bloggheader6

Visa alla inlägg skrivna juli 2018

Det mest oväntade under sommaren.

Skrivet av Caroline Eriksson 31.07.2018

Kategorier:

Jag minns ännu då det var en kall vår, och majoriteten av befolkningen förväntade sig en pissig sommar. Jag, som hade i semester redan i juni, fick höra hur jag skulle få frysa och hur sommaren först skulle börja när det blir höst. Och vet ni vad? Såna här gånger älskar jag när folk har fel. För med facit i hand så fick vi ha den längsta och varmaste sommaren på evigheter. Jag har inte haft byxor på mig sen början av maj. Ja, förutom då jag arbetat. 

Jag har svettats, njutit av värmen, samtidigt som jag oroat mig för hur torrt det faktiskt har varit. Naturen, djuren och insekterna behöver vatten. Även vi.

 

Men för att försöka vara positiv, för det kan vara nyttigt att vara det ibland, så tänker jag att jag fixar ihop en blogglista att fylla i och sedan kunna se tillbaka till och minnas denna vackra sommar. Fyll gärna i den du också, och länka ditt blogginlägg här i mitt kommentarsfält, så jag kan läsa dina svar.

 

SOMMARLISTAN

 

Vad hade du för förväntningar för sommaren?

Jag hade hoppats på att få god sömn, bli utvilad och ha roligt på samma gång. Sen hade jag väl hoppats på att mycket skulle ske på vår gård, och även om det har hänt massor så tar vi det lugnt och sakta. Ett steg i taget typ.

 

Hur har sommaren varit hittills?

Underbar! Det är väl det bästa ordet att beskriva den här sommaren. Det är första sommaren vid vårt alldeles egna hem, och jag njuter av varje dag. Den där lyckan jag kände när vi var nyinflyttade har inte ännu släppt. Jag är fortfarande lika nykär i vårt och platsen vi bor på.

 

Hur många gånger har du simmat?

Noll. Inte för att jag är rädd att springa runt i bikini, för det har jag gjort varje dag sen maj, men för att vattenkvalitetén har varit usel. Såg senast förra veckan en typ som simmat i närmsta badstrand, och hen berättade och visade otäcka utslag som vattnet gett hen.

 

Vilken plats har varit ditt smultronställe?

Tidigare hade jag mitt smultronställe vid havet, dit jag for för att balansera stenar och se på örnar. Nu har mitt smultronställe förvandlats till mitt hem. Kanske ett tråkigt svar, men förstå hur underbart det är att vara hemma och känna att man är på semester.

 

Vad har du ätit i sommar?

Grillat kött, sallad i mängder och pizza. Fredrik har skrattat åt mig att de enda dagarna som jag haft enormt sug efter pizza har även varit de varmaste dagarna.

 

Vad har du druckit i sommar?

I början av maj så visualiserade jag mig dricka bubbelvatten och cider. Jag har druckit öl och vatten den här sommaren.

 

Vad har du oroat mig minst för under sommaren?

Jag har inte brytt mig om varken utseende eller känt press eller stress på att åka land och rike för att träffa människor. Istället har jag tänkt att folk få acceptera ett osminkat jag med orakade ben, och vill folk träffa oss så är de alltid hjärtligt välkomna till oss.

 

Vad var det mest oväntade under sommaren?

Att jag skaffade höns! Även om jag, mest på skoj, sagt åt Fredrik att jag vill ha höns så trodde jag aldrig det skulle bli verklighet. Men ett svagt godkännande från Fredrik och PMS-energi var det som fick mig att faktiskt göra verklighet av mina drömmar.

 

Vad ska du göra ännu innan sommaren är slut?

Jag hoppas på att få måla huset tillsammans med Fredrik. Kanske slippa iväg på en eller två hotellnätter, och så vill jag åka ut till villan en vindstilla dag. Annars så känner jag mig ganska nöjd med att inte ha så mycket planer eller måsten på gång. Att bara få ta en dag i taget, och njuta av det som är nu.

 

31.7.2018 1
Jag och blondie idag. 

 

Kom ihåg att länka dina svar / din blogg i mitt kommentarsfält, så även jag kan läsa dig svar.

Ha en underbar dag, och ta hand om er.


Underbara orgasm! (ur arkivet)

Skrivet av Caroline Eriksson 31.07.2018

"Det blir en liten annorlunda vecka här på bloggen. För att fira alla hjärtans dag på söndag så kommer det dagligen publiceras ett extra blogginlägg, som har med kärlek, njutning och relationer att göra. Informerande inlägg, så jag lovar det inte blir endast snusk. Välkommen till Carros Kärleksvecka! Och är det något speciellt du vill läsa och lära dig mer om, så är det bara att skriva en kommentar.

 

Första ämnet är inget mindre än orgasm. Det finns en hel vetenskap bakom den, och är du en som fejkar ber jag dig att sluta. För det här är lite av vad som sker vid en orgasm:

 

Orgasm och mens:

Vetenskapen och tekniken går framåt. Därför har forskare bestämt sig för att undersöka vad som egentligen händer i vår kropp vid en (kvinnlig) orgasm. Det de kunde se via en magnetkamera är att blodflödet till hjärnan ökade vid klimax. Hjärnan får mer syre, näringsämnen och signalsubstanser. Hypotalamus som bestämmer över aptit, kroppstemperatur och känslolägen, aktiveras. Samma del av hjärnan styr också tallkottkörteln som reglerar frisättningen av olika hormoner, till exempel de som styr över ägglossningen. Forskningen visar alltså att orgasm hjälper en att ha en regelbunden menscykel.

 

Har du mensvärk / huvudvärk kan också en orgasm hjälpa dig att lindra smärtan, eftersom en orgasm kan göra en kvinna upp till 75% mindre smärtkänsliga.

 

 

Orgasm och oxytocin:

Oxytocin är ett hormon som kallas "kärlekens hormon" som frisätts vid t.ex massage, förlossning, amning och orgasm. Kvinnors orgasmer kan också ha en effekt mellan kvinnan och hennes partner. När vi har mycket oxytocin i vårt blod så blir vi mer positiva till omgivningen vilket kan vara en orsak till att relationen blir starkare. Det är inte bara kvinnor som har oxytocin i blodet, även män, men det kvinnliga könshormonet östrogen har visat sig förstärka effekten av oxytocin.

 

En orgasm gör oss gladare på samma gång vi blir mer avslappnade och sover bättre.

 

 

Rolig fakta:

- Den internationella orgasmdagen är 8 augusti.

- Du blir snygg eftersom orgasmen frisätter ett tillväxthormon som gör huden elastisk.

- Du blir smartare. Medan mentala övningar aktiverar delar av hjärnan, aktiverar en orgasm hela hjärnan.

- Du blir glad. En orgasm frisätter endorfiner som ger människan välbefinnande.

- Du blir äldre. En studie visar att få orgasm regelbundet får oss att bli friskare och lever längre.

 

Sex och orgasmer är alltså hälsosamt, speciellt när vi har det med någon vi är trygga med och då vi lyssnar på kroppens äkta lust. Ha ingen stress att nå klimax, för en kvinna tar det i genomsnitt 20 minuter att nå dit.

Gör era knipövningar, ta er tid och ha det så trevligt med dig själv eller din partner.

 

resizedimage800843 201299201

Les Demoiselles d'Avignon, Pablo Picasso, 1907

 

 

Och är ni intresserade att lära er mer så finns det en bok som heter "Närhetens hormon: Oxytocinets roll i relationer" av Kerstin Uvnäs Moberg. Här får du läsa mer om forskare och hur de undersökt denna underbara vetenskap."

 

 

Det här blogginlägget är ett av de första jag skrev medan jag hade massor av temaveckor här på bloggen. Blogginlägget publicerades första gången  08.02.2016.
Klicka på hjärtat om du vill jag ska återuppliva temaveckorna, 
och skriv en kommentar om du har tips på tema.

Går tillbaka till gamla vanor.

Skrivet av Caroline Eriksson 30.07.2018 | 1 kommentar(er)

Tidigare levde jag för att fotografera naturen i ur och skur. Allt från stormväder till vackert norrsken i minus tjugo grader.  

Jag blir som aldrig rädd, vare sig det handlar om att fånga blixten på bild eller föreviga ett vackert norrsken. Eller ja, lite rädd blev jag den gången jag stod ute vid en pir, mitt i mörkret en natt, för att fotografera norrskenet. Jag var helt ensam, och plötsligt kom en bil körandes till mig. Att då se människor hoppa ur bilen, men inte kunna se vem det var på grund av att bilen strålkastare lyste upp mig, var lite läskigt. 

Tack och lov visade det sig bara att det var mina vänner som hade gissat sig till att jag stod ensam ute och fotograferade norrskenet, och ville själva uppleva det magiska med naturen.

 

Men det här var ju för ett par år sen. Förra året var det knappt något norrsken, och åskväder var lika sällsynt. Dessutom vet jag inte om tiden hade räckt till att ha tålamod att stå stilla en längre stund, eftersom vi hade fullt upp med att bygga ett hus. 

Nu däremot, kan jag gå tillbaka till gamla vanor. 

 

Njuta och få uppleva en vacker natur, och föreviga den på bild.

 

29.7.2018
Det här är en av alla blixtar igår.

 

Igår kväll stod jag på terrassen med kamera och stativ i högsta hugg. Eftersom min fjärrutlösare sagt upp kontraktet, så fick jag förlita mig på att ha snabb reaktionsförmåga och trycka på kamerans knapp vid varje blixt.

Jag lyckades på första försöket. 

 

Nu kommer jag att ta fram kameran oftare, eftersom det är något jag verkligen tycker om att göra. 

 

 

Finns det något du alltid tyckt om att göra, 

men som du av någon orsak inte haft tid för sista tiden? 

 


Ont i magen av att höra sirener ljuda i byn.

Skrivet av Caroline Eriksson 29.07.2018 | 1 kommentar(er)

Så här vackert var det just innan åskvädret brakade loss i byn. Knappt hann första blixten slå ner innan jag hörde de första sirenerna ljuda över byn, och trots att det är fortfarande mitt mysväder att ha åska, så får jag en stor klump i magen varje gång jag hör sirener. 

 

37917049 10156225770283880 6632344968713207808 o
Lugnet före stormen.

 

Jag hoppas ni alla har det bra i stormen. Ta hand om er och de ni har er nära. 

Nu ska jag mysa med katterna som är rädda, och hålla tummarna för att det lugnar ner sig med ovädret, för räddningsverket har nog redan så mycket att göra. 

 

Här har Mr Fantomen några ord han vill säga: 

9Iju.,,,,,,,,,,,,,,,,.jnj√√√√√√√√√√√√√√√√√√√√√√√√√√√√’’’’’’’’’’’ v https://sevendays.vasabladet.fi/bloggar/caroline/har-ser-du-var-blixten-arhttps://sevendays.vasabladet.fi/bloggar/caroline/har-ser-du-var-blixten-arhttps://sevendays.vasabladet.fi/bloggar/caroline/har-ser-du-var-blixten-arhttps://sevendays.vasabladet.fi/bloggar/caroline/har-ser-du-var-blixten-arhttps://sevendays.vasabladet.fi/bloggar/caroline/har-ser-du-var-blixten-arb

 

(han lyckades tydligen hitta ctrl+v)

 


Här ser du var blixten är!

Skrivet av Caroline Eriksson 29.07.2018 | 1 kommentar(er)

Om det finns något jag tycker om med sommraren, så är det oväder. Låter kanske knasigt, men istället för att bli rädd så tycker jag det är rätt så mysigt. Minns än idag hur jag och mamma satt bredvid varandra på trappan och tittade på ovädret när jag var liten, och trygg jag kände mig, för det var mamma som var bredvid mig. 

Den där känslan har följt med mig genom livet, och än idag håller jag utkik efter oväder och står redo med kameran, även om det är ytterst svårt att fånga en blixt på bild. 

 

Vare sig du är som mig, och tycker det är mysigt med blixt- och åskväder, eller är rädd och vill hålla koll på när du ska söka dig till trygghet,

så har jag nu den bästa sidan att slå upp på närmsta internet. Real-Time Lightning Map, där du kan se var blixten slagit ner och hur nära den är.

 

De har lovat blixtväder här i trakterna idag, och jag sitter och uppdaterar denna sida för fulla muggar. HÄR kan du själv se var blixten är.

 

936067 10152470481368880 2772334842686800516 n

Den första blixt jag någonsin fotograferat, från 2014.

 


Jag i framtiden?

Skrivet av Caroline Eriksson 28.07.2018 | 1 kommentar(er)

Jag har börjat se min framtid framför mig, och den är både vacker och skrämmande på samma gång.

Du vet den där kvinnan i "Home Alone 2", som var bästis med duvorna i Central Park? Om inte, så kan du hitta en bild HÄR som illustrerar hur jag ser ut och känner mig när alla kycklingar ska vara i famnen. Det kommer att vara jag i framtiden, fast med höns.

 

Jag är ju redan en god bit på vägen.

 

 

Så här såg det ut igår kväll när jag gav kycklingarna sin kvällsmat. Två ägg försvann i ett huj när tio kycklingar är hungriga på extra gott. Även denna natt har de överlevt att bo tillsammans. Fortfarande kan jag se att de äldsta kycklingarna beter sig illa mot de minsta ibland. Men hej, det kunde alltid vara värre.

Tänker att de bara vill visa vem som bestämmer i hönshuset.

 

Hoppas ni får en underbar dag. Ta hand om er.

 


Läskigt att introducera kycklingar för varandra.

Skrivet av Caroline Eriksson 27.07.2018

Idag är det en vecka sen den första kycklingen kläcktes, och även en vecka sen jag insåg att det inte skulle gå att föra ihop de nykläckta med de äldre kycklingarna, utan att de minsta skulle komma till skada. Även om jag förstår att detta är djurens värld, och att den inte fungerar på samma sätt som för oss människor, så var det så hemskt att se de äldsta picka på de nykläckta, och jag bestämde mig för att de nykläckta skulle bo i en kaninbur i väntan på bättre tider.

 

Igår bestämde jag mig för att den tiden var kommen. Mest på grund för att det gjorde så ont att luta sig fram och andas, medan jag matade och tog hand om de minsta kycklingarna, men även för att jag inte ville göra som alla andra på internet. På internet har de haft kycklingar i bur i minst sex veckor innan de släppt löst dem med resten av flocken, och om sex veckor är buren alldeles för liten för kycklingarna. Hur ska de kunna lära sig att testa sina vingar i en liten bur? 

 

Så jag släppte dem lös. Höll andan medan de äldre pickade på de minsta, samtidigt som jag bad om att det skulle bli bättre. Hade de pickat huvudlöst mycket hade jag fått ge med mig och lagt tillbaka kycklingarna i buren, men det var högst tre gånger per kyckling, och sen sprang endera en kyckling iväg eller så tröttnade de äldre kycklingarna.

De vill bara visa vem som bestämmer, och det är en naturlig process för höns när det kommer till att etablera hackordningen.

 

27.7.2018 1

En liten och tuff kyckling.

 

Så efter att ha haft de minsta kycklingarna tillsammans med resten av kyckling-flocken i tre timmar, och sett att ingen blivit hackad så det kommit blod och insett att de äldre kycklingarna bara vill visa vem som bestämmer, 

så bestämde jag mig för att lyfta ut buren och låta de mindre kycklingarna sova under värmetaket under natten. Utan bur. Dock hade jag lagt en mindre pafflåda jag klippt en öppning till, som endast de mindre kycklingarna skulle kunna slippa in i för att gömma sig i, men den ignorerade dem.

 

Och som du kan se på bild, så har natten gått bra. 

 

27.7.2018 2

Fleur börjar se riktigt vild ut, trots att hon är hur mysig som helst.

 

Tidigt i morse gick jag för att öppna upp dörren till hönshuset, och såg alla tio möta mig vid dörröppningen. Tydligen hade de accepterat att de nu skulle bo tillsammans, eftersom alla tio stod i en blandad grupp. Det är ändå lustigt att se att när det är rörelse i hönshuset eller i hönsgården, så är de ändå uppdelade i grupp. 

De fem minsta kycklingarna är tillsammans, medan de fem andra är för sig själva. 

 

27.7.2018 3

Gullefjun är inne i en mysperiod just nu, och flyger upp till mig så snabbt hon får tillfälle.

 

När man introducerar en ny höna eller höns till flocken, så är det viktigt att de får alla se på varandra en tid innan man släpper dem löst tillsammans. Ungefär en vecka borde räcka, för att de ska bli vana, men det betyder inte att de inte kommer att hacka på varandra. Mellankycklingarna har inte velat hacka på de minsta, medan de äldre tydligt vill visa att de är de som är äldst och bestämmer. 

 

När man sen väl släpper släpper löst de nya hönsen till flocken så kan man göra det kvällstid eller helst nattetid då alla sover. Då ska de tydligen vakna upp tillsammans och acceptera att det är nya hönor i flocken. Men eftersom mina minsta är för små att sova på sittpinnen så valde jag att göra det då jag var vaken, och kunde kika till dem nu som då för att hålla koll.

 

27.7.2018 4

Blondie som är så vacker.

 

Jag är glad att mina Mille Fleur-kycklingar nu älskar sin rastgård, eftersom de gick ut flera gånger igår för att sandbada och komma på andra tankar, istället för att vara instängda med de minsta hacka på dem. Man kan distrahera höns med god mat, så kommer de på andra tankar än att bara mobbas. 

 

27.7.2018 5

Skruvade fast en stege upp till hönshuset.

 

Även om världen utanför hönshuset ännu är för stor och skrämmande för de minsta, så står de idag och tittar ut på de äldre som är ute och har roligt. Jag insåg att det vore behändigt med en liten stege upp till hönshuset, ifall att en kyckling skulle gå ut och behöva komma upp igen. 

Trots att de nu har små vingar som de vill testa, så är inte deras flygförmåga så bra än.

 

27.7.2018 6

Alla, förutom en, var helt gula när de föddes. Nu börjar deras små fjädrar på vingarna få färg på sig.

 

Nu ser nästan alla identiska ut (även om jag ser lite skillnad på dem) men snart kommer de att se helt annorlunda ut. Jag har fortfarande kvar deras mat- och vattenkopp, som är placerad nära värmetaket, men de är nyfikna typer som hittat de stora vatten- och matautomaterna (och vattenmelonen!), så småningom får jag ta bort de minsta kopparna.

 

27.7.2018 7

Skönt att solbada fjunen.

 

Eftersom jag är nybliven hönsägare och aldrig tidigare tagit hand om kycklingar, så kan jag inte uttala mig så mycket om värme och sånt. Tänker mest att fåglarna nog vet bäst hur de vill ha det, och man får ta och ha folkvett när det kommer till hur man har ansvar om djur. Men om det är något positivt med den här sommaren och hettan, så är det att kycklingarna klarar av att gå runt och utforska, utan att frysa.

Säkert betydligt behagligare att känna värmen från solen, än från en värmelampa eller värmetak, och jag behöver inte oroa mig att de skulle frysa.

 

27.7.2018 8
Fem glada kycklingar som fick en mycket större värld att leva i.

 

Och här är de. Alla fem som jag lyckats kläcka fram själv. De är så otroligt små och mjuka, och jag är glad att de har varandra, då de finner värme och tröst hos varandra. Det är knappast sista gången jag har hand om kycklingar, men med säkerhet sista gången jag kläcker fram egna med hjälp av äggkläckningsmaskin, så dessa fem är väldigt magiska för mig.

 

Det var spännande att föra alla tillsammans, men en lättnad att se att det gick så bra som det gick. 

 


Hälsan är inte på topp.

Skrivet av Caroline Eriksson 26.07.2018 | 1 kommentar(er)

Du vet att du inte är så ung längre, då du får en akuttid till läkare på grund av misstänkt hjärtproblem.

 

I tisdags kände jag av en smärta i bröstet som fick mig att haja till. Bokstavligen talat, för det tog så himla sjukt. Varje gång jag andades in strålade smärtan från mitten av bröstet ut mot axeln och armen. Försökte att inte tänka på smärtan, trots att den uppenbarade sig vid varje andetag, men min smärtgräns är hög och jag tänkte det skulle gå om.

 

Det gjorde det inte.

 

Igår fortsatte smärtan, trots att jag tagit värkmedicin. Snabb CRP visade 13 och jag tänkte att jag ger kroppen ännu en dag. Kanske det går om.

 

Inatt vaknade jag två på natten och hade såna smärtor att tårarna sprutade. Hur jag än vred och vände mig, gick runt eller satt på huk så kändes det som om någon stack mig med knivar i bröstet och rev dem längs med bröstkorgen. Hann tänka tanken på att ringa efter ambulans, samtidigt som jag undrade vad de egentligen kunde hjälpa mig med.

Dessutom lockade inte tanken på att ligga på en bår, eftersom att ligga var det som gjorde att jag absolut inte fick någon luft. 

 

Men egentligen är saken den att jag helst inte vill uppsöka sjukvård. Alla vill vi vara friska, men jag vet även hur systemet fungerar. Jag är ung. Jag borde inte ha några fysiska fel. Jag är rädd att inte bli tagen på allvar. Vet hur man ibland måste kämpa för att få hjälp. Hur lätt det är att bara ta emot värkmedicin och vänta på bättre tider. Hur man ska vara frisk för att orka vara sjuk.

 

Men efter att ha trott slutet varit nära och CRP stigit avsevärt tills idag, så tänkte jag att jag åtminstone kunde ringa vårdbedömningen för att se vad man kan göra. Varje andetag var fortfarande en plåga, och jag blev andfådd för minsta lilla.

Ringde sent på förmiddagen och kunde inte tro i min vildaste fantasi att någon läkartid skulle finnas kvar. Tiderna försvinner ju innan klockan ens är 08:00. Men en läkare skulle jag träffa, och på blodprov och EKG före läkartiden. ”Ifall att du har problem med hjärtat”, fick jag höra i telefon. Och jag är ju själv inom vården. Tanken hade slagit mig, men jag hade inte vågat gå dit.

 

 

Och det var kanske där jag insåg allvaret. Inte att jag börjar bli äldre, men att det sist och slutligen inte har med ålder och sånt när det kan skita sig ordentligt. Det har med gener och otur att göra. Sen så skulle det inte förvåna mig om var och varannan typ får hjärtattack i det här vädret. 

 

Men jag har ett hjärta, och det slår fint. Åtminstone har jag inte en pågående hjärtattack. Istället fick jag blåsa i en pef-mätare, fara via lungröntgen och fick en sjukskrivning i väntan på att se vad som pågår i lungorna och i väntan på bättre tider.

Nu hoppas jag att jag får en orsak till varför mitt CRP är förhöjt och varför det tar så förjävligt ont att andas. För istället för att bara gömma undan symptom, så vill jag veta orsaken till dem. Medicin har jag att andas in när läget blir ohållbart.

 

 

Så inte vet jag vart jag är på väg med detta blogginlägg. Vill mest dela med mig av hur jag har mått de senaste dagarna, och hur jäkligt det är när man inte kan andas. Att bli sjukskriven är en hel annan historia. Det dåliga samvetet som gnager, fastän man vet att man måste sätta hälsan på första plats.

För man ska inte ta hälsan för givet.

 

Ta hand om er allihopa. Drick vatten. Sov massor och ät god mat. 

 

caroline.12.6.2018 1 

 
Ber "hobbyläkare" att inte lägga tid på att ge mig en diagnos. Jag har sökt hjälp, jag har varit på undersökningar.
Tids nog vet jag nog vad som pågår, och allt blir bra.

 


Hemma är som att vara på semester.

Skrivet av Caroline Eriksson 24.07.2018

Om sommaren 2016 var sommaren då jag och Fredrik jagade pokemon i Pokemon Go och tomter att bygga hus på, så var sommaren 2017 den sommaren vi spenderade all ledig tid till att bygga hus. Vad kommer man att minnas tillbaka till denna sommar då? Första sommaren vid eget hus.

 

Jo. Jag kommer att minnas sommaren 2018 som den varmaste genom historien. Min historia. Sommaren då jag njöt av tillvaron så gott som varje dag. Då jag byggde hönshus och skaffade efterlängtade höns. Samtidigt som det blev sommaren då jag slutade tjata om hund. Höns är ju så mycket roligare.

Sommaren då jag verkligen fick känna på hur det är att bo vid eget hus och egen mark. Där man inte behöver bry sig om vad andra ska tycka eller tänka. Man kan springa runt naken om man så vill. Vill folk tala, så kommer de att göra det ändå, vad man än gör.

 

Sommaren 2018 är sommaren då jag varje dag tänker tanken; ”tänk att jag får bo här”.

 

24.7.2018 1

Som ung hade jag aldrig vågat föreställa mig att jag skulle få ha det så bra som idag. Med hus, gård och en flaggstång.

 

Varje kväll när jag går upp till huset från hönshuset så omfamnar jag den känsla av lycka över att få bo just här. Även om jag alltid tyckt att denna plats är otroligt vacker, så blev den som så mycket vackrare efter att vi fick gräsmatta på plats. Även vår flaggstång, som var en inflyttningspresent från våra underbara vänner, gör sig fin på gården. 

 

Kanske, bara kanske, får jag mig med Fredrik på en svängom runt flaggstången en vacker dag.

 

24.7.2018 2

Som att vara på semester varje dag man är hemma.

 

Som vår vimpel avslöjar, som flaggar för finlandssvenskan, så bor vi på en plats där det så gott som alltid är vindstilla. Vem behöver resor till söderriket då man kan bo här?

Varken jag eller Fredrik är typer som gillar att resa bort, så då är det underbart att vi får ha en plats där vi trivs till hundra procent och där man VILL vara. Du vet. Njuta av varje dag, och där det känns som att vara på semester, även om man är hemma.

 

24.7.2018 3

En grön gräsmatta, trots att vi inte fått något regn.

 

Gräsmattan är sådd på en av de första och varmaste dagarna vi fick uppleva denna sommaren. Trots bristen på regn så har den ändå börjat gro, och så småningom har vi en tjock och fin grässmatta. Danskt gräs, eftersom frön var därifrån.

Vår enorma terrass har vi spenderat många dagar och kvällar vid, och runt hela huset har Fredrik lagt ut grus för att avskärma från gräsmattan.

 

24.7.2018 4
Fantomen myser för fulla muggar.

 

Och katterna njuter för fulla muggar av att bo här. Leila håller mössen borta, eftersom hon är vår bästa jagare, och det syns hur lycklig hon är för att få bo här. Fantomen har full show med att hålla vildfrassar borta, och passar på att mysa vid stenmuren eller flaggstången. Mohicana mår som vanligt; sover för det mesta. Men hon mår bra, och det är huvudsaken.

 

Vem till mår också bra? Jag och Fredrik. Det här är den bästa platsen att bo på, och man blir så glad av att vara här.

 


Svarar på alla era frågor.

Skrivet av Caroline Eriksson 24.07.2018 | 1 kommentar(er)

Under tiden jag varit hönsägare har jag fått massor av frågor, och nu tänkte jag göra det enkelt för mig och svara på de mest frågade frågorna i ett eget blogginlägg, samtidigt som du får se bilder av de nykläckta kycklingarna.

Jag lever som i en babybubbla nu med tio liv att ta hand om, men jag klagar inte. Jag njuter för fulla muggar.

 

23.8.2018 1

En två dagars kyckling. Ser ut som en flufflig muskelknutte man bara vill ta hand om.

 

Har du köpt äggen i butiken? 

Ägg som du hittar i butiken är sällan befruktade, mest på grund av hur äggindustrin ser ut, och för att det krävs en tupp för att få befruktade ägg. Äggen fick jag som en gåva av Sandra, och även om jag hade tänkt äta upp dem fick jag idén att testa kläcka dem.

Vill du hitta ägg att kläcka fram så kan du fråga någon snäll typ med vackra höns om du kan få köpa några ägg. Förvara äggen i rumstemperatur om du inte har tillgång till en höna som vill ruva eller äggkläckningsmaskin.

 

Befrukade ägg kan förvarad i rumstemperatur upp till en vecka innan de inte går att kläcka fram kycklingar med.

 

23.8.2018 2

Värmetaket är en bra investering jag köpt, för att hjälpa kycklingarna hållas varma.

 

Hur länge tar det att kläcka fram kycklingar?

Medeltalet är 21 dagar. Ibland mindre (mina Mille Fleur kläcktes på dag 20) och ibland längre (de jag fick nu kom på dag 22 och 23, även om jag råkat kanske räkna tre timmar i äggkläckningsmaskinen som en dag). Dock tar hela processen från att kycklingen pickar ett hål i ägget från att den är ute ungefär runt tolv timmar. Det är som att kycklingen pausar då för att samla krafter, och det är först när den verkligen börjar picka som det går undan. 

 

Från att mina kycklingar började picka ordentligt på ägget så tog det mellan en halvtimme till en timme innan kycklingen var ute ur ägget. Men alla kycklingar är olika och vissa tar längre tid på sig, medan andra har lite mer bråttom ut till världen.

 

23.8.2018 3

Jämfört med min första kulle så är dessa nykläckta betydligt renare av sig. Maten hålls på sin plats, och de förstår att dricka vatten utan att sprätta spån i vattenkoppen eller skvätta ut allt vatten.

 

Hur vet man om ett ägg är befruktat?

Om du ska värpa fram kycklingar under en höna, eller kläcka fram dem i en maskin, så kan du inte veta om ägget är befruktat innan det har legat flera dagar i äggkläckningsmaskin / under hönan. Jag lyste mina ägg med hjälp av mobiltelefonens kamera, och kunde efter fem dagar se tydligt liv inne i äggen. Ser du inte liv om du lyser äggen efter fem dagar, så behöver du inte bli orolig. Alla utvecklas i sin egen takt, och vissa ägg är svårare att se igenom.

Efter en vecka så kan man se blodkärlen i äggen, och det lilla embryot som gungar runt i ägget, och då vet du att du har liv.

 

Lys dock inte äggen för ofta, på grund av temperaturssäkning och risk för att bakterier ska komma in i ägget. Ta bort ägg som du inte sett liv i efter två veckor.

 

Köper du ägg och ser en vit prick på äggulan så betyder det inte att det är befruktat. Ser du dock en grå cirkel omkring den vita pricken, då kan du börja misstänka att det är befruktat.

 

Obs!

Det är ändå inte en kyckling. Endast en cell som kan bli en kyckling under de rätta omständigheterna.

 

23.8.2018 4

Så här ser det ut när kycklingar och höns dricker. Supergulligt! Jag har glaskulor i vattenkoppen för att förhindra att de dränker sig.

 

Du skrev att 5 av 6 ägg kläcktes. Varför lyckades det inte med alla ägg?

Missfall är vanligt och det betyder att embryot av någon orsak slutat utvecklas, och processen avbrutits. Det var i slutet av första veckan som jag såg en stor blodring inne i ett av äggen, och det var tydligt att det inte fanns något liv kvar inne i ägget. 

 

Jag är ändå väldigt nöjd med ett resultat på fem kycklingar av sex ägg. Speciellt då det var första gången jag kläckte fram kycklingar i en maskin där jag fick själv vända äggen, utan koll på vad luftfuktighetsprocenten var inne i maskinen.

 

Mer info om hur jag gjorde för att kläcka fram kycklingarna hittar du längre ner i detta blogginlägg. Hur som helst är det vanligt att det inte lyckas med alla ägg, och jag hade en otrolig tur som fick fem av sex att lyckas.

 

23.8.2018 6

Här är de som var så där små (som de nykläckta) för två veckor sen. Fleur till vänster och Gullefjun till höger.

 

Varför hade du dem länge i äggkläckningsmaskinen efter att de kläckts?

Nyfödda kycklingar är väldigt ostadiga på benen, somnar stup i kvarten och är väldigt våta. Så för att inte orsaka att de skulle frysa ihjäl, det första de gjorde, så fick de stanna kvar inne i den varma maskinen och torka.

 

Dessutom så triggar kycklingen, som vid det här laget testar sina ben och rusar över andra äggen samtidigt som den piper för kung och fosterland, de andra äggen att kläckas. Därför lämnade jag kvar den nästsista kycklingen som kläcktes med det sista ägget, för att hjälpa sista ägget på traven att komma till världen.

 

När kycklingarna var stadigare på benen och torkat, så fick de fara ut till hönshuset under värmetaket. Då torkade de riktigt snabbt och fluffade till sig.

 

23.8.2018 7

Gullefjun har en otroligt vacker fjäderdräkt och är en mycket duktig flygare.

 

Hur kläcker man i äggkläckningsmaskin, och vad ska man tänka på? 

Det du behöver är en äggkläckningsmaskin, som jag fick låna av en härlig kvinna från Molpe. Dessutom behöver du befruktade ägg från valfri ras du önskar ha i din flock.

Det du behöver tänka på att inte ha maskinen på en plats där det finns risk att någon smäller till den så den far i golvet, eller att den är i drag. Eftersom vi har supertätt hus så hade jag den på skrivbordet i mitt kontor, som jag låste varje gång jag inte var i närheten, så inte katterna skulle av misstag få ner maskinen.

 

När du kläcker fram ägg själv så ska du först och främst få rätta temperaturen i maskinen, och se till att den är stadig. Jag hade en stadig 37,5 under hela processen, förutom den sista dagen då kycklingarna kläcktes och temperaturen närmare sig 38. Temperaturen kommer att sjunka när du vänder äggen, men det är inget du behöver vara orolig för. Befruktade ägg tappar inte sin värme i första taget.

Dessutom ska du alltid se till att ha vatten inne i maskinen. I den Brinsea mini eco jag använde mig av så fanns en befintlig kopp som jag fyllde dagligen. Innan kycklingarna kläcktes la jag även en fuktig svamp ovanpå, så inte kycklingarna skulle dränka sig.

 

Du vänder äggen så många gånger som det passar dig. Vissa vänder endast morgon och kväll, medan andra vänder upp till fem gånger per dag. Jag vände tre gånger på dagen. Morgon, mitt i dagen och på kvällen. För att hålla koll på vilka ägg du vänder och vilken sida de ska ligga på så kan du rita ett två olika symboler på motsatt sida av ägget.

 

OBS!

Tvätta händerna noga före du vänder äggen. Var lugn och försiktig med äggen. Skaka inte dem som maraccas alltså. Och igen, tvätta händerna. Handhygien är A och O när det kommer till att kläcka ägg, eftersom vartefter dagarna går blir äggen bara mer porösa och bakterier har lättare att tränga sig igenom.

 

OBS IGEN!

Hjälp aldrig en kyckling ut ur ägget. Du kan i värsta fall döda kycklingen. Naturen är inte alltid så härlig att beskåda, men det finns en orsak till det mesta, och när det kommer till kycklingar så är det viktigt för dem att komma ut själv för att vara så pass starka att de klarar sig utanför ägget.

 

23.8.2018 8

Blondie som fortfarande är mysig och älskar att vara i famnen. Var rädd att hon skulle vara en tupp, men efter att ha sett en bild av hennes bror som har en ENORM och mörkröd kam, så kan jag andas ut igen. Hon är nu 5/6 veckor gammal, och vid det här laget borde det synas tydligt om det är en tupp man har att göra med.

 

Varför matar du kycklingarna med ägg? Äter de sig själva?

Kycklingar är inte ägg. Kycklingar är en cell som suttit på ett befruktat ägg, och som har fått utvecklats som embryon i 21 dagar, under de rätta omständigheterna. Ägg är supernyttiga för höns och kycklingar att äta, som ger dem massor av protein att orka växa och bli fina och starka fåglar.

 

Dock äter kycklingar och höns i princip allt, så matar du dem med matrester och har ätit kyckling till middag, så äter dem säkert det också. Dock är det ditt eget val om du vill mata dem med kött.

 

23.8.2018 9

Luna som är flockens chef. Det är tack vare henne som de nykläckta kycklingarna är i en bur, men även tack vare henne som resten av flocken nu går ut i sin hage och njuter av vackert väder. Dit hon går så går resten av flocken. Fångar hon en fluga (eller jag ger henne en fluga) så ger hon den vidare till de mindre kycklingarna.

 

Hur många höns tänkte du ha? 

Jag hade ju inte tänkt ha fler än fem, och nu sitter jag här med tio stycken. Dock misstänker jag att det kan finnas en och annan tupp bland mina dvärgkochin, och då får jag så lov att hitta nya hem till dem. Eftersom tuppar kan ta livet av varandra i värsta fall, så räcker det fint med en tupp per flock. 

 

Men vem vill nu inte ha söta, snälla och otroligt tama höns och tuppar? Alla mina kycklingar vill vara i famnen och mysa, samt äta hur handen, så tänker att det inte blir svårt att hitta nya hem till dem om någon blir tupp.

Det svåraste är väl hur jag ska kunna ge bort någon, så vill inte tänka mer på det nu. Nu njuuuuuuter jag ba av livet som hönsägare till 10 underbara kycklingar.

 

23.8.2018 10

I fokus är Isla, som är mystypen nr. 2. Jag får vara noga med att se var jag har fötterna, för är inte Isla i min famn så ligger hon nära mina fötter.

 

Varför har du de nyfödda kycklingarna i en skild bur?

Så inte de äldre hönsen ska picka ihjäl de nyfödda. De nyfödda får vara i buren (när de inte är uppe i min famn och myser) tills de vuxit till sig och kan ge ifrån sig. Dock kommer det inte ta länge innan jag vågar prova på, eftersom kycklingar växer så otroligt snabbt. 

 

Nu får istället alla bekanta sig med varandra, på ett säkert sätt, och förhoppningsvis bli vana med varandra på det sättet.

 

23.8.2018 11
Fleur som njuter av livet. Otroligt vad de växer de små liven!

 

Varför är de så söta? (Trots att jag är rädd för / ogillar fåglar)

Därför att det ÄR söta! Kanske inte just den sekunden de föds (skoja ba; jag grät och sa "guuuud vad du är gullig" till alla som kläcktes), men vem kan motstå en liten lurvboll som är så mjuk att man inte vet vart man ska ta vägen?

Tidigare var jag lite rädd för höns och hade en tanke om att de är asociala fåglar som inte vill mysa. 

 

Så fel jag hade. 

 

Mina kycklingar är så otroligt tama, snälla och underbara. Med sina egna personligheter och vackra fjäderdräkter. Jag ser fram emot att se alla utvecklas och ha dem i mitt liv.