bloggheader6

Du kan amma här, där och precis var som helst. Punkt slut.

Skrivet av Caroline Eriksson 12.08.2019 | 2 Kommentarer

Förra veckan kastades jag ofrivilligt tillbaka till 1700-talet, då jag blev uppmärksammad av andra jag följer på instagram vad som pågick i Kenzas kommentarsfält. Jag for in på Kenzas instagram och fick med detsamma huvudvärk.

Kenza, som är en bloggare, modell, entreprenör och mamma. Under en av alla hennes bilder på instagram finns det en bild som är så uppmärksammad att den fått långt över sjutusen kommentarer. Och många av de kommentarerna gav mig en sjutusandes huvudvärk.

 
Bilden föreställer henne och hennes nyfödda son. Det är matdags och hon ammar sitt barn.

Du ser ingen bröstvårta. Du ser knappt ett bröst. Det du ser är en mamma som matar sitt barn. Och folk reagerar som om det vore världens undergång.

 

 
Med kommentarer som ”Du stör folk”, ”Du respekterar inte din omgivning”, ”Jag har fått nog, AVFÖLJER!”, ”Att täcka dig med en filt borde väl inte vara så svårt?”, ”Att slänga upp sitt bröst i allmänhetens ansikte är inte OK!”, och efter att ha läst en mans kommentar om hur "amning är sexigt och inte något som ska på instagram", så kände jag hur det började koka inom mig.

Jag slutade läsa kommentarena, och sände istället iväg hjärtan åt den nyblivna mamman.

 
Och som sagt. Ingenstans syntes det mer bröst än någon annanstans, än vad vi människor idag är vana med. Ändå svämmade kommentarsfältet över av både män och kvinnor som kände sig manade att uttrycka sig hur kränkta och obekväma de kände sig. Hur förfärligt det var att se detta barn som fick mat.

 

lactation 3508242 1280Ett nyfött barn som får mat, bild från pixabay.


För det första blir jag rädd av kommentarsfältet.

Hur många (pardon my french) idioter det existerar, som är rent ut sagt hycklare. Som matas av bikini- och nakenbilder och -videos dagligen i tidningar, reklam och sociala medier. Som tar emot dessa redigerade bilder med öppen famn. För ärligt talat är det inte så många som gapar över en avklädd bild på instagram, om kvinnan är ensam.

Men med detsamma en kvinna avsexualiserar sin kropp, matar sitt barn eller är helt enkelt bara sig själv, nöjd och glad; då är det liv i luckan. Något problematiskt som måste åtgärdas.

 


För det andra så ber jag dig som sexualiserar amning att söka hjälp.

Som på sant. Det finns INGET sexigt där, och det är du som har problem att ta itu med om du ser amning som något sexuellt.

 


För det tredje, och tills vidare sista (för jag börjar bli hungrig och måste söka upp mat),

sluta skamma andra mammor. Skärp er. Om det är något en nybliven mamma behöver så är det stöd och uppmuntran. Värme och omtanke.

 

  

Jag hoppas att jag ska kunna amma mitt barn, utan att behöva gömma mig själv, barnet eller behöva utstå kommentarer från andra människor som anser sig veta bäst. Amning är och ska få vara en fin stund mellan förälder och barn, där man skapar ett band, samtidigt som barnet får näring och blir mätt och belåten. Helt normalt.

Slutdiskuterat. 

 

Kommentarer

 • Jessica 12/08/2019 1:33pm (4 år sen)

  Som nybliven mamma kan jag säga att mammor behöver inte denna skam upp på allt annat som sker efter födseln. Det är så många som ha problem med att få amningen att fungera med bebis (mig själv inkluderad). Hemskt att känna att man inte kan ge näring till sin bebis och då man äntligen fått det att fungera skall man skämmas för detta om man behöver mata sin bebis utanför hemmet? Riktigt dålig stil.
  Samma kan jag känna för folk som känner de måsta tracka ned på mammor som (gud förbjude) tar en par timmar ledigt utanför hemmet medan pappa är hemma med bebis. Helst skall mammorna vara klistrade vid sin bebis och inte röra sig utanför hemmet på 1år enligt många.

  • Caroline Eriksson 13/08/2019 3:03pm (4 år sen)

   Ja, det är hemskt hur diskussionerna och skammen kring amning kan se ut. En mamma ska aldrig behöva skämmas för att hon ger sitt barn mat.
   Grattis till bebisen och hoppas det går fint i fortsättningen med amningen, och att du får njuta av bebistiden. <3

 • Lotta 12/08/2019 7:25pm (4 år sen)

  Heja Carro! Eftersom jag ammat mina tre barn myycket offentligt kan jag säga man blir allt förbannad till att män (oftast) får en att känna skam.
  Lika väl då ungen skriker och vill ha mat/tröst så är tissi bäst. Jag har ammat allt från offentliga Cafe/restauranger/bensinmackar/vägskäl från åbo-kokkola:) Hahah, men ändå känner man sig likt påskådad varje gång. Men förut skylde jag ofta med amningstrasa/spytrasa men nu förtiden fläshar jag mer än ofta hela tissen, mest för att provocera ännu mer och att jag helt enkelt inte orkar annat än dra fram den ibland.

  • Caroline Eriksson 13/08/2019 3:04pm (4 år sen)

   Tack för din kommentar Lotta! Jag hoppas att jag får en lika fin amningsupplevelse som du verkar ha haft. Kommer åtminstone inte att bry mig om jag råkar flasha ett bröst här eller där; viktigaste är att bebis är nöjd och får mat i sig. :D

Skriv en kommentar