onsdag 27 juni 2018 - 06:00

DIY: egen vacker vimpel!

Idag ska du får lära dig att göra vimplar. På mitt sätt, samt på det mer enkla och kanske mer traditionella sättet. Men vimplar blir det av både sätten. Prydligt, gulligt, och superenkelt att göra själv!

 

diy vimpel
Så här festliga fick våra kranium vara igår kväll.

 

DIY vimpel på mitt sätt:

1. Ta dig en funderare om du vill göra vimplar av tyg eller färgat papper. Väljer färgat papper.

2. Inser att du inte har något färgat papper, eller tyg, så du tar till vanligt vitt papper och washi-tejp.

3. Klipper ut en hel massa trianglar. 

4. Täcker in trianglarna på båda sidorna med washi-tejp.

5. Kommer på dig själv med att tänka "Varför i hela friden gör jag det här?! För kycklingar?!"

6. Funderar hur du vill fästa vimplarna. I en tjockare sytråd, eller presentband? 

7. Väljer presentband.

8. Tar hjälp av en hålstansare och gör hål på båda sidorna av vimpel.

9. Trär igenom alla vimplar genom presentbandet. 

10. Gör en liten dans med vimplarna, och visar din lyckliga partner hur du har spenderat kvällen.

 

DIY vimpel på traditionellt sätt:

1. Ta färgat papper.

2. Klipp trianglar av pappret.

3. Förbered dig med valfritt band.

4. Gör endera hål med hålstansare, eller vik ändan av triangeln och limma fast den. Ja, efter att du lagt bandet på plats.

5. Dansa runt med dina vimplar, för du har gjort ett riktigt fint jobb!

 

tisdag 15 maj 2018 - 06:00

DIY: Vackert konstverk, enkelt och snabbt!

Nu har det hänt igen: jag har gjort något som facebook fick mig att göra.

Satt igår kväll och scrollade genom facebook, när jag fick se en videosnutt som facebook säkert luskat fram via sina algoritmer att jag skulle tycka om. Videon visade ett par kvinnor som gjorde otroligt vackra konstverk, med endast hjälp av en tråd och lite färg. 

 

De doppade sytråden i färg, och lät den sedan falla i cirklar mot ett häfte, med ändan de höll i rakt ut från boken. Sen, utan att röra tråden extra så la de fast boken, tryckte på, och drog ut tråden i en himla fart. 

Resultatet blev så otroligt vacker att jag inte kunde hålla mig, utan behövde göra det själv. Med detsamma!

 

bullet journal vecka21 1

 

Och det här är resultatet. Hade jag vetat att det hade blivit så vackert, så hade jag varit en duktig bloggare och fotograferat processen. Istället får ni bara se den färdiga produkten. 

 

Dock gick det inte lika smidigt som för kvinnorna på film. Jag hade ingen extra färg här hemma, eftersom jag hade flow och kastade i princip allt när vi flyttade. Men istället hittade jag en färgpenna som jag aldrig tyckt om, så jag förstörde den för att få ut bläcket ur pennan. 

Nu har jag inte bara lärt mig att göra vackra konstverk, utan även sett insidan av en Stabilo-penna. 

 

bullet journal vecka21 2

 

Så otroligt vackert. Som på sant! 

Blev så harmonisk av alla vackra former, och älskar hur det blev som en blomma med blad. 

 

bullet journal vecka21 3

 

Och vips, så förvandlades konstverket till nästa veckas design i min bullet journal. För att nu inte börja förstöra varenda evigaste penna jag äger, så får jag ta och köpa lite färg och se om det går lika bra med det. Isåfall så blir det här något jag vill göra varje vecka, eftersom det gick så snabbt och blev så vackert.

 

bullet journal vecka21 4

 

Var lite spännande att se om det gick att skriva över den mörklila färgen, som ser mer blå ut på bild, och visst gick det! Nästa veckas måndag firar jag och Fredrik sju år tillsammans. 7 ÅR!

 

bullet journal vecka21 5

 

Så, nu har du fått lite inspiration till din alldeles egna bullet journal, 

eller om du vill göra vackra inbjudningkort till någon fest i sommar. 

 

Gör du det på enkelt papper, lägg en bok över för att få till extra tryck och kraft.

 

torsdag 23 november 2017 - 12:00

Gör din egen deodorant!

Nu ska ni få det mest efterfrågade blogginlägget denna vecka.

Sista dagen av år 2013 gav jag mig själv nyårslöftet att aldrig mer använda deodorant. Galet, kanske du tänker. Börjar man inte lukta svett? Nope.

Orsaken? Min giftfria dödis, deodorant, jag gör av tre ingredienser.

 

Varför jag sist och slutligen gjorde valet att skippa deodoranten från mitt liv, som redan då varit en vardag i nästan tio år, var för att innehållsförteckning gjorde mig mörkrädd. De superfräscha deodoranterna idag är tillverkade för att hålla dig svettfri i upp till 48 timmar, och jag ser inte det som något hälsosamt.

Vi människor svettas för att få bort gifter och slaggprodukter, helt normalt. Det som inte var normalt för mig var att det gick nästan en vecka för mig att få en liten svettdroppe producerad efter att jag slutat med den normala deodoranten.

Så tilltäppta var min porer, och det var lite mer skrämmande än innehållsförteckningen.

 

Men räds inte! Idag är allt som det ska vara och jag har inte ångrat en sekund att jag kastade de gamla deodoranterna.

Jag ska nu dela med mig av det superenkla receptet på den giftfria deodoranten med endast tre ingredienser. Kokosolja, bikarbonat och potatismjöl. Nuförtiden använder jag inga eteriska oljor för extra doft, men vill du t.ex ha en apelsindoftande deo till julen så släng i några droppar!

 

Kokosoljan verkar antiinflammatoriskt, är bakteriedödande och motverkar svamp. Bikarbonat absorberar lukt och neutraliserar kroppens ph-balans. Potatismjölet är till för att få en tjockare konsistens, men hjälper även till genom att vara lugnande för huden.

 

 

Hur gör du din egen deodorant då? Jo, så här enkelt!

Smält ½ dl kokosolja. Vill du doftsätta den med eterisk olja så är det nu du ska göra det. Lägg så mycket droppar du själv tycker du vill ha. Rör sen ner ½ dl potatismjöl och ½ dl bikarbonat.

Färdigt!

 

IMG 5649 1

Den första giftfria deodoranten jag någonsin gjorde, med doft av tea tree.

 

måndag 13 november 2017 - 11:47

DIY Bokmärke (SUPERLÄTT)

Om jag ska vara ärlig så lyckades jag misslyckas totalt med förra veckans design i min bullet journal, och valde att istället för att visa upp den, bara låtsas som ingenting för att istället göra bättre ifrån mig denna vecka. Det är väl som livet. Ibland är det inte så roligt eller går på räls, och då är det bara att ta en dag i taget och försöka göra det bästa av saken.

 

Så nu är det en ny vecka, med nya möjligheter och ny design. Jag är betydligt nöjdare och känner dessutom mig rätt så kreativ, så passade på att göra ett bokmärke till min bullet journal. Ska även göra fler som jag kan använda till böckerna jag läser. 

 

Är ni redo för världens enklaste tips för DIY bokmärke? 

 

bullet journal v46 1

 

Det enda du behöver är washitejp / dekorationstejp och gem. Eftersom jag fastnat för guld (lär ni även märka när jag börjar inreda huset) valde jag ett gem i guldfärg. Min washitejp är den vackraste jag kunde hitta i byns butik, men det är som en hel djungel av dekorationstejp. 

 

bullet journal v46 2

 

För att få till bokmärket trär du washitejpen genom gemet, så att den klistriga sidan är mot tejpen. När du är nöjd med längden så trycker du försiktigt tejpen mot den andra klistriga sidan så allt hålls på plats.

Sen är det bara att klippa.

 

bullet journal v46 4

 

Jag valde att klippa min så här, men du kan klippa din egen precis som du vill, i vilken längd du själv önskar.

 

bullet journal v46 7

 

Bokmärket passar perfekt till veckans design, som är blommor i olika färger. Jag tycker det är helt i sin ordning att måla blommor, även i november.

 

bullet journal v46 5

 

Tadaaa! Veckans design. Som ni ser så är det mycket text och mycket att göra idag som jag pixlat över, så det är nu bara dags för mig att börja på. 

 

Hoppas ni alla får en riktigt fin start på veckan.

Ta hand om er, kram.

 

måndag 30 oktober 2017 - 21:25

Det finaste DIY jag har.

Som liten pysslade jag mycket med min mamma. Pysslade, som idag kallas DIY. Do it Yourself. Jag pysslade kläder och hus till mina dockor. Jag pysslade halsband, armband och riddarkläder. Det fanns alltid något att pyssla, för fantasin tog inte slut.

carro diy 1Ett av de första DIY jag gjorde. Caroline, 5 år. 

 

Och än idag så fortsätter jag att pyssla, även om det är i mindre utsträckning.


Det här tycker jag om att pyssla med:

Nuförtiden tycker jag om att pyssla sånt jag har anvädning av, speciellt till hemmer. Här är min kategori med DIY's där du kan hitta allt från mönster till torgvantar, bröstkrukor, sågbockar och bord av lastpallar.

Mitt bästa DIY-tips:

Ha tålamod, se vad du har hemma som du kan återanvända och ha roligt. Att pyssla ska vara ett sätt för dig att koppla av, och därför är det onödigt att stressa i onödan eller lägga ut mycket pengar på ett DIY.

Ett pyssel alla borde göra:

Kaffemuggen du får se här under. Som jag redan skrev så pysslade jag och mamma mycket när jag var liten, och jag är så tacksam att hon sparat muggen till mig, för denna kommer jag att ha med mig hela livet. Så har du ett barn, eller planerar i framtiden att bli förälder, PYSSLA EN MUGG MED BARNET. Det är så uppskattat senare i livet.

Min favorit DIY-blogg:

Läser inga DIY-bloggar.

Det bästa med att pyssla:

Man får pausa, pyssla och ba låta fantasin flöda. 

Det sämsta med att pyssla:

Att städa upp efteråt.

En DIY-julklapp jag kan tips om:

Nu vill jag ha era tips! Själv skulle jag virka grytlappar, som är enkelt och fint. Men lite sådär halvt tråkigt. Jag vill gärna att ett DIY ska vara lite speciellt och vackert. 

Här hittar jag inspiration till pyssel:

Pinterest. Det är bara att skriva in DIY och välja och vraka bland alla vackra bilder.

 

carro diy 2
Ett DIY jag aldrig kommer att kasta. En kaffemugg som jag fått rita på.

tisdag 24 oktober 2017 - 06:00

DIY nagellackborttagning.

I våras hade jag mycket DIY-projekt på bloggen, i väntan på att få börja bygga på huset. Sen började vi bygga och allt pyssel blev lagt på hyllan. Men nu som då behöver själen lite pyssel, och det är vad jag gjorde igår.

 

Som det här: DIY dip nail polish remover.

 

Jag gillar att använda nagellack på samma sätt som jag gillar att tvätta kläder. Att tvätta kläder är inga problem, men att sedan vika rentvätt är tråkigt. Att lacka naglarna är roligt, men att sedan ta bort flagnat nagellacket för att lacka nytt, är tråkigt och klottigt. 

Tills jag började använda dip nail polish remover. Det är så behändigt och man behöver inte en hel massa saker för att få bort nagellacket. Dock gav min gamla upp, så jag behövde en ny. Istället för att köpa nytt så gjorde jag min egen i glas, så är det lite mer i det hållbara tänkandet.

 

diy nailpolishremover 2

Vad du behöver:

Svamp(ar)

Glasburk

Nagellacksborttagningsmedel

 

diy nailpolishremover 3

 

Först och främst så klippte jag bort det hårda och gröna från svampen, för jag behöver inte en "2 in 1" med nagellacksborttagning och nagelfil. Medan jag tog bort det gröna så kom jag på den fina idén att jag lika gärna kunde ha köpt en mjuk svamp från början och klippt den i bitar, men så här var det nu. Och det gick bra ändå.

 

Jag använde mig av fyra små svampar och radade dem på längden, med ändan mot varanda. Sen rullade jag ihop dem så de såg ut så här.

 

diy nailpolishremover 4

 

Sen placerar man svamparna i glasburken och ser till så det blir så tätt och fint som möjligt. Sen är det bara att hälla nagellacksborttagningsmedel på svamparna tills de blir fuktiga. 

 

diy nailpolishremover 5

 

Och tadaaa! Med locket på så kommer det här att hålla i nästan en evighet. Ba att doppa fingrarna och nagellacket är puts väck och redo för nytt. 

 

I bakgrunden ser du mina nagellack jag har. Har börjat rensa lite varje dag, och har nu minimalt med nagellack. Vilket passar min "minimalistiska livsstil".

 

fredag 25 augusti 2017 - 06:00

Gjorde en sågbock och mötte en rädsla.

En hade sågat sig i benet, medan en annan kände en som fått motorsågen mot halsen. Allt hade gått bra, men där satt jag på en stol. Livrädd.

"Men det är lugnt, Carro! Du får låna sågbyxor!"

 

Allt började med en enda motorsåg. Våra vänner, som är mer erfarna när det kommer till motorsågar och dylikt, hade uppmärksammat att den vi hade behövde byta kedja. Omedelbart. De kollade att allt annat fungerade på den, och att den inte skulle vara farlig att använda.

Men så satt vi förra helgen och tog en ädel dryck vid huset, och folk började berätta sina skräckhistorier. Jag, som före inte varit så rädd för motorsågen, målade upp skräckscenarior i mitt huvud. 

 

Jag behövde inga sågbyxor.

Jag behövde ju en hel riddarutrustning.

 

Men vad gör man när man blir rädd? 

Jo, man måste möta den. Rädslan. Och det gjorde jag igår.

 

DIY Sagbocke 1

 

Så igår började jag, tillsammans med Fredrik, snickra ihop en sågbock. Det går ju säkert att köpa i butik, men om vi har mycket restmaterial från bygget, varför inte ta vara på det? 

Vi mätte och fixade ihop sex (nästan) lika långa bräder, med en liten vinkel på ena änden. Jag la ihop dem, två och två, som ett v-kors. Säkert finns det något bra namn för det, och sätt hur man ska göra, men vi improviserade.

 

DIY Sagbocke 2

 

Så här såg det ut när vi hade tre v-kors som väntade på att förvandlas till en sågbock. Fredrik tog spikpistolen och spikade fast bräder längs sidan som stöd, och jag övervakade / tog en powernap.

Vi la flera bräder så den verkligen skulle stå stadigt.

 

DIY Sagbocke 4

DIY Sagbocke 3

 

Och här är den. Skönheten. 

Alla hem på landet behöver en sågbock, och nu har vi vår alldeles egen. Som vi gjort alldeles själva. Idag ska vi göra flera förstärkningar för den, men den får duga tills vidare. När vi har mer tid gör vi kanske en ny.

 

Är det dags att möta sina rädslor nu då?

 

DIY Sagbocke 5

 

Jag var som på hugget att testa på att såga egen ved, men plötsligt började jag höra lördagens ord i mitt huvud: 

"SÅGADE SIG I BEEENEEET". Huuuu!

 

Så jag blev faktiskt lite rädd. På bild ser du mig som först och främst försöker få igång motorsågen.

 

DIY Sagbocke 7

 

Sen var den igång och det var dags för mig att prova på. Jag sågade en bit, och sen fick det vara bra.

Nästa gång har jag skyddshjälm, sågbyxor och en riddarutrustning på mig.

 

Men känner jag mig själv så kommer det att gå bra då. Typ samma som när jag skulle använda gersågen första gången. Jag sågade en bräda och sa "aldrig mer". Nästa dag sågade jag nästan alla bräder till glesbrädningen.

Man ska inte låta rädslan ta över. 

 

 

ps. Sågbocken och motorsågen fungerade perfekt. Fredrik sågade massor av ved åt oss, av träden jag bar till honom på löpande band.

 

tisdag 1 augusti 2017 - 06:00

DIY BRÖST-KRUKA

Ja, du läste rubriken rätt. Idag ska jag lära dig hur du gör en bröst-kruka.

En kruka som har bröst. Bröst som är en kruka. I alla fall är det ett pyssel man har nytta av och som piggar upp ens tillvaro.

 

Jag skulle önska det här var fullt ut min alldeles egna idé, men det är det inte. Det finns krukor att köpa som har bröst på sig, även om det inte är så svårt att göra dem själva. Så när jag mitt i allt fick ett pyssel-ryck i kroppen, följde jag min intuition och inspiration och började pyssla.

Allt man skapat själv är så mycket mer värdefulla.

 

brostkruka 1

Det här är mitt mästerverk. Vill du också göra en likadan? Läs då beskrivningen under.

 

Kom på mig mitt i pysslet att det här kanske vore något att blogga om, så det blev inga bilder under tiden. Nästa gång, för det blir säkert fler bröstkrukor, kan jag göra en instruktionsvideo kanske? 

 

Vad du behöver: 

  • Nån slags kopp, glas, eller vad som helst egentligen. Jag valde en ren crème fraîche burk och gjorde hål i botten.
  • Tapetklister (du kan göra ditt eget, jag lär dig hur!)
  • Tidningspapper.
  • Färg (jag hade sprayfärg och nagellack)
  • Ett fat (om du gjorde hål i bottnen)

 

Gör eget tapetklister:

  • 4 dl vatten
  • 0,5 dl socker
  • 1,5 matsked potatismjöl

 

Koka upp 2 dl vatten med sockret. Rör ut potatismjölet i 2 dl vatten, och häll ner blandningen i sockerlösningen under om­rörning. Värm tills det nästan börjar koka, och låt allt kallna lite innan du börjar klistra och ha dig.

 

Gör din egen bröstkruka:

Har du pysslat med papier maché förr, så kommer det här att gå galant. För det är det som hela krukan är gjord av. 

På burken började jag limma fast rivet tidningspapper. Jag limmade runt, runt, runt, tills jag blev nöjd med tjockleken och formen. Sen var det dags att börja göra brösten!

Jag skrynklade ihop en liten boll med tidningspappret och placerade första tutten. Sen la ja på ett rivet tidningspapper och höll på så tills jag blev nöjd med formen.

Dessa tuttar är varken på samma höjd eller i samma storlek, men vilka bröst är nu identiska?

 

Låt allt torka, och så är det dags att färglägga krukan.

Avslutade med att spraymåla och måla bröstvårtorna med två olika nagellacksfärger.

 

brostkruka 2

De här brösten har inte hört talas om gravitationslagen. 

 

Och det här är resultatet. Hade förhoppning om att vi skulle ha något blommigt tefat här hemma, eftersom jag gjort hål i krukan, men det hade vi inte. Istället tog jag ett rött lock från en glasburk och lät den vara ett fat. Den matchade bröstvårtorna, så det var bara en trevlig överraskning.

 

Jag är riktigt nöjd, och blir framförallt glad av krukan. Det är det viktigaste.

 

torsdag 20 juli 2017 - 06:00

DIY - Sticka torgvantar (svinenkelt).

Det sket ju sig lite med de här DIY-tisdagarna, som jag hade tänkt göra som en återkommande hit på bloggen. Var ju på god väg i våras, men så hittade huset till Petalax från Vöro, och vips hade jag ett rama DIY att pyssla med. Ett projekt man ba inte får in i ett blogginlägg eller som ger en massor av tid att sitta och pyssla. 

 

MEN. Det betyder inte att jag inte har lite DIY's att dela med mig av åt er ändå.

 

Nu känns det lite galet att kanske börja tänka på hösten, eftersom det fortfarande är juli. Men "Winter is coming" och nu tänkte jag dela med mig av ett stickmönster. Som jag hittat på helt själv!!! Jepp!

Nu är jag ju inget stickproffs, och kommer inte ens försöka bli det heller, men sockor och vantar - det kan jag sticka. 

Såna här torgvantar jag ska visa er idag, stickade jag på 3,5 timme. 

 

CarrosTorgvante 1

 

Du behöver.

Garn 100g i valfri färg

Stickor nr. 4. (två set om du stickar tummen innan du stickat längden på torgvanten färdigt)

 

Sticka torgvanten.

Lägg upp 8 maskor på varje sticka (4). Sticka resår rät 2 och avig 2 tills resåren blir önskad längd.

När resåren är önskad längd stickar du ett varv rätstickning.

Öka nu en maska på varje sticka i två varv tills du har 10 maskor på varje sticka. Sticka rät tills det är dags att markera tummen.

Ta garn i avvikande färg och sticka 5 maskor med den.. För sedan över de maskorna du just stickat tillbaka till föregående sticka och sticka på nytt rät. Obs! Knyt ihop garnet i den avvikande färgen så inte det lossnar.

Sticka som vanligt nu rät x antal varv. Endera tills du har din torgvante i önskad längd, eller så pausar du och stickar tummen först för att veta säkert hur lång din torgvante behöver vara. (* se "sticka tummen")

Jag avslutar min torgvante med att sticka resårstickning i några varv. Avmaskar (eller vad det nu heter) och fäster alla ändar.

 

Sticka tummen.

Ta och plocka upp sex maskor från ovansidan av den avvikande tråden. Kan vara lite knepigt till först men man ser sen lätt i vilka maskor den avvikande tråden sitter fast i.

Upprepa sen samma procedur under eller över den sticka du just gjorde detta på.

När du har sex maskor på båda stickorna var så klipper du försiktigt av den färgade tråden.

Dela upp alla maskor så du har tre maskor på varje sticka (4 stickor).

Sticka tills tummen är önskad läng. Avmaska (tror det heter så) fäst och var supernöjd med din torgvante.

 

Hoppas att ni förstod min stickbeskrivning och är det något ni undrar är det bara att fråga, så försöker jag hjälpa! :)

 

 

Det här mönstret är specialanpassat till mina händer, men jag är inte så unik när det kommer till handstorleken. 

Och bilderna är från 2015, så ni inte tror jag tjuvstartat mitt  byte  av  hårfärg.  ;-)

 

CarrosTorgvante 2

CarrosTorgvante 3

onsdag 5 juli 2017 - 06:00

Sticka en kanin.

För tillfället arbetar jag natt för fulla muggar, och jag försöker verkligen att inte falla för frestelsen att förvandlas till en zombie. Även om det inte händer så mycket om dagarna (eller nätterna för den delen, halleluja!), så vill jag ju uppdatera le bloggen. 

 

Dagens första blogginlägg blir ett DIY-tips, igen! Jag tänkte visa dig hur du enkelt, och nu menar jag på riktigt enkelt, stickar ett kramdjur. Till ett barn, djur eller varför inte dig själv? 

Jag valde att sticka denna kanin till våra katter. Detta skedde dock för ett par år sen, och har ärligt talat ingen aning om vart katterna har gömt kaninen idag. Så jag får väl ta och göra en ny likadan.

 

 

Det här behöver du:

Garn

Stickor  eller  virknål

Nål

Bomull

(kattmynta om du vill göra en katt glad, eller hög)

 

Gör så här:

 

IMG 9312 1

 

1. Sticka en fyrkant, eller nåt så nära en fyrkant. Sy en trekant, som jag har gjort på bilden. Du behöver vid det här skedet inte ta en annan färg, som jag gjorde. Det gjorde jag ba för att visa hur man syr. Dra åt i tråden, men inte helt!

2. När du drar åt i tråden så märker du hur det börjar likna en kanin. Nu är det ba dags att fylla med lite bomull i det som ska bli kaninhuvudet. Jag la även lite kattmynta i huvudet.

3. När du har ett runt och fint huvud så är det fritt fram att dra åt hela vägen, och sy fast så inte huvudets fyllnad far på villovägar.

4. Nu är det dags att börja sy ryggen, men lämna ett hål så du kan fylla kroppen med bomull (och kattmynta).

 

IMG 9341

 

5. Fyll kaninen med bomull (och kattmynta) tills den blir rund och gosig.

6. Sy fast baken.

7. Sen är det ba att pynta kaninen som du vill den ska se ut. Jag valde att ge den ögon, nos och en rumpa av påskfjädrar. Sen är den färdig!

 

IMG 9388

 

Katten Mohicana, som annars är väääldigt lat av sig, blev som en kattunge på nytt när hon fick krama om kaninen. Mr Fantomen fick inte ens nosa på den.

 

IMG 9389

 

Mohicana gav kramdjuren betyget 10 av 10, och vägrade släppa taget om den.

Den underbara virkade mattan vi har önskar jag att jag kunde säga: "Den har jag virkat själv", men nej. Mattan är köpt från ett loppis i Jeppis, där någon härlig människa säljer massor av virkade mattor hen har gjort.