Bloggheader Caroline3

En knöl i armhålan.

Skrivet av Caroline Eriksson 05.06.2017 | 1 Kommentarer

Igår kväll kände jag en knöl i min vänstra armhåla. Försökte att inte stressa upp mig själv, men visst var  "cancer"  det första som dök upp i huvudet. Behövde inte ens google mig till den tanken.

Den förjävliga cancern, som kan drabba vem som helst. Man kan ha gjort alla rätt i livet, eller inte ens hunnit göra egna val i livet, och ändå står cancern och knackar på dörren. Den påverkar precis alla, på ett sätt eller annat, som är omkring cancern. 

 

Så där stod jag, halvnaken, framför spegeln. Lyfte på armen. Såg en liten bula.

Fan.

Lyfte på båda armarna, och såg fortfarande den där bulan. 

 

Jag klämde, kände och gick till sambon. Hans utlåtande var att det såg ut som att jag har en inflammerad hårsäck på gång, och det höll jag med om. För den där bulan ömmade något, typ som när man får en finne. Och cancer ska ju inte ta ont har man ju fått höra. Även om det visst kan ta ont. 

Men lugnade som ner mig något. Samtidigt som jag bestämde mig för att aldrig mer raka armhålorna, och bara tänka goda tankar.

 

 

Jag är dock inte ovan med att undersöka mig själv. Har fått lära mig sen tonåren att hålla koll på kroppen, för att upptäcka förändringar i tid.

Har fått lära mig att olika storlekar på brösten kan vara ett tecken på cancer, men även det normalaste som finns. Inga bröst är ju precis samma storlek. Att brösten även påverkas av hormoner, och just därför är de mer sjuka och inte lika mjuka just före mens. Helt normalt.

Att man ska göra det till en rutin att undersöka sina bröst, gärna när man står i duschen, för att bli medveten om sig själv och just därför ha lättare att märka om något förändras. 

 

erc7jfm4rbjldlyrprpo

Så här stod jag framför spegeln.

 

Cancerfonden.se eller Cancerforeningen.fi är typ det enda man ska googla om man funderar på cancer. Då slipper man stressiga forum, eller sökresultat på google som ba ger graviditet eller sjukdom som dom. 

Den förstnämnda är helt med sin tid och har gjort ett blogg-kit av bilder, som man kan använda sig av om man vill sprida lite kunskap. Så istället för att se bilder av mig, även hur roligt det skulle vara, så får ni se tecknade bilder.

 

llrkkyyagcncigk7eblp

 

Bröstcancer är ju den vanligaste cancersjukdomen hos kvinnor, men även män kan drabbas. Så det är viktigt för varenda en att ha koll på sin kropp. Våga söka hjälp i tid om man märker av någon förändring.

Även om man kan få ett svar som man inte ville ha. 

 

 

Och ja. Utvecklas inte knölen i min armhåla till en finne, eller vägrar försvinna av sig själv, då lovar jag att boka läkartid.

Kommentarer

  • Anna-Mari Karhunen 08/10/2018 11:40pm (3 år sen)

    Tack för att du lyfter upp en så viktig sak för oss kvinnor.

Skriv en kommentar