bloggheader6

En mystisk, hälsofrämjande och tacksam växt.

Skrivet av Caroline Eriksson 25.02.2017 | 4 Kommentarer

Ni som känner mig, eller har hängt med ett tag i bloggen har kanske förstått vid det här laget att jag kan mycket - men gröna fingrar, det har jag inte. Men som jag har försökt.

Ändå har det endast resulterat i att jag spenderat alldeles för mycket pengar på gröna saker, som efter någon månad fått mysa på stormossen. Kaktusar och bambu som ba ska vara i vatten har inte ens klarat sig. Så här hemma är det naturligt att sambon, som lyckas få fina citron- och avokadoträd av frön att växa, får ta hand om det här med blommor.

 

Förra året fick jag sticklingar av någon grönväxt av en trevlig dam, och tog emot dem som en fredlig gest. Hade ingen aning om hur jag skulle få dem att slå rot, eller ens växa, men la dem i vatten. Ganska snabbt lyckades de få rötter och jag bestämde mig för att prova på att plantera dem.

Första dygnen var kritiska. Ingenting jag någonsin försökt plantera om hade överlevt, men de här kämpade på. De har fått vara på en hylla högt upp, och blivit mitt eget ansvar. Har vattnat den, när jag kommit på att den kanske ser ledsen ut. Vilket är ett par gånger i året.

 

Igår hade växten vuxit sig så lång att den nästan tog i soffan. Då blev jag nyfiken på vad det egentligen var för någon växt jag tagit emot från damen. Läs vad det är under bilden.

gullrankanmin

 

Den mystiska och tacksamma växten är alltså en GULLRANKA (sa google åt mig). Eftersom den blev så lång klippte jag sticklingar av den, och det är det du ser på bild. I vattnet har jag lagt i näring så de ska få en liten extra puff till att slå rot.

Efter att ha googlat lite till, kom jag fram till varför den här växten och jag kommer så bra överens. Samt varför jag vill ha mer av den, och klippte lite fler sticklingar.

 

Gullranka är som sagt lättskött, eftersom jag klarar av den. Den behöver inte allt för mycket vatten och tål att torka ut mellan varven. Så varje gång jag kommit på mig att vattna den och sagt ”Förlåt för att jag glömde bort dig en stund” så har Gullrankan ba sagt ”He jör it na! Ja e typ som en kamel å böv int vattni hejlatiin!”.

Alltså har jag skött om den här växten på helt rätt sätt. Mitt dåliga samvete har gjort att jag gett den näring varje gång, och det ska man tydligen också göra om den ska må extra bra.

 

Gullrankan är hälsofrämjande, och man kan gärna ha minst en i varje rum. Den renar luften från skadliga ämnen och tar även bort oönskad lukt. Någon hälsosida sa även att den är bra för trötta ögon! Då ska man hålla i växtens rankor, blunda och placera bladen över ögonlocken. Sen så vilar du så i fem minuter, och efter det ska ögonen tydligen vara pigga igen.

Dock ska du inte äta den, eftersom den innehåller växtsaft som är giftig.

 

 

Så, nu håller jag tummarna för att mina sticklingar får fina rötter, och att jag blir en bra uppfödare på gullrankor. Eftersom det är en klätterväxt ska jag försöka plantera om den längsta rankan jag har så den får klättra lite.

Ska ba hitt en fin kruka och pinne.

Kommentarer

 • Sevendays.fi/lagombackan 25/02/2017 6:43pm (7 år sen)

  Så går den utmärkt att ha lite mörkare också, alltså att den inte behöver stå i fönstret i direkt solljus som många andra växter. :) Sen tror jag att den är mer än klängväxt som måste bindas om den ska uppåt ^^ Lycka till med gullrankan! Det är också en av mina favoriter :D

  • Caroline Eriksson 27/02/2017 12:59pm (7 år sen)

   Ja, det läste jag om. Min har ju alltid stått högt uppe på en hylla, så den får inte mycket solljus. Tydligen skötte jag nog om denna växt som man ska, utan att veta om det. Hoppas nu på att mina sticklingar får massor av rötter så jag får måååånga. :)

 • Nina 26/02/2017 8:15am (7 år sen)

  Skönt att hör e finns andra som e hopplös :D garderobsblomma o Aloe vera tycker ja o du ska prov på. Dom e o herrans lättskött!

  • Caroline Eriksson 27/02/2017 12:57pm (7 år sen)

   Garderobsblomma låter som något jag kunde kika in. Aloe Vera har jag redan hunnit ta livet av :D

   • Nina 28/02/2017 8:05am (7 år sen)

    När vi flytta tillfälligt glömd vi den i bastun i sådär 2-3 månader (kolsvart o inget vatten). Levde o frodades ännu då vi kom på den ?

 • Ellie 27/02/2017 4:30pm (7 år sen)

  Garderobsblommor e bra fö såna som oss! Ett år lämna ja en som vi int ville ha längre i lägenheten över sommaren utan vatten medan vi for hem till föräldrarna i 4 månader. När vi kom tillbaka och trodde att nu sku den nog vara död, icke sa nicke.. Den kämpa no på ännu, å hadd tilome fått nya skott.. :D

 • Lina 27/02/2017 8:29pm (7 år sen)

  Inte har du hört talas om gruppen "Växtgäris" på facebook? Det är en grupp om växter för kvinnor och icke-binära! Den bästa gruppen som finns, har sedan jag gick med i september skaffat mig 34 nya växter samt lärt mig att ta alla möjliga olika sticklingar. Tips, tips: Gå med! Du kommer säkerligen att trivas om du har ett litet växtintresse! Länk till artikel om gruppen: http://www.stockholmdirekt.se/nyheter/vaxtgaris-odlar-utan-pekpinnar-lockar-tusentals/repqae!Ard1qH0Ya1rmvfXdqYsjPA/
  :)

  • Caroline Eriksson 27/02/2017 9:16pm (7 år sen)

   ÅÅÅÅH. Kan du inte på något magiskt sätt bjuda in mig så jag slipper med i gruppen? Har sökt den nu en bra stund och hittar den inte på facebook. Tycker den borde dyka upp om jag söker efter "Växtgäris"? Kan det bero på att man kanske inte hittar gruppen om de har stopp på att ta in medlemmar (läste det i artikeln)?
   Jag har ju ett växtintresse, speciellt för att få dem att överleva :D

   • Lina 27/02/2017 9:37pm (7 år sen)

    Tror jag måste bli vän med dig på facebook för att kunna lägga till dig! Så sänder en vänförfrågan. Eftersom det är medlemsstopp kan det säkert ta en stund innan en blir insläppt men den som väntar på något gott väntar väl aldrig för länge. :D

    • Caroline Eriksson 27/02/2017 9:58pm (7 år sen)

     Jag godkände dig och väntar med spänning. :) Blev så inspirerad av artikeln och det vackra hemmet med bara grönska. Om jag inte har varit växtintresserad förr, så lär jag bli nu.

Skriv en kommentar