blogghedaear

En mus i mitt hus!

Skrivet av Caroline Eriksson 14.01.2019 | 0 Kommentarer

”Jag hade inte tänkt blogga om det här, men eftersom det här nu tar upp 96% av min tankeverksamhet och energi, så måste jag får skriva av mig. För min gårdag började lite halvt traumatiskt.”

Så här skrev jag i mitt utkast jag påbörjade i torsdags, och som sen lämnat ofärdigt.


ONSDAG

Hela historien började på onsdagsmorgonen, klockan tio före sju. Innan jag kunde åka vidare till arbetet behövde jag tända lampan åt hönsen, och fylla på deras vatten.

Medan jag fyller på vattenautomaten, ser jag i ögonvrån något litet och mörkt fara förbi mig. Snabbt som tusan, och min första reaktion är att skrika till.


Samtidigt bestämmer sig Isla för att börja gala, och där stod han och jag och skrek. Jag vet att möss är något man bara får ta och acceptera att man kommer att stöta på om man är hönsägare, men så där tidigt på morgonen är man inte riktigt beredd på det.


Hela arbetsdagen kände jag kalla kårar längs ryggraden när jag tänkte på vad som hänt på morgonen, och bestämde mig för att ta med katterna till hönshuset efter att arbetsdagen var slut.

 

29.12.2018 2

29.12.2018 1

Bild från 28.12.2018. Var alldeles för nipprig att fotografera något i onsdags.

 

Problemet här var och är att jag har lärt katterna att hönshuset är förbjuden plats, så förvirringen var stor när jag bar dem dit för att jaga potentiella möss.

Det positiva var att katterna inte ville äta upp hönsen, och de alla kunde vara i harmoni med varandra.

 
Själv hittade jag musbajs i hönshuset.

 
TORSDAG

Natten till torsdagen drömde jag om att jag stod mitt i hönshuset. Även i drömmen var det natt, så allt var mörkt omkring mig. Plötsligt började det stråla in ljus från hönshusets alla hörn, och med ljuset följde hundratals möss.

Jag vaknade i panik.

 
Den här dagen var jag mer arg än rädd efter arbetet, och efter att hönsen gått ut på sin promenad tog jag tag i sopkvasten. Sökte igenom aggressivt hönshusets hela golv med hjälp av skaftet, utan att finna något.

 
Försökte peppa hönsen genom att säga att jag sett youtubevideos där höns fångar levande möss. Att jag är helt okej med om de också gör det.

 

musfalla 3

Hur hönsen ser ut när man försöker peppa dem att jaga möss.


FREDAG

Denna morgon såg jag, som de två tidigare morgnarna, ett och samma hål i kutterspånet och halmen som musen byggt. Började inse att den här musen (känns bättre att tänka att det är en istället för hundra) är aktiv om natten, och att jag måste steppa upp mitt game om jag vill vinna över den.


Satt och klagade hela arbetsdagen åt mina kollegor över mina musproblem, och funderade över olika alternativ. Det finns ju musfällor som använder sig av ultraljud, och eftersom jag har uttag i hönshuset hade jag kunnat koppla i en sån.

Dock var jag rädd över att hönsen skulle reagera på ljudet, eller att musfällan inte alls skulle fungera.

 

Vanliga musfällor var det billigaste alternativet, bara att jag var rädd att fånga mer än en mus i fällan. Jag behövde komma på en lösning så inte hönsen fastnar med näbb eller fötter i musfällan.

 
LÖRDAG

Vaknade tidigt på lördagen och var redo att bli av med mössen. Åkte till butiken, köpte mig två musfällor, och körde lycklig tillbaka hem. Byggde med hjälp av restbitar två lådor, och placerade ut dem i hönshuset. Tittade till hönsen en gång i timmen, och det tror jag var lika effektivt som musskrämmare som den där ultraljudsskrämmaren jag tänkt på tidigare.

 

musfalla 1

Den låda jag byggd som skydd för musfällan.
Med den här går hönsen säkra, medan en mus slipper lätt till musfällan.


SÖNDAG

Det har ju blivit populärt att tala om hybrider, och jag misstänker att de bor en hybridmus i hönshuset. Trodde att jag skulle ha minst en mus i min fälla i morse, eftersom jag placerat den precis vid hålet den annars kommit upp ur, men nej. Gick med försiktiga steg till hönshuset, öppnade upp dörren, tände lampan, sa "godmorgon" åt hönsen och förberedde mig mentalt att se en död mus inom några sekunder.

Lyfte på den lilla lådan jag byggt med skakiga händer – men ingenting.

 

Musen hade tydligen grävt sitt hål, tittat på musfällan för att sedan gräva sig vidare till nästa ställe som var fritt från musfällor. Ska musar ens vara så smarta i ett hönshus?!

 
Jag flyttade en musfälla till det andra hålet musen grävt,

och nu håller jag tummarna att jag har fångat boven när jag går till hönsen denna morgon.

  musfalla 2

Så här ser det ut nu i hönshuset. Tycker möss är så obehagliga.

 

Så, nu vet du vad som tagit upp största delen av min energi förra veckan.

 

 

UPPDATERING 14.01.2019, klockan 10:30

Tittade till fällorna i morse. Vid den första hade musen åter en gång grävt ett hål bredvid fällan, och sedan grävt sig vidare. Vid den andra fällan hade musens destination tagit slut. 

Såg att hönsen var mycket intresserade av musen, och lät dem se på den.

 

Mina höns äter tydligen möss.

 

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar