bloggheader6

Det är utsidan som räknas (hus, hem och trädgård)

Skrivet av Caroline Eriksson 26.03.2019 | 0 Kommentarer

Kategorier:
Mia -
Har hållit utkik efter nya blogginlägg från dej, så jag blev extra glad denna måndag! :) såå imponerad av att ni byggt ett hus (+ övriga byggkostnader å t.o.m. möbler) för sammanlagt 200 000! Grymt jobbat å såå fint hem ni fått! Jag undrar lite över gården, hur kan man tänka där å hur börjar man helt enkelt? ska man t.ex. fylla upp med nån speciell jord kring huset inför gräsmatte/trädgårdsplanteringar..Tips och tankar överlag angående trädgård/gård/uppfart/terass, allt utomhus helt enkelt! :) Önskar dej en fin vecka!
 


Tack så hjärtligt mycket för den fina kommentaren och frågorna. Ska försöka göra mitt bästa att ta upp det mesta om utsidan i ett blogginlägg, även om det finns mycket att skriva om ämnet.

Att bygga hus är inte bara att satsa på insidan och få ett hem man kan bo i invändigt, utan det är även arbete med utsidan. Jag och Fredrik la dock fokus på att först och främst få insidan beboeligt innan vi började tänka på utsidan, vilket också betyder att de första månaderna hade vi inga trappor till ytterdörren, utan hade lastpallar som provisoriska trappsteg.

 

resizedimage800533 IMG 4720

resizedimage800533 13.6.2018 2

Så roligt att ha fotograferat huset i alla olika skeden, eftersom man snabbt glömmer och förtränger att det sett ut så här en gång i tiden (förra sommaren).


Hur och när börjar man med utsidan?

Här finns det inget svar som är det enda rätta. Så snabbt som snön smultit utomhus började jag och Fredrik (mest Fredrik) att bygga på det som skulle bli vår terrass och trappor till framsidan av huset. För oss var det då prio ett att få trappsteg till huset, och att kunna göra oss av med lastpallarna som tjänat oss väl.

Därefter byggdes den enorma terrassen på baksidan av huset. 


Gräsmattan tog till mitten av sommaren, då vår grävmaskinsförare varit och fixat till stenmuren och grävt om lite på tomten. Samtidigt fyllde han på med fyllnadsjord (billigare och inte lika fin kvalité) och sedan matjord, för att göra jorden redo för en gräsmatta.

Gräsmattan sådde jag och Fredrik (mestadels Fredrik) den första riktiga varma sommardagen. Därefter regnade det inte på över en månad, en gräset (och ogräset) växte fint ändå.

 

Det finns inget bra svar när du ska börja med utsidan, utan allt handlar om vad du har tid med och vad du har att arbeta med. Gör det i din egen takt och vad som är möjligt.

 

resizedimage800533 24.7.2018 3

resizedimage800533 24.7.2018 2

resizedimage800533 24.7.2018 1

En månad efter att vi sått gräset började det se ut som en gräsmatta på gården.
Onkring huset har vi grus.


Tips när det kommer till terrassbygge:

Fredrik säger att jag ska skriva att vår terrass är på muttrar/bultar underifrån, så man kan justera terrassen och fixa den om den skulle röra sig med åren. Viktigt att skruva, än att spika. Lättare att fixa till om något är skruvat.

Bli inte rädd, utan våga bygga stort. Du vill ju trots allt ha plats med rymliga terrassmöbler, grill och matbord att bjuda in vänner till middag vid.

 

levanger 2 sevendays

badtunna 1

På baksidan av huset har vi plats för en enorm soffa, stort matbord och badtunna.


Tips när det kommer till att plantera:

Ha inte så bråttom när det kommer till att plantera. Vår dröm är förvisso att ha en stor och vacker trädgård, med massor av godsaker att äta. Men att få en stor och fin trädgård tar tid, och det gäller att man hinner fundera noga vad man vill ha, och var man vill ha det på gården.

Se även gärna till att du vet hur solen rör sig på gården, och plantera därefter växterna för vilken typ av zon de vill stå i.

I höstas planterade vi sex körsbärsträd, och den här sommaren som kommer vågar vi plantera lite mera på gården. Men allt får ha sin tid.

 

Man skulle kanske kunna tro att hösten är helt fel tid att plantera vid, med tvärtom! Flera viktiga typer när det kommer till trägård och dylikt rekommenderar en att plantera då! 


Andra goda råd jag kan ge är att:

satsa på en stor infart. Vår huvudinfart till tomten är tolv meter bred, och man behöver då inte vara rädd att åka i diket.

Mysbelysning på gården är a och o. Det är trots allt långa vintrar, och med fin utebelysning gör det vintern och mörkret lite mer hanternbart.

Satsa på det som redan finns på gården. Vår tomt hade så gott som endast stenar vid sig, och det har vi tagit tillvara på genom att göra stenmurar upp till hus och runt tomtgränsen, och tagit tillvara den vackraste stenen som hussten. När man använder sig av naturmaterial blir det en mer behagligare och välkomnande känsla vid platsen.

 

konstsmide utebelysning ulkovalaisin 1

konstsmide utebelysning ulkovalaisin 2

Vår snygga utebelysning från Konstsmide har vi att den tänds vid skymning.
Tack vare dessa lampor har vintern inte känts lika mörk.

 

Har du frågor om husbygge, hus & hem 

eller annars ba vill fråga något av mig? Skriv en kommentar!

Jag svarar på allt.

 

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar