bloggheader6

Det lyxigaste hönshuset du någonsin sett.

Skrivet av Caroline Eriksson 18.09.2019 | 1 Kommentarer

Det var i mitten av juli månad som hönsen sov sin första natt i nya hönshuset. En barack som vi flyttat till vår gård, och som Fredrik har fixat upp till toppskick. Då, när jag visade dig hönsens nya hus, så såg det ut så här (klicka här för att komma till blogginlägget), och nu har det hänt en hel del sen dess.

 

Fredrik, kärleken i mitt liv, har varit effektiv, kreativ och otroligt duktig, och så här ser det ut hos hönsen nu.

 

Honshuusi 18.09.2019 1

 

  • Hönsen har fått en enorm hage, som de i princip inte använder, eftersom de springer fritt på gården när vi är hemma. Ändå är det viktigt att ha en hönshage som hönsen får vara i när vi t.ex ska bort.
  • Hönshuset har fått samma färg som vårt hus; vitt. Fredrik är nog häftig som har målat vårt hus och hönshuset, själv, under denna sommar. Och undan gick det.
  • Fredrik har byggt en ramp till dörren.
  • Hönsen har fått ett regnskydd.
  • Hönsen har fått en hönslucka.

 

Honshuusi 18.09.2019 2Honshuusi 18.09.2019 3

 

Det var häromdagen som vi började fundera på allvar med det här med hönslucka. Gamla hönshuset hade hönslucka, och detta hus skulle också ha. Frågan var bara var man skulle placera den, eftersom hönshuset har en järndörr, "farstu" och vi ville helst inte ha dörren på vid gavel hela vinter.

 

Men under ett av fönstren, i hönsens rum, så började Fredrik borra och ta ut ett passligt hål för hönsluckan. Det var kul, och lugnande, att se att den här baracken är byggd för att hålla. Så otroligt tjocka och bra isolerade väggar, som klarar alla väder och vind. Även om jag var stolt över hönshuset jag byggde själv förra året, så är jag tacksam över att hönsen fick detta nya boende detta år. 

 

Sen gick allt i ett huj, som det brukar när Fredrik bygger. Hönsen fick sig en hönslucka, med stege så de slipper in och ut. 

 

Honshuusi 18.09.2019 4

 

Vid dörren till hönshuset vaktar en fågel av trä, samtidigt som man får reda på vilka grader det är utomhus. Hint: det har börjat bli kallt.

Hönsen är annars arg på ekorrar och småfåglar, men de verkar ha accepterat denna fågel av trä, hehe.

 

Honshuusi 18.09.2019 5

 

Nu har hönsen, efter att ha vilat under sommaren, kommit igång igen med att värpa. Vi får fyra ägg varje dag, och nu får jag börja bli påhittig med vad man ska äta, för att få äggen att gå åt.

 

Honshuusi 18.09.2019 6Honshuusi 18.09.2019 8

 

Fredrik byggde även under sommaren ett regnskydd åt hönsen, eftersom hönsen inte verkar ha någon skillnad på väder och vind. De vill vara utomhus ändå.

 

Honshuusi 18.09.2019 7Honshuusi 18.09.2019 9

 

Hönsen njuter av att få springa fritt, och mysa i skogen bredvid hönshuset. De kommer flera gånger per dagen upp till terrassen för att få något gott att äta, och Houdini med den häftiga frisyren har hittat sin favoritplats i soffan på terrassen. Hon är så speciell.

 

Båda tupparna, Houdinis brothers from another mothers, som Gullefjun kläckte fram i juni har hittat nya kärleksfulla hem. Den svarta bor bara en bit ifrån oss, hos min kompis, medan den andra bruna fick åka lite längre väg för att få egna damer att uppvakta. Våra feminist-hönor är så lugna och glada utan att ha några tuppar i flocken, så vi fortsätter vara utan tupp. Även om det kändes tomt i början. 

Du vet, gravidhormoner. Jag grät nog.

 

Honshuusi 18.09.2019 10

 

Och på väg upp tillbaka från hönshuset, så mötte jag på ekorren som var och åt vid fågelmatbordet som Fredrik byggt.

Idyllen, gott folk. Idyllen.

 

Så, nu vet du hur duktig karln jag bor med har varit, och hur fint hönsen har det. Jag har nu inte sett några andra höns som har det så stort och fint, och nu blir det spännande att se hur hönsen tar emot hönsluckan.

De är ju ganska kränkta av sig om det är något nytt på gång, men tänker att jag endast öppnar upp hönsluckan i morgon bitti, och så får de lära sig att det är den nya vägen ut. 

 

Ha en underbar dag.

 

Kommentarer

Skriv en kommentar