bloggheader6

Visa alla inlägg skrivna mars 2019

Årets första och vackraste vårdag.

Skrivet av Caroline Eriksson 29.03.2019

Runt om i byn börjar snön smälta, och vårkänslorna är stora. På vår gård är det dock fortfarande full vinter. Trots att över hälften av den vinter som varit smultit bort, och vårfåglarna börjat bygga bo i fågelholken, så känns det som om det finns lika mycket kvar innan man kan se en grön gräsmatta.

 

Och ja. Jag vet. Innan jag ens hinner blinka så kommer det att vara vår, även på vår gård. 

 

De som dock inte hade problem att känna vårkänslor idag, och som njöt av att vara utomhus, var alla våra djur. Hönsen hittade en fläck, vid lilla skogen bredvid deras hage, där snön smultit bort. De sprang runt och sprättade för kung och fosterland, precis som glada hönor ska få göra. Alla katterna var med, och jag njöt av den friska luften medan jag satt på en sten och höll koll på djuren.


Förevigade denna vackra dag för evigt på bild. Gillar speciellt den sista bilden. 


Ha en underbar helg.

 

29.03.2019 1

29.03.2019 2

29.03.2019 3

29.03.2019 4

29.03.2019 5

29.03.2019 6

29.03.2019 7

 


Hur ska man rösta i valet?

Skrivet av Caroline Eriksson 28.03.2019 | 5 kommentar(er)

Det närmar sig val, och aldrig tidigare har jag varit så oklar på vilket parti eller vilken person som ska få min röst i riksdagsvalet.

Fick i postlådan idag ett tiotals glada ansikten som vill ha min (och din) röst. Som lovar guld och gröna skogar, och bättre villkor för vanliga dödliga ute i arbetslivet och för de som vill skapa en familj. För böndernas skull. Landsbygden.

Miljön. Pensionärerna. De som ska vårda de som levt ett långt och rikt liv.

 
För mig är landsbygden viktig. Familjelivet. Vården. Det sistnämnda eftersom tanken är att jag ska orka jobba med mitt yrke tills det är dags för pension. 

 


Jag scrollade på facebook och såg att ett parti ville ha fler händer till vården. Och vet du vad? Det tror jag vi alla vill. Helst igår.

Det vore också roligt att veta hur vi ska göra för att nå dit. Göra ett yrke lite mer attraktivt, så folk söker sig till branschen. Hur man höjer arbetsvillkoren ytterligare så folk hålls kvar. Att man hellre höjer löner och förmåner för de som gör detta dygnet runt, året runt, istället för att spara och ta ifrån mer och mer.

Jag vill att folk ska kunna känna sig trygga när det kommer till vården. Vare sig det är du som behöver vården, eller ger den.

Jag har sagt det förr, och säger det igen: det här handlar om så mycket mer än om pengar. Det handlar om liv. 


Jag vill att fler ska våga starta en familj, om det är det de önskar i sitt liv. Att man inte ska behöva gå på minus och tvingas ut i arbetet innan barnet ens kan tala, på grund av att det inte är ekonomiskt möjligt att stanna hemma med sina barn.

Jag vill att det ska vara jämställt, samtidigt som man har valet att bestämma själv hur man delar upp sin föräldraledighet.

Jag vill att det ska vara tryggt att vara barn, och att det ska finnas tillräckligt med stöd och trygghet från hem och skola för att vi i framtiden har trygga människor som är vår framtid.


Jag vill att folk som mår dåligt ska få hjälp så snabbt som möjligt. Att det helst av allt inte ens vore möjligt att hamna utanför systemet.

 
Jag vill fortsätta kunna njuta av att bo där jag byggde bo med kärleken i mitt liv. På landet. Att det finns fortsatt service i form av matbutik, skola, daghem, hälsovårdscentral och akutvård och brandkår som är nära till hands.

Jag vill att mina vänner som livnär sig på jordbruket ska kunna fortsätta med sitt jobb, eftersom det är trots allt härifrån maten kommer som du kan hitta i matbutikens hyllor.

 

 

Mycket är viktigt för mig, men det viktigaste av allt är tryggheten.

Jag vill att vi ska ha en regering som får människor att känna en trygghet. Där vi ser möjligheter istället för känslan av hopplöshet. Där vi ska våga njuta av livet, och våga utvecklas som människor, utan att se hinder i vare sig vilket kön vi har eller varifrån vi kommer. Att ekonomin ska bli ett mindre ångestmoment för människor, och att vi alla har samma förutsättningar att ta oss fram i livet. 

Att vi kan ta oss igenom livet, sida vid sida. 

 


Vet du vilket parti som får din röst i riksdagsvalet?


10 tips att spara pengar (utan att det påverkar ditt liv)

Skrivet av Caroline Eriksson 27.03.2019 | 1 kommentar(er)

Som jag nämnde i måndags så arbetar jag inte dygnet runt, har inte pengar i överflöd men upplever ändå att det liv jag lever är värdefullt och att jag inte är begränsad på något vis. Arbetar du inte deltid eller har behövt leva på minimun tidigare så kan det vara svårt, och halvt chockerande, att höra man kan vara nöjd och glad med en mindre lön.

Men det går att leva på mindre, och samtidigt kunna spara pengar och inte ha ångest över räkningar.

 
Hur?

Så här gör jag.

 

money 2724241 1280

Går det att spara pengar utan att det påverkar ens liv negativt? JA!
Bildkälla: pixabay.


1. Res mindre (inte alls).

Jag har inte varit på en utomlandsresa (om du inte räknar med Sverige och färjan över till Åland) på över tio år. Förutom att du gör en stor tjänst åt miljön genom att minska din flygkonsumtion, så tackar även din plånbok dig.

Vet inte om jag skulle åka på en utlandsresa idag, om jag hade pengarna över till det, eftersom jag är så hemmakär.

(Obs! En resa nu som då, vart femte / tionde år gör dig inte till en miljöbov. Det är flyg, inrikes och utrikes, flera gånger per år som påverkar miljön skadligt.)


2. Köper mycket mat, och äter upp den.

Jag både handlar för dagen och veckohandlar. Det sistnämnda är det som får min själ att må bra. Det mesta jag lägger pengar på är mat, förutom räkningar, och för att hålla ner kostnaderna så försöker jag se till att storhandla majoriteten av mina inköp, och att jag faktiskt äter maten jag handlar och lagar.

Mat blir inte dålig så snabbt som du kunde tro. Handla även gärna på erbjudanden, och köp t.ex toapapper i storpack.

 
3. Jag shoppar inga kläder.

Lägger minimalt med pengar på kläder, för jag har redan kläder i min garderob som jag både använder och inte använder. Vi människor behöver inte så mycket kläder.

Dessutom, behöver du shoppa så är loppis att rekommendera. Billigt, återbruk och bättre för miljön. 

 

4. Kör med en bensinsnål bil.

Tankar högst 60 euro per månad.

 
5. Röker inte och dricker inte alkohol (eller energidrycker).

Bara för att du vill spara pengar så behöver du inte bli en absolutist, men du kan se över din konsumtion. Är det nödvändigt att drick en vinflaska per vecka? Ett tobakspaket per dag, eller mer? Och de där energidryckerna? Är de faktiskt så nödvändiga? Blir du faktiskt piggare, eller skulle du behöva se över dina sovrutiner?


6. Gör en budget.

Och håll dig till den. Här kan du läsa om hur jag har gjort upp min budget. 

 
7. Gör matlåda.

Även hur gott det vore att ha någon som kockar åt en varje arbetsdag, så är det inte möjligt i mitt arbete. Jag tar med mig egen lunch jag gjort, och de dagar jag tagit med mig micromat har jag ångrat mig, eftersom de är smaklösa.

Egen mat är nog alltid, och smakar alltid, bäst.

 

8. Sälj saker du inte behöver.

Och köp mindre nytt.

 

9. Se över dina anslutningar.

Genom att se över dina anslutningar med internet, telefon och el kan du göra bättre avtal, som ger dig mer för mindre peng. 

 
10. Lev på det du har.

För det låter ju vettigt. Du kan inte spendera pengar du inte har, och endera så arbetar du mer eller så ser du över din ekonomi och vad du har råd med. Jag känner att mitt liv har stor mening och ger mig glädje, trots att jag inte shoppar varje månad eller äter ute på restaurang varje fredag.

Jag varken vill eller behöver ha mer. Jag är nöjd. 

 

Hur gör du för att spara pengar?

 


Det är utsidan som räknas (hus, hem och trädgård)

Skrivet av Caroline Eriksson 26.03.2019

Kategorier:
Mia -
Har hållit utkik efter nya blogginlägg från dej, så jag blev extra glad denna måndag! :) såå imponerad av att ni byggt ett hus (+ övriga byggkostnader å t.o.m. möbler) för sammanlagt 200 000! Grymt jobbat å såå fint hem ni fått! Jag undrar lite över gården, hur kan man tänka där å hur börjar man helt enkelt? ska man t.ex. fylla upp med nån speciell jord kring huset inför gräsmatte/trädgårdsplanteringar..Tips och tankar överlag angående trädgård/gård/uppfart/terass, allt utomhus helt enkelt! :) Önskar dej en fin vecka!
 


Tack så hjärtligt mycket för den fina kommentaren och frågorna. Ska försöka göra mitt bästa att ta upp det mesta om utsidan i ett blogginlägg, även om det finns mycket att skriva om ämnet.

Att bygga hus är inte bara att satsa på insidan och få ett hem man kan bo i invändigt, utan det är även arbete med utsidan. Jag och Fredrik la dock fokus på att först och främst få insidan beboeligt innan vi började tänka på utsidan, vilket också betyder att de första månaderna hade vi inga trappor till ytterdörren, utan hade lastpallar som provisoriska trappsteg.

 

resizedimage800533 IMG 4720

resizedimage800533 13.6.2018 2

Så roligt att ha fotograferat huset i alla olika skeden, eftersom man snabbt glömmer och förtränger att det sett ut så här en gång i tiden (förra sommaren).


Hur och när börjar man med utsidan?

Här finns det inget svar som är det enda rätta. Så snabbt som snön smultit utomhus började jag och Fredrik (mest Fredrik) att bygga på det som skulle bli vår terrass och trappor till framsidan av huset. För oss var det då prio ett att få trappsteg till huset, och att kunna göra oss av med lastpallarna som tjänat oss väl.

Därefter byggdes den enorma terrassen på baksidan av huset. 


Gräsmattan tog till mitten av sommaren, då vår grävmaskinsförare varit och fixat till stenmuren och grävt om lite på tomten. Samtidigt fyllde han på med fyllnadsjord (billigare och inte lika fin kvalité) och sedan matjord, för att göra jorden redo för en gräsmatta.

Gräsmattan sådde jag och Fredrik (mestadels Fredrik) den första riktiga varma sommardagen. Därefter regnade det inte på över en månad, en gräset (och ogräset) växte fint ändå.

 

Det finns inget bra svar när du ska börja med utsidan, utan allt handlar om vad du har tid med och vad du har att arbeta med. Gör det i din egen takt och vad som är möjligt.

 

resizedimage800533 24.7.2018 3

resizedimage800533 24.7.2018 2

resizedimage800533 24.7.2018 1

En månad efter att vi sått gräset började det se ut som en gräsmatta på gården.
Onkring huset har vi grus.


Tips när det kommer till terrassbygge:

Fredrik säger att jag ska skriva att vår terrass är på muttrar/bultar underifrån, så man kan justera terrassen och fixa den om den skulle röra sig med åren. Viktigt att skruva, än att spika. Lättare att fixa till om något är skruvat.

Bli inte rädd, utan våga bygga stort. Du vill ju trots allt ha plats med rymliga terrassmöbler, grill och matbord att bjuda in vänner till middag vid.

 

levanger 2 sevendays

badtunna 1

På baksidan av huset har vi plats för en enorm soffa, stort matbord och badtunna.


Tips när det kommer till att plantera:

Ha inte så bråttom när det kommer till att plantera. Vår dröm är förvisso att ha en stor och vacker trädgård, med massor av godsaker att äta. Men att få en stor och fin trädgård tar tid, och det gäller att man hinner fundera noga vad man vill ha, och var man vill ha det på gården.

Se även gärna till att du vet hur solen rör sig på gården, och plantera därefter växterna för vilken typ av zon de vill stå i.

I höstas planterade vi sex körsbärsträd, och den här sommaren som kommer vågar vi plantera lite mera på gården. Men allt får ha sin tid.

 

Man skulle kanske kunna tro att hösten är helt fel tid att plantera vid, med tvärtom! Flera viktiga typer när det kommer till trägård och dylikt rekommenderar en att plantera då! 


Andra goda råd jag kan ge är att:

satsa på en stor infart. Vår huvudinfart till tomten är tolv meter bred, och man behöver då inte vara rädd att åka i diket.

Mysbelysning på gården är a och o. Det är trots allt långa vintrar, och med fin utebelysning gör det vintern och mörkret lite mer hanternbart.

Satsa på det som redan finns på gården. Vår tomt hade så gott som endast stenar vid sig, och det har vi tagit tillvara på genom att göra stenmurar upp till hus och runt tomtgränsen, och tagit tillvara den vackraste stenen som hussten. När man använder sig av naturmaterial blir det en mer behagligare och välkomnande känsla vid platsen.

 

konstsmide utebelysning ulkovalaisin 1

konstsmide utebelysning ulkovalaisin 2

Vår snygga utebelysning från Konstsmide har vi att den tänds vid skymning.
Tack vare dessa lampor har vintern inte känts lika mörk.

 

Har du frågor om husbygge, hus & hem 

eller annars ba vill fråga något av mig? Skriv en kommentar!

Jag svarar på allt.

 


8 tips att bygga hus - billigt!

Skrivet av Caroline Eriksson 25.03.2019 | 3 kommentar(er)

Kategorier:

Det är temavecka på Sevendays, och det är ett ämne som jag gärna skriver om och har skrivit om mycket. Ekonomi! Oberoende vad du har för relation till pengar, så är det något som berör oss alla på ett sätt eller annat.

 
Har du frågor om ekonomi, eller undrar hur jag gör med mina pengar? Skriv en kommentar, så svarar jag mer än gärna på den. Jag varken har överflöd av pengar, eller arbetar dygnet runt. Men min ekonomi räcker till för det liv jag lever, och känner att jag har det bra ställt (Obs! Shoppar inte i överflöd, har inte rest på över tio år eller bryr mig om märken, vilket kan vara en bidragande faktor till att jag inte har ångest över pengar.).


Men, "trots allt" så har jag byggt ett hus tillsammans med världens härligaste person, och har råd att bo i det. Så för att kickstarta ekonomiveckan, och förhoppningsvis blogga mer än ett inlägg per vecka, så ger jag nu mina bästa tips att hålla budgeten när du bygger hus.

 


8 tips att bygga hus – billigt!

 


Ha möte med olika banker för att se över möjligheterna med banklån.

När det kommer till att skuldsätta sig för en stor del av livet, så gäller det att inte bli sentimental och välja en bank som din familj eller granne har. Du bokar istället in möten med olika banker, och ser vad de har för erbjudanden, räntor, krav för att kunna ge dig det bästa lånet.

 


Anställ, om du måste anställa någon hjälp, på offert.

Att anställa någon som endast kan ge en summa mellan tummen och pekfingret är lika med att spränga sin budget med detsamma. Vi hade aldrig kunnat hålla vår budget med husbygget, om vi inte anställt de som vi anställde med vvs och el, på offert.

 

01112016 2

Första gången vår grävmaskinsförare började gräva vid tomten. Minns ännu hur pirrigt det kändes att se det som skulle bli vår tolv meters breda infart till tomten ta form.


Pruta, pruta, pruta.

Förr i tiden kunde jag bli obekväm om någon i min närhet började pruta, och att jag själv skulle bli en höjdare på att pruta var så långt borta som man bara kunde komma i min värld. Jag som ville att alla skulle komma överens trodde liksom att man skulle vara till besvär om man började pruta.

Sen började vi bygga hus.

 
Jag har prutat på allt. Och då menar jag precis allt. Den där oron att vara till besvär eller upplevas som jobbig har fått komma på andra plats, när jag prutat. Det går att pruta och vara vänlig och komma överens om ett pris som båda parterna är nöjda med.

 


När du ansöker om lån, räkna in oväntade utgifter.

När man bygger hus så är inte allt en dans på rosor, och det kan uppstå oväntade utgifter. När du ansöker om lån hos banken, plussa på lite extra i er budget, för att kunna ha att falla tillbaka på om något oväntat skulle ske i ert bygge.

 

17.4.2017

Vad man såg ung och fräsch ut i början av bygget.
Ps. Allt polyuretan man har användning av är en oväntad utgift. 

 

Bli inte heller rädd över priset. Tänk på kvalité och se till att du får bra material till huset.

När man bygger hus så får man en helt ny syn på pengar, och i vissa fall kan man ses som halvt tokig när man talar om pengar. Men har man köpt något för 100 000, så kanske 400 ses som en liten summa. Hur som helst. Även hur mycket jag tycker om att pruta, så är det vissa saker jag inte prutar på: kvalitén. Bygger du ett hus eller renoverar, så vill du att det ska hålla. Du behöver inte endast se till märken, eftersom du oftast bara betalar för ett namn då, men att grundmaterialet är av gott kvalité och att det är hållbart för miljön, dig och ekonomin.

 

Bonustips:

Taloon.com är annars en bra sida att se över saker till huset, eftersom det oftast är bra saker till bra priser.

Huutokaupat.com är även en sida vi ropat in vissa saker till huset, till ett bra pris.

 

2.8.2017 3

Tänk att det en gång i tiden sett ut så här vid vårt hem.

 

Skuldsätt dig inte i onödan.

Med det menar jag att även om man har ett lån att betala av, så ska du inte ta så stort lån att du inte klarar av att leva på samma gång. Ett hus är viktigt, men det behöver inte kosta långt över 200 000 eller 300 000 för att få sitt drömhus. Vårt hus blev att kosta 200 000 euro. Med det är tomten, ansökningar, anslutningar, hus, entreprenörer, möbler och dylikt inräknat.

 

3.4.2017

3.4.2017. En av de bättre dagarna jag upplevt.

 

Köp vissa maskiner istället för att hyra.

Vi köpte vår avfuktare istället för att hyra den från en byggfirma. På det viset sparade vi in ett par tusen. Dessutom fick vi pengar tillbaka för avfuktaren, när vi sålde den när huset var färdigtbyggt.

 

 

Sist men inte minst.

Kom ihåg att när det kommer till slutgiltiga summan så är allt så beroende på var man är och var man vill bygga hus. Att bygga hus i Petalax är t.ex mycket billigare än om man skulle bygga ett hus i Vasa.

 

 9.8.2017 3
Jag och kärleken i mitt liv. Är så tacksam över att han och jag gjorde detta tillsammans, och så otroligt bra. Vi är ett så bra team.

 

Har du frågor om att bygga hus? 

Frågor om ekonomi? 

Eller ba har frågor till mig.

Skriv en kommentar. Jag svarar på allt.

 


Pedofil i Landet Ingenstans

Skrivet av Caroline Eriksson 18.03.2019

”Det är aldrig barnets fel”, är något man ofta får läsa i sammanhang om övergrepp och pedofili. Ändå är det konstigt hur jag inom loppet av två dagar läste en artikel och såg en fyra timmars dokumentär som visar att verkligheten kan vara en annan.

 
Det var alltså förra veckan jag läste en artikel som både var tung att läsa, och högst troligt lika tung att skriva. En 60-årig man som blivit befriad från något straff alls, efter att först ha dömts till fängelsestraff på grund av sexuellt utnyttjande av barn.

Trots att det varit trovärdiga vittnesmål. Trots att hovrätten konstaterat att mannens beteende varit olämpligt, och överskridit en gräns för vad som kan anses vara acceptabelt.

 


Dagen efter såg jag den fyra timmars dokumentären ”Leaving Neverland”, och därefter den en timmes långa intervjun med Oprah "After Neverland". När de fem timmarna var över kände jag så mycket känslor, på en och samma gång. Jag var arg. Ledsen. Förbannad. Förvirrad. Illamående.

Michael Jackson hade alltid små pojkar i sin närhet. Folk skyllde ifrån sig att han själv var som ett litet barn. Att han älskade barn och ville deras bästa. Ibland låste han in sig i rum med barnen.

Vilken vuxen man vill spendera så mycket tid, sova i samma säng och låsa in sig på rum med andra barn?

 
Och jag mår illa att tänka tanken på vad han har gjort åt barnen, och hur hans offer blivit behandlade när de valt att träda fram och berätta sin historia.

Att små barn blivit misstrodda, och hur lätt MJ kunde betala bort anklagelserna mot honom i sin första rättegång.

 

 

Dokumentären ”Leaving Neverland” ger en inte svaret på hur någon kan våldta ett barn. Men dokumentären ger en klar bild över hur förloppet kan se ut och utspela sig. Dokumentären slår hål på myter och missförstånd, och visar att det inte alltid är en ful gubbe i skogen som är förövaren.

Det kan vara någon nära. Någon du tycker om och står nära. Den du minst skulle misstänka, och som är duktig på att manipulera.

Och det är där skon klämmer för de flesta, och där det blir svårt att välja sida att tro på. Svårt att tro på sanningen.


Hur kan en folkkär och begåvad artist våldta små pojkar? Hur kan en omtyckt präst förgripa sig på församlingens små barn? En morförälder, lärare och granne. Någon som står nära. Någon man litar på. Hur kan det pågå under så lång tid, utan att någon lägger märke till att något är fel? Hur kan någon bli utsatt för något så hemskt, utan att berätta åt någon annan?

 


"Michael told me it was love, that God brought us together. And Michael was God to me."

- Wade Robson, After Neverland.

 


Det är aldrig barnets fel, och ändå har många så svårt att tro på det de får höra, när barnet träder fram och berättar vad de varit med om. Många av de här barnen visste inte ens att något var fel, eftersom många av dem trodde att det var så där man visade kärlek. I fallet ”Leaving Neverland” skulle jag ha en hel del att säga till om föräldrarna, eftersom det var de som tillät sina barn sova med MJ, och det är förjävligt.

Allting.


Men det här och Leaving Neverland är så mycket större än Michael Jackson. Det handlar om barnen, om de som blivit tystade och de som lider av det någon annan gjort åt dem.

Är inte lagboken tillräcklig, när det är möjligt att man slipper straff för det man blivit dömd till? Det måste bli en förändring så fler vågar träda fram, utan att vara rädda för att bli misstrodda.

 


Det är aldrig ett barns fel,

och vi måste sluta dalta med män som går över gränser.

 


Inga snuskgubbar spelar biljard.

Skrivet av Caroline Eriksson 12.03.2019

Dagarna passerar, en dag åt gången, och jag njuter för fulla muggar. Det gör liksom inget att det blev en full vinter utomhus igen, eller att det fortfarande känns långt till en ordentlig vår och sommar. Jag har det bra. Just nu, och här. Och jag tar gladeligen en dag åt gången.

 
Först hade jag tänkt, liksom förra veckan, att den här veckan skulle bli veckan jag pausar lite grann. Av samma orsaker som förra veckan så har jag fortfarande mycket jag vill skriva om, men få saker jag vill dela med mig av. Jag vill inte heller skriva något, "bara för att".

Och än en gång så känner jag behovet av att blogga, fem före jag är redo att släppa taget.

 

Det här är i alla fall lite vad som hänt de senaste dagarna.

 

blogg 1

blogg 2

Vår stringhylla med växter och bilder på oss.


Fredrik måste vara den enda på planeten som fortfarande använder programmet ”paint” när han ska fixa till en bild eller så. Han är för övrigt också en av de få som får en bild att se snygg ut i paint.

 
Vi firade ingen kvinnodag förra veckan, för vad är det att fira att var tredje kvinna har upplevt våld i ett parförhållande, eller att 50 000 kvinnor i Finland utsätts för sexuella trakasserier?

 
Regeringen och vårdreformen föll, och det firade jag. Tills jag kom fram till att det säkert finns maktgalna politik-gubbar kvar som inte har ett hum om något, och att allt som den förra regeringen ställde till med, måste någon nu städa upp.

 

blogg 3

blogg 4

Är tacksam för att jag fick allt att gro, och får fina och starka växter.


Mina odlingar växer och mår bra. Jag har planterat om vissa av plantorna ännu en gång, för att ge dem mer rum att växa sig starka vid.


Igår hade jag hand om Sevendays insta-stories, och bjöd på en husvisning. Är hemmet något du skulle vilja se mer av här på bloggen?

 

blogg 5

blogg 6

Hem och inredning, är det något du vill se mer av på bloggen?


Och samtidigt var gårdagen första dagen på evigheter som jag ska försökte mig på att göra glutenfri lasagne. Minns första gången jag gjorde lasagne, och en bekant som kom på besök frågade mig om jag gjort pizza. ”Bränd pizza”.

Det jag lagade igår var så långt ifrån bränd pizza man kunde komma. Jag vågar till och med säga att jag är duktig på att laga lasagne. Den var god.

 
Jag har börjat spela biljard. Över internet. Lugnaste så.

Är inte så speciellt bra på spelet, men man behöver ju inte vara bäst på allt heller. Huvudsaken är att man har kul. Jag får spela med människor från hela världen, och har insett att detta biljard-spel är mycket populärt i Indien.

Något annat som är positivt med spelet, förutom att jag får ett tidsfördriv och något att lägga tankarna till, är att man inte kan chatta med varandra.

Det finns några förvalda fraser man kan använda sig av, som ”Good luck”, ”Well played”, ”Thanks” och ”Oops”.

 

Men det är det. Och det är skönt. Jag har hunnit spela betapet tidigare, och även där lyckats råka ut för snuskgubbar som skriver snusk. Bättre då att få koncentrera sig på spelet och ha kul.

  blogg 7
Skönt att få blogga igen. 

 

Och det var den uppdateringen från mig.

 

Hur har du det?

Vad vill du se på bloggen?

 

Skriv en kommentar eller en liten hälsning, så blir det lättare för mig att skriva, när det känns som att inspirationen är ett minne blott.

 


En speciell dag

Skrivet av Caroline Eriksson 08.03.2019 | 2 kommentar(er)

Jag är den som:

talar med mina katter, och ibland har vi riktigt fina diskussioner. 

Inte kan somna utan minst en katt i närheten. 

Tycker att mina katter är de mest smarta och speciella katter du kan finna på denna planet. Universum till och med.

Gjorde tassavtryck för... 10 år sen (?), av mina katters tassar i trolldeg. 

Tycker det är du som är konstig som inte leker med din katt. Vem leker inte kurragömma med sin katt?

Sjunger "ja må du leva" och firar katternas födelsedag.

 

Idag är det Mohicanas födelsedag. Grattis gumman, 11 år. 

 

Mohicana 11 ar 1

 

Mohicana som varit blyg hela sitt liv, men verkligen fått blomma ut och vara sig själv (och sprallig!) sen vi flyttade till huset för lite mer än ett år sen. Det är väl den där tryggheten och friheten hon känt av, och det har gjort henne gott.

Mohicana som alltid sover vid min sida. Som älskar mat mest av allt. Som går sina kvällspromenader runt huset, flera gånger varje kväll.

Som är helt enkelt speciell på sitt eget unika sätt, och är en underbar katt som aldrig skulle göra någon illa. 

 

Mohicana 11 ar 2

 

Tänk att den här bruden varit en del av mitt liv i elva år. 

Jag är så tacksam.

 


Att hantera energitjuvar och inte dras med i precis varenda känsla

Skrivet av Caroline Eriksson 06.03.2019

Om mitt mål för det här året var att bli ”coolheten själv”, så betyder det ju att jag måste börja i mig själv. Även om man gärna skyller sin stress och oro på utomstående faktorer som jobb, räkningar, eller andras beteende, så är det i dig själv förändringen börjar.

 
När det kommer till de olika grupperna så väljer jag att vid jobbet bara ta sekund för sekund. Att inte lova för mycket, och inte heller stressa över sånt som inte har (eller kommer att) inträffa.

När det kommer till pengarna så ser jag till att alltid ha räkningarna betalda, och att ta tag i dem så gott som med detsamma. Att planera en budget och hålla sig till den, underlättar för överraskningar.

Och när det kommer till andras beteende? Det är det jag kommer att blogga om nu.

 

1509751 10152557691823880 528584852720593212 n


Ända sedan jag var liten har jag känt in andras känslor och stämningar i rum. Låtit mig dras med i andras energier, och tagit alldeles för hårt åt mig, om någon tagit ut sin ilska eller problem på mig. Som kunnat grubbla över situationer, och om jag gjort något fel eller kunde ha gjort annorlunda, när det allt som oftast inte ens hade med en själv att göra.

 
Men är det så att du är en som känner in dig i alla situationer du är i, och påverkas kraftigt av andra känslor och beteenden, och vill ha en förändring? Att du kan möta och hantera negativitet, utan att dras med totalt. Att du inte låter någon annan förstöra din dag totalt, och kan försöka bibehålla något slags lugn även om det kan storma omkring en?

 
De här tipsen du kommer att få läsa ska inte förvandla dig till en oempatisk människa, som inte bryr sig eller lägger märke till andra. Men de kommer att hjälpa dig till att kunna fortsätta känna, utan att bli helt dränerad på kraft.

 


Du behöver inte ta ansvar över andras känslor.

Det kan vara både av en gåva och förbannelse att kunna känna sig in i andras känslor, och känna av stämningen i rummet samma sekund du går genom dörren. En gåva, eftersom det innebär att du kan känna av läget. En förbannelse, om du dras med i stämningen totalt.

Kom ihåg att du som vuxen människa inte behöver ha ansvar över andra vuxna människors känslor. Att du inte behöver anpassa dig och ta hand om andras problem.


Även om vi fått det inpräntat i oss från små att det är det som får oss att bli accepterade och bekräftade som människor. Bara det att du vågar säga nej ibland är så mäktigt och viktigt, än att du glömmer bort dig själv totalt.

Du behöver inte ta emot allt som kommer emot dig, och du har rätt att sätta dig själv i första plats de stunder du tvivlar på dig själv som mest. Speciellt då.

Alla väljer vi vår sinnesstämning, och alla göra vi våra egna val. Även du.

 


Föreställ dig att du är en anka.

Om det är så att någon skriver något elakt åt mig på internet, eller beter sig illa åt mig i verkliga livet, så föreställer jag mig att jag är en anka. Visst vore det mer till min natur att försöka anpassa mig och försöka åtgärda något hos den andra personen, som sist och slutligen knappast har med mig att göra. Men är det värt det? Nej. Att ödsla energi på att få ett godkännande från någon som redan har en förutsatt uppfattning, eller helt enkelt inte går att diskutera med för tillfället, är bara slöseri på energi.

 

Istället tar jag ett djupt andetag, känner de känslor man kan känna när någon är elak, för att sedan låta dem rinna av mig som vatten på en anka.

 

14125683 10154194292813880 8385215108992812226 o


Ta inte elakt beteende personligt.

För det här har jag skrivit om så många gånger tidigare: du kan göra alla rätt och vara världens härligaste människa, men ändå kommer du inte att komma överens med alla, och alla kommer inte vilja vara din vän. Lite hemsk insikt, men så skönt, då du då inte längre känner behovet att få bekräftelse av precis alla i din omgivning.

På det sättet hinner du bara tappa bort dig själv, lite snabbare.

 
Om någon är elak åt dig, helt utan orsak, så är det att inte ta det personligt. Alla har vi våra egna strider att möta, och jag tänker att de personer som har behovet att trycka ner andra, knappast har det så lätt just nu.

Andas och låt det vara. Umgås och ge din energi istället till människor som genuint gillar dig och vill dig väl.

 


Lär dig förstå hur du reagerar på andra.

Jag hade aldrig kunnat börja med dessa knep, om jag först och främst inte insåg hur jag själv reagerade och agerade på andras beteende. Lägg märke till när du börjar känna stress och oro. Vad och vem som orsakat de känslorna hos dig.

Att börja undvika situationer eller människor går, men blir svårt i längden. eftersom det genom hela livet kommer att existera situationer och människor som kan orsaka stress och oro inom en. Men att du lär dig att välja att behålla ditt lugn, istället för att helt och hållet kasta dig in i situationen och känna stressen i dina blodådror.

 


Kom ihåg:

så länge du inte skadar någon annan, så får du vara precis som du vill.

Du behöver inte ta emot all skit, så förutom att ignorera dåligt beteende: säg även till när du fått nog. Att du inte vill ha eller förtjänar det beteendet.

Du är värd endast det bästa.

 


Gör egen chips i micron!

Skrivet av Caroline Eriksson 06.03.2019 | 2 kommentar(er)

Jag utsåg mig själv till en mästerkock, då jag insåg att det gick att laga ägg på en minut - i micron! Nu har jag testat på något nytt:

att göra chips i micron!

 

Jag föredrar salt före sött, och har älskat chips sen jag knappt kunde stå själv på egna ben. Och en av mina största drömmar vore att bli sponsrad av ett chipsföretag, som tryggade mitt årsförbrukning av chips. Men (än så länge) har inget företag kommit på den idén, och jag får ta och göra min egen chips.

Och gott blev det minsann!

 

DIY CHIPS 1

Gör egna chips i micron!

 

Vad du behöver:

Potatis (jag har potatis från Petalax)

Olja

Osthyvel

(ett fat)

(kryddor enligt smak och tycke)

 

Gör så här:

Lägg lite olja på fatet, och smeta ut det så det blir jämnt fördelat. Skiva potatisen, och var försiktig om dina fingrar. Rada ut potatisen på fatet, salta lite och ställ in i micron på 3 minuter. Nu är allas micro olika, och du får känna efter lite hur länge de ska vara i.

Efter att de varit i 3 minuter, så tog jag ut dem (akta! fatet är varmt!), rörde om chipsen, och la i dem en stund till. För att få dem riktigt knapriga.

 

Om du har tålamod så låter du sen chipsen torka på papper, så överflöd av olja rinner av. Annars äter du ba med detsamma.

 

DIY CHIPS 2

Knapriga och goda chips.

 

Tadaa! Så här vackra blev mina chips. Fredrik trodde första att jag hade nappat hans chips och lagt i egen skål, men tji fick han. Och ja. Han fick provsmaka också. Chipsen fick godkänt.

 

De blev otroligt nog riktigt knapriga. Smakar som "riktiga" chips, bara utan en massa extra tillsatsämnen. Nu saltade jag med salt, men kommer att bli lite äventyrlig och testa dillchips, grillchips och.. ja, allt! 

 

Skulle jag vara en matbloggare skulle jag kalla mig microkocken. He he he.

 

 

Jag tvättade endast potatisen, och behöll skalet. Du får göra som du vill, men skalet är gott. Ba så du vet.