bloggheader6

Den fruktade rötmånaden är här!

Skrivet av Caroline Eriksson 25.07.2017 | 0 Kommentarer

Länge trodde jag att min kropp hade någon slags superkraft som inte reagerade på rötmånaden. Tills jag blev matförgiftad på konstens natt 2015. Sen dess är jag mer försiktig på vad jag handlar och äter under rötmånaden, som inträffar typ mellan 23 juli till 24 augusti. Egentligen följer ju inte röjtmååna något specifikt datum, men allt som oftast så är det perfekt väder för rötmånad mellan de datumen. Varmt och fuktigt. Och i morgon tar jag semester, så då kan jag lova er att det blir prima sommarväder.

 

Nu är det alltså åter dags igen att hålla koll på maten så man inte får en natt man inte glömmer på länge. Och inte på ett bra sätt.

 

Varför uppstår rötmånaden?

Det är värmen och luftfuktigheten som styr rötmånaden. Oftast är det mest varm och härligt i slutet av juli och augusti, och det gillar bakterierna.

 

Vad kan hända i värsta fall?

Du får matförgiftning.

 

Hur undviker jag att drabbas av matförgiftning under rötmånaden?

  1. Se till att maten står kallt, i kylskåp och under transport från butik eller till villan. Har du matvaror i bilen en längre stund efter att du handlat, så är det klokt att ha dem i en kylväska, eftersom det blir riktigt varmt inne i en bil.

  2. Även hur gott det än är att äta restaurangmat, speciellt i semestertider, så kan du inte vara 100% säker på hur maten blivit tillredd eller hur din kropp reagerar. Jag försöker så gott det går att bara äta mat jag tillrett själv hemma.

  3. Du behöver dock inte låta rädslan för lite matförgiftning gå överstyr och kasta alla mat som stannat längre än två dagar i kylskåpet i soporna, eftersom maten borde hålla sig bra i skick bara den hålls tillräckligt kyld. Doftar det dock illa från maten, eller smakar konstigt, kasta!

  4. Tar du in och ut mat från kylskåpet hur mycket som helst, så förkortas förstås även hållbarhetstiden. Ta ut det du tänker äta.

  5. Tvätta händerna.

 

Finns det något annat roligt att säga om rötmånaden?

”Förr i tiden” ansågs det som otur om ens boskap föddes under rötmånaden. Mitt i allt kunde ju en kalv födas med tre eller fyra huvuden. ;-) Annat man skulle undvika var att slakta något djur, eftersom köttet snabbt blev dåligt. Vilken tur att det finns bra kylskåp idag, som till och med kan vara energisnåla.

 

 

Så he va he. Hoppas ni, och jag, klarar oss undan matförgiftning detta år. Och skulle det nu drabba oss, så är det  (som allt annat)  övergående.

 

torkatapple

 

Maten på bilden har ingenting med matförgiftning eller rötmånaden att göra. He va ba goo.

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar