bloggheader6

En helvetes dag

Skrivet av Caroline Eriksson 13.01.2016 | 18 Kommentarer

Åh, ursäkta mitt uttryck nu, men vilken helvetes dag detta blev. Vaknade upp och tyckte det var lite underligt att jag inte såg något på ett öga. Steg upp och gick till spegeln. Och där lämnade jag att stå. Kände inte igen spegelbilden som mötte mig. När jag förstod det var jag, inte en dröm och riktigt på riktigt visade jag mig åt kärleken. 

Han blev lika chockad.

 

Av någon underlig orsak hade mitt ansikte och hals svällt upp minst fem gånger än hur jag normalt ser ut. Ringde till vårbedömningen och fick akut läkartid inom en timme. Sambon körde mig dit, eftersom jag inte såg mycket själv. När vi satt där i väntrummet hälsade han på kollegor och presenterade mig som: "Se så vacker brud jag har!". Haha, jag dör. Men det fina med oss, han och jag, är att hur eländigt ändå läget är så finns humorn kvar. Det kommer vara det sista som lämnar mig. 

 

På den korta stunden vi satt där förvärrades läget för mig. Ansiktet svällde upp mer och det blev bråttom att sätta in kanyl så jag kunde få starka mediciner via iv-dropp. Fick också dricka ett litet snapsglas med någon svinäcklig dryck och äta åtta tabletter som jag inte orkade ta reda på vad det var. I såna här situationer tackar man väl och tar emot allt som kanske kan få en att må bättre.

 

Sen låg jag där i flera timmar, med iv-dropp, blodtrycksmätare och syremätare på fingret och hade två härliga sjuksköterskor som höll koll på mig. En av dem hade arbetat svinlänge på akuten och berättade att "hon sett mycket i sitt liv, men att jag tog priset".

Typiskt att man alltid ska vara värst.

 

I detta tillfälle har jag nyss kommit hem. Fortfarande svullen, omtöcknad och trött. Men glad att vara hemma. Sjukskriven i en vecka, äta olika mediciner tills nästa månad. Orsaken till varför detta hände mig vet ingen, men om jag sväller upp igen eller får mer andnöd så blir det raka vägen till akuten. Vore det en allergisk reaktion skulle svullnaden ha gått ner efter alla mediciner så vad det än är som har påverkat mitt allmänna tillstånd idag så hoppas jag det håller sig långt borta framöver.

 

Bilderna tagna på mitt ansikte är innan vi åkte iväg till HVC's akutmottagning. Om ansiktet ser svälld ut där så blev det dubbelt värre väl framme vid HVC.

 

20160113 112030IMG 8769

Kommentarer

 • Therese 13/01/2016 4:48pm (7 år sen)

  Oj, hoppas det blir bra snart!! Mina händer svällde upp då jag hade guld ringar en gång. Kan det ha något att göra med den där guld behandlingen?

  • Caroline Eriksson 13/01/2016 4:55pm (7 år sen)

   Nej, jag har kunnat använda guld förr utan att reagera. Hon som gjorde behandlingen är också sjuksköterska och jag kollade upp om ansiktsmasken innehöll något jag kunde ha reagerat på, men det borde den inte ha gjort och en allergisk reaktion kommer inte flera dagar efteråt. :)

 • TIDSTJUVEN 13/01/2016 4:51pm (7 år sen)

  Men usch så obehagligt! :O Vilken tur att din sambo var hemma och att du fick snabb läkarhjälp.

  Min första tanke var förstås att du reagerat på något i den där guldansiktsbehandlingen som du var på häromdagen, men det har du kanske redan kollat upp?

  • Caroline Eriksson 13/01/2016 4:56pm (7 år sen)

   Angående sambon så har han skadat handleden och är också sjukskriven, så det var väl lite tur i oturen nu. ;)
   Hon som gjorde behandlingen är också sjuksköterska och jag kollade upp om ansiktsmasken innehöll något jag kunde ha reagerat på, men det borde den inte ha gjort och en allergisk reaktion kommer inte flera dagar efteråt. :)

 • sofiasmode 13/01/2016 5:16pm (7 år sen)

  Oj nej, vilken chock att vakna upp och se sig själv som någon annan! När jag var yngre fick jag massa utslag och svällde upp precis runt ena ögat varje gång jag ansträngde mig ( ex. via jumpor eller annan fysisk aktivitet ). Förutom det uppsvällda ögot blev det helt lila/blått undeer ögat men fick aldrig reda på då heller vad det kunde bero på trots att jag gjorde massor av tester.Underligt det där.. Du ska iaf krya på dig :)

  • Caroline Eriksson 13/01/2016 5:20pm (7 år sen)

   Mystiskt, undrar vad det berodde på. Har det slutat för dig idag?
   Ja, det är obehagligt då sånt här sker, men jag tror nog andra var mer rädda än jag själv. Har ändå hunnit vara med om ett och annat i livet. :)
   Tack! Jag ska se till att ta det lugnt bara.

   • sofiasmode 13/01/2016 9:08pm (7 år sen)

    Ja det höll bara på under högstadietiden vilket det även var då det började, sedan slutade det plötsligt vilket väl var tur, haha :)

    • Caroline Eriksson 13/01/2016 9:26pm (7 år sen)

     Okej :) Har läst lite om angioödem som påminner om det jag varit med om idag. Sånt kan påverkar och aktiveras av hormoner i puberteten och innan mens, kanske det är det vi har varit med om då?
     Hur som haver.. det är än så länge ett mysterium vad som hänt idag. :)

 • Karolina Åsmus 13/01/2016 5:35pm (7 år sen)

  Men hjälp vad otäckt! Hoppas att det lugnar ner sig och håller sig borta nu. Trist att inte direkt få veta vad det var också :|

  • Caroline Eriksson 13/01/2016 5:37pm (7 år sen)

   Ovissheten är ju alltid den värsta. Jaa, jag hoppas det bara blir bättre från och med nu och att medicinerna jag ska börja äta hjälper mig. :)

 • Yvonne 13/01/2016 5:44pm (7 år sen)

  Fy då, krya på dig!

 • Alisa 13/01/2016 5:49pm (7 år sen)

  Oj nej! Vad fick du för mediciner, mot vad om de inte vet varför det blivit såhär? Går svullnaden ner eller hur känns det? Hoppas allt ordnar sig och det inte är ngn fara! Kram!

  • Caroline Eriksson 13/01/2016 6:10pm (7 år sen)

   Kortison och antihistaminer åtminstone ska jag äta nu tills nästa månad. Liiite har svullnaden farit ner, men är fortfarande svulle och så bränner det och hettar på huden.

 • Sanna 13/01/2016 5:52pm (7 år sen)

  Men usch vad obehagligt, hoppas det blir bättre!

 • Ida-Marie 13/01/2016 6:05pm (7 år sen)

  Men ush då, vad skrämmande!! Tur att du snabbt fick hjälp!

  • Caroline Eriksson 13/01/2016 6:12pm (7 år sen)

   Ja, det är fina och duktiga människor som jobbar på vår hälsovårdscentral och alutavdeningen så idag hade jag tur i oturen :)

 • Danielas Dagbok 13/01/2016 6:23pm (7 år sen)

  För ungefär ett år sen vaknade jag upp och dåg ungefär likadan ut, bara att min svullnad mest var kring ögonen och inte i hela ansiktet. Det var väldigt obehaglig känsla och underligt att knappt se någonting, och ingen hittade nåt fel på mig heller. För mig gick det över av sig själv, hoppas det går så för dig också!

 • eline 13/01/2016 6:55pm (7 år sen)

  oh no! ja skulle nog kolla upp detta på mehiläinen eller iav vcs, malax hvc är väl inte direkt kända för sitt oändliga kunnande...
  och så allvarligt som en allergisk reaktion bör nog alltid kollas upp!

  • Caroline Eriksson 13/01/2016 7:02pm (7 år sen)

   Idag fick jag nog bästa mottagande och vården än vad jag nånsin fått vid vcs. :) saken är ju den att vi inte vet om det handlar om en allergisk reaktion eller vad det är som hänt, men blir det värre är det nog raka vägen till akuten. :)

 • Linda 13/01/2016 7:26pm (7 år sen)

  Men nej! hoppas det går över snabbt!
  Min första tanke var också ansiktsbehandlingen du var på. om du fick ansiktsmassage, kanske du hade något inom dig, i ditt ansikte, som svällde upp efter det?

  • Caroline Eriksson 13/01/2016 7:28pm (7 år sen)

   Som läget är nu så vet vi ju inte vad detta berodde på. Tycker också att det borde ha hänt tidigare och inte föera dagar efteråt om det var något med behandlingen som orsakat detta..

 • Lilli 13/01/2016 7:50pm (7 år sen)

  Hoppas det ger sig snart. Jag såg ut så där en gång som ung tjej också (typ 12 år) men då hade jag satt i mig en hel påse anisgodis och det antar jag att du inte gjort.

  • Caroline Eriksson 13/01/2016 7:57pm (7 år sen)

   Just nu bränner det och kliar utav helskutta, men jag hoppas medicinerna hjälper snabbt :) Nej, har varken ätit anis eller godis.

 • Caroline Eriksson 13/01/2016 8:07pm (7 år sen)

  Nu fick jag en kommentar från "A" som menade att en allergisk reaktion kan ske efter 50 timmar, vilket dock inte riktigt stämmer. Det sker inom minuter och timmar efter att man blivit utsatt från det som orsakar reaktionen på kroppen.
  Råkade trycka fel och radera kommentaren i misstag, men vill att alla ändå ska få sin talan i denna blogg. Dock inte nödvändigt att spekulera vad det egentligen är som orsakat detta, det är sjukvårdens arbete. :)

  • Mikon 13/01/2016 9:21pm (7 år sen)

   Mina allergiutslag brukar alltid komma efter 2,5 dygn

   • Caroline Eriksson 13/01/2016 9:24pm (7 år sen)

    Okej. :) Nu var det här inte en allergisk reaktion som jag nog har märkt av förr om jag ätit något som inte passar mig eller färgat håret för länge sen med starka färger. Jag skulle ha reagerat annorlunda på medicinerna idag då.

 • Julia 13/01/2016 8:30pm (7 år sen)

  Fyy så hemskt ! Hoppas verkligen du mår bättre så fort som möjligt! Krya på dig!!

 • mia 13/01/2016 8:44pm (7 år sen)

  Men hemska saker! :O
  Skönt att du blev väl omhändertagen o hoppas på snabb bättring!

  När jag såg bilderna tänkt ja direkt myx ödem, nåt som kan drabb oss med hypotyreos. Skulle minnas att du har det?
  Jag har nusomdå perioder när ena halvan av ansikte, mest kring ögat blir svullet under natten men går ner när jag börjar "måra på" o cirkulationen kommer igång. Dock aldrig i närheten av lika svullen som dig!
  Dessa perioder har sköldkörtelvärdena varit lite knas så för mig finns samband..
  Tänkte bara berätta, det kanske lönar sig att nämna att du har hypotyreos i jakten på svar! :)

  • Caroline Eriksson 13/01/2016 8:57pm (7 år sen)

   Sköldkörteln har nog ingenting med det här att göra. :) Du är dock inte den enda som funderat om det har att göra med min sköldkörtel, men det är nog inte det då jag haft underproduktion nu i över 12 år och aldrig upplevt detta tidigare.
   Och så blev det ju värre efter att jag vaknade idag, så det behövdes nog sjukvård och mediciner för att få det i skick.

 • Maria 13/01/2016 9:56pm (7 år sen)

  Men herregud, detdär såg ganska illa ut.. :O Och ännu värre om det finns risk för andnöd förstås.. :/ Hoppas verkligen ni får veta vad det beror på snart! Tog de några prover som ni eventuellt kan få svar med? Krya på dig <3

 • Caroline Eriksson 13/01/2016 10:05pm (7 år sen)

  Inga prover, men jag uppsöker ju självklart sjukvård på nytt (mitt i allt ringer efter ambulans så får byssfolket nåt att se på) ifall det skulle bli värre. Nu fick jag ju medicin som ska förhoppningsvis få mig att bli bättre.
  Tack för omtanken! :) <3

 • Emma 13/01/2016 10:56pm (7 år sen)

  Oj nej, så hemskt, dessutom när ingen vet vad det beror på. Hoppas att medicinerna hjälper och att du kryar på dig! <3

Skriv en kommentar