bloggheader6

Det är nya tider nu

Skrivet av Caroline Eriksson 17.03.2020 | 2 Kommentarer

Just nu är det nya tider. Något okänt och som vi inte varit med om förr. 
Skolor stängs, man begränsas i sitt umgänge med andra människor, offentliga sammankomster begränsas till 10 personer och besöksförbud vid sjukhus / boenden. Här kan du läsa om alla nya regler som råder.

 

Själv så känns det som att jag har levt i social karantän i princip från att jag blev gravid och nu som småbarnsförälder. Kanske längre än så, men det är bara sån jag är som person. Så på den fronten är "allt som vanligt".

 

På andra plan kommer inte livet att bli sig likt. Fredrik som jobbar inom vården är utsatt, och nu tänker jag på alla som är i riskzonen och nu skyddas av dessa nya lagar som råder. 

Jag tänker på alla som inte har möjlighet att jobba distans. På alla egenföretagare. På alla föräldrar som nu högst troligen måste låta sina skolbarn vara ensamma om dagen, då det inte är en möjlighet att ha äldre folk och glada pensionärer som barnvakt. 

 

Jag tänker på alla som nu känner enorm ångest. Ångest över ekonomi, hälsa och en osäker framtid.

 

Jag känner mig trygg med regeringens beslut, och tror att detta är den rätta vägen att gå. Jag är tacksam för att jag nu är i en livssituation där jag har möjlighet att vara hemma i trygghet. Inte alla som har det så. 

Ingen har facit i hand, men det här är nog den bästa regeringen någonsin skådad och det bästa beslutet som kunde göras. Även om det innebär att våra liv kommer att förändras för en tid, men det är så värt det. Nu är det dags att visa solidaritet (i mån av möjlighet). Ta hand om äldre och ensamma. Erbjud dig att handla mat / medicin åt dina grannar. Ta hand om skolbarn som annars hade behövt vara ensamma. Bara ställ frågan: "Kan jag hjälpa till med något?".

Viktigt nu att faktiskt följa de regler som råder, för att sakta ner / minska smittspridningen, så att sjukvården hinner med och kan använda sina resurser där det behövs.

 

Det här kommer vi att klara av. 

Tillsammans.

 

89513746 834291383738757 169139256680251392 n

 

 

Och som avslut på detta lite allvarliga blogginlägg, för det är dumt att inte ta detta på allvar, så tänkte jag visa hur det såg ut här hemma igår (och alla andra dagar av veckan och året).

 

Fredrik ba: "Nej vad har du fast på röven?"

Ja ba: "Åhå!"

 

Karantän eller inte så illustrerar denna dregglis på min rumpa föräldraskapet och jag just nu. Okammat hår, kläder med torkade mjölkspyor, nappflaska med mjölk, barnvagn med sovande bebis i och en dregglis fastklistrad på rumpan.

 

 

 

 

Kommentarer

 • hmm 17/03/2020 2:01pm (4 år sen)

  Svårt förstås att veta vad som är rätt eller fel i detta skede. Själv skulle jag inte ha "stängt ner finland" det kommer ha förödande effekter på den finländska ekonomin och beröra mycket mer finländare än vi kan ana kanske även dig och mig. Jag skulle istället sätt att regeringen skulle ha hjälpt riskgruppen och satt dem i karantän samt gett dem ekonomiskt stöd. Vi andra som inte är i risk gruppen skulle fortsätta vårt liv normalt men förstås tänkt extra mycket på handhygien mm. för att motverka spridningen. Vi vanliga klarar corona och det behövs inte på något sätt vara värre än en vanlig förkylning, t.ex. själv är jag ganska säker på att jag redan haft det, liknande symtom som corona men mycket lindrigt... Men som sagt svårt att säga.. Men med detta beslut kommer vi i finland ännu skåda stora ekonomiska kriser, tyvärr.

  • Caroline Eriksson 17/03/2020 2:51pm (4 år sen)

   Ja, det är ju svårt att veta vad som är det bästa beslutet.
   Själv tänker jag att många kan gå runt och vara smittade utan att symptom just brutit ut, och därför är det just viktigt och bra nu folk är i karantän (frisk och sjuka) för att förhindra smittor som kan vara förödande. Det handlar ju ändå om liv, och då man man nog inte vara för försiktig.
   Man har ju sett hur det gått i andra länder, nu får vi se hur det går här.

   Men jo, ekonomiskt kommer det här att bli kris för många, hela landet, och det är inte något vi kommer tillbaka till över en natt.
   Men jag är ändå hoppfull i dessa tider.

   Hoppas att det kommer att gå bra för oss alla, och att man kan hålla humöret uppe även om man kan tycka att framtiden ser oklar ut för tillfället.
   This too shall pass. ❤️

 • Emilia Järvenlahti 18/03/2020 2:12pm (4 år sen)

  hahah dregglisen på röven och torkat mjölk spya på kläder... känner igen detta så väl :D
  flera dagars spya på kläderna, Who cares anyway då man stanna inne mest helatiden

  • Caroline Eriksson 18/03/2020 10:15pm (4 år sen)

   Haha exakt. Man känner sig extra fräsch för tillfället 😅

Skriv en kommentar