bloggheader6

Du sa gräs inte var farligare än cigaretten jag höll i handen.

Skrivet av Caroline Eriksson 04.02.2016 | 10 Kommentarer

Kategorier:

Jag publicerar längre inga kommentarer till detta inlägg

 

Hade inte tänkt skriva om detta idag. Egentligen aldrig. På eftermiddagen var jag ute och körde. I radion intervjuade My (Myteriet, Radio X3M) ett par män. Ämnet var droger. Männen ville gärna att man ska prata mer om det. Kanske för att skapa mer acceptans, få det mindre tabubelagt och öppna ögonen för människor. 

 

Och nu pratar jag.

 

Jag reagerade starkt när Du första gången berättade för mig att du testat på att röka gräs. Du försökte förklara hur det är inte farligare än cigaretten jag höll i handen eller fredagsölen. Din första upplevelse hade varit fin, lugnande och Du hade inte förlorat Dig själv. Än. 

 

 

Det man får höra av de som testat eller börjat med droger, oftast cannabis, är att det inte är farligare än öl eller tobak. Ska försöka vara saklig, men förlåt, jag tycker det är bullshit. Jag har stått på utsidan och sett många personer börjat röka gräs. Få kanske nöjer sig, men många vill ha mer.

 

När jag arbetade på krog fick jag se mycket. Människor höga som hus och när jag gick hem om nätterna möttes jag av bilder av människor som inte visste av denna värld. Vi har problem med alkohol och droger i det här samhället. Och allt yngre börjar ta droger. Det är en verklighet vi måste öppna ögonen för.

 

 

Klockan är över midnatt och det är endast en person, förutom jag själv, som är inloggad på facebook. Det är länge sen vi sågs men en diskussion startar. Jag minns inte om det var jag som tog första steget eller om det var Du. Men det har ingen betydelse. Du berättar hur livet ser ut idag, om ensamheten, ovissheten och vad Du gör för att bli lugn i kaoset.  

 

 

Vi har en syn idag som innebär att personer som tar droger hamnar utanför samhället. Människor tar avstånd, kanske känner avsky och skam för de som börjar missbruka. Speciellt i en liten stad, där alla känner alla. Det är lättare att få tag i droger än att få hjälp. Det är ett problem. 

 

Ser vi till sist människan eller är det bara en missbrukare som står framför oss? 

 

 

Än idag kan jag tänka på Dig ibland. Speciellt när jag läser nyheter och hör om andras öden.

 

 

Alla ska vi dö, men låt inte droger vara med i bilden. Att stå på utsidan och se människor försvinna, sakta men säkert, är tungt. När man inte längre känner igen personen, kroppsligt eller psykiskt och man försöker hålla kvar i en gammal bild av hur personen en gång varit. Som man vill minnas hen.

Vi har redan en sjuk syn på alkoholkonsumtion i det här landet. Förutom droger, super många bort sitt liv och sin personlighet. Alla olyckor och sjukdomar som drabbar påverkade människor. Och alla de utomstående som drabbas.

Jag kan inte ensam övertyga en person om varför hen inte ska börja eller fortsätta med droger, på samma sätt som du inte kan få mig att förstå varför det inte skulle vara farligt.

 

Med facit i hand så finns det inget som skulle få mig att förstå.

 

IMG 9303

Kommentarer

 • Tidstjuven 04/02/2016 3:26pm (8 år sen)

  "Det är lättare att få tag i droger än att få hjälp." Hemskt, men förmodligen alldeles sant. Oroande.

  • Caroline Eriksson 04/02/2016 3:31pm (8 år sen)

   Ja. Det är ju ingen "ny nyhet" om man ska vara ärlig. När jag gick i högstadiet fanns det de unga som redan var djupt beroende och människan har nog alltid sökt efter njutning från olika håll. Men det är ett problem. Problem att det ska vara tillgängligt och att samhället är så snabba att stänga ut de som behöver hjälp mest.

 • Pernilla Bergman 04/02/2016 3:38pm (8 år sen)

  Jo det är hemskt hur allmänt det blivit att röka gräs. Värst är det hur många av de som röker känner sig så utanför att de försöker hävda sig och förespråka gräs till höger och vänster och berätta om hur bra det är, och att det måste legaliseras för medicinska behov. Dom måste liksom hitta nånting gott i det. Knappast om det legaliserades så skulle de själva få det utskrivet åt sig. Och jag säger inte heller att det inte kan hjälpa någon med svåra smärtor, men det ska som alla andra mediciner undersökas ordentligt innan man kan klassa det som en "säker" medicin.

  • Caroline Eriksson 04/02/2016 5:50pm (8 år sen)

   Ofta vill man ju hitta något gott, och visserligen får väl drogerna också en människa att må bra för stunden. Vad vet jag. Sen undrar jag också vad som är säker medicin egentligen :D Vanlig blodtrycksmedicin har ju massor av biverkningar. Men det är ju en annan sak..
   Det är tråkigt att det blir allt mer vanligare bland människor att ta till droger och göra det till en del av vardagen.

  • Viktor Finnholm 05/02/2016 12:35pm (8 år sen)

   Nu är ju gräs en drog som är undersökt, enda bi-effekterna av cannabis är: Tjära i lungorna, sämre minne under effekten, paranoia. Dödliga dosen är >1000ggr aktiva dosen.

 • Danielas Dagbok 04/02/2016 5:20pm (8 år sen)

  Så bra och viktigt inlägg! Jag är själv starkt emot gräs, även om jag flera gånger fått höra samma som du, att "det inte är farligare än tobak".

 • Reu 04/02/2016 5:35pm (8 år sen)

  Fakta: Minst 90% av alla som tar droger gör det utan problem.

  "Få kanske nöjer sig, men många vill ha mer." Få betyder alltså fler 90% och många betyder alltså mindre än 10% enligt dig?

  Om man nu blir så otroligt dum av cannabis, och du aldrig har använt cannabis, vad har gjort dig så otroligt dum?

  Du "ser" inte alla de som tar droger utan problem, du ser bara de som får problem så allt det som du står vid sidan om och "ser" betyder ingenting. Hur kan det vara så svårt att förstå?!

  Skrämmande hur en 25-årig människa i ett land i Europa kan ha så verklighetsfrånvända uppfattningar om saker och ändå ha så starka åsikter.

  • Caroline Eriksson 04/02/2016 5:54pm (8 år sen)

   Tack för din kommentar, jag visste en sån här skulle komma förr eller senare. :)
   1. Jag har inte dumförklarat någon i detta blogginlägg.
   2. Det jag försöker förklara i detta blogginlägg är vad en utomstående ser.
   3. Vad är problemfri droganvändning?

   • Anders Trovik 04/02/2016 6:10pm (8 år sen)

    Vad en utomstående ser och antar och vad en inomstående tänker och uppfattar färgar bådas omdöme.

    Vad jag undrar är behöver utomstående alltid uttrycka sig på ett sätt som är värderande? Vore det inte bättre att upprätta någon form av mänskliga skyldigheter och inte bara rättigheter?

    Problemfri användning av något finns inte rent statistiskt.

    • Caroline Eriksson 04/02/2016 6:23pm (8 år sen)

     Men det är ju det jag menar, jag kan ju inte övertyga någon om att hen inte ska ta droger på samma gång hen inte kan övertyga mig att droger är mindre farligt än alkohol. Man måste ju få ha sina åsikter men ändå kunna vandra tillsammans på denna jord ändå, utan att man ska peka finger vem som är dum och vem som har rätt.
     Men när de som tar droger och menar att det inte skadar någon annan än dem själva, kanske inte ser personerna som är nära dem. Det är svårt att vara anhörig till en som har alkohol- och drogmissbruk.

     • Reu 04/02/2016 7:22pm (8 år sen)

      Vadå inte kan övertyga dig att droger är mindre farligt än alkohol?

      För det första: Alkohol är en drog. Och alkohol dödar fler än HIV/AIDS eller våld varje år och tobak dödar lika många som de som avrättades vid förintelsen, varje år.

      Att säga som du gör är som att säga att ingen kan övertyga dig om att 1+1=2. Det här är ingenting du kan ha en åsikt om, det är faktum.

      Dina åsikter ändrar inte faktum men faktum bör ändra dina åsikter, om du är irrationell.

      • Caroline Eriksson 04/02/2016 7:40pm (8 år sen)

       Men jag nämner ju också att den syn vi har på alkoholkonsumtion i vårt samhälle är inte hälsosam :D
       Skillnaden mellan alkohol och droger som cannabis är ju dock att alkoholen är laglig.
       Det är tråkigt att de som får problem med sitt bruk blir utanför samhället och att många inte ser människan, utan endast en missbrukare.

       Och så tycker jag att alla, till och med jag, borde få ha sin åsikt. Utan att bli dumförklarade. Det finns alltid flera sidor att se en sak på.

      • Emma 05/02/2016 10:13am (8 år sen)

       Man kan ju inte jämföra hur många som dör av t.ex alkohol och hur många som dör av cannabis.

       De e fler som dör av alkohol per år,än som dör av herion. Detta betyder ju inte att alkohol är farligare än herion. Istället bör man ju jämföra procenten.

  • Carro 04/02/2016 8:08pm (8 år sen)

   Att ta droger "utan problem" kan väl ändå inte vara möjligt med tanke på att man införskaffar en substans som är olaglig. En tillförlitlig källa på ditt påstående att 90 % använder droger utan problem skulle jag gärna också vilja se.

   Dessutom så är det faktiskt så att man i praktiken blir "dummare" av att regelbundet använda cannabis. Överföringen mellan nervcellerna i hjärnan blir långsammare på grund av de verksamma ämnena i cannabis.

   För att avsluta min kommentar vill jag påpeka att alkohol dödar också. Cigaretter och andra nikotinprodukter likaså. Skillnaden är dock att dessa är lagliga. Skulle man förbjuda dessa skulle det bli ramaskri. Vi behöver nog inte fler beroendeframkallande substanser än vad vi redan har.

   Bra inlägg, Caroline!

  • Cindy Ekman 04/02/2016 8:13pm (8 år sen)

   "Fakta: Minst 90% av alla som tar droger gör det utan problem" Droger generellt eller cannabis? Tvivlar på att amfetaminmissbrukare använder drogen utan problem.

   Grejen e ju de, att när man väl tagit steget att få tag på nånting olagligt(inkl. cannabis, inkl. alkohol som underårig) är gränsen ganska långt bort redan. Där hjälper ju alkohol att vi är vana med att det är mer okej, för det får man ju köpa i butiken sen när man är äldre, på så sätt är det ju heller int lika spännande när man får köpa det själv om några år. Alkohol har dessutom kräkmedel i sig av en orsak.

   När du tagit det steget att du köper/blir erbjuden droger, har du fått kontakt med en kriminell distributör och kanske nån likasinnad att röka gräset med, skiter de flesta oftast i resten av samhället.

   Äcklar mig att missbrukare, ursäkta cannabisanvändare, kan vakna på morgonen, ta en joint och världen är underbar, utan jobb och en oroad familj hemma, klart som fan du blir utstött ur samhället när du inte betalar skatt men lyfter från Kela för att få ihop pengar till droger som du köper svart. För varför jobba när man kan vara ledig?

   Gissar att din största dröm är att sitta på en surfbräda i Australien med likasinnade och röka ditt gräs.

   Klart du blir utstött ur samhället när du inte drar ditt strå till stacken för att hjälpa upp vårt land ur denhär svackan.

   Ja till legalisering för att få bättre kliniker för missbrukare, men nej, för alla naiva verklighetsberövade människor som tror att cannabis inte har nån inverkan på hjärnan. När cannabis är lagligt, tror framtidens ungdomar att det är okej med droger, för då får man ju ändå köpa cannabis i butiken när man blir äldre.

   Idioti. Ta tummen ur reve och skapa dig ett riktigt liv som du inte behöver försvinna från med droger.

   Men då igen så har du säkert ett jobb, var din chef sitter och röker gräs med dig på kaffepausen, för ni minsann, ni tar droger utan problem.

   (SUPERBRA inlägg Caroline! Jätte viktigt att vi berättar ocensurerat från en utomståendes synvinkel.)

   • Pluto 05/02/2016 11:42am (8 år sen)

    Kan intyga att ovannämnda påstående att 90% av alla som röker cannabis gör det för rekreationssyfte, ca 10% är problematiska konsumenter. Andra droger kan jag ej uttala mig om. Läs Ted Goldbergs böcker för mera info.

    Källa på att det finns kräkmedel i alkohol?

    Varför måste alla människor ha uppfattningen att man inte kan röka gräs i rekreationssyfte?

    Blir förbannad på folk som hackar ner på cannabisanvändare per automatik. Du kanske är ovetande, men det finns cannabisanvändare (ursäkta, missbrukare) som har jobb, betalar skatt, röker en joint på helgerna istället för att supa sig full på krogen. Låt mig ännu påminna om att majoriteten är av denna sort.

    Varför handlar diskussionen hela tiden om beroende och missbruk?

    Förstår att du blir frustrerad på den yngre generationen som går runt med hupparina i rasta färger och förespråkar gräs i medicinskt syfte fastän de egentligen är helt ovetande om gräsets skadeverkningar. Detta är orsaken att t.o.m. jag som drogliberal inte tycker att samhället på långa vägar är redo för en legalisering. Det finns risker med cannabis, som med allt annat.

    Förstår inte bara mentaliteten varför det inte skulle gå att röka cannabis i rekreationssyfte, i denna mening är cannabis inte alls farligare än alkohol.

    Var och en tar ansvar för sina egna handlingar. Folk skulle ha möjlighet att handla en flaska koskenkorva varje dag och supa sig fulla på vardagarna, folk gör inte det.

    • Cindy Ekman 05/02/2016 1:52pm (8 år sen)

     Alkohol ÄR ett kräkmedel.
     "Varför måste alla människor ha uppfattningen att man inte kan röka gräs i rekreationssyfte?"
     Om individen har det så dåligt ställt i livet att det enda som hjälper är cannabis kanske man skulle ta ett steg tillbaka för att se var felet ligger och vad man kan göra åt det istället för att lappa såren med en drog som tillfälligt hjälper.

     "Blir förbannad på folk som hackar ner på cannabisanvändare per automatik. Du kanske är ovetande, men det finns cannabisanvändare (ursäkta, missbrukare) som har jobb, betalar skatt, röker en joint på helgerna istället för att supa sig full på krogen. Låt mig ännu påminna om att majoriteten är av denna sort."
     Drog som drog, varför måste man ens dricka sig full på krogen? Det har jag själv gjort såklart, i mina svagaste stunder mådde jag inte alls bra, då tyckte jag att alkoholen var ett bra sätt att kunna ha kul ute med vänner. Men där igen, jag tog mig ur den dåliga livsstilen och kan nu njuta av ett vinglas nån gång i året utan att behöva supa mig full för att fly det verkliga livet. För att jag skapat ett liv jag inte VILL fly från. Tvivlar på, somsagt, att chefer som byggt upp sitt företag gillar att arbetstagaren använder sig av droger i "rekreationssyfte" på helgen för att sen återgå till arbetet, det håller helt enkelt inte i längden. En människa som vet av vad cannabis gör åt sin kropp tar GARANTERAT till drogen om hen t.ex blir uppsagd från arbetet pga. ex. besparingar, och så lätt blir det ett missbruk. En människa som aldrig provat drogen och blir uppsagd pga. liknande orsak tar nog sig snabbare i kragen och söker nytt jobb istället för att vända sig till droger för tröst.

     "Varför handlar diskussionen hela tiden om beroende och missbruk? "
     För att förr eller senare på ett sätt eller ett annat är det där det slutar.

     "Förstår inte bara mentaliteten varför det inte skulle gå att röka cannabis i rekreationssyfte, i denna mening är cannabis inte alls farligare än alkohol."
     Alla droger är lika farliga när det gått för långt, grejen är (som sagt) att droger är olagligt, när du använder det är du också kriminell. Istället för att använda cannabis i rekreationssyfte kanske du skulle prova på vila, hälsosam mat & motion som vi dödliga. Lovar, det funkar. Billigare är det dessutom.

     "Var och en tar ansvar för sina egna handlingar. Folk skulle ha möjlighet att handla en flaska koskenkorva varje dag och supa sig fulla på vardagarna, folk gör inte det."

     Get your facts right, det gör dom visst det. Alkohol är också en drog, som människor tar till för att fly undan vardagen, alkohol dödar, men det finns ingen alkohol-typ som är starkare än vanlig alkohol. Men av droger, där kan du dö efter första gången du provat drogen av att sitta hemma i din soffa, alla kroppar fungerar olika, vissa har högre tolerans. Men det finns ingen alkohol som gör att din kropp ruttnar inifrån efter en injektion.

     Sammanfattning: Cannabis är startpunkten till ett beroende för alla, fine om du nöjer dig med nåt gram per helg, men när allt i livet skiter sig är du nog inte långt borta från att injicera heroin, för du vet vad det gör med din kropp redan.

 • Anders Trovik 04/02/2016 5:59pm (8 år sen)

  Det egentliga problemet är snarare hur det verkar råda en kollektiv psykos i samhället när det gäller avstickare från alkoholnormen.
  Kopplar ihop beteendet som uppvisas hos drog-fobiker med många andra atypiska rädslor. Att systematiskt under uppväxten matas med en vinklad bild av verkligheten med droger stjälper mer än hjälper.

  Det är knappast långsökt att göra antagandet att rädslan hos dessa fortplantas till utövaren sett till hur många droger påverkar perceptionen och kognitionen under rusets förlopp. Rädsla färgar intellektet och fördunklar omdömet och omgivningen.

  Att människor förändras både kortsiktigt och långsiktigt på olika vis är lika alldagligt som att vi formas av trauman och erfarenheter.

  Om det gick att göra ett mnemoniskt återbesök i ett subjekts första fylla och efter ett par blackouts några år senare skulle förändringarna bli mer påvisbara. Men då ser man ju bara till den toxikologiska sidan. Dåligt umgänge och andra psykologiska ärr sätter minst lika stora avtryck i en individs personlighet.

  Mitt tips är att se individen som en föränderlig varelse, för det gör jag.

  Den psykologiska aspekten av individen, samhället, propaganda och vetenskaplig praxis i drogdiskussioner är ett stort och mycket omfattande ämne som spänner över många olika discipliner.

 • Ingenjören 04/02/2016 8:20pm (8 år sen)

  Fint inlägg!
  Äntligen någon som kommer med något vettigt i denna ändlösa knarkdebatt som verkar råda i vårt alltmer nerknarkade och förstörda samhälle. Märkligt nog så är det ju ofta "den andra sidan" som hörs i denna debatt, dvs knarkare som med det ena sämre argumentet än det andra försöker minimera tabun och lobba för legalisering av skiten. Inte för att nämna någon kommentator, men att kalla dig som skribent dum för vad du skrivit här tyder ju klart på bristande argument och tyder på att hen greppar efter halmstrån. Iofs så är det nog sant som det är sagt att om alkohol inte vore lagligt idag så skulle det antagligen aldrig komma att legaliseras heller, knappast vore det inte så dumt heller..

 • Nina 04/02/2016 10:54pm (8 år sen)

  Kom över detta inlägg på facebook eftersom en av mina vänner hade gillat det. TackBlev glad av att läsa inlägget, eftersom jag tänker likadant, men ofta undrar om det finns många kvar som också gör det. Känner att det är väldigt mycket promotion av cannabis runtom kring mig, speciellt på facebook. Det verkar som att många verkligen tycker/tror/vet att rökandet inte skadar, utan egentligen har mycket goda inverkningar på människokroppen och det mentala.
  Det var någon här som nämnde att det är missbrukarna/de som använder denna drog regelbundet som pratar för den. Så är det ju. Det är dessutom så att de som lägger upp artiklar om ämnet och uppmanar resten att "vakna upp" och kallar oss för "lamm, utan egen vilja", verkligen gör det ofta. Dessutom är marknadsföringen just, ganska aggressiv och många gånger kränkande mot de som tänker annorlunda och är mera emot. Jag tolkar aggressiviteten som så, att dessa människor känner sig utanför/har redan hamnat utanför samhället och desperat vill få acceptans för det som de gör. (Detta skrevs väl typ redan i inlägget). Jag tror väl att många skäms för sitt användande? Dessutom anser jag att om man måste skriva om ett rusmedel ofta, så måste det ju finnas något problem?

  Sen, så kan jag inte låta bli att skriva om de gemensamma nämnare som promoterarna har. De som ofta och aggressivt skriver om drogen (de på min vänlista), har tyvärr ofta haft en något "råddig" barndom. De har t.ex i en familj som haft problem med missbruk, våld eller någon större tragedi som skakat om familjen. Sen har jag också märkt att många av dessa personer inte går i skola eller har ett jobb. Ofta finns liksom en passivitet, som jag verkligen tycker att skiner igenom. Dessa saker som jag just beskrev är ju beklagliga, men precis som med alla andra missbruk, så har kanske en dåligt mående individ lättare att ta till flaskan eller en drog.

  Många säger att det är skönt att slappna av efter jobbet/under dagen med en spliff, kanske för att få tankarna att klarna och sluta snurra i huvudet. Det är väl inte meningen att man skall behöva ett rusmedel till det? Missbrukare klarar ju inte av vardagen, det blir för tungt, och jag tycker att det låter som samma sak om man behöver något för att slappna av. Jag känner i alla fall att jag vill vara i mitt nu å min vardag, utan att behöva vara i ett rus!

  Sen kan man helt klart glömma diskussionen om medisinskt cannabis, den hör inte i samma diskussion som cannabis i nöjesanvändning. Det är två helt olika saker.

  Vill ännu tacka bloggaren för ett modigt och bra inlägg!

 • was 05/02/2016 12:01am (8 år sen)

  För det första har alkohol inte kräkmedel i sig det är en myt

  För det andra jag hatar när knarkare ska genast häva ur sig att alkohol dödar fler osv direkt man påpekar problemet med cannabis. Problemet är vår kulturs synesätt på berusningsmedel jämfört med t.ex. sydeuropa vilket skapar problemet då det är så lätt att bli hög och det ger ingen baksmälla så ganska enkelt blir det dagligt bruk. Nej man dör inte av gräs men om nån på allvar antyder det inte bryter ner en människa så antingen ljuger ni eller så har ni bara inte sett vad gräs gör efter 10 års daglig använding åt en människa. Tomma människor utan självförtroende och proppfulla av fobier är svaret.

 • Milla 05/02/2016 3:37am (8 år sen)

  Bra inlägg! Min bästa vän från barndomen "finns inte längre". Eller ja, hon finns..men det är typ bara ett skal från va hon var nångång i tiden - tack till cannabis. En kille jag kännde tog självmord pga. cannabis, han ville sluta..men hur ska man komma bort ifrån något då du e isolerad från "riktiga världen" och alla du är "nära" med också använder? Jobbar inom psyk och har sett många gånger vad cannabis gör när det är som värst.. Joo, alkohol e också en drog - som alltid kommer fram av dom som förespråkar cannabis. Men alkohol, de försvinner snabbt ur kroppen..cannabis lagras i hjärnan.. lite skillnad kanske? Sen att det finns folk kan jobba och leva ett "normalt liv" fast det röker på..det kan alkoholister också, men betyder de att dom e friska? NEJ. Liksom alkoholisten tar en, eller 15 öl efter en tung dag för att "slappna av, och hen e värt det" så tar cannabistypen en spliff för att "varva ner, få lite good vibes.." De e fan samma problem för båda, int behöver en normal funkkande människa något extrapreparat för att slappna av efter en tung dag.. Sen att cannabis aldrig dödat nån, nej det har de säkert int gjort - så att någon alltså direkt dött av cannabis. MEN folk DÖR av följderna, cannabispsykos - självmord. Du blir isolerad och ensam..deppad.. SJÄLVMORD..Men sure, cannabis is good.. ja e så trött på att läsa om dom som hyllar de o vill legalisera. Sen sitter dom o delar en massa conspiracy theories på fb och är helt issolerade från omvärlden o tycker alla andra e helt korkkade då DOM INT FÖSTÅR.. Jepp.

 • Anna 09/02/2016 3:56pm (8 år sen)

  Jätte fint och bra skrivet! Lyfter hatten åt dig för det är sällan man för höra liknande argument i den här debatten allt oftare... Tyvärr så är det ofta "det är faktiskt mindre farligt än öl/tobak". Tyvärr! Kunde inte hålla mer med dig!

Skriv en kommentar