Ett konstverk för en euro.

torsdag 13 juli 2017 - 14:00 | 0 Kommentarer

I måndags var jag till byns bibliotek för att se utbudet på avskrivna böcker. Det var massor av böcker som skulle säljas för 1 euro styck, och jag gick igenom varenda en. Jag drömmer om att själv ha ett litet personligt bibliotek av böcker, men vill fylla hyllorna med endast konstverk. Böcker som betyder någonting och som ger mig en speciell känsla. Även om det bara handlar om materiella ting. 

 

Av alla böcker fanns det en som tilltalade mig. "Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige" av Selma Lagerlöf. En bok från 1906 som nästan precis varenda en borde känna till. Den har översatts till över 60 olika språk, och just denna upplaga jag höll i hade vackra illustrationer av Bertil Lybeck. 

Tyvärr så tog inte biblioteket emot kort, och tydligen så har jag blivit en av de som aldrig har småmynt i plånboken. Så släppte taget om boken och tänkte att jag skulle klara mig utan den. Det gjorde jag tydligen inte. 

 

Sen i måndags har jag nu gått och tänkt på boken konstant. Femton minuter efter att biblioteket öppnade idag rusade jag in med 1 euro i handen. Höll tummarna att den fortfarande fanns kvar, även om jag visste att chansen var liten. 

Men högst upp bland alla böcker låg den. Petalaxborna förstår sig tydligen inte på konstverk i form av böcker. Jämfört med de andra avskrivna böckerna så var den här i mycket gott skick. Alla sidor kvar och inga fula "hundöron" i sidornas kanter.

 

selmalagerlof

 

Selma Lagerlöf var den första kvinnan som fick Nobelpris i litteratur och hon deltog i kampen om kvinnlig rösträtt.

Mr Fantomen diggar henne och boken. 

0

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.