bloggheader6

En revolution.

Skrivet av Caroline Eriksson 25.11.2017 | 0 Kommentarer

Kategorier:

Jag är tacksam för att jag kommer att få uppleva en revolution under min livstid. En revolution av kvinnor som vägrar vara tysta eller känna en skam över något som har hänt dem. Det något annan gjort åt dem. Jag har stått lite på sidan om #metoo och hejat på, samtidigt som jag märker hur minnen jag glömt, förträngt, kommer upp till ytan.

Händelser som man förstår först över 10 år senare, att det inte och aldrig var okej. Något som var en vardag om man var en ung flicka i ett högstadie av hormonstinna pojkar. Något som var helt normalt om man var i ett förhållande. Något som du fick förvänta dig om du spenderade en lördagskväll på krogen.

 

Sen läser jag om människor, kvinnor och män, som öppet skriver på internet under artiklar som berör ämnet att ”Det har gått överstyr”, ”Det här har aldrig hänt mig, så varför skulle det hända någon annan?”, ”Män förblir män” och ”Det är bara att strunta i det”.

 

Nej. Det är inget att strunta i, skämta bort eller något som ligger i männens gener. Det här är ett problem som har existerat i vårt samhälle i århundraden. Tystnadskulturen som hängt över oss som plastfolie, och nu gäller det att ta hål på den.

Du behöver inte tala öppet om det på facebook, för ärligt talat kommer inte jag heller att göra det. Inte nu. Men det viktigaste är att vi nu backar varandra. Ger varandra stöd och även om du inte förstår, åtminstone lyssnar.

Att vi förlåter oss själva och på något sätt lyckas förvandla skammen till styrka.

 

De som förlöjligar, skrattar åt och blundar för dessa vittnesmål, förminskar samtidigt andra människor och deras upplevelser. Och jag tycker du ska skärpa dig.

Var en medmänniska, eller gå och gräv ner dig tills du kommer på bättre tankar.

 

 

Igen, som jag skrev denna gång, om du nu återupplever och river upp gamla sår; kom ihåg:

Det som någon annan gjorde åt dig var aldrig ditt fel. Du gjorde inget fel.

Ta avstånd från sociala medier om det blir för tungt.

Be om hjälp och prata med någon du litar på.

 

Ge dig själv den tid som behövs för att läka.

Du är värdefull och älskad.

 

 

På onsdagar mellan 16-20 kan du ringa till kvinnolinjen och tala tryggt med någon utomstående på svenska. Den här texten för dig vidare till deras hemsida.

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar