bloggheader caroline

Det finns liv i mina ägg!

Skrivet av Caroline Eriksson 03.07.2018 | 1 Kommentarer

Igår var det dag 4 av 21 med mitt projekt "kläcka ägg i äggkläckningsmaskin", och även om jag försökt tvinga mig själv att vänta till dag 7 för att lysa äggen, så har jag inte kunnat hålla det löftet. Igår när jag vände äggen för sista gången för dagen, så passade jag på att lysa dem, och mitt hjärta slog ett extra slag (och kanske en liten tår tittade fram i ögonvrån), för det jag såg var ett litet liv.

Eller embryo.

 

I fem av sex ägg såg jag tydligt liv, för jag var inte 100% säker på det sjätte ägget. Förhoppningsvis syns det även tydligt liv där om ett par dagar.

 

candle egg day4 1

Imse vimse... embryo!

 

Om du inte ser vad jag ser, så lugn ba, längst ner har jag illustrerat en bild så det är lättare att veta vad man ska se efter.

Men det här är lilla kycklingembryot. Eller spindeln, som de ser ut i det här stadiet.

 

Vid dag 4 så händer det mycket i kycklingens utveckling, och blodkärlen har blivit så pass stora att man ibland kan se dem när man lyser äggen. Som jag lyckligtvis hade turen att se igår.

Hjärtat växer för fulla muggar, och i princip alla organ är i sin tidiga start att utvecklas så kycklingen ska klara sig på utsidan av ägget. Det är mäktigt hur mycket som hinner hända i ett litet ägg, under kort tid. 

 

candle egg day4 2

Obs! Inte sponsrad av Samsung! :D

 

Det finns fina ficklampor som är skapta enbart för att lysa ägg med, men det funkar lika bra med en vanlig ficklampa på telefonen. Jag hanterar äggen ytterst försiktigt och låter dem inte vara länge utanför äggkläckningsmaskinen, trots att befruktade ägg ändå inte svalnar så snabbt. Hönsmammor måste ju även gå och äta ibland. 

 

Och eftersom jag inte vet hur många fler gånger jag kommer att kläcka ägg ur en äggkläckningsmaskin, så behövde jag bara föreviga allt igår med en bild. Första bilden av kycklingembryot. Nästan som en ultraljudsbild, om man vill gå och bli en riktigt "crazy chicken lady".

 

candle egg day4 3
Det är så spännande att se embryons utveckling.

 

Och här har jag illustrerat fint åt dig vad som är vad.

Ägget är inte inringat, för det borde vara uppenbart. Men det du också kan se är den lilla "spindeln", som är embryot och dess blodkärl. Dessutom syns även äggets luftblåsa på ändan av ägget, där kycklingen hämtar sitt syre när den ska picka sig ut ur ägget. Mer info om just det kan du hitta här.

 

Nu kan jag andas ut, och kan med gott samvete bara fortsätta vända dem, utan att behöva lysa dem. Det tar nog många dagar innan jag lyser dem igen, för de verkar ju må hur bra som helst där inne i äggkläckningsmaskinen.

Huhhu, vad spännande det här är. <3

 

Kommentarer

 • Hanna Stigzelius 03/07/2018 8:19pm (13 månader sen)

  Alltså så spännande! Och vilka fina bilder. Enklare att vänta kycklingar än bebe eftersom du ju slipper illamående och andra krämpor, haha. Samt att det hela går så pass mycket snabbare!

  • Caroline Eriksson 03/07/2018 8:21pm (13 månader sen)

   Ja eller hur? Håller på att klättra på väggen vad spännande det är. Tänkte faktiskt senast idag hur gravida orkar (de har ju liksom inget val) vänta i 9 månader, med krämpor och gud vet vad, när jag tycker 21 dagar är länge?!
   Tack och lov så kläcks min första kulle inom vilket dygn som helst, så väntan på äggen i äggkläckningsmaskinen kommer att kännas lite bättre. Har ju något att göra under tiden då. :)

Skriv en kommentar