bloggheader4

En inte så sockerfri, men jäkligt god och glutenfri morotskaka.

Skrivet av Caroline Eriksson 30.10.2019 | 1 Kommentarer

Dagen började lite väl dramatiskt när jag vaknade upp och trodde för en millisekund att jag hade krystvärkar på gång. Alternativt döden vid mina fötter. En sån smärta som fick mig att skrika rakt ut och försöka hitta andan i all smärta. Det visade sig bara att det var ett av de värsta sendragen jag varit med om, och jag som lyckats väcka hela huset med mitt djungelvrål fick så lov att börja på med dagen.

En dag som har varit helt underbar, trots att den inte började så lovande.

 

Jag har tvättat kläder. Bakat morotskakor (!!), och bara känt mig vara i frid med allt. Känner mig lika nöjd och tillfredsställd som jag gjorde igår, då jag tog en 40 minuters promenad (den längsta promenaden på hela året). Även om jag tagit det betydligt lugnare idag. 

Och lugnt, det kommer jag att fortsätta göra resten av dagen och kvällen.

 

Som jag nämnde har jag bakat morotskakor. Jag som aldrig bakar annars, har lyckats få baka ihop en och annan sockerkaka under denna graviditet. Idag nu morotskakor som jag planerar att äta och frysa ner till dagar då man är sugen på något riktigt gott. 

Tänker vara givmild och dela med mig av recept. 

 

glutenfri morotskaka caroline 1

 

En inte så sockerfri, men jäkligt god och glutenfri morotskaka.


Grundreceptet hittade jag här, men jag har gjort lite ändringar i receptet.

 

Ingredienser:

  • 4 stora morötter
  • 4 ägg (använde våra egna hönsägg, som kommer från dvärghöns, så de är mindre än butiksägg)
  • 3 dl strösocker
  • 1 tsk bikarbonat 
  • 1 tsk bakpulver
  • en nypa salt
  • 2 tsk kanel
  • 2 tsk fiberhusk
  • 4 dl glutenfri mjölmix
  • 2,5 dl rapsolja

 

Frosting:

  • 4 dl florsocker
  • 2 msk vatten
  • riven citronskal
  • pressad citronsaft enligt smak och tycke.

 

Gör så här:

Förbered med att starta ugnen till 180 grader. Vispa äggen och sockret fluffigt i en skål. I en annan skål häller du i de torra ingredienserna och rör om så allt blandas fint. Rör ner de torra ingredienserna i ägg- och sockersmeten, och rör om lite.

Skala och riv morötterna, och tillsätt morötterna och oljan i smeten. Rör om allt ordentligt till en fin blandning.

 

Smörj valfri form (jag valde sockerkaksform) och fyll den till halva. Den kommer att fördubbla sin storlek sedan i ugnen. 

Grädda din goda morotskaka i mitten av ugnen i 30-45 minuter (beroende på form och ugn). Se till så den är färdig med tandpetare. Låt morotskakan svalna i formen en stund innan du för över den på valfritt fat.

 

När morotskakan svalnat så blandar du ihop frostingen (alla ingredienser i en salig blandning) och häller över kakan. Frostingen kommer att stelna inom 20 minuter. Sen är det bara att äta och njuta.

 

Tips: Vill du har en partykaka, så kan du (medan frostingen ännu är lös) hälla över strössel, för att få till en färgglad och smaskig morotskaka.

 

Kommentarer

  • Rebecka 30/10/2019 9:30pm (20 dagar sen)

    Ja hadd helt sjukt myki sendrag å muskelkramper som höggravid. Magnesium blev min räddning. Efter förlossningen va de helt fruktansvärt, å magnesiumburken hemma. Som tur va kom en snäll mamma/mommo me burken åt mig, int klaga hon ju precis på å få si sitt några timmar gamla barnbarn 😉

    • Caroline Eriksson 30/10/2019 10:37pm (19 dagar sen)

      Det här är andra gången jag har sendrag under graviditeten, så jag verkar ha kommit lindrigt undan där. Kanske på grund av den dagliga dos vitaminer å magnesium jag käkar. :) Kan förstå mamma / mommo var överlycklig att få ge dig magnesiumburken. 😂

Skriv en kommentar