Bloggheader Caroline3

Den vackraste platsen jag upplevt.

Skrivet av Caroline Eriksson 20.08.2018 | 1 Kommentarer

För tio år sen gjorde jag en av mina största resor någonsin, både själsligt och bokstavligen talat. Själva mars det året var en månad som vände upp och ned på mig, eftersom det var månaden jag fick min SLE diagnos (varit friskförklarad och frisk nu i sju år!) och en vecka efter beskedet hoppade jag på ett flyg med min vän och åkte till Färöarna för tre veckors praktik som fotograf på deras tidning.

"Är du säker på att du orkar fara?" frågade min lärare mig, och jag svarade "Det är nu, om någonsin, jag ska fara".

 

Och herregud vilken resa det var. Förutom att jag fick tid att reflektera över min situation, vad jag ville med mitt liv och annat som man kanske inte riktigt tänker på innan man blivit aderton år, så fick jag även komma bort och ha det så roligt man bara kan ha det då man är sjutton år. 

 

Än idag minns jag tillbaka till de tre veckorna med värme i hjärtat, även om det blir allt mer sällan nu. Men igår kväll så hittade jag den cd som lämnade kvar som ett minne från resan, med över 300 oredigerade bilder sparade. Eftersom ingen hade orkat se alla 300 bilder, och jag än mindre hade orkat redigera dem åt er, så får ni nu se tio bilder som jag valde ut för er att se. 

 

Färöarna är den plats där det inte växer höga träd, finns fler får än människor och där man får uppleva att fyra årstider på ett år. Om jag inte bodde här, med Fredrik, då hade min drömplats att bo på vara här. Føroya, du är en fin plats.

 

foroya 1

 

Huvudstaden på Färöarna heter Torshavn. Enligt wikipedia är den första tiden av Färöarnas historia lite oklar, men att det är mycket möjligt att irländska munkar seglade hit, och tyckte det var en fin plats att vara på. Senare skulle norska vikingar även hitta till ön, och resten är historia.

Idag är dock Färöarna självstyrande, men tillhör det danska kungariket. På ön talar de skoldanska och färöiska, som för övrigt är så vackert språk.

 

foroya 2

 

Det är inte svårt att förstå varför man så lätt förälskar sig i ön när man ser bilder från Färöarna, för det är en så färggrann ö. Här bryr sig nog inte folk om deras hur sticker ut ur mängden, eftersom inget hus är det andra likt.

 

foroya 3

 

Med höga backar genom stan så kändes det som att gå på en regnbåge med de färggranna husen som omringade en.

 

foroya 4

foroya 5

 

Även om Torshavn är platsen där det mesta sker, så är det naturen man får uppleva utanför stan. Höga berg, vacker natur och inte ett enda träd så långt ögat kan nå. 

 

foroya 6

 

Dock kan du se en och annan fiskare som gladeligen poserar för kameran.

 

foroya 7

 

Här är jag, 17,5 år, på Sornfelli som har sin högsta topp på 749 meter. Jag trodde allvarligt att vi skulle dö på vägen dit, med oskottade smala vägar upp till berget. Men när man väl kom upp så var det som att man glömde hur otroligt läskigt det hade varit en sekund före, för det var så otroligt vackert.

 

foroya 8

 

Som sagt, vackert är det enda jag kan säga om den här platsen. Tänk vad vacker världen faktiskt kan vara. Om vi skulle ta och andas in och omfamna det vackra vi har omkring oss, lite mer? 

 

foroya 9

 

De här typerna är avsides från resten av befolkningen med sitt lilla samhälle ute vid bergen, men banne mig så fint de har det. Observera dock hur nära de bor sina grannar. Själv är jag nu så van med att kunna leva och bo, och ha platser där jag kan gå i vår trädgård utan att någon kan se mig, så jag skulle inte vilja bo så där nära andra, utan något som helst privatliv.

 

Och här tänkte jag skriva att "Men de bor ju så fint så det kanske inte har någon betydelse", men jag misstänker jag redan har nämnt att jag tycker det är fint på Färöarna?

 

foroya 10

 

Och om jag får göra en till resa i mitt liv igen, så vill jag hit igen. Då ska jag ha med mig Fredrik, uppleva nya fina minnen att minnas för evigt och fotografera minst 300 bilder till.

 

 

Kommentarer

 • PJ:s byffé – från by till fe 20/08/2018 6:55am (3 år sen)

  Naturligtvis skall du besöka Färöarna igen och visa din Fredrik allt det fina du upplevde. Jättefina bilder! Jag hade också gärna åkt dit. Inte för att jag vet mycket om Färöarna men Eivør Pálsdóttir känner jag till.

  https://youtu.be/wsl-KHGe4Kk

  Mera spännande musik av henne finns på Spotify.

  • Caroline Eriksson 21/08/2018 9:36pm (3 år sen)

   Medan jag var på praktik så fick jag faktiskt Eivør's skiva, så har lyssnat en hel del på henne :) Hoppas verkligen på att få besöka Färöarna igen, även om det kan bli en saftig summa att resa dit och bo där (allt är dyrt där).

Skriv en kommentar