bloggheader6

Det har varit 10 fina veckor.

Skrivet av Caroline Eriksson 12.09.2018 | 0 Kommentarer

För exakt tio veckor sen fick jag ett privatmeddelande på facebook som gjorde mig så lycklig att jag sittdansade i soffan. Mina kycklingar jag väntat och längtat efter hade kläckts. 

Under sin hönsmamma, någonstans i Malax, låg nykläckta kycklingar ovetandes om att de tre dagar senare skulle få flytta hem till Petalax och det hönshus jag lagt all min tid och energi på att bygga. 

 

Det innebär också att jag nu snart varit hönsägare ungefär lika länge. Eller kort tid, allt handlar ju om perspektiv. Jag är i alla fall varje dag glad över mig beslut att bli hönsägare, trots att jag var så nervös för hur det skulle gå. Jag för tio år sen visste ju knappt hur man skulle hålla i en kyckling, och idag är jag så mycket säkrare med mig själv och hönsen.

 

För att fira den här speciella dagen tar jag dig nu på en tillbakablick hur det såg ut i början av juli, och hur det ser ut idag. 

 

10 juli, 2018

resizedimage800450 8.7.2018 5

Det här är Fleur, som en pytteliten kyckling, endast några dagar gammal.

 

Jag hade ju först planerat att ta fem stycken nykläckta kycklingar, men väl på plats blev det tre nykläckta och två tre veckor gamla kycklingar (Luna och Fleur). Nu i efterhand är jag glad för det, eftersom Luna och Blondie blev minst lika tama och vana med mig, som de minsta. 

 

resizedimage800533 10.7.2018 3

Närmast bilden står Isla, Fleur och Gullefjun som äter kycklingfoder.

 

Under de här tio veckorna har jag fått testa mig fram vad som fungerar, både för mig och hönsen, för att livet som hönsägare ska fungera så bra som möjligt.

Jag har till exempel hunnit byta plats på maten och vattnet i hönshuset, för att ha det närmast dörren så det är lättare för mig att ta ut det och tvätta upp vattenautomaten. Dessutom har jag hunnit bygga nytt matbord, eftersom det första jag byggde var alldeles för litet och halt, jämfört med det de har nu.

 

Nu istället får jag testa på att hänga upp det foderautomat i fönsterbrädet, och hoppas det håller, för nu är dessa tonåringar så vilda med maten att de sprätter den överallt.

 

resizedimage800533 10.7.2018 5

Isla äter vattenmelon.

 

När det kommer till vad som helst här i livet, så får man ofta en himla massa råd om vad man ska och inte ska göra. Skulle jag ha följt alla råd så hade mina höns inte fått smaka på godsaker ännu. I många forum på internet menar de att jag ännu skulle behöva vänta i två månader innan de skulle få smaka på vattenmelon eller ägg, alltså när de först är 18 veckor.

 

Mina har från dag ett fått äta, förutom sitt foder, ägg, gröt och vattenmelon. Och det har vuxit upp till fina och glada höns, utan några problem.

 

resizedimage800533 10.7.2018 6

Luna och Isla myser.

 

Det jag hade varit mest orolig för var att de minsta kycklingarna endera skulle dränka sig själv eller frysa, men det hade jag inte behövt oroa mig för. De såg hur de äldre kycklingarna gjorde när det var matdags, och det blev en värmebölja som var varmare än värmetaket jag inhandlat åt dem. 

Så allt gott, inget att oroa sig för.

 

Dessutom började mina kycklingar sova uppe på sittpinnen redan när de var en vecka gamla, så värmetaket var inte något de brydde sig så mycket om i värmen.

 

 

6 september, 2018

millefleur 1

Isla, min vackra tupp.

 

"Idag", rättare sagt för en vecka sen, ser de som varit små kycklingarna ut så här. Inte så små mera. Av alla de tre små kycklingarna som kläcktes för tio veckor sen, fanns en tupp. Min Isla. Se vilka vackra gröna och blåa fjädrar han börjar få.

 

Jag är varje dag tacksam för att han är så snäll och motbevisar mig fördomen om att tuppar skulle vara elaka. Han låter mig ta upp honom, och myser gärna i famnen. Jag skulle ju inte ha någon tupp, men när väl dagen kom då jag insåg att Isla var en tupp så fanns det inga tvivel. Såklart han skulle stanna kvar hos mig.

 

millefleur 2

Fleur är så vacker.

 

Den som var mest brun av alla små kycklingar, var den som skulle bli Fleur. I dagens läge ser hon ut som en blandning av Fleur och Blondie, med otroligt vackra prickar över hela fjäderdräkten. Hon hoppar upp i famnen på kommando, och dricker gärna vatten från mitt finger. 

Jag doppar fingret i vatten och så dricker hon från den lilla vattendroppen. Knasigt, men gulligt.

 

millefleur 3

Gullefjun som är min favorit, även om jag inte har favoriter. ;)

 

Man ska ju inte ha favoriter, och även om jag inte har det, så är Gullefjun så nära mitt hjärta. Hon vill vara nära mest hela tiden, helt ljuvlig till sitt beteende och så snäll. Det enda som förundrar mig med henne är varför hon inte blev lika prickig som sina syskon.

 

Till skillnad från sina syskon så har hon några svarta prickar på nacken, och några enstaka över ryggen. Annars har hon bara röda fjädrar.

 

millefleur 4

Från vänster är Luna, Isla, Gullefjun, Helmi, Fleur och Blondie.

 

Och här är de, hela gänget glada höns. Har upptäckt nu den senaste veckan att hönsen älskar att ha halm att sprätta runt och gosa i, så idag har jag så mycket halm att man knappt ser kutterspånet längst ner. Det ger bra och naturlig värme till dem. Dessutom håller de sig sysselsatta medan det regnar utomhus.

 

Dessa snart 10 veckor har varit så fina, och jag tror verkligen att djur gör gott för hälsan. Speciellt själsligt.

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar