver en mamma och pappa". Ett barn behöver någon som tar sitt ansvar, tänker jag då.

 

Jag känner tacksamhet till alla som verkligen tar sitt fulla ansvar när ett barn kommer in i deras liv. Biologiskt eller inte, det är ansvaret det handlar om. Man kan liksom inte vara självisk längre. Istället får man göra extra plats i hjärtat för en annan människa. Och det är modigt, för det är inte alla som klarar av det.

 

Så grattis till alla pappor och mappor! Och till er som inte har någon att fira: Kram.

 

 

Denna bloggtext publicerades första gången 14 november, 2016.

lördag 10 november 2018 - 06:43

Hör hur min tupp sjunger

Det är fint att man som människa kan få ändra sig angående åsikter och tankeställningar om livet överlag. 

För när jag skaffade höns hade jag ju inga planer på att behålla någon tupp. Min föreställning om dem var att de var aggressiva typer som mest bara skriker och flaxar med sina vingar. Att kramas med en tupp trodde jag inte i mina vildaste fantasier var möjligt,

och så fick jag Isla.

 

Av alla mina Mille Fleur's så var det endast en som visade sig vara tupp. Den mysigaste av dem alla, och jag var fast. Såklart jag skulle ha en tupp. Isla har inte ändrat beteende trots att han nu är en hormonstinn tupp. Han är snäll, älskar att vara i famnen och vill alla väl.

Jag är glad att jag inte höll fast vid mina fördomar, för vad vore flocken utan Isla?

 

Jag hade hoppats och trott att han skulle börja gala lite tidigare, än vid 18 veckors ålder, men alla utvecklas i sin egen takt och han fick ta sin tid. Då han däremot började gala, då lät det vackert.

 

Så här låter det när Isla gal som en riktig tupp.

 

fredag 9 november 2018 - 05:00

Alla favorit: Fantomen.

caroline fantomen 4.11.2018 1

 

Hoppas du får en prima start på helgen!

 

torsdag 8 november 2018 - 13:43

Vad du ska ge (och inte ge) för mat till höns!

När jag för 18 veckor sen hämtade hem mina höns så var det många som reagerade på vad jag matade dem med. Förutom deras kycklingfoder gav jag dem bland annat kokta och mosade ägg, och i min inkorg fick jag flera bekymrade meddelanden:

 
”Varför matar du dem med ägg? Är det inte som att de äter sig själva då?!”

 
Och nej. Ett ägg är inte en kyckling. Ett ägg kan bli till en kyckling om det är befruktat och fått utveckla sig i 21 dagar under de rätta omständigheterna. Det ett ägg däremot är så är en god proteinkälla till kycklingar som kommer att växa enormt mycket på kort tid, och det är en av orsakerna varför jag matade dem med ägg från dag ett.

 
En annan orsak varför jag matade mina höns med godsaker är också för att de skulle bli vana med mig. När de åt från min hand lärde de sig att koppla mig till mat och att jag vill dem väl. Idag får jag inte vara ifred när jag besöker hönsen. De flyger upp till min axel, älskar att mysa i famnen, och de känner sig trygga med mig.

 

good treats to chickens 1

Vad ska man ge för mat åt sina höns? Jag ska hjälpa dig!

 
Dock blir det ganska enformigt för höns att bara äta ett och samma hela tiden (tänk dig själv att endast äta en och samma maträtt, alla mål om dagen, alla dagar av året), så förutom att de äter sitt foder varje dag, varierar jag även deras kost med andra godsaker.

 
Det kändes som en djungel av vad man kunde och absolut inte fick ge åt höns i början. Jag gick runt med google i handen medan jag vandrade som en vilsen och nybliven hönsägare bland butikens hyllor. Tack och lov blir det lättare vartefter man lär sig, och idag har jag koll på vad som är bra mat åt höns, och har även lärt mig vad mina höns verkligen älskar.

 

good treats to chickens 2

När en höna är så ivrig som Blondie att äta något - då vet du att det är gott.

 

Inte länge efter att jag hämtat hem mina kycklingar blev det värmebölja, och jag insåg att det är minst lika viktigt för djur som människor att få i sig vätska. Chansade och handlade hem en halv vattenmelon, som tack och lov var billigt i somras, och resultatet var att de åt upp den på knappt ett dygn. 

 

De älskade vattenmelonen, samtidigt som de fick i sig behövlig vätska i 30° värme, och jag handlade vattenmelon i var och varannan dag. 

 

Det du ser på bild är dock inte vattenmelon, utan dagen snacks: supergoda bananplättar.

 

good treats to chickens 3

Leriga vattenpölar är tydligen mums också.

 

Jag låter mina höns gå fritt, under min uppsikt, och de älskar att springa runt och picka i sig gräs och annat ogräs, och det tänker jag att är det viktigaste för att ha glada och friska höns. Till vintern får jag ta och handla lite sallad åt dem så att de får i sig grönt, och det kommer säkert att vara långa månader när hönsen inte kan picka i sig grönt naturligt från naturen.

 

Men hej, jag ska vara positiv. Plötsligt blir det en prima vinter och hönsen kommer att njuta av den.

 

good treats to chickens 4

En lista på mat som är god och nyttig för höns. 

 

I min bullet journal har jag idag gjort en sida med bilder av mina höns som äter, och vilken mat de tycker om. Jag har testat mig fram för att se vilken mat som de uppskattar och äter med god aptit, när man blir utan fantasi är det bra att ta fram denna lista. 

 

 • Ägg (här hittar du recept på omelett på 1 minut)
 • Gröt
 • Vattenmelon
 • Spagetti
 • Grynost
 • Majs
 • Bananer
 • Bär
 • Morötter (de älskar dem rivna)
 • Potatis (kokta)
 • Tomater
 • Solrosfrön (med måtta, eftersom de är så feta)
 • Pumpafrön (sägs vara naturligt avmaskande)
 • Kål och sallad
 • Äpplen (fria från kärnor)
 • Fisk

 

OBS! Ha alltid rent vatten (gärna med lite äppelcidervinäger i) och foder tillgängligt åt hönsen!

 

good treats to chickens 5

Bilden i mitten och till vänster är den senaste bilden av alla mina höns. 

 

I stort sett äter höns vad som helst de själva vill ha, men det är viktigt att hålla koll på vad som kan vara giftigt för dem. Ge dem alltså INTE avokado, mat som har mycket salt i sig, råa bönor, råa ägg (de kan få försmak att picka sönder sina egna ägg), socker, choklad och möglig mat.

 

Ge dina höns den mat som är nyttig och god för dem.

 

Pasta innehåller inte så mycket näring, men banne mig vad det är gott. :D

 

onsdag 7 november 2018 - 05:00

Kan kvinnor vara vänner med varandra?

Det här är något jag har tänkt på, i stort sett hela mitt liv. Det är bara det att den senaste tiden har jag blivit lite mer påmind om de gamla tankarna.

Det hela började med att någon delat en bild som dök upp i mitt facebookflöde.

”Försök aldrig förstå dig på kvinnor. Kvinnor förstår kvinnor, och de hatar varandra”.

Låter lite bitskt kanske du tänker?


Saken är bara den att det här är ju något som människor fått inpräntat i sig sen barnsben, och fortfarande tror på. Annars hade inte den där bilden fått flera likes och enstaka delningar.

Och banne mig om inte jag har fått höra när jag varit ledsen som barn, att ”flickor inte kan leka tillsammans fler än två”, och det var orsaken varför jag då kände mig utanför.

När jag blev äldre fick jag det förklarat för mig att på arbetsplatser med flera män så är det mindre skitsnack, och att det alltid är drama på kvinnodominerande arbetsplatser.

Måste även erkänna att jag även har fallit för den där myten, och använt det som någon slags försvarsmekanism när jag varit sårad.

 
Men vet du vad? Allt har varit en lögn. Allt jag hade hört var fel. Jag hade fel. Kvinnor kan visst komma överens, stötta varandra och finna styrka hos varandra.

 


Jag tycker att om det är något du, och jag, kan ta och göra idag för att göra en liten förändring i denna värld,

så är det att släppa taget om den där myten om att alla kvinnliga relationer ska präglas av att vara elaka, tala bakom andras rygg och aldrig riktigt vara trygg i att höja en annan kvinna till höjderna. Den myten existerar ju inte för någon annan orsak än att

fortsätta spä på den där illusionen om att alla kvinnor hatar varandra, samt
vill man någonsin få hål på patriarkatet så kan man inte gå runt och se alla som skitstövlar.

 

Släpp. Taget.

 

caroline

En glad bild av mig själv för att lätta på stämningen lite.


Jag tänker att ju äldre man blir, desto mer lär man sig. Alltså borde man nu ha lärt sig att man visst kan vara fler än två i en grupp, och komma bra överens. Att man kan vänskapsrelationer till andra kvinnor, utan att känna sig hotad. Jag har i alla fall sett att det är fullt möjligt att vara på en arbetsplats med endast kvinnor, och faktiskt längta efter att få åka iväg till jobbet. Hur man vill och kan glädja sig för andra kvinnors framgång, utan att på något sätt bli mindre själv.

Men trots att jag nu närmar mig 30 så upplever kan jag ibland stöta på människor som fortsättningsvis tror och lever efter den där myter att kvinnor inte kan stötta varandra. 


För det handlar sist och slutligen inte om kön. Alla människor lever för lite skitsnack ibland, men vi måste verkligen sluta gå så hårt på varandra. Var snäll och glad för dina vänners framgång. Var deras stöd när de har en jobbig period, och se alla främlingar som framtida vänner.

 


Livet blir mycket roliga när vi taggar ner lite, för även om det finns rötägg, så vill de flesta nog andra väl. Och det är de som vi ska ta vara på. Omge dig själv med kärleksfulla människor som du vågar vara dig själv med,

och var den kärleksfullaste varianten av dig själv. Gå inte runt och vara arg och känn dig hotad. När du vågar vara glad för andras skull så blir du samtidigt gladare och tryggare i dig själv.

 
Du behöver inte vara kompis med alla, men det går att vara respektfull ändå. Var en medmänniska. Okej?

Du är ju trots allt lika värdefull som alla andra.

 

 

Är det så att du ändå upplever det svårt att komma överens med andra kvinnor och människor överlag, så kan du ge en tanke till om det är något annat är kvinnorna som är problemet. Kanske är det du.