bloggheader6

Din livräddare i mörkret.

Skrivet av Caroline Eriksson 10.10.2018 | 2 Kommentarer

Så har det blivit den här tiden på året då jag förvandlas till den som vill ladda upp med ett lager av reflexvästar i bilen, och kasta på varje människa jag halvt kör på. Av någon orsak verkar det som att majoriteten av befolkningen tror de är självlysande varelser med detsamma det blir mörkt.

 

Den sista veckan har jag x-antal gånger fått hjärtat i halsgropen när jag kört bil och plötsligt haft en människa, med eller utan hund, som varit ute på kvällspromenad. Rakt framför bilen. Trots att det bara varit skymning har det blivit så mycket svårare att se de som velat ta en kvällspromenad, och en gemensam nämnare bland alla dessa typer är: de har inte haft någon reflex på sig.

Vi fick tack och lov gatuljus upp efter den väg som vi kör efter när vi ska hem, eftersom det är många som rör sig efter den vägen, men ändå använder inte folk reflexer.

Tro det eller ej:

 

Ni syns ju inte!

Trots gatubelysning och glada pepsodent leenden när ni vinkar åt mig.

ANVÄND REFLEX!

 

Själv går jag runt med reflex året runt på min handväska, jacka och om jag inte tror fel så har mina fingervantar även reflex på sig. Så förhoppningsvis går jag runt som en discokula i mörkret (om jag först och främst skulle gå ut). Det skulle aldrig fjortonåriga Carro ha trott, eftersom jag hade en skev syn på att det inte vore coolt nog att använda sig av reflex. 

Reflexer och att vilja synas i mörkret är ju coolt!

 

Efter att själv ha varit aktiv i trafiken i nu tio år, har jag insett hur otroligt dåligt man faktiskt syns i mörkret, och hur viktigt det är med reflex. Jag vill inte bli påkörd eller vara den som kör på någon, på grund av att man inte sett dem i tid nog.

 

 

Kom ihåg! 

1. Utan reflex och i mörka kläder syns du på ungefär 50 meter från bilen. Ännu sämre om det regnat. 

2. Med reflex syns du på åtminstone 350 meter! Hur bra som helst!

3. Du som går runt och motionerar ser mig snabbare än jag ser dig.

4. Byt ut din reflex vart tredje år, eftersom de inte håller för evigt.

5. Placera din reflex på en meters höjd, för att den ska fungera på bästa sätt och synas. Du kan fast fästa den i fickan så det bara är att ta fram den, om du inte vill vifta runt med den dygnet runt. Reflexväst är dock min favorit bland alla reflexer. De syns med detsamma!

6. Ha reflexer på din hund och koppel, så även din vän syns i mörkret.

7. Använd ba reflex! Okej? 

 

Skarmavbild 2018 10 09 kl. 22.36.36

Skärmdump från Trafikskyddet.

 

Så obehagligt att läsa på Trafikskyddet om den statistik de samlat upp om olyckor och dödsfall där fotgängare är inblandade, och läsa meningen att "Med olika sannolikhet skulle en femtedel av dessa personer kunna ha klarat sig om de hade använt reflex."

 

Inser du hur viktig en reflex är? 

Finns det någon som ba vill skicka mig en sådär hundratals reflexer så jag på riktigt får börja dela ut dem åt människor? 

 

Kommentarer

 • Trygge 10/10/2018 9:20am (4 år sen)

  Det går också bra att köra riktigt sakta. Man kan starta i tid! :)

  • Caroline Eriksson 10/10/2018 3:58pm (4 år sen)

   Absolut! På vintern kör man ju automatiskt saktare, speciellt då väglaget inte är det bästa här på landet. Dock hjälper det inte en att se andra bättre i mörkret, om de inte har reflex. :)

 • Jessica 12/10/2018 9:32am (4 år sen)

  Jag köpte handskar som var helt i reflex tyg, de kunde dottern tänka sig att ha på sig, "för ingen annan har ju reflexväst". Tycker i överlag så har de ju börjat finnas många bra och snygga reflexgrejer. Mera reflex åt folket! ????

  • Caroline Eriksson 14/10/2018 6:18am (4 år sen)

   JA! Mer reflex åt folket! Senast igår såg jag två yngre killar cykla av och an på vägen, utan reflex på varken cyklar eller kläder. Tur hann jag upptäcka dem, men ändå skrämmande hur lite man ser någon i mörkret.

Skriv en kommentar