bloggheader6

Det enda jag oroar mig just nu.

Skrivet av Caroline Eriksson 21.06.2018 | 4 Kommentarer

Det finns vissa saker jag oroar mig för med att bli hönsmamma.

 

Det har inget med boendet att göra, för kycklingarna kommer att få bo riktigt lyxigt.

Det har ingenting heller med maten att göra, för de kommer att få näringsrik mat och rent vatten varje dag.

Inte heller har det att göra med hur jag ska uppfostra dem, eller när jag ska introducera vad till deras liv, eftersom jag har sett på youtubevideos långt in på natten och läst hundratals forum om ”How to raise baby chicks”.

 

Jag känner mig förberedd. Så förberedd man nu kan bli för ett (i det här fallet flera) nytt liv.

 

Men det jag oroar mig för är hur jag ska göra med katterna.

Vi har tre katter (om du inte visste det från förr). Varje dag får vi gåvor av dem i form av möss och sorkar, och det hör bara till ett katts natur att vilja jaga. Men hur får jag dem att inte ta hönsen, sen när de får börja gå fritt i vår trädgård med oss (lugn ba, de kommer att få en inhägnad rastgård också)?

 

Vår bästa jägare Leila, har vi redan lärt att hon inte får och ska hålla sig borta från fågelholken. Alla våra katter förstår ordet nej, och även om hon var flyförbannad över att inte få vara uppe på fågelholken, så har hon i efterhand låtit den vara. Inga fåglar kom till skada då, och det ska det inte heller nu.

Kommer det att gå lika bra att lära dem att kycklingarna är deras vänner?

 

 

Ska jag (förutom att ha tålamod) ha med en katt åt gången för att visa dem kycklingarna, och få dem att förstå att de är vänner och en del av vårt liv nu? Det ultimata vore ju att både hönsen och alla våra katter skulle kunna bli en enorm flock, som ser till att hjälpa varandra.

Men innan det kommer det väl att vara som att ha ett litet barn som får ett syskon. Avundsjuka, tjat och blandade känslor.
Men jag vet att det är möjligt att ha både katter och höns tillsammans, samt sett videos av fågelhundar och höns som myser tillsammans, så det borde inte vara omöjligt nu heller.

 

Har du höns och katter? Hur har du gjort?

 

fantomen.12.6.2018 3

Kommentarer

 • Sandra Neuman 21/06/2018 11:47am (5 år sen)

  Om du ser till att ha riktigt småmaskigt galler nertill i hönshagen så att kycklingarna inte slipper ut, så ska de nog klara sig bra den första tiden. Våra kycklingar har någon gång rymt och då har katterna nog jagat runt dem i trägården trots att de inte annars gärna rör vuxna höns. Jag tror att det är bäst att vänta med introducerandet tills kycklingarna är ett par månader och tuffa nog att försvara sig om instinkten slår till.

  • Caroline Eriksson 21/06/2018 3:22pm (5 år sen)

   Tack för tipset. :) Blir nog småmaskigt galler i hela utehagen, både nertill och uppe, så det ska vara skyddat för rovdjur när vi inte är hemma.

   Ska smaka på tanken att vänta flera månader innan jag presenterar kycklingarna för katterna. Tänker att det kan vara pest eller kolera ändå, eftersom jag vill vänja av katterna tidigt att de inte ska fara på hönsen. :) :D

 • Nina 21/06/2018 2:04pm (5 år sen)

  Vargen då?

  • Caroline Eriksson 21/06/2018 3:20pm (5 år sen)

   Jag tänkte inte ha vargen som husdjur.

 • Jessica 21/06/2018 4:22pm (5 år sen)

  Vi har tre katter och aldrig nånsin har de varit intresserade av varken hönsen eller kycklingarna. De har nog gått sida vid sida, nästan, eller ja, katterna har nog hållit sig på ett säkert avstånd. Hönsen kan nog försvara sig, speciellt tuppen håller koll också. Hönsmamman tog nog hand om kycklingarna. Vi hade ju frigående höns, alltså de gick fritt på gården tillsammans med katterna. Det värsta vi var med om var då jag en gång stängde in dem i hönsgården och inte hade koll på att vårt nät var rätt stormaskat, så kycklingarna gick utanför och mamman var inlåst inne, så det ledde till att en jävla skata hann norpa tag i en kyckling och innan vi håksa det så hade skatan tagit livet av den. Stackarn... både vi och barnen såg allting men vi hann inte dit och rädda den i tid... :( Saknar hönsfamiljen än idag! Lycka till med ert!

  • Caroline Eriksson 24/06/2018 8:39pm (5 år sen)

   Skönt att läsa din kommentar :) Tror nog det kommer att gå bra med våra katter och kycklingarna, bara man har lite tålamod.

   Ps. Ledsamt att läsa om olyckan med kycklingen. Det är ju sist och slutligen ingenting ni kunde rå över, för det kunde ju ha hänt en olycka trots att det varit mindre galler (här är jag positiv, höhö), men hoppas inte barnen blev allt för traumatiserade. :)

 • Jenny 24/06/2018 8:31pm (5 år sen)

  Jag har för mig att husdjur på något sätt ganska fort fattar vilka djur som liksom hör till familjen. Både från egen erfarenhet med husdjur och vad jag sett på YouTube, haha. Tror det kommer gå bra!

  • Caroline Eriksson 24/06/2018 8:36pm (5 år sen)

   Jo. Efter att ha slukat allt som går att hitta på youtube som har med kycklingar och andra husdjur att göra, så känner jag mig trygg med att introducera kycklingarna åt våra katter. Dock en katt åt gången, eftersom det blir lite väl mycket att hålla koll på med alla tre :D :D

   • Jenny 24/06/2018 10:26pm (5 år sen)

    Såg denna för 30 sekunder sen! https://www.facebook.com/uniladmag/videos/4982879118401774/UzpfSTUzNzkyMTEwMToxMDE1NzQ5MTAzOTAwNjEwMg/

    • Caroline Eriksson 24/06/2018 10:29pm (5 år sen)

     Åh! Ett av det gulligaste jag har sett. *smiley med hjärtaögon*

Skriv en kommentar