Den fantastiska kroppen

måndag 19 juni 2017 - 12:00 | 2 Kommentarer

Jag tycker människans kropp är rätt så fantastisk, och vill gärna ta reda på varför hur och varför vi fungerar på vissa sätt. Egentligen hade jag velat söka fram fakta varför vissa människor gillar att skvallra mer än andra, men de här fem andra fakta får duga tills vidare.

 

 

1. Vi gäspar för att hålla hjärnan cool.

Eftersom syre är viktigt (dah!), så har gäspningar även en annan funktion förutom att just fylla lungorna med syre. Dessutom ökar blodgenomströmningen och musklerna i ansiktet, och det hjälper hjärnan att hålla sig nerkyld.

 

2. Du kan ändra ögonfärg.

Trots att våra ögonfärger bestäms av DNA, så betyder det inte att man har samma ögonfärg resten av livet, som man hade som barn. Om man inte är som min lillasyster, som har fått behålla sina vackra isblåa ögon.

Ens ögonfärg bestäms av pigmentet melanin, och när barn är små produceras enbart små mängder melanin, och därför kan ögonen ändra färg senare i livet. Som mina, som har blivit grönblåa med lite gulbrunt i sig om man kollar riktigt noga.

 

3. Fett är bra.

Fett håller din kropp varm, vilket är ganska underförstått. Men fettcellerna håller inte bara din kropp varm, utan håller även ihop dina celler i kroppen. Speciellt hjärnans nervceller har mycket fett omkring sig, vilket gör att de fungerar snabbt och bra.

 

4. Prutta bör man.

Det är helt normalt, och ganska viktigt, att prutta. Inte för att man kan förvandlas till en helium-ballong som flyger upp till rymden, men för att man annars kan få ont i magen. Och därför tar det ont att vara nykär, då man håller in sina fisar som mest.

Varje dag passerar mellan sju till tio liter gaser genom tarmen, och en halvliter av dessa är pruttar.

 

5. Du kan inte kittla dig själv.

Jestas vad roligt man kunde ha det, om man kunde kittla sig själv. Förutsatt att du är som mig och skrattar när någon kittlar en. Men varför är det inte lika roligt när man kittlar sig själv?

Jo, skyll på lillhjärnan.

När man kittlar kittlar sig själv dämpar lillhjärnan reaktionen i hjärnbarken, jämfört med om du skulle bli kittlad av någon. Man måste tydligen överraska lillhjärnan lite för att ha roligt.

 

IMG 5772

 

I SEE YOU

2

Kommentarer

  • Lille John

    19.06.2017 19:35 (7 månader sen)

    " Och därför tar det ont att vara nykär, då man håller in sina fisar som mest." Det enda jag kommer och tänka på är South Park. :D För det finns ett avsnitt i de tidigare säsongerna där en massa människor självantänder och det kommer fram att det är för att folk håller inne sina fisar för mycket att det bygger upp ett tryck vilket slutligen får folk att självantända. Och alla dessa människor hade en gemensam nämnare: Nya flickvänner/pojkvänner.


Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.