blogghedaear

En ovanlig kattras: Mau

Skrivet av Caroline Eriksson 09.08.2017 | 1 Kommentarer

Jag firar hela veckan på bloggen den internationella kattdagen, som var igår, och idag tänkte jag presentera en kattras.

Själv har jag inga speciella kattraser. Mohicana är en sköldpaddsfärgad katt, och bortsett från att hon har kort päls är hon en kopia av sin mor.

Leila är en "vanlig" bondkatt från bonden två kvarter bort. Hon är sist och slutligen inte så vanlig eftersom hon har ett hest ljud, och en extra tå på varje tass. Många tror att de katter som har en extra tå är norsk skogskatt, men det är bara en myt. Den extra tån är en mutation.

Fantomens mamma var pytteliten och grå, så jag misstänker att hans pappa var en stor snygg frass som var lös i Jakobstad, eftersom Fantomen är större än de flesta katter. Hade någon en Maine Coon eller Norsk skogskatt lös i Jakobstad för 10,5 år sen i centrum av Jakobstad? Isåfall kan det vara pappan till Mr Fantomen.

 

Denna ras jag tänker presentera idag är ingen mindre än Mau! Våra bekanta är uppfödare på rasen, och det är deras katter jag har fotograferat (för många år sen).

 

IMG 1082 3

 

Egyptisk Mau katten är den enda naturligt spottade kattrasen som finns. De kommer i tre olika färger: svartsilverspotted, bronsspotted och svartsmoked. Katten du ser på bild är svartsmoked.

Den är medellång och slank, men väldigt muskulös katt och kan springa upp till 48 km/h.

 

IMG 6132

 

Kattrasen är känd för att vara vänlig, lekfull och mycket pratsam. De fäster sig snabbt till deras ägare.

De är även väldigt intelligenta katter (men vilken katt är nu inte det?).

 

IMG 1089

 

Rasens ursprung tros vara från Kairo, och rasen kom till Amerika 1956 då en rysk prinsessa tog med sig sina tre katter och började föda upp kattrasen.

 

IMG 6137

 

Denna katt avgudades av faraoner och kungar, och "mau" betyder "sol" eller "katt" på forntida egyptiska. Dessa katter är idag en mycket omtyckt ras med fängslande utseende.

Kommentarer

  • Marias Memoarer 10/08/2017 2:17pm (3 år sen)

    Åh, älskar att hälsa på dem och deras härliga katter :) jag har dessutom utsetts till fadder åt en av deras kissar, hehe ;)

Skriv en kommentar