bloggheader6

De godaste gluten- och sockerfria plättarna!

Skrivet av Caroline Eriksson 06.09.2018 | 2 Kommentarer

Har du tänkt på att man är sugen på olika maträtter beroende på årstid? På sommaren kan man leva på grillad mat så pass länge, att man till sist inte minns när man senaste hade igång ugnen eller rörde en stekpanna. På samma sätt att du plötsligt tycker det är helt okej att röra runt i en kastrull i evigheter för att få till en risgrynsgröt till julen. 

Och nu när det officiellt är höst så har jag börjat längta efter höstmat.

 

Gratänger, soppor och plättar. 

Det är det sistnämnda jag kommer att blogga om nu. Och äta. 

 

Jag har hela mitt liv tyckt om plättar, men på grund av min celiaki så har jag inte hittat något recept på glutenfria plättar som får det att vattnas i munnen på mig. Så när jag för många år sen fick höra talas om bananplättar hade jag fördomen att det var som "kålchips". Något som verkar nyttigt och gott, men som egentligen smakar "bläh".

Men fördomar är något vi har endast på grund av att vi endera inte har testat på det för att få det motbevisat, och för att vi inte vågar se utanför vår trygga bubbla. Så jag spräckte hål på bubblan och stekte mina egna bananplättar, och jag har varit fast sen dess.

 

Det här är receptet jag följer. Obs! Det ger massor av plättar, så endera halverar du mängden om du inte vill ha massor av plättar. Eller så bjuder du ba in till plättkalas.

 

resizedimage800533 IMG 1558

 

Ingredienser:

4 ägg

2 dl grädde

2 bananer

1 matsked fiberhusk

1 tesked bakpulver

salt (enligt smak och tycke)

 

Gör så här:

1. Mixa alla ingredienser med stavmixer eller vad du tycker är lättast att blanda med.

2. Bli inte rädd om smeten känns och ser stabbig ut. Den ska se ut så där.

3. Stek i vilket fett du önskar och tycker smakar bäst. (OBS! Smeten fluffar till sig i stekpannan så testa dig fram med att lägga lite smet till en början.)

4. Ät och njut, för livet har sina goda stunder!

 

resizedimage800533 IMG 1573

Kommentarer

 • Steph 07/09/2018 8:47am (4 år sen)

  Om du vill testa så finns det till och med en enklare version. Vi (läs min man) brukar steka bananplättar ibland på morgonen om helgerna och då har vi bara banan, ägg och kokos i smeten. Inget annat och det blir riktigt, riktigt gott det med! :)

  • Caroline Eriksson 07/09/2018 9:37am (4 år sen)

   Ja, det finns så många som göra sina bananplättar på olika vis. Har hört om dem som ba använder ägg och banan också. :) Ska testa på din variant också, tack för tipset.

 • Gun Söderholm 07/09/2018 2:39pm (4 år sen)

  Super gott. Båda vesionerna. Kommer att fortsätta använda dessa resept! Ha en skön helg
  Gun från Finland

Skriv en kommentar