bloggheader6

Visa alla inlägg skrivna september 2019

Sötchock! Tillökning i flocken.

Skrivet av Caroline Eriksson 30.09.2019

Om det är något jag har lärt mig av det här livet, så är det att ingenting blir riktigt som man har tänkt sig. Men att det inte behöver innebära att något skulle vara sämre, eller att man helt och hållet ska sluta planera en framtid. Bara att det blir helt enkelt bäst när man har någon slags koll på var man är, och vart man är på väg i livet, men sen bara låter livet ha sin gång och gör det bästa av allt vartefter. 

Och typ så har det varit med hönsen i år.

 

Först skulle jag inte ha några kycklingar alls i år, eftersom min hyperemsis gjorde att jag spydde med detsamma jag var nära hönsen (och allmänt bara existerade). Men när jag började må lite bättre, och Fredrik visat intresse för hönsen, och hönsen accepterade honom nästan mer än mig; jamen, då lät vi Gullefjun ruva fram kycklingar åt oss. Och det var så vi fick Houdini. Jag har inte ångrat mig en dag, och är bara glad och tacksam att Fredrik tycker om höns lika mycket som mig nu.

Även om det nu är höst, och inte alls bra tid (för oss) att ruva fram kycklingar (hallå, jag har ju själv ruvat klart snart), så planerade vi inför nästa år och de raser vi vill tillöka flocken med. Kom fram till att silkeshöns vore en rolig ras, och på grund av deras speciella utseende så passar de perfekt i vår blandade flock. 

 

Så jag sände iväg ett meddelande till en härlig kvinna jag vet har silkeshöns, om hon tror det finns befruktade ägg till våren att få köpa (bra att vara ute i god tid). Hon svarade att hon har kycklingar kläckta 8 juli som gärna får flytta hem till oss.

 

Silkeshons 29.09.2019 1

 

Och det var den korta historien om hur vi blev med silkeshöns. 

Vi bad om att få endast hönor, och även om silkeshöns kan vara svåra att könsbestämma, så går det att se vid 12 veckor vilka av hönsen vars kam och slör som börjats utvecklats. Ingen av dessa tre har varken kam eller haklapp.

En en beige, en är brun/beige med svart kalufs, och den tredje är heltvit. Supersöta.

 

Silkeshons 29.09.2019 2

 

Först trodde jag att det skulle bli svårt för mig att knyta an till dessa kycklingar (snart unghöns), eftersom vi inte kläckt fram dem själva. Men så fel jag hade. Med detsamma jag lyfte dem ur lådan de färdats i till oss, så var det kärlek vid första ögonkastet. 

Jag kramade om dem, och blev så tacksam att ingen av kycklingarna hade panik att komma ifrån mig. De accepterade min famn lika snabbt som mitt hjärta accepterat dem som en del av hönsflocken. Sen är det en helt annan känsla att få hålla om silkeshöns. DE ÄR SÅ MJUKA. SO FLUFFY. 

 

Silkeshons 29.09.2019 3

 

Vi har två surhönor som för tillfället tycker det är en bra tid att skaffa kycklingar på (de ligger inte på några ägg), och alla andra hönsen var utomhus och levde livet, så silkeshönsen fick bekanta sig med hönshuset i lugn och ro. Det var först vid läggdags, när resten av flocken kom in i hönshuset, som de upptäckte varandra.

Det var oerhört spännande, åtminstone för mig. Höns kan vara ganska elaka, och även om en rangordning ska göras upp, så önskar man ju att det skulle gå smärtfritt och smidigt.

 

Och det gjorde det. Gullefjun, som nu är högsta hönan efter att hon fått kycklingar i somras, tog sig an kycklingarna med detsamma. Innan det blev dags för natten så stod hon med de tre kycklingarna och åt och drack vatten, och visade på det viset åt resten av flocken att de här dunbollarna är helt okej typer. 

Det värmde mitt hjärta.

 

Silkeshons 29.09.2019 4

 

På grund av att silkeshöns inte har fjädrar på samma sätt som andra höns, utan man kan jämföra deras fjäderdräkt som en massa kycklingfjun, så kan dessa fåglar inte flyga. Därför är det extra bra att Fredrik anpassat hönshuset för silkeshöns, innan vi ens visste av att vi ville ha silkeshöns, med stegar och sånt som gör livet lättare för silkeshöns.

Nu har vi haft silkeshönsen två nätter med oss, och än har inte de vågat sig upp på pinnen med resten av flocken. Istället har de skapat sig ett bo och myser vid halmen. Fredrik la extra mycket halm åt dem i hörnet där de känner sig som mest trygga.

 

Tänker att det får ta sin tid för dem att bli riktigt hemmastadda hos oss. Inget jag vill eller kan tvinga fram.

 

Silkeshons 29.09.2019 5

 

Men det är roligt att se hur snabbt de anpassat sig till sitt nya hem, och hur pigga de är. I morse när jag öppnade hönsluckan såg jag alla tre silkeskycklingarna springa runt i ilfart. De har roligt, jagar småflugor, och de har redan vågat sig ut (men vi har dem ännu i hagen tills de är helt bekanta och trygga med platsen). Det var bara en av kycklingarna som blev lite rädd för riven morot vid kvällsmaten igår, höhö.

 

Nu gäller det bara att gnugga geniknölarna och fundera ut namn till de små liven. Våra andra höns heter ju Blondie, Fleur (även kallad Piff), Luna (även kallad Puff), Helmi, Gullefjun, Houdini - så det är ju inte riktigt som att vi följer ett visst mönster när vi namnger våra höns.

 

Och det var historien om hur vi blev med silkeshöns. En söt start på en ny vecka. Ha det underbart!

 

 


Du ska veta att du redan nu är så oerhört älskad.

Skrivet av Caroline Eriksson 29.09.2019

"At first you moved,
only a little.
I could always find you,
right in the middle."

 

Tänk att en hel graviditet har snart passerat. Att vårt liv kommer att få en helt ny mening, och att vi ska få välkomna en mycket härlig och redan så älskad människa till vårt liv.
Och det här med att älska - det är så magiskt. Hur man kan längta och älska någon man aldrig tidigare mött.

 

Varje morgon de senaste månaderna har jag vaknat upp 05:00, av bebis som bestämt sig för att det är en fin tid för morgongymnastik. Undrar om h*n kommer att fortsätta med den dygnsrytmen?
Jag undrar hur bebis kommer att se ut. Vilken hårfärg har du? Vilken färg kommer dina ögon att ha? Kommer du ärva din fars tålamod och vänlighet? Kommer du att ha lika lätt för att känna glädje (och alla andra känslor) som jag?

 

Vem du än är, så ska du veta att du redan nu är så oerhört efterlängtad. Så älskad, och ännu mer kärlek finns att ge.
Vi väntar och längtar efter dig, och när du väl är redo för denna värld, så har du fina föräldrar, tre katter och nio höns som kommer att vara vid din sida.

För alltid.

 

giphyFilm från några dagar sen. Vi såg på Fast and the Furious, och bebis tyckte om musiken i filmen.

 


3 bilder från naturfotograf Caroline

Skrivet av Caroline Eriksson 27.09.2019

27.09.2019 127.09.2019 227.09.2019 3


Födelsedag och ultraljud.

Skrivet av Caroline Eriksson 24.09.2019 | 1 kommentar(er)

Idag vaknade jag upp ett år äldre, och med en mage som hade en obehaglig form. Verkar som att även bebis i magen sträckte på sig på morgonen, och halva magen blev formad som en kon. Det är inte första gången magen ändrar form, men det var första gången den lämnade så en bra stund. Jag passade på att fotografera en bild för att föreviga denna härliga morgonstund, innan bebis slappnade av och magen la sig "platt" igen.

 

71875297 1810355015984949 162243124045807616 nMin navel är i samma linje som födelsemärket längst bort, om man vill få ett hum om hur magen såg ut. :D


Att fylla år har alltid varit en favoritdag för mig, och någon ålderskris har jag ännu inte märkt av. Trots att jag nu har bara ett år kvar som 20+ någonting, och sen blir en 30+ are. Men det här året tar kanske priset i att känna ett lugn.

Jag önskade mig en lugn dag med god mat och mys, och det kommer jag att få. Behöver liksom inte mer, och orkar ärligt talat inte så mycket mer heller. 

 

Förra året hade jag satsat stort och skrivit 27 saker jag gjort på 27 år (länk till blogginlägget), för att fira att jag skulle bli 28 år. I år nöjer jag mig med att berätta om hur min dag har börjat och vad jag har fått vara med om. 

 


Födelsedagen till ära hade jag inplanerat ett rådgivningsbesök. Det var det sista besöket innan förlossning som jag fick träffa läkaren (ska nog träffa hälsovårdaren än), och jag är så glad att jag fick den bästa läkaren man kan ha. Alla blodvärden är fina, blodtrycket var lika fint som innan jag blev gravid. Förutom att jag nu får googla mat som ger mig lite extra järn (för det är först nu på slutrakan som hb sjunkit) så är jag enligt blodproven i toppskick. Bebis hjärtljud är som vanligt där vid 150, och det är mycket starka och fina galoppljud man hör via dopplern.

Jag får fortfarande inte städa (attans också, höhö) och måste ta det lugnt med promenader, men det gör mig inget alls. Fysiskt mår jag likadant, med foglossning, sammandragningar, förvärkar och illamående, men jag har liksom lärt mig att leva med det nu. Allt är övergående, och det viktigaste är att bebis växer och mår bra.

Det är inte så långt kvar nu, så jag kan bita ihop.

 


Och det bästa av allt med dagens besök? Jag fick ett oplanerat men mycket välkommet ultraljud!

För att se nu att bebis vänt sig rätt så rullade läkaren in en ultraljudsmaskin i rummet. Jag fick se bebis huvud som låg lågt ner i bäcken, och starka fina ben som sparkade för fullt. En perfekt bebis, helt enkelt, som mådde fint i magen.
"En fin födelsedagspresent att få se bebis", sa jag.


Och det var absolut det hittills bästa av den här födelsedagen; att få se bebis. 

 

Nu fortsätter jag min första dag som 29-åring. Den har börjat perfekt, och jag ser fram emot detta år som komma skall. Känner på mig att livet som 29 åring kommer aldrig mer bli som det varit; bara så mycket bättre och härligare.

Jag är redo.

 

999294 10151916998928880 1898698746 nHär är söta 1-års bilder av mig.

 


Barnrummet, så här ska bebis bo.

Skrivet av Caroline Eriksson 23.09.2019 | 5 kommentar(er)

Den senaste tiden har jag boat. Något som jag trodde bara var ett uttryck för något man ändå sist och slutligen blev tvungen att ta tag i. Väntar man tillökning i familjen så behövs det ju extra saker, som blöjor, säng och lite kläder. Men jag trodde det bara kallades "shoppa det nödvändigaste".

Men boa, det är ett riktigt uttryck och ett mycket verkligt tillstånd man kan hamna i som gravid och blivande förälder. Och det är precis det jag har gjort den sista tiden, och speciellt de sista dagarna.

 

Och det är väl inte så konstigt, då jag nu kan räkna veckorna på en hand tills vår älskade bebis är med oss.

 

Jag har tvättat alla kläder som bebis äger och har. Jag har tvättat möbler, amningskuddar, filtar och sytt påslakan. Fredrik har möblerat om i skåp, sorterat och kastat, och nu har vi ännu mer plats i hyllorna.

Och på tal om hyllor, så har vi köpt och monterat ihop en garderob till bebis rum. Därför tänkte jag nu låta dig ta en liten titt i barnrummet.

 

Barnrum 2

 

I vårt hus har vi tapeter i endast två rum. Mitt wc i taket, och så bebis rum. Vi valde att tapetsera rummet medan vi byggde, och inte alls hade tankar på att utöka vår familj. Men det är alltid bra att vara förberedd, och tapeten från Boråstapeter "Hoppmosse", är fortfarande min favorit. Den är så behaglig, fin och passar perfekt till vårt barns rum.

 

Barnrum 4Barnrum 5

 

I barnrummet hittar du en spjälsäng och skötbord från IKEA, och deras serie Gulliver. Både säng och skötbord är loppisfynd, och i mycket fint skick. Sängen fick vi hem till oss tack vare att mamma köpte sängen och fick den hit från Jakobstad till Petalax. Madrassen köpte vi ny. Skötbordet hittade jag på Röda Korsets loppis. Var först kluven om skötbord var något vi behövde, men om inte annat så är det bra förvaring nu att ha blöjor och annat nödvändigt vid. 

 

På golvet är det fortfarande kalt, och jag funderar på om jag vill ha en rund matta till barnrummet, eller en större fyrkantig. Rummet ska ha nya gardriner, och i garderoben finns ett halvt babygym (mattan till babygymmet glömdes kvar på sitt gamla ställe), så mera färg och mjuka material får vi in i rummet så småningom. Och med tiden hinner väl rummet fyllas med en massa saker, så det behöver jag inte oroa mig för.

 

Barnrum 6Barnrum 5 1Barnrum 7

 

Vår vagn och babyskyddet, som är en gåva från svärmor till oss. Vagnen är en Crescent Comfort, och ser så bekväm och stadig ut. Perfekt för landet och de olika väder och vind man kan tänkas att gå runt i. Jag har testat att vagnen har ett bra gung, som tydligen är viktigt, och katterna har redan provkört vagnen flertal gånger, och meddelat den är bekväm.

Försöker som bäst att lära upp katterna att inte fara på bebis saker, och de börjar lära sig. Man kan lära katter typ allt.

 

Babyskyddet är Maxi-Cosi, och vi har installerat isofix och testat flera gånger att få in och ut babyskyddet smidigt i och ur bilen. Som sagt, man kan boa på flera olika sätt.

 

Barnrum 8

 

Och här är den, den enorma garderoben som är så stadig och fin. 

Istället för att köpa en liten byrå som varken är smidig eller hänger med så länge, så valde vi att slå på stort och köpa en garderob som får vara med i evigheter. Vi sökte runt på olika sidor och gick i butiker och upptäckte snabbt att det är stor skillnad på priser och kvalité. Och att garderober är dyra. Svindyra. Så ska du shoppa en garderob så rekommenderar jag att du går i en fysisk butik och ser att garderoben faktiskt är så fin och stadig som de lovar på internet. 

 

Men till sist hittade vi en 180 cm's garderob från Sotka, som nog varit svindyr, men nu var på 50% rabatt. En stadig och fin modell som heter LUX. Det är bara att googla fram en bild av hur den ser ut på insidan, för det glömde jag att fotografera. 

Den är hög, bred och har stadiga skjutdörrar som är så gott som ljudlösa. Fredrik var otroligt duktig och tålmodig när han monterade ihop den, och jag var med som moraliskt stöd och hejade på. 

 

Barnrum 9Barnrum 10

 

Och nu ska jag fylla garderoben med det sista av vad jag tvättat till bebis och sen bara ta det lugnt. För det finns inte så mycket mer att göra nu än att vänta. Och som jag väntar. Och längtar.

 

 


Det lyxigaste hönshuset du någonsin sett.

Skrivet av Caroline Eriksson 18.09.2019 | 1 kommentar(er)

Det var i mitten av juli månad som hönsen sov sin första natt i nya hönshuset. En barack som vi flyttat till vår gård, och som Fredrik har fixat upp till toppskick. Då, när jag visade dig hönsens nya hus, så såg det ut så här (klicka här för att komma till blogginlägget), och nu har det hänt en hel del sen dess.

 

Fredrik, kärleken i mitt liv, har varit effektiv, kreativ och otroligt duktig, och så här ser det ut hos hönsen nu.

 

Honshuusi 18.09.2019 1

 

 • Hönsen har fått en enorm hage, som de i princip inte använder, eftersom de springer fritt på gården när vi är hemma. Ändå är det viktigt att ha en hönshage som hönsen får vara i när vi t.ex ska bort.
 • Hönshuset har fått samma färg som vårt hus; vitt. Fredrik är nog häftig som har målat vårt hus och hönshuset, själv, under denna sommar. Och undan gick det.
 • Fredrik har byggt en ramp till dörren.
 • Hönsen har fått ett regnskydd.
 • Hönsen har fått en hönslucka.

 

Honshuusi 18.09.2019 2Honshuusi 18.09.2019 3

 

Det var häromdagen som vi började fundera på allvar med det här med hönslucka. Gamla hönshuset hade hönslucka, och detta hus skulle också ha. Frågan var bara var man skulle placera den, eftersom hönshuset har en järndörr, "farstu" och vi ville helst inte ha dörren på vid gavel hela vinter.

 

Men under ett av fönstren, i hönsens rum, så började Fredrik borra och ta ut ett passligt hål för hönsluckan. Det var kul, och lugnande, att se att den här baracken är byggd för att hålla. Så otroligt tjocka och bra isolerade väggar, som klarar alla väder och vind. Även om jag var stolt över hönshuset jag byggde själv förra året, så är jag tacksam över att hönsen fick detta nya boende detta år. 

 

Sen gick allt i ett huj, som det brukar när Fredrik bygger. Hönsen fick sig en hönslucka, med stege så de slipper in och ut. 

 

Honshuusi 18.09.2019 4

 

Vid dörren till hönshuset vaktar en fågel av trä, samtidigt som man får reda på vilka grader det är utomhus. Hint: det har börjat bli kallt.

Hönsen är annars arg på ekorrar och småfåglar, men de verkar ha accepterat denna fågel av trä, hehe.

 

Honshuusi 18.09.2019 5

 

Nu har hönsen, efter att ha vilat under sommaren, kommit igång igen med att värpa. Vi får fyra ägg varje dag, och nu får jag börja bli påhittig med vad man ska äta, för att få äggen att gå åt.

 

Honshuusi 18.09.2019 6Honshuusi 18.09.2019 8

 

Fredrik byggde även under sommaren ett regnskydd åt hönsen, eftersom hönsen inte verkar ha någon skillnad på väder och vind. De vill vara utomhus ändå.

 

Honshuusi 18.09.2019 7Honshuusi 18.09.2019 9

 

Hönsen njuter av att få springa fritt, och mysa i skogen bredvid hönshuset. De kommer flera gånger per dagen upp till terrassen för att få något gott att äta, och Houdini med den häftiga frisyren har hittat sin favoritplats i soffan på terrassen. Hon är så speciell.

 

Båda tupparna, Houdinis brothers from another mothers, som Gullefjun kläckte fram i juni har hittat nya kärleksfulla hem. Den svarta bor bara en bit ifrån oss, hos min kompis, medan den andra bruna fick åka lite längre väg för att få egna damer att uppvakta. Våra feminist-hönor är så lugna och glada utan att ha några tuppar i flocken, så vi fortsätter vara utan tupp. Även om det kändes tomt i början. 

Du vet, gravidhormoner. Jag grät nog.

 

Honshuusi 18.09.2019 10

 

Och på väg upp tillbaka från hönshuset, så mötte jag på ekorren som var och åt vid fågelmatbordet som Fredrik byggt.

Idyllen, gott folk. Idyllen.

 

Så, nu vet du hur duktig karln jag bor med har varit, och hur fint hönsen har det. Jag har nu inte sett några andra höns som har det så stort och fint, och nu blir det spännande att se hur hönsen tar emot hönsluckan.

De är ju ganska kränkta av sig om det är något nytt på gång, men tänker att jag endast öppnar upp hönsluckan i morgon bitti, och så får de lära sig att det är den nya vägen ut. 

 

Ha en underbar dag.

 


Gratis babysaker från Libero!

Skrivet av Caroline Eriksson 16.09.2019 | 5 kommentar(er)

Förra veckan tipsade jag om den gratis babybox du kan få som blivande förälder, och idag kommer jag med ännu ett härligt tips för blivande föräldrar!

Går du och blir medlem i Liberoklubben så kan du följa med din graviditet via en app, samla koder från blöjpaket och få en gratis väska fylld med härliga produkter. Och som jag sa sist; gratis är alltid gott.

 

libero laukku vaska 1

 

Den här Liberoväskan kan du hitta vid K-kedjans matbutiker, som Citymarket, K-Supermarket och K-Market. Vanligtvis kostar denna väska 10 euro, men tack vare Libero så får du 100% rabatt, och får väskan gratis. Så länge du blir medlem i Liberoklubben, förstås.

När du har mindre än åtta veckor kvar till beräknad förlossning så får du ett textmeddelande från Libero, som meddelar att det är fritt fram att hämta en väska och visa en kod i kassan.

 

Och det här är min väska, och dess innehåll ska jag visa.

 

libero laukku vaska 2

 

Liberoväskan innehåller:

 • Trosskydd.
 • Amningsinlägg .
 • Bindor.
 • Våtservetter.
 • Ett paket blöjor för nyfödda.
 • Babyolja.
 • Tvättkräm för bebisar.
 • Libero-koder.
 • Libero kod med massor av poäng, eftersom denna väska inte innehöll den fjäril som annars finns med.
 • En liten bok om första tiden med bebis med tips och råd.

 

libero laukku vaska 3

 

Det här med blöjor är ingen nyhet för mig som vårdare, men jag kan inte minnas när (om om!) jag fått hålla i en sån här liten blöja! 

Bestämde mig för att öppna paketet med blöjor för att se hur de såg ut, och de var knappt lika stora som min hand. Pyttesmå blöjor till en pytteliten rumpa. Och så mjuka.

 

Har du använt dig av engångsblöjor eller tygblöjor till ditt barn?

 

libero laukku vaska 4

 

Väskan innehöll även babyolja och baby wash. Baby washen kan användas vid bad eller blöjbyte, medan man kan använda babyoljan vid bad eller direkt på kroppen. Oljan är även bra vid babymassage.

 

libero laukku vaska 5

 

Dessa våtservetter har jag bara hört gott om, så ska bli kul att sätta dem på prov sen. 

 

Jag tyckte denna väska innehöll massor av bra saker, och allt kommer att komma till användning. Även snällt av Libero att vara givmilda med koderna, då den där fjärilen inte var med i väskan. Via Liberoklubben så finns det en "pistekauppa" där man kan beställa hem saker efter att ha samlat in ett visst antal poäng (olika saker har olika poäng).

Istället för att beställa hem fjärilen så tror jag att vi kommer sen att endera beställa hem en body från Lindex (ett erbjudande i "pistekauppa"), eller samla och spara de där poängen till något annat. 

 

Så, det var innehållet i den gratis Libero-väsa vi fick som blivande föräldrar. Tycker det var fina produkter, och om det ens var möjligt, så blev man lite extra pirrig för det som komma skall. Speciellt efter att ha hållit i den pyttelilla blöjan, eftersom det är svårt att greppa hur små nyfödda bebisar verkligen är. 

Jag kan ju se på magen och känna med handen om en rumpa sticker fram, men ändå är det så ofattbart. Och härligt. 

 

Jag längtar.

 


6 myter om graviditet

Skrivet av Caroline Eriksson 13.09.2019 | 3 kommentar(er)

Det är en strålande dag, och jag skiner nästan ikapp med solen. Underbart med dagar som dessa, då man känner sig pigg, fin och glad. Utan att ha någon speciell orsak till det. Tänkte gå igenom några myter om graviditeter, mest för att slå hål på dem, och få dela med mig av mina egna erfarenheter.

Har du fått höra några myter om graviditeter?

 

”Man kan se på magen om bebisen är en pojke eller flicka.”

Enligt myten skulle en bred mage där kulan hänger lågt innebära flicka, medan en hög och toppig mage skulle vara en pojke. Det är dock en myt man inte ska lyssna eller se så mycket till.

Hur ens gravidmage ser ut beror på din kroppstyp, magmuskulatur och hur barnet ligger i magen.

 


”Du slutar må illa efter vecka 12.”

HAHAHAAA! Med vänliga hälsningar, mår illa dygnet runt än idag, och har inte mycket kvar av graviditeten.

Du kan må illa i början, du kan må illa under hela graviditeten eller inte alls må illa. Olika falla ödets lotter.

 


”Alla får ett gravidglow.”

”Åh, det bara lyser om dig!”, hör man att man ska få höra som gravid. ”Du var verkligen blek och såg krasslig ut”, var det jag fick höra när jag blev inrullad i rullstol på BB för att få dropp, efter att ha spytt i flera månader. Inget gravidglow den dagen inte.

Min hy har växlat mellan att vara fin och få utbrott under denna graviditet, och ser du ett glow på mig så är det högst troligt highlighter eller svett. Jag har dagar då jag känner mig som sju svåra år, och dagar då jag tindrar ikapp med stjärnhimlen. Mestadels känner jag mig ändå toppen, även om det kanske inte glittrar om mig.

 

Alla reagerar olika på de hormoner som härjar i kroppen, och den extra blodcirkulation som kroppen fått.

 

(dock upplever jag att andra gravida kvinnor är sååååå fräscha och snygga, och upplever någon mig som det så tackar jag och tar emot, men utseendet är inte det viktigaste för mig personligen just nu.)

 

gravid vecka33 tillsammans

Splitternya bilder på min mage från idag. Just idag känner jag mig pigg och fin.


”Du kan motverka bristningar.”

Jag har smort in magen varje dag innan jag ens hade en mage att tala om. Ändå har jag förvandlats till en tigermamma. Om du får eller inte får bristningar beror det mestadels på hormoner, genetik, hur snabbt magen växer och mycket mera.

Det skadar inte att smörja (det kan lindra om det kliar på magen), men det gör dig inte fri från bristningar. Även här så falla ödets lotter olika.

 


”Du ska inte äta kryddstark mat.”

Det finns de som vill skrämma upp andra med att varna för missfall, att barnet skulle ta skada eller förlossningen starta om du äter kryddstark mat (och mycket annat). Skulle myten vara sann så skulle statistiken se helt annorlunda ut i stora delar av världen.

Däremot kan du få halsbränna, om du annars lätt får det, men det är inget som påverkar bebis.

Är du orolig eller vill veta vad som är okej att äta under graviditeten, så rekommenderar jag dig att leta på Livsmedelsverkets hemsida. Håll dig borta från forum där folk vill skrämmas.

 


”Du måste undvika kaffe och te!”

Du måste inte undvika det alls. Drick det med gott samvete, dock med måtta (som med allt annat här i världen), om du klarar av och vill ha det. Själv fick jag sluta med kaffe så gott som med detsamma jag blev gravid, eftersom jag spydde med detsamma jag kände smaken eller doften av kaffe.

Även här rekommenderar jag Livsmedelsverket om du funderar på mat eller dryck under graviditet.

 

 

Sen ska vi inte börja med myter och åsikter om hur en förlossning ska vara. Jag ser mest fram emot att uppleva den, utan förutfattade meningar eller rädslor. En graviditet och förlossning är lika individuellt som individerna själva.

 

Källor: 1177, Livsmedelsverket, Cordbloodbank.


Gratis Babybox!

Skrivet av Caroline Eriksson 12.09.2019 | 3 kommentar(er)

Gratis är alltid gott. Så är det bara. När jag fick nys om (efter att ha gjort en enkel googling) att det gick att få tag i en gratis babybox så ville jag absolut testa på och se dess innehåll. 

Här i Finland har vi ju lyxen och förmånen att få en gratis moderskapsförpackning (här kan du läsa mitt blogginlägg om mammalådan) från Kela, men det finns även andra gratisboxar att få. Liberoväskan som är en förmån om du är medlem i Liberoklubben (den väskan får du se i ett senare skede), och så Babyboxen, som jag ska skriva om nu. 

 

babybox.fi caroline 1

 

Babybox är en gratis låda med innehåll som kan vara till glädje och användning av både barn och föräldrar. Jag vet inte hur tidigt man får beställa efter sin låda, men vet i alla fall att du så sent som 3 månader efter babyns födelse får hämta ut din babybox.

Själv har jag inte många veckor kvar innan bebis är med oss, och jag gjorde min beställning i förrgår, och fick igår hämta ut min låda från närmsta Lastentarvike. Enkelt och smidigt.

 

Nu är det högst troligt att lådans innehåll ändras från år till år, så läser du detta blogginlägg i framtiden, så finns det en stor chans till att du får annat innehåll i lådan. 

Det här är i alla fall det vi fick i babyboxen.

 

babybox.fi caroline 2

 

Vår babybox innehöll:

 • 3 stycken reklamblad / infohäften.
 • Desinfektionsmedel för kläder.
 • 2 månader gratis Viaplay.
 • Always trosskydd.
 • Philips Avent Ultra Air napp.
 • Philips Avent anti-kolik nappflaska.
 • 1 paket Libero touch blöjor för nyfödda bebisar.

 

babybox.fi caroline 3

 

Jag och Fredrik har redan köpt två nappar, men tänker att nappar är alltid är bra att ha. Och något som är så lätt att tappa bort, därav behövs fler än ett par. Åsikter om och hur man känner inför nappar är som med allt annat: det finns lika många åsikter som människor. 

Det finns dock fler fördelar för en bebis använda napp, varav några av dem är; barnet får känna en tröst och bröstvårtan får vila mellan varven, och risken för plötsligt spädbarnsdöd minskar om barnet använder napp när hen ska sova.

 

Vi kommer nog låta bebis ha napp om h*n vill ha, speciellt den första tiden.

 

babybox.fi caroline 4

 

Denna anti-kolik nappflaska från Philips Avent är en av mina favoriter från babyboxen. Liten och nätt, perfekt för en nyfödd bebis.

Nu vet jag inte om jag kommer ha möjlighet att amma, det ser man ju först sen hur mjölkproduktion kommer igång och fortlöper. Men hur som helst så kommer vi att försöka köra på att amma och kombinera med flaskmatning, så även Fredrik får vara delaktig i att ge bebis mat och den närhet man får då. Så hur det än går med mjölkproduktionen, kommer nappflaskor alltid till användning här hemma.

 

Och det var vår gratis Babybox. Jag är mycket belåten med innehållet, för allt kommer till användning. Så tacksam för att det finns företag som vill vara givmilda och ge föräldrar en fin start på föräldraskapet. 

 

Läs även:

Finaste mammalådan 2019

Bebis första present på posten, supergulligt!

 


Fågelskådaren Caroline - vid vårt snygga fågelmatbord.

Skrivet av Caroline Eriksson 10.09.2019 | 1 kommentar(er)

Igår bloggade jag om det nya fågelmatbordet som älskade Fredrik byggt. Huset som ser precis ut som vårt eget hus, och som förhoppningsvis ska underhålla alla småfåglar och ekorrar vi har, samtidigt som vi blir underhållna av att se på de små liven.

Redan igår kunde vi se några modiga typer som utforskade det nya huset, och idag är det full fest. 

 

FagelMatbord 1 10.09.2019

 

Alla djur vi har här på tomten är rätt så härdade av oss som bor här. Fredrik som bygger och har projekt var och varannan dag, och jag som mestadels går runt och är högljudd och njuter av livet med hönsen och katterna.

Småfåglarna brydde sig inte det minsta även om jag stod bredvid fågelmatbordet, och flera morgnar har lilla ekorren skrämt mig, då jag plötsligt kunnat vara bredvid den. Så det var inte så svårt att fånga en eller två fåglar på bild idag.

 

FagelMatbord 2 10.09.2019

 

Den här rackaren, tofsmesen, gjorde min dag. Den ser ju så bedårande ut! Det är som att den förstått att jag och Fredrik nu vill satsa på fåglar (men vi tänkte väl höns) med häftiga frisyrer, och skaffat sig själv världens fluff på huvudet. Den var inte heller rädd för mig, utan satt en bra stund och betraktade mig innan den for in i huset efter godfika.

 

FagelMatbord 3 10.09.2019

 

En fågel på väg till maten, och en annan på väg från.

 

FagelMatbord 4 10.09.2019

 

Min nya favoritfågel av alla vilda småfåglar: tofsmesen.

 

Eftersom jag ändå är sjukskriven och så, så kunde jag ju ta och bänka mig framför fågelmatbordet idag med kameran, för att se vilka alla småfåglar vi egentligen har här på gården. 

 

Har du ett fågelmatbord och vad har du för småfåglar på besök?